Çocuklarla Cinsellik Hakkında Konuşmak

yer tutucu

İlayda Dursun

Çocuklarla Cinsellik Hakkında Konuşmak

The Explanation - Jean Jullien

The Explanation - Jean Jullien

Dünyaya nasıl geldiğinizi merak edişinizi hatırlıyor musunuz? Ya da kız ve oğlan çocuklarının farklı genital organlara sahip olduğunu öğrendiğinizi? Tıpkı kuşların neden uçtuğunu ya da denizin neden tuzlu olduğunu merak ettiğiniz gibi kendi bedeninize dair oldukça doğal sorularınız vardı. Muhtemelen sorularınız değişerek ergenliğe geçtiğinizde de devam etti. Peki bilgi edinmek için hangi kaynaklara başvurdunuz?
relate-banner

İletişim; ebeveynlerin çocuklarına fikirlerini, inançlarını, değerlerini, beklentilerini, bilgi ve deneyimlerini aktardıkları önemli bir yol olarak tanımlanıyor. Ebeveynlerin çocuklarıyla kurdukları günlük iletişimler; çocukların fikir, inanç ve değerlerinin önce ergenliğe sonra da yetişkinliğe geçişlerinde çok kritik bir rol oynuyor. Birçok ebeveyn, çocuklarıyla cinsellikle ilgili konuşmak istemesine rağmen bunu ya yüzeysel bir seviyede yapabiliyor ya da hiç yapamıyor. Bunun sebebi ise iletişim becerilerinin veya bu konudaki bilgilerinin yeterli olmaması ya da kendilerini cinsellik hakkında konuşurken rahat hissedememeleri oluyor. Cinsel iletişim; cinsel değerler, inançlar, beklentiler ve bilginin çocuk ve ebeveyn arasında konuşulması olarak tanımlanıyor.

Yapılan bir çalışmaya göre, ebeveynlerin iletişime açık, iletişim becerileri güçlü ve cinsellik hakkında konuşmak konusunda rahat oldukları durumda cinsellik hakkında konuşmak çocuğun cinsel hayatındaki riskleri azaltmada önemli rol oynuyor. Bunun yanı sıra, demografik özellikler de ebeveyn çocuk arasındaki cinsel iletişimi etkiliyor. Örneğin, ebeveynin ve çocuğun cinsiyeti bu özelliklerden bazıları. Anneler çocuklarıyla cinsel konular hakkında konuşmaya babalardan daha çok meyil gösteriyor. Anneler oğullarından çok kızlarıyla, babalar ise kızlarından çok oğullarıyla cinsellik hakkında konuşmayı tercih ediyor. Çalışmalar, çocuğun yaşının da cinsel iletişimi ön görebileceğini gösteriyor.

Ebeveynlerin iletişimi, çocuklarının güvenli cinsel pratikleriyle ilişkili bulunuyor. Amerika'da yapılmış bir araştırmaya göre; ergenlik dönemindeki çocuklar arasında, anne ve babalarından cinsellik hakkında bilgi edinenlerin diğer çocuklara kıyasla daha az partnerle cinsellik yaşadıkları görülüyor. Aynı zamanda anne-babadan cinsellik hakkında bilgi edinmek ile prezervatif kullanımı arasında pozitif bir ilişki bulunuyor. Bunlara ek olarak, bazı çalışmalara göre ebeveyn-ergen iletişimi, istemsiz gebelikleri azaltabiliyor.

