Bağlanma, akla ilk olarak anne ile çocuk arasındaki ilk etkileşimi getiriyor. Fakat bağlanma yalnızca anne ile çocuk arasında değil, ailenin diğer üyeleriyle de gerçekleşiyor. Aileye yeni bir üye geldiğinde çocuk nasıl tepki veriyor? Aileye yeni katılan minik üyeyi tanımak için karşı karşıya geldiklerinde, anne ile çocuk arasında gerçekleşen o 'bağlanma' acaba kardeşler arasında da gerçekleşiyor mu?
Araştırmalara göre, anne ile çocuk arasındaki bağlanma kardeşlerin birbiriyle olan bağlanmasında etkili bir role sahip. Anne ile olan bağlanmadan farklı olarak, kardeşler arasındaki bağlanmada güç dengesi de rol oynuyor. Bu güç dengesi ise kardeşlerin tartışma durumunda uzlaşmaya varmasını ve dolayısıyla çatışma çözme becerilerinin gelişmesini sağlıyor.
Kardeş ilişkilerindeki sağlıklı bağlanmanın çocukların bilişsel ve sosyal gelişimlerinde önemli bir rol oynadığı belirtiliyor. Diğer taraftan, problemli ve çatışmacı kardeş ilişkileri olan bireylerde davranış problemleri olduğu görülüyor. Özellikle ergenlik döneminde, kardeşle olan bağlanmadaki problemler çocuklarda uyum problemlerine sebep olabiliyor.
Çocukların gelişimlerinde oldukça etkili olan bu bağlanma, ilk olarak yenidoğan kardeşin büyük kardeşle tanışmasıyla oluyor. Bazen büyük çocuk, yenidoğan kardeşini reddetme davranışları gösterebiliyor. Bu davranışlar; yenidoğan kardeşi itme, bağırma veya ağlama olarak ortaya çıkabiliyor. Ebeveynlerin bu durumda endişelenmemesi, çocuklarının bu davranışlarını anlayışla karşılaması gerekiyor. Peki, ebeveyn olarak kardeşlerin bu ilk bağlanmasını desteklemek için ne yapabilirsiniz? Öncelikle yeni bir kardeş fikrine adapte olabilmesi için çocuğunuza zaman verin. Çocuğu yeni bir kardeşinin olmasının kendisi için hissettirdiklerini sizinle paylaşması için teşvik edin. Duygularını paylaştığında yanlış bulduğunuzu hissettirmeyin. Ayrıca, bebeğin bakımında çocuğunuza da görev verin. Bu yöntemin kardeşlerin bağlanmasında oldukça etkili olduğu belirtiliyor.