Evlat Edinme Konuşması Neden, Ne Zaman ve Nasıl Yapılmalı?

İdil Salih

İdil Salih

Evlat Edinme Konuşması Neden, Ne Zaman ve Nasıl Yapılmalı?

Portrait of Mrs Catherine Smith Gill and Two of her Children - James Tissot (1877)

Portrait of Mrs Catherine Smith Gill and Two of her Children - James Tissot (1877)

Bir çocuk evlat edinmek, o çocuğa sıcak bir yuva vermek ve o çocuğun hayatını değiştirmek ebeveynlerde tarifi güç duygular uyandırabiliyor. Bir çocuğun annesi veya babası olmak için her zaman arada biyolojik bir bağ olması gerekmiyor; ilk adımlarını görmek, ilk kelimesini duymak, ilk kez güldüğünde yanında olmak, geceler boyunca uyuyuşunu izlemek belki de insanın içindeki ebeveyn olmaya dair duyguları uyandıran temel deneyimler oluyor.
relate-banner

Her ne kadar evlat edinilen çocuğun ebeveynleri olsanız da evlat edinme sürecini çocukla paylaşmamak ciddi zararlara yol açabiliyor. Bu sebeple ebeveynlerinin çocuklarına durumu anlatmaları son derece önemli. Bu durum ebeveynlerin strese girmelerine sebep olabiliyor ve zihinlerinde birçok soru canlanabiliyor: Ya biyolojik ebeveynlerini aramak isterse? Ya bizi bir daha böyle sevmezse? Ya bu durum onu çok yaralarsa? Bu gibi kaygı uyandırıcı sorular ebeveynleri gerçeği söylemekten uzak tutabiliyor ancak ebeveynin kendi kaygılarını geri planda tutabilmesi çocuğa asıl faydayı sağlıyor.

  1. Bu durum çocukla neden paylaşılmalı?


  • Çocuğunuz bu durumu başkasından öğrenebilir ve size olan güvenini yitirebilir. Kandırıldığını düşünüp sinirlenebilir.
  • Çocuğunuza kendi genetik yapısını anlaması konusunda yardımcı olur. Örneğin, yatkın olduğu herhangi bir hastalık olup olmadığını öğrenebilir ve bunun için önlemler alabilir.
  • Kendi kararlarını alabilmesi için onu güçlendirir. Çocuğunuza gerçeği söylemediğiniz zaman elinden bu konuda alabileceği kararları da almış olursunuz. Oysa gerçeği bildiği zaman biyolojik ailesini araştırıp araştırmamaya, aile tarihini öğrenmeye, biyolojik ailesiyle zaman geçirip geçirmemeye kendisi karar verebilir. Gerçeği söylemediğiniz takdirde bu kararları elinden aldığınız için çocuğunuz size sinirlenebilir.


  1. Bu durum çocukla ne zaman paylaşılmalı?
Çalışmalar bu durumun çocukla erken yaşlarda konuşulmasının daha doğru olduğunu gösteriyor. Hatta bir çalışma ortalama 3 yaşlarında iken çocukla bu durumun paylaşılmasının daha sağlıklı olduğunu söylüyor. Bu durumu geç yaşlarda öğrenen çocukların ileride hayattan aldıkları tatminin daha düşük olduğu ve rahatlamak için biyolojik ebeveynlerinin varlığına ihtiyaç duydukları görülüyor. Geç yaşta öğrenen kişiler, kaygıya ve depresyona daha yatkın oluyor. Aynı zamanda bu kişilerin kendilerini ihanete uğramış hissettikleri görülüyor. Çocuğunuzla bu durumu erken yaşlarda konuşmaya başladığınızda henüz genetik konular hakkında bir fikri olmuyor ve basit cümleleri anlayabiliyor. Örneğin "Senin iki tane annen var, birisi seni büyüten kişi olan ben, diğeri ise sen daha doğmadan önce seni karnında taşıyan kişi. Bu iki kişi de seni çok seviyor." gibi cümleler çocuklar için daha anlamlı oluyor. Bu cümleleri erken yaşlarda duyan çocuklar için büyüme döneminde bu bilgi yerleşiyor ve şok etkisi yaratmıyor. Eğer çocuğunuz okul öncesi dönemde ise "Bebekler nereden geldi?" sorusunu sormaya başlamış olabilir. Bu soru durumu açıklamanız için ideal bir fırsat oluşturabilir.

