Çocuklar ve Ergenler İçin Kitaplar

yer tutucu

Yakın İlişkiler

Çocuklar ve Ergenler İçin Kitaplar

  1. Okula Gitmek İstemeyen Zebra - Christine Beigel
Her yaştan çocuğa hitap edebilecek olan bu kitaptaki ana hikaye, anne tavuğun civcivlerini uyutmaya çalışması sırasında anlatılıyor. Hikaye, eğitici ve yol gösterici bir nitelik taşıyor. Okula gitmek istemeyen ve ormanda dolaşan bir zebranın, okula neden gidilmesi gerektiğini karşılaştığı bir panterden öğrenmesine şahitlik ediyoruz.
relate-banner



  1. Okul Vakti Babişko - Dave Hackett
Ebeveynleri en çok zorlayan şeylerden biri de çocuğunu okula gitmesi için ikna etmek olabiliyor. Bu neşeli hikayede yazar ebeveynleri ve çocukları hem çok eğlendiriyor hem de ebeveynlere bu zorluğu nasıl tersine çevirebileceklerini gösteriyor. Kitabın en ilgi çekici noktası ise okula gitmek istemeyen karakterin çocuk değil, bir baba olması!



  1. Dinozorlar Okula Nasıl Gider - Jane Yolen ve Mark Teague
Çocuklarımızı güzel umutlarla okula yolluyoruz fakat okula gittiklerinde her şey bitiyor mu? Ödüllü yazar Jane Yollen, dinazor resimlerini kullanarak çocuklar için öğretici bir kitap hazırlıyor. Bu kitap okulda nasıl davranılması gerektiğini ve uyulması gereken kuralları öğretiyor.



  1. Duygularıyla Arkadaş Olan Çocuk - Dr. Lauren Rubenstein
Duyguları görüp farkına vardıkça anda kalabilmenin mümkün olduğuna değinen kitap, oldukça şiirsel bir dile sahip. Bu kitap çocuklara neden duygularını ve kendilerini tanımaları gerektiğini öğretirken onları duygularıyla arkadaş olmaları konusunda cesaretlendirerek empati ve içgörü yeteneklerine de katkıda bulunuyor.



  1. Bebekler Nereden Gelirler - Anna Milbourne
Bebeklerin nereden geldikleri genellikle çocuklar için bir merak konusudur. Milbourne da bu merakı görerek çocukların hayata dair sorularını yanıtsız bırakmamak adına doğayı ve bazı olguları çocuklar için uygun bir dille anlatıyor.



  1. Harflerin Dansı - Lynda Mullaly
Herkesten farklı olmak bir yük müdür? Eğer yükse taşımaya değer mi? Hunt’un duygu yüklü romanında, ana karakterimiz kelimeleri ve harfleri dans ederken gören bir kız. O, diğerlerinden farklı olduğu için çekiniyor olsa da aynı olmanın düşündüğü kadar güzel olmadığını zamanla fark ediyor.



  1. Kaka Yaparken Acıtıyor - Dr. Howat J. Banet
Bu kitap acıyacağını düşündüğü için tuvaletini yapmaktan çekinen bir çocuğu anlatıyor. Kakasını tutup da karın ağrılarına yol açan bu çocuğun sorununa çözüm üretiyor yazarımız. Eğlenceli bir şekilde okuyabileceğiniz bu kitap çocuğunuzun kaka sorununa iyi gelebilir!



  1. Bu Vücut Benim, Ben Ne Dersem O Olur - Jayneen Sanders
Küçükken sizi öpmeye çalışan bir akrabanıza karşı gelirseniz ayıp olacağını düşündüğünüz oldu mu hiç? Çocuklar çoğu zaman kendi bedenlerinin onlara ait olduğunu ve koruyabileceklerini bilemeyebiliyorlar. Bu kitap, çocukların anlayabileceği bir dilde onları beden güvenliği hakkında bilinçlendirmek üzerine yazılmış, çocuklara karşı cinsel istismarı önlemeyi amaçlamaktadır.



