Evlilik Mi Birlikte Yaşamak Mı?

kategori

Yakın İlişkiler

Evlilik Mi Birlikte Yaşamak Mı?

Türk toplumunda açık açık konuşulmasa da evlenmek yerine birlikte yaşamaya karar veren çiftlerin sayısı hiç de az değil. Özellikle genç çiftler hemen evlenmek yerine bir süre birlikte yaşayarak ilişkilerinin gidişatını değerlendirmek isteyebiliyor. Peki ilişkinin kendisi için evlenmek mi yoksa birlikte yaşamak mı daha iyi?

Bu soruya cevap arayan 2012 tarihli bir araştırma birlikte yaşayan çiftlerin evli çiftlere göre kendilerini daha iyi hissettiğini buldu. Evlilik kurumunda çocukların ve diğer sorumlulukların varlığı kişilerin özgürlük alanını ve kişisel gelişimlerini kısıtlıyor, ama aynı durum birlikte yaşamak için geçerli değil. Ancak kişilerin fiziksel sağlıkları göz önünde bulundurulduğunda evli bireylerin birlikte yaşayan bireylere göre daha sağlıklı olduğu bulunuyor. Bu durum özellikle de erkekler için daha fazla geçerli. Son olarak da çiftlerin sosyal çevreleriyle olan ilişkilerine bakan bu çalışma, evli çiftlerle birlikte yaşayan çiftler arasında bir fark bulamıyor. Başka bir deyişle, her iki ilişki türünde de kişiler, bekar kişilere kıyasla arkadaşlarıyla çok daha az vakit geçiriyorlar. Bu da aslında sosyal çevreleriyle olan ilişkilerini bozan bir durum.

Sonuç olarak bu çalışmayı evlilik ve birlikte yaşamak berabere tamamlıyor. Başka bir deyişle, hangi ilişki türünün sizin için en iyisi olduğunu yine en iyi siz ve partneriniz bilebiliyor.relate-banner

Musick, K., & Bumpass, L. (2012). Reexamining the case for marriage: Union formation and changes in well-being. Journal of Marriage and Family, 74(1), 1-18.

Benzer yazılar

Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!
Joseph Lorusso - Cafe Kiss

Libido Nedir ve Romantik İlişkileri Nasıl Etkiler?

Cinsellikle ilişkimizi yakından etkileyen libidoyu nasıl tanımlıyoruz? Cinsel isteğe ve bu isteğin ilişkilerimizdeki yerine odaklanıyoruz.
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
Beyond the Pleasure Principle - Metra Mitchell

Romantik İlişkide Kendi Cinselliğini Yaşamak

Porno izlemek veya mastürbasyon ilişkiden tatmin olunmadığını mı gösterir? İlişkide partnersiz cinsellik hakkındaki yargıların temellerini ve doğruluğunu inceledik.
Midnight- Anne Magill (2011)

Aşkın Ömrü Ne Kadar?

Uzun süreli bir ilişkide tutkuyu korumak mümkün mü yoksa aşk zamanla azalarak biter mi? Yoğun duygular, geçen zamana karşı koyabilir mi?
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.
Tantrum Painting- Kelci Pauk

Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?

Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!

footer