Aile İlişkilerini Konu Alan Kitaplar

yer tutucu

Yakın İlişkiler

Aile İlişkilerini Konu Alan Kitaplar

1. İyi Aile Yoktur - Nihan Kaya
relate-banner

Ebeveyn-çocuk ilişkilerini inceleyen bu kitapta bazı ebeveyn davranışlarının çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri ele alınıyor. İster ebeveyn, ister ebeveyn adayı, ister evlat olalım; ilişkilerimize bilinçsizce aktardığımız kalıpları fark etmek, sorgulamak ve değiştirmek için bu kitaptan faydalanabiliriz.



2. Bütün Çocuklar İyidir - Nihan Kaya

İster yetişkin, ister çocuk olalım; çocuklara dair sahip olduğumuz ön yargıları değiştirerek hem içimizdeki çocuğu hem varsa kendi çocuğumuzu daha iyi anlayabiliriz. Bir çocuğa "kötü" sıfatı yapıştırmanın altında yatan esas sebebin ona gösterilen yanlış davranışlar olduğunu kavramak ve "yaramaz" davranışların aslında bir yardım çığlığı olabileceğini görmek için bu kitaptan faydalanabiliriz.



3. Evlilik ve Yakın İlişkiler "“ Nilüfer Özabacı

İnsan sosyal bir varlıktır, yalnızlık yerine ilişki kurmayı tercih eder. Kurduğumuz yakın ilişkiler hayatımıza anlam katar ve iyi oluşumuzu destekler. Evlilik ise kurduğumuz romantik ilişkilerin sonucunda aldığımız bir karar olabiliyor. Bu kitapla kurduğunuz yakın ilişkileri mercek altına alabilir ve onları daha iyi anlayabilirsiniz.



4. Çocuklukta İlişkiler: Ana, Baba, Kardeş ve Arkadaşlar "“ Nuran Hortaçsu

Yakın ve sosyal ilişkiler konusunda uzun yıllar araştırma yapmış ve dersler vermiş olan yazar, bu konuları kültür perspektifinden de ele alarak alana önemli katkılar sağlamaktadır. Siz de bu kitabı okuyarak çoğunluğu yurtdışında gerçekleştirilmiş bilimsel çalışmaları ve bunların Türkiye bağlamındaki yorumları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.



5. Bilinçli Anne Baba "“ Dr. Shefali Tsabary

Ebeveynler, çocuklarının iyiliklerini ne kadar isterlerse istesin çocuk yetiştirme biçimlerine bilinçsizce öğrenilmiş kalıpları aktarabiliyorlar. Geleneksel ebeveynlik yöntemlerini sorgulamak ve çocuklarla ebeveynleri arasında gerçek bağlar yaratmak için bilinçlenmek gerekebiliyor. Bu kitap öncelikle kendinizle kurduğunuz bağı sorgulamanızı, ardından çocuklarınızla kurduğunuz bağı güçlendirmenizi sağlayabilecek önemli bir kaynak.



6. Kardeşler, Hayatımızın En Uzun İlişkisi "“ Susann Sitzler

Hayatımızın en uzun ilişkilerinden biri kardeşliktir. Kardeşlerimiz bizim için kimi zaman bir fırsat, kimi zaman bir zorluk olabilir. Kardeşlerimizin hayatımızdaki yerinin önemi ve büyüklüğü düşünüldüğünde bu ilişkiyi daha derinden anlamak önem kazanıyor. Bu kitap kardeşlerimizin hayatımıza etkilerine ve daha sağlam kardeş ilişkilerine giden yollara ışık tutan bir kaynak.



7. Ebeveyn Benim - Dr. Ziya Selçuk ve Dr. Enver Demirel Yılmaz

Her çocuğun farklı olması sebebiyle, ebeveynlerin sahip oldukları soruların cevapları da birbirlerinden farklı oluyor. Çocukların sağlıklı gelişimlerini nasıl destekleyebiliriz? Çocukların zaten doğuştan sahip olduğu olumlu potansiyellerini nasıl ortaya çıkarabiliriz? Bu gibi sorularınızın cevaplarına alışılagelmişin aksine, çocuklarınızın mizaç tiplerine uygun cevaplar bulacağınız bir kitap.



8. İkinci Çocuk - Judy Dunn

Anne babaların ikinci çocukları dünyaya geldiğinde ebeveynlik konusunda akıllarında oluşan sorulara cevap ve içinde bulunabilecekleri karmaşık duygularla ilgili öneriler bulabilecekleri, hem üç çocuk annesi hem de alanında uzman bir yazar tarafından kaleme alınmış bir kitap.



9. Kardeş Rekabeti - Adele Faber, Elaine Mazlish

Kardeş olmanın doğasında rekabetin var olduğunu ve bu durumla baş etmenin en temel yolunun çocuklara işbirliğinin ve öfkelerini sağlıklı şekilde ifade etmenin önemini öğretmek olduğunu vurgulayan bir kitap. "Çocuklarımıza farklılıklarımıza rağmen bir arada yaşamayı öğretebiliriz." diyen yazarlar bu kitapta ebeveynlere basit ama etkili yöntemler sunuyor.