  1. Sana Kek Yaptım - Saniye Bencik Kangal
Bu kitap iki çocuğun yemek yapmaktan aldıkları keyfi eğlenceli bir şekilde aktarıyor. Aynı zamanda bu kitap toplumsal cinsiyet konusuna da değinerek babaları mutfağa sokması açısından da oldukça kıymetli. Çocukların kek yapmaları sırasında yaşadıkları aksiliklerle öyküye devam eden kitapta çocuklar işbirliği gibi birçok kavramı öğrenme fırsatı buluyor.



  1. Benim Kapkek Kitabım - Saniye Bencik Kangal
Çocuğunuzla hem keyifli vakit geçirirken hem de onun gelişimine katkı sağlamak mı istiyorsunuz? O zaman bu kitap tam da size göre. İçerdiği etkinlikler çoklu zeka türlerini ve gelişim yönlerini göz önünde bulundurarak hazırlanmış ve Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Programı’nda yer alan kazanımlardan yola çıkılarak içerik pekiştirilmiştir.



  1. Babam Nasıl Kuaför Oldu? - Francesc Martin, Claire Powell; Çevirmen: Melike Hendek
Bu hikaye saçları çok uzun olan ve asla kestirmek istemeyen çocuk karakter Derya’yı anlatıyor. Derya kuaföre gidemiyorsa babası çocuğunun iyiliğini düşünüp onun için kuaför olabilirdi! Minikler ve ebeveynleri için sevimli bir hikaye.



  1. Üç Kedi Bir Dilek - Sara Şahinkan
Piti, Pati ve Pus; bu üç sevimli kedinin yakın arkadaşlıklarına şahitlik ediyoruz. Üçü de birbirinden farklı özelliklere sahip olsa da, ortak noktaları dostluklarına verdikleri değer. Sevgiyi, saygıyı, güveni, yardımlaşmayı, kaybetme korkusunu ve gökyüzündeki yıldızlara bakıp hayaller kurmayı öğreniyoruz onlarla birlikte.



  1. Babamın Battaniyesi - Sara Şahinkanat
Çocukları eğlendirmek için süslü püslü oyuncaklar mı gerekir yoksa hevesli bir ebeveyn mi? Babamın Battaniyesi adlı kitapta durumun süslü püslü oyuncaklara bağlı olmayabileceğini ve hayal gücüyle neler yaratılabileceğini birlikte keşfediyoruz. Kitapta iki kardeş babalarının battaniyesiyle hayal güçlerini birleştirip eğlenceyle akıp giden zamana kendilerini kaptırıyorlar.



  1. En Muhteşem Şey - Ashley Spires
Dünyada deneyimlediğimiz her şey aslında olaylara nasıl baktığımızla ilişkilidir. Ana karakter olan küçük bir kız da dünyadaki en muhteşem şeyi tasarlamak için uğraşır ancak başarısızlık kaçınılmazdır. Ana karakterimiz zaman geçtikçe aslında başarının sonuçtan ziyade sonuca giden süreç ve bu sürece olan bakış açımızla ilişkili olduğunu anlayacaktır.



  1. Pirinç Lapası ve Küçük Ejderha - Feridun Oral
Her gün aynı hayal kırıklıklarıyla karşılaştığımızda bundan sıkılmamız mümkündür ancak bu hayal kırıklığını her zaman değiştiremeyiz çünkü sadece bakış açımızın kontrolü bizim elimizdedir. İşte her gün pirinç lapası yemekten sıkılan küçük ejderha ertesi gün tabağında yine pirinç lapası buluyor. Ancak pirinç lapasından kurtulamasa da edindiği yeni arkadaşlarla bu hayal kırıklığına karşı yeni bakış açıları ediniyor.



  1. Ağaca Tırmanan İnek - Gemma Merino
Çocuklar dünyayı anlamlandırabilmek için büyük bir merakla etraflarını keşfederler. Dünyanın en meraklı ineği olan Mötilda, çocuklara bu merakı artıracak bir hikaye sunuyor. Mötilda yeni dünyalar keşfetmek için ve başkaları ne derse desin hayallerini gerçekleştirmek için ağaçların tepelerine çıkıyor ve orada dünyaya dair çok farklı görüntüler, deneyimler ve özellikle de kırmızı çizmeli ejderha onu bekliyor.



