Çocuğum Bir Oyunu Kaybettikten Sonra Ona Nasıl Yardım Edebilirim?

R. Pınar Karan

R. Pınar Karan

Çocuğum Bir Oyunu Kaybettikten Sonra Ona Nasıl Yardım Edebilirim?

Elena Kostenko

Elena Kostenko

Çocuklar dahil herkes oyunlarda kazanmak istiyor ama oyunun doğası gereği kazanan sadece bir kişi oluyor. Bazı çocuklar oyunun bu kuralını kabul edemiyor ve bir oyunu kaybettikten sonra zorlanabiliyorlar. Kaybedişleri çocukların karşı tarafla alay etmesine veya karşı tarafa zorbalık yapmasına sebep olabiliyor. Bu durumu engelleyen bir beceri ise kaybetmeyi öğrenmek oluyor. Çocukların kaybederken sakin kalma becerisini öğrenmesinde ise anne-babalara görev düşüyor. Bugünkü yazımızda çocukların bir oyunda kaybetmeyi öğrenmesinde ve oyunu kaybettikten sonra onların cesaretlerinin azalmak yerine artmasında anne-babaların nasıl yardımcı olabileceklerini anlatacağız.
relate-banner

Bir oyunu kaybetmek çocuklar için stresli olabilir ve çocuğun kendisi ya da takım arkadaşları bu durumdan dolayı hayal kırıklığına uğrayabilir. Bir diğer deyişle, çocuk davranışlarını etkileyecek bir dizi duygu yaşayabilir. Örneğin; çocuklar böyle anlarda yaşadıkları hayal kırıklığı sonucunda karşı tarafa bağırabilirler.

Anne-babaların çocuklarının bir oyunu kaybettikten sonra neler yapabileceğine birlikte göz atalım:

  1. Çocuğunuzun oyunun eğlenceli yanlarını görmesini sağlayın: Çocuğunuza rekabetçi olmayan ortamlarda oyun oynaması için olanaklar sunun. Bırakın, kumlarda koşsun ya da onlarla oynasın. Rekabetçi bir atmosfer olmadan anın tadını çıkarması ona yardımcı olacaktır.
  2. Çocuğunuz ile konuşun: Çocuğunuzun kaygılarını sesli bir şekilde söylemesi ve onların içinde kalmasını engellemesi için ona yardımcı olun. Onu duygularını ifade etmesi için teşvik edin. Kaybettiği oyunlar hakkında konuşurken ona kazanıp kaybetmesinden bağımsız olarak onu sevdiğinizi söyleyin. Bu konuşmanın didaktik olmamasına özen gösterin: Önemli olan onun duygularını, hayal kırıklığını ve ıstırabını paylaşması.
  3. Dengeli bir diyet sağlayın: Çocuklar stresli oldukları zamanlarda daha çok enerji yakıyorlar. Bir oyunu kaybetmek de onlarda stres uyandırıyor ve enerji kaybetmelerine yol açıyor. Beslenme böyle dönemlerde kritik bir rol oynuyor çünkü enerjimizi koruyarak duygularımızı kontrol etmemizi ve onların daha stabil kalmasını sağlıyor. Siz de çocuğunuzun stresli olabilecek zamanlarında bol su almasını sağlayın. Ek olarak, abur cuburdan olabildiğince uzak durduğundan ve ruh halinin yükselmesine yardımcı olan dengeli ve besleyici bir diyete sahip olduğundan emin olun.
Öte yandan, bir oyunda kaybetmek sadece çocukları olumsuz etkilemiyor. Birçok ebeveyn, çocuğunun oyunda kaybetmesini kendilerine karşı yapılan kişisel bir saldırı olarak kabul ediyor ve sanki çocukları onları hayal kırıklığına uğratmış gibi hissediyorlar. Çocuğunuzun oyunu kazanmasını ne kadar isteseniz de duygularınızı kendinize saklamalısınız. Ek olarak, endişelendiğinizde sesinizi yükseltmemelisiniz çünkü çocuğunuz endişenizi hemen algılayabilir. Çocuğunuzun hissettiklerinizi algılaması, kendisini kötü ve depresif hissetmesine sebep olabilir. Unutmayın, çocukların zihinleri sizin hareketlerinizden etkileniyor. Öyleyse bir anne-baba olarak neler yapmalısınız? İşte, bir oyunu kaybeden çocuğunuzu cesaretlendirmenizde size yardımcı olacak 3 öneri:

  1. Çocuğunuzun çabalarını övün: Çocuğunuza, sayıca fazla olan arkadaşları önünde oynama cesaretine sahip olduğu için onunla gurur duyduğunuzu söyleyin. Sonuç odaklı bir oyunun içinde olduğunu düşünmesini engelleyin. Kazanması için uğraşmayın, sadece eğlenceye odaklanmasına yardımcı olun.
  2. Zafer kısmına odaklanmayın: Bir oyun sonrasında oyunun sonucundan bağımsız olarak çocuğunuzu ve arkadaşlarını onları mutlu edecek aktivitelere götürün. Örneğin, bütün çocukları dondurma yemeye götürebilirsiniz. Böylece, çocuğunuz arkadaşları ile tekrar bir araya gelip oyundan bağımsız bir bağ kurabilir.
  3. Ders vermeye çalışmayın: Bazen sadece jest ve mimiklerimiz dahi çocuklara onların yanında olduğumuzu göstermek için yeterli olur. Siz de jest ve mimiklerinize güvenerek gereksiz olabilecek konuşmalar yapmaktan çekinin ve oyun sırasında neyin yanlış gittiğini anlatmak için çabalamayın. Bunun yerine sakinleşmesi için ona biraz alan bırakın. Bırakın, çocuğunuz destek olduğunuzu sözsüz bir şekilde de görsün.
Özetle, çocukların bir oyunu kaybetmeyi öğrenmesinde ve kaybettikten sonra cesaretlerinin artmasında anne-babalara büyük bir rol düşüyor. Verdiğimiz önerilerin size ve çocuğunuza iyi gelmesini diliyoruz! Keyifli oyunlar!

How to help your child deal with losing a game (n.d.) Being the Parent. Retrieved from https://www.beingtheparent.com/how-to-help-your-child-deal-with-losing-a-game/

Benzer yazılar

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!
Summer Kiss - Irına Redine

Doğayla İç İçe Nesiller Yetiştirmek

Eskisi gibi misket oynayabilmek hala mümkün mü? Çocukların sokağa çıkıp oyun oynayabilmesi için neler yapabiliriz? Öneriler yazımızda!

Yaşam Enerjimizi Tüketen Bazı Davranışlarımız

Sıkça başvurduğumuz bazı davranışlarımız aslında enerjimizi alıp götürüyor. Sizin için bu davranışları listeledik.

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.

İlişkinizde Bu 5 Davranışı Göstermeyi Bırakın!

İstemeden yaptığınız bazı davranışlar ilişkinize zarar veriyor olabilir mi? Bu yazımızda ilişkilerinizde uyguluyorsanız gözden geçirmenizin iyi olacağı 5 davranıştan bahsettik.

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
Menstruation on The Rocks- Brian Sims

Regl Nedir?

Regl olmak ayıp ya da gizlenecek bir durum değil. Peki regl çocuklarla nasıl konuşulmalı?
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?

footer