Yalnız Çocuklar

Feyza Hilal Dilmaç

Feyza Hilal Dilmaç

Yalnız Çocuklar

Karin Jurick

Karin Jurick

Bazen ailemizle, arkadaşlarımızla veya sevdiklerimizle vakit geçirmek istemeyebiliyoruz. Bu bizi "˜yalnız' mı yapar? Yalnızlık, kişinin sosyal ilişki kurma konusunda istekli olmasına rağmen sosyal ilişki kuramaması olarak tanımlanıyor. Peki, insanların zaman zaman kendisi ile vakit geçirme isteği de yalnızlık sayılıyor mu?
relate-banner

Yapılan çalışmalara göre yalnızlık ikiye ayrılıyor: tercihe bağlı yalnızlık ve tercih dışı yalnızlık. Tercihe bağlı yalnızlık kişinin zaman zaman kendi isteğiyle kendiyle baş başa kalması olarak tanımlanıyor. Bu durumda, kişi diğer sosyal ilişkilerini dengede tutabiliyor ve çevresiyle iletişimi koparmıyor. Bunun aksi olan tercih dışı yalnızlıkta ise kişi sosyal çevresi tarafından dışlanıyor veya reddediliyor ve bu yalnızlık kişinin tercihinde olmuyor. Çocuklarda da özellikle okul çağında ve ergenlik döneminde görülebilen yalnızlık, arkadaşlık ilişkileri kurmak konusunda sıkıntı yaşanmalarından kaynaklanabiliyor. Bununla birlikte, yapılan çalışmalara göre erken çocukluk döneminde çocukların yalnızlık hissini deneyimleyemedikleri belirtiliyor çünkü erken ergenlik ve ergenlik dönemine kadar yakın ilişki kurma ve yakın arkadaşlık gibi kavramları anlamlandıramıyorlar. Fakat her çocuğun gelişimsel süreci kendine özel olduğu için çocukların bu duyguyu hissetmeye ve tanımlamaya başladıkları dönemler değişkenlik gösterebiliyor.

Çocukların zaman zaman yalnızlık hissetmesi ve arkadaşlık ilişkileri kurmakta zorlanması her zaman patolojik bir durum olmuyor. Bazen okulda hiç arkadaşı olmayan çocuklar yalnızlık hissi duymazken bazen de arkadaşları arasında yalnızlık hissedebiliyorlar. Yalnızlık içsel bir duygu olduğu için çocukların arkadaşının olması veya olmaması yalnızlık hissetmeleriyle ilişkili olmayabiliyor.

Yalnızlık çocuklarda yaşadıkları olaylara karşı bir tepki mekanizması olarak da ortaya çıkabiliyor. Örneğin, ebeveynleri boşanan veya arkadaş grupları tarafından reddedilen çocuklarda kısa süreli yalnızlık hissi ortaya çıkabiliyor. Bunun aksi olan kronik yalnızlığın ise uzun vadede olumsuz etkileri bulunuyor. Bu hissi yaşayan çocuklarda okulu bırakma, madde bağımlılığı veya depresyon gibi problemler görülebiliyor.

Çocukların yalnızlık hissetmesindeki en önemli etkenlerden birinin daha önce de değindiğimiz gibi kurdukları ilişkiler olduğu belirtiliyor. Örneğin, çocukların arkadaşlık ilişkilerindeki dinamikler, arkadaşları ile aralarındaki sorunlarda kullandıkları problem çözme yöntemleri veya arkadaşlarıyla yakınlık dereceleri gibi etkenler yalnızlık hissetmelerinde rol oynayabiliyor.

Özellikle pandemi döneminde çocuğunuz kendini daha yalnız hissediyor olabilir. Arkadaşlarıyla veya akranlarıyla vakit geçirememek ve oyun alanı bulamamak çocukların bilişsel ve duygusal olarak zarar görmesine neden olabilir. Bu süreçte ebeveynlerin çocuklarıyla nasıl hissettiklerini konuşmaları, daha az yalnız hissetmeleri için onlara nelerin yardımcı olabileceğini sorarak kendi çözüm yollarını üretmelerine yardımcı olmak etkili oluyor. Bununla birlikte bir profesyonelden yardım almak çocuğunuza yardımcı olabilir.

[1] Asher, S. R., & Paquette, J. A. (2003). Loneliness and peer relations in childhood. Current Directions in Psychological Science, 12(3), 75-78.
[2] Van Dulmen, M. H., & Goossens, L. (2013). Loneliness trajectories.
[3] Ladd, G. W., & Ettekal, I. (2013). Peer-related loneliness across early to late adolescence: Normative trends, intra-individual trajectories, and links with depressive symptoms. Journal of Adolescence, 36(6), 1269-1282.
[4] Lasgaard, M., Armour, C., Bramsen, R. H., & Goossens, L. (2016). Major life events as predictors of loneliness in adolescence. Journal of Child and Family Studies, 25(2), 631-637.
[5] Yurcaba, J. (2020, September 28). Childhood Loneliness Can Have Long-Term Mental Health Implications. VeryWell Mind. Retrieved from https://www.verywellmind.com/childhood-loneliness-and-mental-health-5079357
[6] Cherry, K. (2021, September 1). Loneliness: Causes and Health Consequences. VeryWell Mind. Retrieved from https://www.verywellmind.com/loneliness-causes-effects-and-treatments-2795749

Benzer yazılar

Hayatımızdaki Dracula’lar

Sahip olduğunuz enerjiyi tek buluşmada bile içine çekmeyi başaran kişiyi hiç “enerjinizi emen bir vampir” olarak düşündünüz mü?

“Arkadaşım, ben ayrılmak istiyorum”

Her zaman romantik ilişkilerin bitmesinin acısından bahsetsek de bir dostluğun bitmesinin acısı partnerimizle ayrılmaktan çok daha can acıtıcı olabiliyor.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!
One Hundred Years of Solitude No.31 - Zhu Zhengming

İlişkisiz, Mutlu, Huzurlu

Herkes romantik bir ilişkiye sahip olmak zorunda mı? Tek başımıza mutlu olmamız mümkün değil mi? Seçilmiş bekarlık kavramıyla tanışın!
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
The Perks of Being Wallflower- Stephen Chbosky (2012)

Travmalar ve Ait Olma İhtiyacı: Saksı Olmanın Faydaları

Saksı Olmanın Faydaları çocukluk döneminde travmatik deneyimleri olan Charlie’yi ve bunların onun hayatındaki etkilerini konu alıyor.
Two Fridas, Frida Kahlo (1939)

İki Frida - Resim Önerisi

İki Frida adlı esere hiç yakından baktınız mı? Frida Kahlo çektiği ayrılık acısını, yalnızlık ve çaresizlik hislerini sanatıyla gösteriyor.
Summer Reveries- Claudia Verciani

3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim

3-5 yaşları arasında çocuğunuzda bağımsızlık, arkadaşlık, farkındalık gibi birçok farklı alanda değişim yaşanır. Bu süreçte neler yaşandığını inceleyelim.
Montmartre Nights - Ania Hobson

Aşırı Paylaşım Yapmak

Neden iyi tanımadığımız birine bir anda bir sürü şey anlatmak isteriz? Kuaförümüz neden aile ilişkilerimizi bilir? Aşırı paylaşım yapmanın nedenlerini ele aldık!
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.

footer