10. Zor Bir Ailede Büyümek - Susan Forward, Craig Buck

Büyüdüğümüz evin karakterimiz üzerinde zihinsel ve duygusal etkileri olduğunu hepimiz biliyoruz. Bazı aileler çocuklarını sevgi, saygı ve bağımsızlık temellerine bağlı kalarak yetiştirirken ne yazık ki bazı ailelerde bunların yerini korku, yaptırım ve suçluluk duyguları alıyor. Bu kitap ailesinin gölgesi altında büyümüş çocukların yetişkinlik dönemlerinde yaşadıkları zorluklara çeşitli örnekler sunarak içinde bulundukları durumu daha iyi anlamalarını sağlıyor. Ayrıca kendilerini olumsuz etkileyen duygu durumlarından çıkabilecekleri yeni bir yol sunuyor.



11. Yetişin Çocuklar - Prof. Dr. Selçuk Şirin

Bu kitap çocuk yetiştirirken "mükemmel ebeveynlik" baskısı hisseden eğitimcileri ve ebeveynleri hedef alıyor. Teorik bilgilerini kendi çocuklarını büyütürken edindiği deneyimleri ile harmanladığını söyleyen yazar, somut ve uygulanabilir çözümler ile sorularınıza cevaplar veriyor.



12. Korkma! İyi Bir Annesin - Saniye Bencik Kangal

Akademisyen anne olarak tanınan yazar, bu kitabında çocuk yetiştirme konusunda endişeleri olan annelere sesleniyor. En iyi anne dediğimiz kişinin kim olduğunu bu kitabı okuduğunuz zaman anlayacaksınız ve içinde bulunduğunuz bütün endişelerin aslında yalnızca size ait olmadığını görebileceksiniz.



13. Evlat - Saniye Bencik Kangal

Dünyaya geldiğimizde aldığımız ilk ünvanın evlatlık olduğunu söyleyen yazar, bu kitabını tüm evlatların güzel sözler duyması ve doğru muamele eşliğinde sevgi hamurunda yoğrulmalarını istediği için kaleme aldığını belirtiyor. Bu kitapta; kriz anları için çözüm önerileri, erken çocukluk döneminde boşanma, çocukla iletişimde kullanılan kelimeler ve bu kelimelerin önemi gibi birbirinden farklı sorulara cevaplar bulabileceksiniz.



14. Çocuklukta İhmalin İzi: Boşluk Hissi - Jonice Webbed

Hiç hayatınız geçip gidiyor da siz yalnızca izliyormuşsunuz gibi hissettiniz mi? Eğer cevabınız evet ise endişelenmeyin, bu yalnızca sizin başınıza gelmiyor. Bu kitapta çocukluğumuzda ebeveynlerimizden aldığımız duyguların gelecek hayatımızı nasıl şekillendirdiğini ve etkilediğini göreceksiniz. Yazar, duygusal olarak karşılaştığımız engelleri anlayarak daha kolay tanımlayabilmemize ve ardından bunların üstesinden gelebileceğimiz yollar bulmamıza yardımcı oluyor.



15. Çocuklukta İhmalin İzi: Çözümler - Jonice Webbed

Bu kitapta yetişkinlik hayatında karşılaşılan bazı sorunlar ile nasıl başa çıkılabileceğinize dair çözümler bulacaksınız. Örneğin, yaşadığınız duygusal ihmalin izlerini çocuklarınıza aktarmaktan nasıl kaçınabileceğinizi ya da uzak hissettiğiniz partnerinize ulaşmak için neler yapabileceğinizi öğreneceksiniz.



16. Olgunlaşmamış Ebeveynlerin Yetişkin Çocukları - Lidsay C. Gibson

Çocukluğunda olgunlaşmamış ebeveynler tarafından yetiştirilen bireylerin öfke, yalnızlık, ihanet ya da terk edilme hislerini uzun zamandır hissediyor olmaları muhtemel. Bu kitapta yazar, olgunlaşmamış yetişkinlerin sırlarını açığa çıkartarak geçmişin çocukları olan şimdinin yetişkinlerine kendilerini acıdan ve karışıklık hissinden kurtarma imkanı sunuyor.



17. Ina May'in Doğuma Hazırlık Rehberi - Ina May Gaskin

Bebek bekleyen her anne adayının başucunda bulundurması gereken bu kitapta kadınlara doğum hakkında bilgiler veriliyor. Bu kitabı okuyarak doğumun hem gerçek hem mecazi anlamı ile ilgili bilgilere ulaşabileceksiniz.



18. Annenin Duygusal Yokluğu - Jasmin Lee Cori

Çocuklukta yaşanan duygusal ihmalin, mesafeli ve soğuk anne modelinin yetişkinlik hayatını nasıl etkilediğini anlatan bu kitapta kurduğunuz ilişkiler ile ya da kendinize verdiğiniz değer konusunda yaşadığınız sorunlar ile yüzleşmenizi sağlayacak. Duygusal ihmal yaşatan annelerin davranışlarının altında yatan sebepleri görürken çocuklukta yaşanan duygusal ihmalin kalıcı etkilerini de görebileceksiniz.