Bu olumlu verilerin yanında; ebeveyn ve çocuk arasında kurulan cinsel iletişimin çoğu zaman zor, tuhaf ya da utanç verici olarak algılandığı görülüyor. Cinsellik konusu, aile içinde konuşulan, para ya da eğitim gibi gündelik konulara kıyasla daha farklı kalıyor, çünkü bu konu daha az açıklıkla konuşuluyor. Dolayısıyla gençler, cinsellik hakkındaki bilgilerin genellikle açığa vurulmaması gerektiğine inanıyor. Bunun bir sonucu olarak da kendi özel alanlarını korumak için cinsellik ile ilgili konulardan kaçınıyorlar. Ebeveynler de bu konuyu çocuklarıyla konuşmakta zorlanabiliyorlar. Güçlüklere rağmen, ebeveyn-çocuk arasındaki cinsel iletişim, gençlerin cinsel davranışlarını etkiliyor ve onları yetişkinlikteki yakın ilişkilerine hazırlıyor. Bazı ebeveyn-çocuk ilişkilerinde cinsellik hakkındaki bilgilerin aktarımı oldukça rahat iken bazılarında daha zor olabiliyor. ABD'de yapılmış bir çalışmaya göre, 13-19 yaşları arasındaki genç kızların %20'si ebeveynleriyle cinsellik hakkında konuşmayı çok kolay ve rahat bulurken %46'sı cinsellik hakkında konuşmanın genelde kolay olduğunu ama çok rahat olmadığını, %14'ü hiçbir zaman kolay ya da rahat olmadığını, %20'si ise ebeveynleriyle cinsellik hakkında hiç konuşmadıklarını söylüyor.

Başka bir çalışma ise ebeveynlerin üçte ikisinden fazlasının cinsellik hakkında çocuklarıyla konuşurken utanç duyduklarını gösteriyor. Aynı zamanda bu ebeveynler, konunun çocuklarının gelişimlerine uygun olup olmadığı konusundaki kaygıları nedeniyle iletişim kurarken güçlük yaşıyorlar. Uzmanlar, özellikle bu konuda zorluk yaşayan ebeveynlerin profesyonellere danışmasının ya da bu konuda hazırlanmış güvenilir kitapları okumasının bu kaygı seviyesini azaltabileceğini belirtiyorlar.

Çocuklar ve ergenlerle yaşlarına uygun bir şekilde cinselliği konuşmanın ve onlara bilgi aktarımı yapmanın öneminden bahsettik. Çocukların ya da ergenlerin bu konuda kendileri soru sormasalar bile cinsellik eğitimi alma hakları olduğunu biliyoruz. Bahsettiğimiz verilerin hepsi yurtdışındaki araştırmalardan alındığından sonuçlar Türkiye ile birebir uyuşmasa da, . cinsellik eğitiminin gerekliliği ve yararları hala geçerli. Bu konu hakkında yazmaya devam edeceğiz. Takipte kalın!

