İlk Arkadaşlıklar ve Ebeveynlerin Erken Akran İlişkilerine Etkileri

Cemre Birkan

Cemre Birkan

İlk Arkadaşlıklar ve Ebeveynlerin Erken Akran İlişkilerine Etkileri

BFF's - Andre Kohn

BFF's - Andre Kohn

İlk arkadaşlıklar
relate-banner

Okul öncesi çocuklarda arkadaşlık kavramı, yetişkinlerin arkadaşlık kavramına göre daha farklı bir boyutta şekilleniyor. Okul öncesi dönemdeki bir çocuğun arkadaştan anladığı, ona oyuncaklarını veren biri ya da çok güzel bulduğu biri veyahut beraber oyun oynadığı biri olabiliyor. Bu yaş grubunda çocuklar, arkadaşlık kurarken kendi sosyal ihtiyaçlarını karşılayanlardan ziyade, "iyi" hissettikleri veya iyi vakit geçirdikleri kişileri arkadaşları olarak kabul ediyorlar. Bu arkadaşlıklar, genellikle karşılıklı güven temeline dayanmadıkları için pek uzun soluklu da olmuyorlar. Bu yaştaki çocuklar bir gün iyi anlaştıkları bir çocuk hakkında "O benim en yakın arkadaşım!" diyebiliyorken, başka bir gün eğer bahsettiğimiz çocuk ile vakit geçirmiyor veya oynamıyor ise "O benim arkadaşım değil!" diyebiliyorlar.

Buna rağmen, okul öncesi dönemdeki çocukların iletişimleri ve kurdukları arkadaşlıklar birçok açıdan eşsiz kabul ediliyor. Araştırmalara göre, bu yaş grubundaki çocuklar birbirlerine çok daha fazla destek oluyor ve uyum sağlıyorlar. Birbirleriyle daha fazla iş birliği içerisinde olmanın yanı sıra hissettikleri duyguları ifade etmekte de daha az zorlanıyorlar.

Tüm bunlara ek olarak, kreş eğitimi alan çocuklar, kolayca arkadaş edinmeye ve ilkokula başladıklarında sınıfa uyum sağlayabilmeye daha yatkın oluyorlar. Güvenli temeller üzerine inşa edilen arkadaşlık kurma becerisi, çocukların girdikleri yeni ortamlarda daha rahat hissetmelerine de yardımcı oluyor.



Ebeveynlerin Erken Akran İlişkilerine Etkileri

Ebeveyn tutumları, erken çocukluk döneminde çocukların arkadaş edinebilmeleri ve akranları ile vakit geçirebilmelerinde önemli rol oynuyor. Çocukların ebeveynleriyle geçirdikleri kadar olmasa da akranları ile vakit geçirmeleri de sosyal gelişimlerini olumlu yönde etkiliyor. Ebeveynlerin çocuklarına dair tutumları, çocukların akranları ile sosyalleşme biçimini dolaylı yoldan etkiliyor.

Bakım verenine güvenli bağlanan çocuklar, okul öncesi ve okul yıllarında daha duyarlı oluyor ve akranlarıyla daha uyumlu bir şekilde etkileşime girebiliyorlar. Bu çocukların arkadaşlık kurdukları yaş grubu daha geniş oluyor. Aynı zamanda, sıcak ve destekleyici arkadaşlıklar kurmaya daha yatkın olabiliyorlar. Ebeveynine kaçıngan bağlanan çocuklarda ise arkadaşlık kurmakta zorlanma, sınıfa veya oyun grubuna adapte olamama ve okula gitmek istememe gibi davranışlar ortaya çıkabiliyor.

Ebeveyn-çocuk oyunu ve iletişimi, akran etkileşimi becerilerini geliştirmekte özellikle etkili oluyor. Oyun sırasında ebeveynler çocuklarıyla "aynı rollerde ve eşit bir oyun alanında" oldukları için, annenin ve çocuğun karşılıklı olarak bebekleri konuşturarak çay partisi yapması gibi oyunlar eşitlikçi bir etkileşim olarak kabul ediliyor. Çocukların ebeveynleriyle geliştirdikleri oyun oynama becerileri, akranlarıyla olan ilişkilerinde rol alma ve eşit davranmaya çalışma hareketlerini de etkiliyor. Çocuk, ailesi ile oynadığı oyunlardaki rolleri benimseyebiliyor ve bunu akranları ile kurduğu oyun ortamına taşıyabiliyor. Bu da dolaylı olarak evdeki oyun sisteminin, arkadaş ortamındaki oyun bazlı iletişimi etkilemesine sebep oluyor.

[1] Berk, L. (2009). Development through the lifespan (Vol. 1). Pearson Education India.
[2] Berk, L. E., & Petersen, A. (2004). Development through the lifespan. Boston, MA: Allyn and Bacon.

Benzer yazılar

Mother and Child by Katie M. Berggren

Aile İçinde Öğrendiğimiz İlişki Modeli Gelecek Romantik İlişkilerimize Nasıl Yansıyor?

Hepimiz ilişki kurmanın farklı yollarını ailemizde öğreniyoruz. Ancak öğrendiğimiz bu yollar her zaman bizi mutlu etmeyebiliyor.

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!
Yellow Bird- David Hettinger

Travma Geçmişi Olan Ebeveynler

Yaşanan travmatik olaylar kişilerin davranışlarını doğrudan etkileyebiliyor. Peki, bu travmalar kişinin ebeveynliğini nasıl etkiliyor?
Montmartre Nights - Ania Hobson

Aşırı Paylaşım Yapmak

Neden iyi tanımadığımız birine bir anda bir sürü şey anlatmak isteriz? Kuaförümüz neden aile ilişkilerimizi bilir? Aşırı paylaşım yapmanın nedenlerini ele aldık!

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
Menstruation on The Rocks- Brian Sims

Regl Nedir?

Regl olmak ayıp ya da gizlenecek bir durum değil. Peki regl çocuklarla nasıl konuşulmalı?
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!

footer