Yeni Kardeş İle İlk Bağlanma

Feyza Hilal Dilmaç

Feyza Hilal Dilmaç

Yeni Kardeş İle İlk Bağlanma

Untitled - Colin Page

Untitled - Colin Page

Bağlanma, akla ilk olarak anne ile çocuk arasındaki ilk etkileşimi getiriyor. Fakat bağlanma yalnızca anne ile çocuk arasında değil, ailenin diğer üyeleriyle de gerçekleşiyor. Aileye yeni bir üye geldiğinde çocuk nasıl tepki veriyor? Aileye yeni katılan minik üyeyi tanımak için karşı karşıya geldiklerinde, anne ile çocuk arasında gerçekleşen o 'bağlanma' acaba kardeşler arasında da gerçekleşiyor mu?
relate-banner

Araştırmalara göre, anne ile çocuk arasındaki bağlanma kardeşlerin birbiriyle olan bağlanmasında etkili bir role sahip. Anne ile olan bağlanmadan farklı olarak, kardeşler arasındaki bağlanmada güç dengesi de rol oynuyor. Bu güç dengesi ise kardeşlerin tartışma durumunda uzlaşmaya varmasını ve dolayısıyla çatışma çözme becerilerinin gelişmesini sağlıyor.

Kardeş ilişkilerindeki sağlıklı bağlanmanın çocukların bilişsel ve sosyal gelişimlerinde önemli bir rol oynadığı belirtiliyor. Diğer taraftan, problemli ve çatışmacı kardeş ilişkileri olan bireylerde davranış problemleri olduğu görülüyor. Özellikle ergenlik döneminde, kardeşle olan bağlanmadaki problemler çocuklarda uyum problemlerine sebep olabiliyor.

Çocukların gelişimlerinde oldukça etkili olan bu bağlanma, ilk olarak yenidoğan kardeşin büyük kardeşle tanışmasıyla oluyor. Bazen büyük çocuk, yenidoğan kardeşini reddetme davranışları gösterebiliyor. Bu davranışlar; yenidoğan kardeşi itme, bağırma veya ağlama olarak ortaya çıkabiliyor. Ebeveynlerin bu durumda endişelenmemesi, çocuklarının bu davranışlarını anlayışla karşılaması gerekiyor. Peki, ebeveyn olarak kardeşlerin bu ilk bağlanmasını desteklemek için ne yapabilirsiniz? Öncelikle yeni bir kardeş fikrine adapte olabilmesi için çocuğunuza zaman verin. Çocuğu yeni bir kardeşinin olmasının kendisi için hissettirdiklerini sizinle paylaşması için teşvik edin. Duygularını paylaştığında yanlış bulduğunuzu hissettirmeyin. Ayrıca, bebeğin bakımında çocuğunuza da görev verin. Bu yöntemin kardeşlerin bağlanmasında oldukça etkili olduğu belirtiliyor.

[1] Shumaker, D. M., Miller, C., Ortiz, C., & Deutsch, R. (2011). The forgotten bonds: The assessment and contemplation of sibling attachment in divorce and parental separation. Family Court Review, 49(1), 46-58.
[2] Buist, K. L., Dekovi√Ñ‚İ, M., Meeus, W., & Van Aken, M. A. (2002). Developmental patterns in adolescent attachment to mother, father, and sibling. Journal of youth and adolescence, 31(3), 167-176.
[3] Family Dynamics. Retrieved March 4, 2021, from https://www.psychologytoday.com/us/basics/family-dynamics/sibling-relationships

Benzer yazılar

Kaygı Flört Etmemize Engel Değil

Yüksek düzeyde kaygıya veya kaygılı bağlanma stiline sahip olmak zaman zaman kendimizi sabote etmemize ve geçmişteki olumsuz deneyimlerimize saplanıp kalmamıza sebep olabiliyor. Peki kendimizi sabote etme halinin üstesinden gelmek için neler yapabiliriz?
One Hundred Years of Solitude No.31 - Zhu Zhengming

İlişkisiz, Mutlu, Huzurlu

Herkes romantik bir ilişkiye sahip olmak zorunda mı? Tek başımıza mutlu olmamız mümkün değil mi? Seçilmiş bekarlık kavramıyla tanışın!
Mother and Child by Katie M. Berggren

Aile İçinde Öğrendiğimiz İlişki Modeli Gelecek Romantik İlişkilerimize Nasıl Yansıyor?

Hepimiz ilişki kurmanın farklı yollarını ailemizde öğreniyoruz. Ancak öğrendiğimiz bu yollar her zaman bizi mutlu etmeyebiliyor.

Romantik İlişkiler ve Psikolojik Sağlık

Romantik ilişkiler psikolojik sağlığı nasıl etkiliyor? Bu yazıda psikolojik sağlık ile ilişkiler arasındaki ilişkiyi derledik.
Negro - Cristina Troufa

Tehdit ve Bakım Kaynağı Aynı İnsan Olduğunda - Düzensiz Bağlanma

Bağlanma stillerinin çok popüler olmayan ancak belki de anlaşılmaya en çok ihtiyaç duyan türü: düzensiz bağlanma. Detayları yazımızda.
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
We Need to Talk About Kevin - Lynne Ramsay (2012)

Bir Anne-Oğul Çatışması: We Need to Talk About Kevin

Hazırlıksız annenin, oğlu Kevin ile bağ kuramamasını anlatan bu film, istenmediğini hisseden çocuğun neler yapabileceğini gösteriyor.
The Meal - Alex Gross (2016)

Bağlanma Stilleri ve Ayrılık Sonrası Davranışlar

Eğer ayrılmayı isteyen ve ilişkiyi bitiren taraf biz değilsek ayrılık sonrası kısa dönemde davranışlarımızı neler belirler?
A Moment! - Holly Warburton

Öpüşmenin Tarihi ve Etkileri

Öpüşmek, midemizde kelebekler uçuran bir deneyim! Neden öpüştüğümüz ve öpüşmenin günümüze nasıl geldiği ise işte bu yazımızda.
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!

footer