Bebek Gelişimi - Yanlış Bilinenler

Rengim Lal Kılavuz

Rengim Lal Kılavuz

Bebek Gelişimi - Yanlış Bilinenler

Untitled- Tatiana Syrikova

Untitled- Tatiana Syrikova

  1. Yanlış: Yeni doğan bebekler göremez ve duyamazlar.
    relate-banner

    Doğru: Yeni doğan bebeğinizin gözlerinin içine baktığınızda ve gülücüklerine gülümseyerek tepki verdiğinizde bebeğiniz sizinle iletişim kurmayı ve size tepki vermeyi öğrenir. Hatta yapılan araştırmalar, çoğu bebeğin anne karnındayken duyduğu şarkıları doğduğunda da hatırladığını gösteriyor. Bu nedenle bebeğinizle o doğmadan önce konuşmaya başlamanız ve hatta ona şarkılar söylemeniz onun faydasına olacaktır. Hem doğmadan önce hem de dünyaya geldikten sonra duydukları sesler, sizi taklit ederek yeni sesler öğrenmelerini ve sesinize farklı sesler çıkararak tepki vermelerini sağlar.
  2. Yanlış: Bebekler konuşana kadar sadece ağlayarak kendilerini ifade ederler.

    Doğru: Bebekler gülerek ve kahkaha atarak beğendikleri şeyleri yetişkinlere ifade ederler. Ağlayarak ve kıpırdanarak ise rahatsız olduklarını anlatmaya çalışırlar. Bebeklerin iletişim kurma çabalarına dikkat etmek, onların ihtiyaçlarını anlayabilmeyi ve bu ihtiyaçlara uygun bir şekilde karşılık vermeyi kolaylaştırır.
  3. Yanlış: Bebekler yetişkinlerin sinirini bozmak için ellerindeki nesneleri yere atar.

    Doğru: Bebekler küçük bilim insanları gibidir. Yaşamlarının ilk aylarından itibaren çevrelerindeki insanlara ve nesnelere nasıl davranabileceklerini keşfetmeye başlarlar. Nesneleri bir yerlere yığarak, onları yere atarak ve birbirlerine vurarak dünya hakkında yeni gerçekler öğrenirler.
  4. Yanlış: Bebekler sadece laf dinleyerek öğrenir.

    Doğru: Bebekler laf dinlemektense oynayarak, deneyerek, gözlemleyerek ve taklit ederek öğrenirler. Örneğin, bebeğinize yeni bir şey yedirmek istediğinizde ona nasıl yediğinizi göstererek örnek olabilirsiniz.
  5. Yanlış: Beyin gelişiminin en hızlı olduğu dönem, çocuğun okula başladığı dönemdir.

    Doğru: Beyin gelişimi en hızlı doğum öncesinde ve bebek ikinci yaşına gelene kadar gerçekleşir. Bu süre boyunca bebeğin yediği her öğünün %75'i beyin gelişimi için kullanılır. 15 dakikalık oyun bile beyinde binlerce bağlantı oluşmasını sağlayabilir. Bebeğinizi her öptüğünüzde, ona sarıldığınızda, onu besleyici öğünlerle doyurduğunuzda ve onunla oynadığınızda beyin gelişimine katkıda bulunduğunuzu unutmayın!
  6. Yanlış: Bebeklerle "bebekçe" konuşmak dil gelişimleri için zararlıdır.
Doğru: Bebeklerle yapılan bilimsel araştırmalar, bebeklerin bebeklere yönelik konuşmaları dinlemeyi tercih ettiklerini gösteriyor. Hatta bebeklerin anneleri, onlarla sıradan bir ses tonuyla konuştuğunda diğer insanların seslerini annelerin seslerine tercih ettikleri görülüyor.

Bebeklerin, bebekçe dile gösterdiği bu ilgi ve sevinç de yetişkinlerin onlarla bu şekilde konuşmayı devam ettirmesini sağlıyor. Bebeklerin bu konuşma tarzına olan ilgisi 9. ay civarında azalıyor ve çoğu yetişkinin bu konuşma tarzını bu zaman diliminde bıraktığı görülüyor.

Araştırmalar bu konuşma tarzının sanılanın aksine bebeklerin dil öğrenmelerinde olumlu etkileri olduğunu gösteriyor. 7 aylık bebeklerle yapılan bir deneyde aynı kelimenin bebekçesini duyan bebeklerin normal halini duyanlara kıyasla ertesi gün o kelimeyi tanıma olasılıklarının daha yüksek olduğu görülüyor.

Peki neden bunca insan bebekçenin dil gelişimine zararlı olduğunu düşünüyor? Bunun bir sebebinin bebekçe dilin kesilme zamanının bebeklerin aktif dil kullanımına başlama zamanına denk gelmesi olabileceği düşünülüyor. Ancak aslında bebekçe bir anda değil zaman içerisinde normale dönüyor. Bunun yanı sıra, yetişkinlerin kendisine bebekçe konuştuğu çocuklar da en nihayetinde yetişkinleri birbirleriyle konuşurken duyuyor ve bebekçe olmayan konuşmalara da maruz kalıyor.

Bakım verenlere bebeklerinin dil gelişimi için;

  1. Bebeğin konuşma çabasını göz teması kurarak desteklemeleri ve tıpkı ona cevap verir gibi konuşmaları,
  2. Bebeğin yüz ifadelerini ve kahkahalarını taklit etmeleri,
  3. Bebeğin parmak hareketlerini ya da başka hareketleri taklit etmesini desteklemeleri,
  4. Bebekle yemek yeme ya da ona banyo yaptırma gibi aktiviteler sırasında bebekle konuşmaları,
  5. Konuşurken el kol hareketleri kullanmaları ("görüşürüz" derken el sallamak gibi)
  6. Bebeğin kullandığı kelimeleri ayrıntılı bir biçimde açıklamaları,
  7. Bebeğe sorular sorarken seslerini inceltmeleri,
  8. Bebeğe sık sık kitap okumaları ya da kitapları basitçe betimlemeleri
öneriliyor.

[1] True or False? How much True or False? How much do you really know about babies? Unicef / Parenting. Retrieved from: https://www.unicef.org/parenting/child-development/baby-development-quiz#
Hupp, S., & Jewell, J. D. (2015). Great myths of child development. John Wiley & Sons.do you really know about babies? Unicef / Parenting. Retrieved from: https://www.unicef.org/parenting/child-development/baby-development-quiz#

Benzer yazılar

Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!
Summer Reveries- Claudia Verciani

3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim

3-5 yaşları arasında çocuğunuzda bağımsızlık, arkadaşlık, farkındalık gibi birçok farklı alanda değişim yaşanır. Bu süreçte neler yaşandığını inceleyelim.
Menstruation on The Rocks- Brian Sims

Regl Nedir?

Regl olmak ayıp ya da gizlenecek bir durum değil. Peki regl çocuklarla nasıl konuşulmalı?
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!

footer