19. Çocuklu Hayat - Yankı Yazgan

Çocukların sınırlarını zorlayarak öğrendiklerini söylüyoruz, peki ya anne babalar nasıl öğreniyor? Kendimiz kendi kaygılarımızın bile önüne geçemeyen yetişkinlerken nasıl olacak da çocuklarımızın hayatlarına dokunacağız? Anne babalık içgüdüleri ve bilimin bir araya gelmesi ile bakış açınıza yeni perspektifler katabileceğiniz bir kitap.



20. Yavaş Ebeveynlik, Bir Psikoloğun Ebeveynlik Yolculuğu - Pınar Mermer

Günlük hayatın telaşı içindeyken yaşadığımız fazla stres ile birlikte bazı anların önemini unutuyor ve hem kendimize hem de çocuklarımıza karşı anlayışsız oluyoruz. Bu kitapta yavaşlamanın, kendimizi ve çocuğumuzu tanımanın önemine dair bilgiler edineceksiniz.



21. Geliştiren Anne-Baba - Doğan Cüceloğlu

Gelen her yeni nesil ile birlikte ebeveynlere yönelik beklentiler de değişiyor. Beklentilere yönelik değişimlerin oluşması için de ailede dengeli bir yaşamın kurulması şart. Bu kitap ile birlikte geçmişte uygulanan çocuk yetiştirme biçimlerinden nasıl sıyrılabileceğimiz ve aile içinde nasıl daha dengeli bir yapı kurabileceğimiz anlatılıyor.



22. Saygılı Ebeveynlik, Çocuk Eğitiminde Farkındalığın Önemi - Janet Lansbury

Janet Lansbury bu kitap ile ebeveynleri, çocuklarını çevreleri ile sosyal ilişkilere açık ve doğal öğrenme yetileri olan bireyler olarak kabul edip o şekilde yetiştirmeleri yönünde teşvik ediyor. Çocukların bireyselliğini ön plana alan bu kitap çocukların gelişimlerine büyük katkı sağlıyor.



23. Ebeveynlerde Tükenmişlik, Kaçınmanın ve Kurtulmanın Yolları - Moïra Mikolajczak, Isabelle Roskam

Çocukların sağlıklı gelişimi ve mutluluğu için her zamankinden fazla çaba gösterme durumu, ebeveynlerde tükenmişlik sendromunu da beraberinde getirebiliyor. Bu kitapta ebeveynlerin tükenmişliğini etkileyen risk faktörleri ve koruyucu faktörler anlatılıyor.



24. Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım? - Prof. Dr. Bengi Semerci

Cinselliğin doğru yaşanamaması ve beraberliklerin bu nedenle sonlanması bir yana, bu karmaşanın çok daha vahim sonuçları ile karşılaşılabiliyor. Bilgisizlik, çocukların ve ailelerin ruh sağlığını olumsuz etkiliyor. Bu kitap, ebeveynlerin cinsellik hakkında bilgilenmelerine yol gösteriyor.



25. Anneler, Kızları ve Beden Algısı - Hillary L. McBride

İdeal beden algısı hem yeme bozukluklarına hem de yaşam şeklimize etki edebiliyor. Bu kitapta kendimize verdiğimiz değerlerin başkalarının fikirlerine bağlı olmasının olumsuz yanları ve değerimizin bu şekilde ölçülemeyeceği, yazarın yaptığı anne-kız görüşmeleri üzerinden son derece açık bir şekilde anlatılıyor.



Benzer yazılar

Ailemizle Siyaset Konuşmanın Sağlıklı Bir Yolu Var Mı?

Siyasi görüşlerimiz her zaman sevdiklerimizin düşünceleriyle aynı olmayabilir ve bu konuda tartışabiliriz elbette. Ancak siyaset konuşmalarını aile ilişkilerimize zarar vermeden nasıl gerçekleştiririz?

The End of the F***ing World

Ergenlik dönemindeki iki gencin yaşadıkları travmatik deneyimlerin kendileriyle ve başkalarıyla olan ilişkilerini nasıl şekillendirdiğine odaklanan, kara mizah ve dram türünde bir mini dizi izlemek ister misiniz?

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
Pencere - Oyun Atölyesi

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Rupert, Lydienne, Rebeca - Ewing Paddock

Toksik Ebeveynlik

Ebeveynlerimizle kurduğumuz ilişkiler kimi zaman olumlu kimi zaman zorlayıcı olabiliyor. Peki kurduğumuz bu ilişki aslında toksikse?
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.
Spending Time- Martin Parr (1986)

Ebeveynlerimizden Sürekli Duyduğumuz 6 Cümle

Zihnimize ebeveynlerimizin sesiyle kazınan bazı cümleler var. O cümlelerden altısını seçtik. Bakalım aralarında size de tanıdık gelenler var mı?

footer