Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Ülfet İpek Eral

Ülfet İpek Eral

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Untitled - Essam Marouf

Untitled - Essam Marouf

"Partnerim iyi hissetmiyor ama neden olduğunu anlamakta zorluk çekiyorum." veya "Partnerimin verdiği bu tepkinin nedeni ne olabilir?" gibi cümlelerin romantik ilişkilerde normalden daha sık kurulduğu dönemler olabiliyor. Eğer siz de son zamanlarda partnerinizi anlamakta zorluk çekiyor veya partnerinizin sınır ve ihtiyaçlarının sizin ihtiyaçlarınızla aynı olduğunu düşünerek hareket ediyorsanız ilişkinizde empatinin yerini gözden geçirmeniz gerekebilir.
relate-banner

Bir başka yazımızda da bahsettiğimiz üzere, empati kavramı romantik ilişkilerimizde önemli bir rol oynuyor. Partnerler tamamen uyuşmuyor ve hatta belli konularda birbirine tam zıt fikirlere sahip olsalar bile mutlu bir ilişkiye sahip olabiliyorlar. Peki böyle durumlarda partnerler anlaşmazlıklarını nasıl çözebiliyor? Yani birbiriyle çoğu zaman hiç uyuşmayan partnerler nasıl oluyor da bir ilişki sürdürebiliyor? Empati kavramı tam olarak bu noktada devreye giriyor. Romantik ilişkilerde empati yapabilen biri olmak ilişkiyi güçlendiriyor, partnerlerin birbirlerini daha az yargılamasını sağlıyor ve kişilerin hem fiziksel hem de mental sağlıklarını güçlendiriyor. Fakat empati ilişkilerimiz için bu kadar önemli bir kavram olmasına rağmen yapılan araştırmalar empatinin hepimizin sahip olmayı istediği ancak hayata geçirmekte zorlandığı bir yetenek olduğunu gösteriyor. Peki romantik ilişkilerimizde empati kavramını nasıl daha ön plana çıkarabiliriz?

Empati yaparak karşımızdakini dinleyebilmek sabit bir kişilik özelliği olmadığı gibi durumdan duruma değişiklik de gösterebiliyor. Burada kastedilen "dinleme" sadece söylenen kelimeleri takip etmek değil anlatan kişinin duygularına açılan kapıdan girmek gibi tasvir edilebiliyor. Genellikle ses tonu, mimikler ve vurgular kişinin duygularıyla ilgili ipucu veriyor. Partnerimizi dinlediğimiz esnada kendi duygularımıza ne kadar odaklandığımız da fark yaratıyor. Aktif dinleme yapmak, yani partnerimizin bakış açısını da göz önünde bulundurarak dinlemek, ilişkide empati kurabilmek için atılabilecek önemli bir adım. Burada kendimize sormamız gereken esas soru ise partnerimize vereceğimiz cevaba odaklanarak mı yoksa partnerimizi anlamaya çalışarak mı onu dinlediğimiz. Empati kurma yeteneğimizi güçlendirmemize ek olarak aktif dinleme yapmak, duygusal açıdan anlayışlı olma ihtimalimizi de artırıyor. Aktif dinleme esnasında partnerimizi neyin üzdüğüne ya da sinirlendirdiğine dikkat ederek hangi durumlara nasıl tepki vereceğine dair tahminlerde bulunabiliyoruz. Böylece aktif dinleme kendimizi partnerimizin yerine koyma konusunda da bize kolaylık sağlıyor.

Araştırmalar empati kurma becerisinde öz şefkatin de bir rolü olduğunu gösteriyor. Partnerimize karşı anlayışlı olabilmek için öncelikle kendimize karşı da anlayışlı ve şefkatli olmamız gerekiyor. Olumsuz bir durum yaşadığımız zamanlarda tepkilerimizi ve ihtiyaçlarımızı gözlemlemek, partnerimiz olumsuz bir durum yaşadığında onu anlamak adına faydalı olabiliyor. Buna ek olarak kendimiz dahil her insanın belli dönemlerde zorluklar yaşayabileceğini kabullenmek hem kendimize hem de partnerimize göstereceğimiz şefkati artırıyor.