  1. Bu durum çocuğa nasıl açıklanmalı?
Açıklama sırasında açık ve dürüst olun. Onu doğuran kişinin siz olmadığını açıkça belirtin. Biyolojik ailesinin bazı sebeplerden ona bakamadığını ve sizin ona bakmayı çok istediğinizi açıklayın. Çocuğunuza basit örnekler vererek ne zaman ve nasıl bir aile olduğunuzu anlatın. Varsa kaygılarını dile getirmesi ve duygularını açıklaması için alan tanıyın. Bir aile olduğunuzu ve her zaman bir aile olarak kalacağınızı vurgulayın. Çocuğunuz durumu öğrendikten sonra kaygı semptomları gösterebilir. Bu semptomların altında "İlk annem beni terk ettiğine göre ikincisi de terk edebilir." düşüncesi yatıyor olabilir. Bu sebeple sevginizi görmeye ihtiyacı eskisinden daha yoğun olabilir. Çocuğunuz 7-9 yaş arasındayken biyolojik ailesiyle hiç yaşamadığı bazı anılar oluşturmaya başlayabilir. Bu anılar gerçek anılar değil sadece fantazilerden oluşur. 9-12 yaş arasında ise biyolojik ailesine yönelik sorduğu sorular artabilir çünkü bu yaş arası çocukların topluma ne kadar uyduklarını dış görünüşleri üzerinden de ölçmeye başladıkları yaş aralığıdır. Dış görünüşünün sizden farklı olduğunu belirterek kime benzediğini merak edebilir. Çocuğunuzun bu sorularına öfkeyle karşılık vermekten kaçının, ona sıcak ve içten cevaplar verin. Unutmayın ki bu konuyu sizinle konuşması sizden uzaklaştığı değil, size yakın olduğu anlamına geliyor. Bunu sizinle konuşuyor olması zamanla bu fikre daha açık olacağını ve aranızdaki ilişkinin güçleneceğini gösteriyor.

Açıklama süreci ebeveynler için bir stres kaynağına dönüşebiliyor; bu süreçte profesyonel kişilerden destek talep etmek ve daha önce çocuk evlat edinmiş olan ailelerle iletişim kurup tavsiyeler almak son derece faydalı olabiliyor. Bu süreci aileniz ve çocuğunuzla olan ilişkiniz için yıkıcı bir deneyim olarak değil, tam tersine dürüstlükle kurulmuş güçlendirici bir deneyim olarak görmeye çalışmanın oldukça işe yaradığı biliniyor.

[1] Morin, A. (Oct 09, 2020). Tips for telling your child they are adopted. Verywell Family. Retrieved from https://www.verywellfamily.com/tips-for-telling-your-child-they-are-adopted-5071970
[2] Healthychildren.org (Nov 21, 2015). When to tell your child about adoption. Retrieved from https://www.healthychildren.org/English/family-life/family-dynamics/adoption-and-foster-care/Pages/When-to-Tell-Your-Child-About-Adoption.aspx.

Benzer yazılar

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.

Aile İlişkilerini Konu Alan Kitaplar

Büyüdüğümüz evin üzerimizdeki etkisini anlamak hayatımıza yön vermemizi kolaylaştırıyor. Size bu konuda yardımcı olacak kitapları derledik!
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Su Yu

Beklenmeyen Hamilelik Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Beklenmeyen bir hamilelik yaşandığında bu duruma psikolojik açıdan hazır olmak adına gerçekleştirebileceğimiz birkaç yöntem bulunuyor.
Sophie Lécuyer

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!
Inna Montano

Çocuk Sahibi Olduktan Sonra İlişkiyi Canlandırmak

Birçok ebeveynin kurduğu cümle: "Çocuktan sonra birbirimizin yüzünü unuttuk!". İlişkinizi yeniden canlandırmak için ne yapabilirsiniz?

footer