[1] Jerman, P., & Constantine, N. A. (2010). Demographic and psychological predictors of parent-adolescent communication about sex: A representative statewide analysis. Journal of Youth and Adolescence, 39(10), 1164-1174.
[2] Constantine, N. A., Jerman, P., & Huang, A. X. (2007). California parents' preferences and beliefs regarding school-based sex education policy. Perspectives on Sexual and Reproductive Health, 39(3), 167-175.
[3]Diiorio, C., Pluhar, E., & Belcher, L. (2003). Parent-child communication about sexuality: A review of the literature from 1980-2002. Journal of HIV/AIDS Prevention & Education for Adolescents & Children, 5(3-4), 7-32.
[4] Lefkowitz, E. S., & Stoppa, T. M. (2006). Positive sexual communication and socialization in the parent-adolescent context. New Directions for Child and Adolescent Development, 112, 39-55.
[5] Whitaker, D. J., Miller, K. S., May, D. C., & Levin, M. L. (1999). Teenage partners' communication about sexual risk and condom use: the importance of parent-teenager discussions. Family Planning Perspectives, 117-121.
[6] Swain, C. R., Ackerman, L. K., & Ackerman, M. A. (2006). The influence of individual characteristics and contraceptive beliefs on parent-teen sexual communications: A structural model. Journal of Adolescent Health, 38(6), 753-e9.
[7] Booth-Butterfield, M., & Sidelinger, R. (1998). The influence of family communication on the college-aged child: Openness, attitudes and actions about sex and alcohol. Communication Quarterly, 46(3), 295-308.
[8] Secor-Turner, M., Sieving, R. E., Eisenberg, M. E., & Skay, C. (2011). Associations between sexually experienced adolescents' sources of information about sex and sexual risk outcomes. Sex Education, 11(4), 489-500.
[9] Jaccard, James, and Patricia Dittus. 1991. Parent-Teen Communication: Toward the Prevention of Unintended Pregnancies. New York: Springer-Verlag.
[10] Heisler, J. M. (2005). Family communication about sex: Parents and college-aged offspring recall discussion topics, satisfaction, and parental involvement. The Journal of Family Communication, 5(4), 295-312.
[11] Baxter, L. A., & Akkoor, C. (2011). Topic expansiveness and family communication patterns. Journal of Family Communication, 11(1), 1-20.
[12] Caughlin, J. P., Afifi, W. A., Carpenter-Theune, K. E., & Miller, L. E. (2005). Reasons for, and consequences of, revealing personal secrets in close relationships: A longitudinal study. Personal Relationships, 12(1), 43-59.
[13] Guerrero, L. K., & Afifi, W. A. (2013). What Parents Don't Know: Topic Avoidance in Parent-Child Relationships. In Parents, children, and communication (pp. 233-260). Routledge.
[14] Coffelt, T. A. (2017). Deciding to reveal sexual information and sexuality education in mother-daughter relationships. Sex Education, 17(5), 571-587.
[15] Feldman, S. S., & A. Rosenthal, D. (2000). The effect of communication characteristics on family members' perceptions of parents as sex educators. Journal of Research on Adolescence, 10(2), 119-150.[16] Pistella, C. L. Y., & Bonati, F. A. (1999). Adolescent women's recommendations for enhanced parent-adolescent communication about sexual behavior. Child and Adolescent Social Work Journal, 16(4), 305-315.

Benzer yazılar

Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!
Ron Hicks, 1965

İlişkide Sadakatsizlik Yaşanması

Romantik ilişkilerin sonunu getiren en temel sebeplerden biri olan sadakatsizlik nasıl gerçekleşir? Herhangi biri aldatılmaktan sorumlu olabilir mi?

Ailemizle Siyaset Konuşmanın Sağlıklı Bir Yolu Var Mı?

Siyasi görüşlerimiz her zaman sevdiklerimizin düşünceleriyle aynı olmayabilir ve bu konuda tartışabiliriz elbette. Ancak siyaset konuşmalarını aile ilişkilerimize zarar vermeden nasıl gerçekleştiririz?

Bu Ne Biçim Özür?

Bazen partnerimiz bizden özür dilediğinde ya da biz ondan özür dilediğimizde “Bu ne biçim özür!” diye karşılık alabiliyor ya da verebiliyoruz. Bunu işitmemenin ya da söylememenin bir yolu ise ilişkinizdeki farklı özür dileme biçimlerini bilmek ve bunlara hakim olarak özür dilemekten geçiyor.

Cinsellik Nasıl Planlanmalı?

Cinselliği nasıl planlayabiliriz? Cinselliğin planlanması zannettiğimiz gibi cinselliğin spontaneliğini bozan bir durum olmayabilir mi?
Joseph Lorusso - Cafe Kiss

Libido Nedir ve Romantik İlişkileri Nasıl Etkiler?

Cinsellikle ilişkimizi yakından etkileyen libidoyu nasıl tanımlıyoruz? Cinsel isteğe ve bu isteğin ilişkilerimizdeki yerine odaklanıyoruz.

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.
Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?

Sorunun Kimde Olduğunu Ben Nereden Bileyim?

İlişkilerinizde oluşan problemler karşısında “sorun sahiden de bende mi?” diye soruyorsanız yazımıza bir göz atmanızı öneririz.

Çatışmalar En İyi Ne Zaman Çözümlenir?

Siz de son zamanlarda hayatınızda pek çok çatışmayla başa çıkmaya çalışıyorsanız bu yazı tam size göre!

footer