Evcil Hayvanlar Çocukların Öz Güvenini Nasıl Etkiliyor?

Begüm Yılmaz

Begüm Yılmaz

Evcil Hayvanlar Çocukların Öz Güvenini Nasıl Etkiliyor?

Helena and Pluto- Rosanna Chittenden (2015)

Helena and Pluto- Rosanna Chittenden (2015)

Evcil hayvanların eve neşe kattıkları su götürmez bir gerçek. Ancak bize sağladıkları tek fayda eğlence mi? Yoksa onlardan öğrenebileceğimiz, varlıklarının hayatımıza kattığı başka değerler de var mı?
relate-banner

Çalışmalar, bir evcil hayvanla yaşayan çocukların daha yüksek bir öz güvene sahip olduklarını gösteriyor. Peki neden? Evcil hayvanlar çocuklar için etrafta kimse olmadığında bir oyun arkadaşı, onları koşulsuz seven bir dost ve aynı zamanda konuşacak hatta dertleşecek birer yoldaş olabiliyorlar. Aynı zamanda, çocukların okulda öğrendikleri bilgileri onları hiçbir şekilde yargılamayacak ve sadık bir şekilde dinleyecek birine anlattıklarında, akademik başarılarının da yükseldiği görülüyor. Bu noktada evcil hayvanlar devreye giriyor. Çocuklar, evcil hayvanlarla kurdukları iletişimle birlikte koşulsuz sevildiklerini ve desteklendiklerini hissedebiliyorlar.

Öte yandan, evcil hayvanlar sayesinde çocuklar küçük yaşlardan itibaren sorumluluk bilinci de geliştirebiliyorlar. Elbette evdeki her işi onlara yıkmak ya da onlardan yaşlarına uygun olmayan bir destek beklemek doğru değil. Fakat, motor becerileri elverdiği takdirde kendi eşyalarını toplamak, evcil hayvanların su ya da mama gibi ihtiyaçlarını belirlemek çocuklarda sorumluluk bilincinin oluşmasına yardımcı oluyor.

[1] Maria, M. (2019, April 23). The benefits of pets for kids. Retrieved April 02, 2021, from https://www.whattoexpect.com/family/kids-and-pets/benefits-of-pets/

Benzer yazılar

Kendi Potansiyelini Keşfeden İnsanlar Neye Benzer?

Maslow’un ihtiyaç hiyerarşisini duymuş muydunuz? Bu piramitte en tepede yer alan “kendi potansiyelini keşfetmek” neye benziyor diye merak ediyorsan cevabı yazımızda.
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Shy- Sir Lawrence Alma Tadema

Partnerlerin Sorun Çözme Becerilerinin İlişkiye Etkileri

Tartışmalar sağlıklı bir şekilde çözülemediği zaman ilişkiye zarar verebiliyor. Sorun çözme becerilerimiz bu süreci nasıl etkiliyor?
Untitled- Adrian Murray

Hayvan şiddetine Tanık Olan Çocukla Nasıl Konuşmalıyız?

Bir hayvanın şiddete maruz kaldığına tanık olan çocuk bu durumdan nasıl etkilenir? Peki ya çocukla nasıl iletişim kurulmalı?

İlk görüşte aşk mı, arkadaşlıktan doğan aşk mı?

İlk görüşte aşık olduğunuz biriyle mi olmak isterdiniz, yoksa uzun süreli arkadaşlığın sonunda kurulan beraberlik mi sizi daha mutlu ederdi?
Naked Boy - Sally Cummings Shisler

Çocuğumla Çıplaklık Konusunda Nasıl Konuşmalıyım?

Çocuklar erken yaşlardan itibaren çıplaklık konusunda meraklı olabiliyorlar. Peki onlarla bu konuyu en doğru şekilde konuşmanın yolu nedir?
Self-portrait with Her Daughter - Elisabeth Vigee Le Brun

Çocukluk Çağında Duygusal İhmale Maruz Kalmak

Bir çocuğun en çok ihtiyacı olan şeylerden biri de ilgi görmek! Ebeveyni tarafından ihmal edilen çocuğun öz benliği zedelenebiliyor.
Mimmo Paladino

Sahtekarlık Sendromu (Imposter Syndrome) Nedir?

İç sesiniz bulunduğunuz konumu hak etmediğinizi ve oraya şans eseri geldiğinizi söylüyorsa Sahtekarlık Sendromu'ndan muzdarip olabilirsiniz.

footer