  1. Dans Eden Ağaç - Özge Selçuk Bozkurt
Hepimizin yüzleşmekten kaçındığı, gölgede kalan yanları vardır. İnteraktif ve oyun içerikli olan bu kitap dans eden bir ağacın masalını ele alıyor. Bunların yanı sıra, bu kitap gölgede kalan yanlarımızı anlamamıza ve çocuklara yön kavramını öğretmesi açısından yardımcı oluyor.



  1. Rengarenk Düğmeler - Sally Nichols
Her sayfada rengarenk düğmeler var ve her düğmenin ne işe yaradığını anlamak için düğmelere basmak gerekiyor. İnteraktif bir kitap olan Rengarenk Düğmeler, çocuğunuzla eğlenmek için okuyabileceğiniz eğlenceli bir kitap.



  1. Babam Yanımdayken - Soosh
Her ne kadar anne-çocuk ilişkisine vurgu yapılsa da baba-çocuk ilişkisi de bir o kadar önemlidir. İşte bu kitap, hem içeriğiyle hem de resimleriyle baba-çocuk ilişkisinin önemi üzerine değinen bir masaldan oluşmaktadır.



  1. Hiç Hata Yapmayan Kız - Mark Pett, Gary Rubinstein
Hayatta hata yapmak kaçınılmazdır. Fakat ana karakterimiz Betül, hata yapmaktan çok korkuyor ve kusursuzluğun peşinden koşuyor, yani çok mükemmelliyetçi birisi. Bu kitap, kusursuzluğun kusurunu ve hatalarımızdan nasıl ders çıkarabileceğimizi bize öğretici bir dille aktaran bir hikaye sunuyor



  1. Möö La La Alışverişe Çıkan İnek - Stephanie Shaw, Becka Moor
Çiftliğin sahibi olan Pete ile alışverişe çıkmak isteyen inek Möö-La-La, alışverişe gittiğinde önüne çıkan her şeyi almak istediğini fark ediyor. Resimleri ve içeriğiyle eğlenceli bir hikaye sunan Möö-La-La hayatta istediğimiz her şeye ulaşmaya çalışırken önümüze çıkan engellere değiniyor.



  1. Nunu - Özlem Fedai Korçak
Her şeyi yapmaya çalışan ve oldukça meşgul olan Nunu tükenmeyen enerjisi ile anne ve babasıyla ilgilenmek durumunda. Bu kitap, Nunu’nun anne ve babasını mutlu etmek için neler yapabileceğini ele alıyor.



  1. Annemin Çantası - Sara Şahinkanat
Toplumda merak konusu olan kadınların çantası, bu sefer bu kitapta da ele alınıyor. Annesinin çantasını merak eden ana karakterimiz, aslında annelerin bu çantalara dünyalarını ve hayat hikayelerini sığdırdığını fark ediyor. Bu sayede bu kitap, çocuklar için bir hikaye sunarken kadınların yaşamını da daha yakından inceleme fırsatı veriyor.



  1. Şirin Proje Seti - Prof. Dr. Selçuk Şirin
Prof. Dr. Selçuk Şirin tarafından hazırlanan bu etkinlik setinde ödev ve test çözmeye alışan çocukların daha farklı bir şekilde, eğlenerek öğrenebileceği bir kaynak sunuyor. İlkokulda olan çocuklar için hazırlanan bu proje seti iki bölümden oluşuyor. İlk aşama, bilimsel bir projeden oluşuyor ve çocuklara bilimsel anlayış kazandırmayı hedefliyor. İkinci aşama, kitap analizinden oluşuyor. Bu aşama ise çocuklara okuduklarını analiz etme imkanı sunuyor. Kısacası bu kitap çocuklara kendilerini ifade etme ve başkalarını ve dünyayı anlama konusunda yeni deneyimler kazandıracaktır.



  1. Bostancı Burçik - Gerda Muller
Ana karakter Burcu, tatillerini anneanne ve dedesinin yanında geçiriyor. Burada anneannesinden ve dedesinden çiftçilik eğitimi alıyor. Bu kitap Burcu’nun ilk defa kendi bitkilerini yetiştirmesinin verdiği heyecanı ve mevsimler geçtikçe değişen bitki örüntülerinden etkilenmesini anlatan bir kitap. Kısacası doğadan etkilenen bir ana karakterin hikayesini okumak çocuklara da bu bilinci kazandıracaktır.