Romantik ilişkilerde empati kurabilmek için aktif dinlemeye ek olarak harekete geçmemiz gereken durumlarla da karşılaşabiliyoruz. Partnerimizin sahip olduğu olumlu özellikleri ön plana çıkarmaya çalışmak uzun vadede yararlı oluyor. Böylece olumsuz durumlar yaşadığımızda olumlu olan tarafları gözden kaçırma ihtimalimiz azalıyor. Öte yandan partnerimiz karşısında savunmasız olabilmek, yani başkalarına karşı ördüğümüz duvarları partnerimize karşı indirebilmek de ilişkilerde empati geliştirme konusunda faydalı olabiliyor. Kırılgan halimizi ortaya serdiğimizde partnerimiz tarafından bize gösterilen empati de ilişkilerde empatinin ne kadar önemli olduğunun bir başka kanıtı oluyor.Dinleme ve duvarlarımızı indirme stratejilerini denerken empatiyi günlük hayatımıza başka küçük adımlarla da entegre edebiliriz. Örneğin iş yerinde başımıza gelen ve sinirlenmemize neden olan bir olayı partnerimize anlatıp sinirlenmemizin nedenini anlamasına yardımcı olmak bu adımlardan biri olabilir. Partnerimizle beraber yapacağımız aktiviteler de ilişkimizde empatiyi güçlendirmeye yardımcı oluyor. Örneğin beraber egzersiz yapmak veya bir kursa giderek birlikte vakit geçirmek partnerlerin birbirlerini daha iyi anlamalarını ve daha fazla yakınlık kurmalarını sağlayabiliyor. Siz de partnerinize karşı empati duygunuzu artırmak ve ilişkinizde empatinin yerini güçlendirmek istiyorsanız bu stratejileri denemeye başlayabilirsiniz.

[1] 3 Ways to Build Real Empathy for Others in Your Life. (n.d.). Verywell Mind. Retrieved from https://www.verywellmind.com/how-to-develop-empathy-in-relationships-1717547
[2] Benson, K. (2021, February 3). Stop Trying to Fix Your Partner's Feelings. The Gottman Institute. Retrieved from https://www.gottman.com/blog/stop-trying-fix-partners-feelings/
[3] Brandt, P. D. M. F. T. A. (2020, March 3). The Secret to a Happy Relationship Is Empathy. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/mindful-anger/202003/the-secret-happy-relationship-is-empathy
[4] Tartakovsky, M. M. S. (2014, June 8). The Power of Empathy in Romantic Relationships & How to Enhance It. Psych Central. Retrieved from https://psychcentral.com/blog/the-power-of-empathy-in-romantic-relationships-how-to-enhance-it#7

Benzer yazılar

Burial of Atala - Anne-Louis Girodet de Roussy-Trioson

Yas Sürecine Destek Olmak

Yas sürecindeki birinin nasıl yanında olabiliriz? Bu yazımızda yas sürecine destek sağlamak için neler yapabileceğimizi anlatıyoruz.
Cempasúchil - San José Manialtepec (2020)

Özür Dilemek Neden Bu Kadar Zor?

Özür dilemek zayıflık mı, olgunluk göstergesi mi? Özür dilemenin ve hatalarını kabul etmenin neden zor olabileceğini anlattık.
Amber & Sara - Viktoria Sorochinski

Birinin Sizi Gerçekten Dinlemediğini Gösteren 5 Cümle

Bir anda kendi derdini anlatmaya başlayanlar ya da konuşurken telefona bakanlar… Birinin sizi dinleyip dinlemediğini nasıl anlarsınız?
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
No Name - Anthony van Dyck

Özür Dilemenin Psikolojisi

Bir hata yaptığımızda neden özür dilemekten çekiniriz? O adımı atmaktan bizi ne alıkoyar? Bu yazımızda özür dilemeyi inceliyoruz!
Küçük Prens filminden bir kesit

Ekolojik Kaygı

İklim krizi, su kıtlığı, yangınlar… Tüm bunlar geleceğe dair kaygı duymamıza sebep oluyor. Peki neden?
Untitled - Alastair Adams

Romantik İlişkilerde Empati

Sıklıkla karşımıza çıkan empati kavramı hem bilişsel hem duygusal unsurlar içeriyor. Romantik ilişkilerde empati nasıl karşımıza çıkıyor?
Talking It Over - Enoch Wood Perry

Çalışanlarla Ruh Sağlığı Hakkında Konuşmak

Ruh sağlığı hassas bir konu ve hele de iş yerinde bununla ilgili konuşmak kolay olmayabilir. Bu yazımız bu konuda size yardımcı olabilir.
Mindfulness - Paula Langstein

Farkındalık Meditasyonu Liderlik Becerilerine Nasıl Katkı Sağlar?

Son yıllarda oldukça popülerleşen farkındalık meditasyonu liderlik becerilerimizi geliştirmek konusunda da yardımcı olabilir!
Warmth of the Sun - Ron Hicks

Algılanan Partner Duyarlılığı

Partner duyarlılığı, partnerimizle olan yakınlığın geliştirilmesinde önemli bir yere sahip. Bu konunun detayları ve önerilerimiz yazımızda!

footer