Mizacın Ebeveynlikteki Önemi

İdil Salih

İdil Salih

Mizacın Ebeveynlikteki Önemi

Quiet Walk on the Beach - Sally Cummings Shisler

Quiet Walk on the Beach - Sally Cummings Shisler

Mizaç kişinin çevresini nasıl değerlendirdiğini ve ilişkilerini nasıl kurduğunu etkiliyor. Bu sebeple ebeveyn ve çocuk arasında kurulan ilişki hem ebeveynin hem de çocuğun mizacına bağlı oluyor. Nasıl bir mizacınız olduğunu ise belli özellikler belirliyor. Mesela bazı insanlar rutinlere bağlı yaşamayı severken bazı insanlar daha spontan yaşama eğilimi gösterebiliyor. Bazı insanlar girdikleri bir ortama hızla uyum sağlarken bazı insanların bunun için daha çok zamana ihtiyacı olabiliyor. Bunlar gibi birçok özellik insanların mizacını oluşturuyor.
relate-banner

Çocukların mizacına uyum sağlayabilmenin en önemli adımlarından biri ise ebeveynlerin kendi mizaçlarının farkında olmalarından geçiyor. Benzer şekilde, ebeveynler çocuklarının mizaçlarını öğrenerek aslında hangi alanlarda uyumlu olduklarını görebildikleri gibi hangi alanlarda zorlanacaklarını veya çatışma yaşayabileceklerini de anlayabiliyor. Ebeveynlerin belli özelliklerde çocuklarıyla benzer olmaları daha uyumlu olabilmelerini sağlayabiliyor. Öte yandan bazı özelliklerde benzer olmak ise zorlu deneyimleri beraberinde getirebiliyor. Örneğin, duyguları çok yoğun yaşayan biriyseniz ve çocuğunuz da öyle ise öfke anlarında çatışmaların bastırılması çok daha uzun sürebiliyor.

Peki ya ebeveyn ve çocuğun mizacı birbirinin tam tersi ise? Bu durum da bazen olumlu bazen ise olumsuz sonuçlar doğuruyor. Örneğin, spontanlığı çok seven bir ebeveynin rutinlere ihtiyacı olan bir çocuk yetiştirmesi kimi zaman sıkıntılara yol açabiliyor. Öte yandan, bazı mizaç özellikleri birbirini dengeliyor. Adaptasyonu çok yüksek olan bir ebeveyn, eğer çocuğu yeni durumlara uyum sağlamakta zorlanıyorsa ona bu süreçte bir rol model olabiliyor.

Bu noktada ebeveynlerin çocuklarının mizacına uygun bir şekilde yaklaşmasının önemini vurgulamak gerekiyor. Bir ebeveyn ve çocuğun mizacı ne kadar farklı olursa olsun karşı tarafın mizacının farkında olmak arada bir denge kurulmasını sağlıyor.

[1] Morin, A. (2019, October 17). How Temperament Influences Your Parenting. Verywell Family. Retrieved from: https://www.verywellfamily.com/how-a-parents-temperament-influences-parenting-style-1094783

Benzer yazılar

Mother and Child by Katie M. Berggren

Aile İçinde Öğrendiğimiz İlişki Modeli Gelecek Romantik İlişkilerimize Nasıl Yansıyor?

Hepimiz ilişki kurmanın farklı yollarını ailemizde öğreniyoruz. Ancak öğrendiğimiz bu yollar her zaman bizi mutlu etmeyebiliyor.

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
Yellow Bird- David Hettinger

Travma Geçmişi Olan Ebeveynler

Yaşanan travmatik olaylar kişilerin davranışlarını doğrudan etkileyebiliyor. Peki, bu travmalar kişinin ebeveynliğini nasıl etkiliyor?
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
Tantrum Painting- Kelci Pauk

Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?

Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!

footer