  1. Uykusunu Arayan Çocuk - İrem Uçar
Uykuya dalmakta güçlük çeken bir çocuğun hikayesini şiirsel bir dille ele alan yazar, bu kitapta bir çocuğun kaçan uykusunu aramasını anlatıyor. Yol boyunca pijamalarıyla gezip uykusunu arayan ana karakterimiz, bu süre boyunca birçok komşusuyla karşılaşıyor. Ancak kitabın ele aldığı asıl soru ana karakterimizin nerede uykusunu bulduğu ve uyuyakaldığıdır.



  1. Mercan’ın Kırmızı Saçları - Jeong Taek Chae
Mercan kıpkırmızı saçlı, saçlarından çok da memnun olmayan küçük bir kızdır. Mercan’ın küçük farklılıklarımızın bizi özel kıldığını anlaması için saçlarının kontrolden çıkması gerekir. Kore çocuk edebiyatının bir ürünü olan Mercan’ın Kırmızı Saçları, Mercan karakteri üzerinden öz güven kavramını çocuklara kıpkırmızı canlı resimlerle anlatıyor.



  1. Annemin İçindeki Ses - Yazar-Çizer: Deniz Üçbaşaran
Sözsüz bir kitap olan Annemin İçindeki Ses, sadece resimlerle bize kardeş evrenini anlatıyor!



  1. Baba ile Bir Gün - Yazar: Ruby Brown / Çevirmen: N. Beyza Elgin
Bakım verenlerden annenin hep daha çok sorumluluk üstlendiği bu düzende, babayla geçirilen keyifli günlerin önemine vurgu yapılıyor. Baba tilki ve sekiz yavrusu, hepsinin istediği aktiviteler yerine getirilmek şartıyla güzel bir gün geçiriyorlar. Babayla bağı kuvvetlendirecek bu kitap, çocuklar için çok öğretici.



  1. Çocuklar İçin Otokontrol - Lauren Brukner
Bir süper kahraman düşünün, OTOKONTROL, bütün duygularını ve duyularını düzenliyor! Çocuklara duyguları konusunda rehberlik eden bu kitapta, birçok tekniği süper kahramanımız aracılığıyla eğlenerek öğretiyor. Nefes egzersizleri, hayali liste yaratma, güvenli alan bulma gibi yetişkinlerin dahi uygulamakta zorlandığı bu teknikler 3-12 yaş çocuklar için değerli bir kaynak oluşturuyor.



  1. Ergenliğe Geçişte Duygularla İletişim Becerileri - Bonnie Thomas
Ergenlik çoğumuz için uyum sağlaması zor bir geçiş dönemi, aynı zamanda kendimizi bulduğumuz ve anlamaya yeni yeni başladığımız bu dönemde bu kitap rehber niteliğinde olabilir. İçinde kendini anlamaya yarayan birçok eğlenceli etkinlik hem yaratıcı taraflarımızla hem de kendimizle ilişkimizi besliyor. Kendi keşif yolculuğuna nasıl çıkılması gerektiğini pratik anlamda gösteriyor.



  1. Çocuklar İçin Duygularla İletişim Becerileri - Bonnie Thomas
Her çocuk farklı bir mizaçla doğar ve mizacın getirdiği davranışlar farklıdır. 3-12 yaşındaki her mizaçtaki çocuğa hitap eden bu kitapta, Bonnie Thomas çocuğun gelişimsel sürecine katkıda bulunacak etkinliklikler hazırlamış. Davranış problemlerini çözmeye ve yeni beceriler kazandırmaya yönelik oyunlar, hikayeler teknikler sunmuş.



  1. Korkuyu Keşfediyorum - Psikolog İrem Polat
Bu kitap, çocukların düzenlemekte zorlandığı duygulardan biri olan korkuyu ve korkuyla nasıl baş edeceğini Kerem karakteri üzerinden ele alıyor. Kerem korku duygusuyla yeni tanıştığı için, kendini sakinleştirmekte zorlanıyor. Bu sürece ortak olarak, Kerem’in korkusunu nasıl düzenlediğini göreceksiniz.





Benzer yazılar


footer