Çocuklarda En Yakın Arkadaş Kavramı

Begüm Yılmaz

Begüm Yılmaz

Çocuklarda En Yakın Arkadaş Kavramı

Thomas R. Dunlay

Thomas R. Dunlay

Çocukken en yakın arkadaşım dediğiniz bir kişi var mıydı? Örneğin beraber aynı oyuncakları aldığınız, belki aynı kıyafetlerden ikinizde de olduğu ya da aynı kaldırımlarda düşüp aynı diz yaralarına sahip olduğunuz? Çocukken en yakın arkadaşa sahip olmak aileler tarafından bir yandan istenen öte yandan da aileleri endişelendiren bir durum olabiliyor. En yakın arkadaşı olmayan bir çocuğun ailesi "Acaba çocuğum asosyal mi?", "Başkaları onunla neden yakınlık kurmak istemiyor?" gibi düşüncelere dalarken çocuklarının en yakın arkadaşı olan ailelerde ise "Çocuğum ya tek bir kişiye çok fazla odaklanıp başka arkadaş edinemezse?" gibi endişeler yaşanabiliyor.
relate-banner

Çalışmalar, çocukların güçlü bir arkadaş ağı olmasının kendileri hakkında iyi hissetmelerine yardımcı olduğunu gösteriyor. Özellikle de karşılıklı bir şekilde en yakın arkadaşa sahip olan çocukların öz değerlerinin yüksek olduğu ve okula karşı olumlu duygular besledikleri görülüyor. Çocuklukta ve ergenlikte arkadaşlara sahip olmak problem çözme yeteneğini geliştiriyor, aktif dinlemeyi sağlıyor, duygu regülasyonuna yardımcı oluyor, kimlik oluşumunu destekliyor ve aitlik hissini artırıyor. Öyle ki çocuklukta en az bir güzel arkadaşlığa sahip olmak gelecekte güçlü bir mental sağlığa sahip olmanın göstergelerinden biri.

Hem en yakın arkadaşlar, hem de normal arkadaşlıklar çocukların birçok ihtiyacını karşılayarak onlara iyi geliyor. Yani aslında çocukların en yakın arkadaşa sahip olup olmamasından ziyade oyun oynayabilecekleri, paylaşımda bulunabilecekleri, benzer ilgi alanlarına sahip olan ve genel anlamda iyi anlaştığı arkadaşlıklar kurmaları önemli oluyor.

Peki çocukların en yakın arkadaşlarının olmasının olumsuz yanları olabilir mi?

En yakın arkadaşla yaşanan bir tartışma ya da arkadaşlığın bitmesi sonucunda çocuklar kendilerini terk edilmiş, yalnız bırakılmış, aldatılmış, reddedilmiş ve öfkeli hissedebiliyorlar. Öte yandan tüm bunları yaşarken bir de en yakın arkadaşlarını kaybetmenin yasını tutuyorlar. Çocuk tüm bu güçlü duyguları yaşarken, ebeveynlerin kendi düşüncelerini ve duygularını çocuklarına dayatmamaları önemli oluyor. Bunun yerine çocuğun yaşadığı zorluğu dinleyerek yanında olmak çok daha iyileştirici bir görev görüyor.

[1] Maunder, R., & Monks, C. P. (2019). Friendships in middle childhood: Links to peer and school identification, and general self"worth. British Journal of Developmental Psychology, 37(2), 211-229.
[2] Bowker, J. C., Fredstrom, B. K., Rubin, K. H., Rose-Krasnor, L., Booth-LaForce, C., & Laursen, B. (2010). Distinguishing children who form new best-friendships from those who do not. Journal of Social and Personal Relationships, 27(6), 707-725.
[3] Vanbuskirk, S. (2021, August 31). Do Kids Need a Best Friend?. VeryWell Family. Retrieved from https://www.verywellfamily.com/do-kids-need-a-best-friend-5186953

Benzer yazılar

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.

Hayatımızdaki Dracula’lar

Sahip olduğunuz enerjiyi tek buluşmada bile içine çekmeyi başaran kişiyi hiç “enerjinizi emen bir vampir” olarak düşündünüz mü?

“Arkadaşım, ben ayrılmak istiyorum”

Her zaman romantik ilişkilerin bitmesinin acısından bahsetsek de bir dostluğun bitmesinin acısı partnerimizle ayrılmaktan çok daha can acıtıcı olabiliyor.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!
The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!

“Sanki aramıza bir duvar örüldü, şimdi ne yapmalı?”

Bazen romantik partnerlerin arasına duygusal bir mesafe girebiliyor. Bu durumun işaretlerini ve bu durumla nasıl başa çıkılabileceğini sizin için derledik.
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
Summer Reveries- Claudia Verciani

3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim

3-5 yaşları arasında çocuğunuzda bağımsızlık, arkadaşlık, farkındalık gibi birçok farklı alanda değişim yaşanır. Bu süreçte neler yaşandığını inceleyelim.
Montmartre Nights - Ania Hobson

Aşırı Paylaşım Yapmak

Neden iyi tanımadığımız birine bir anda bir sürü şey anlatmak isteriz? Kuaförümüz neden aile ilişkilerimizi bilir? Aşırı paylaşım yapmanın nedenlerini ele aldık!
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!

footer