Neden Kaygılanırız?

kategori

Yakın İlişkiler

Neden Kaygılanırız?

1- Kaygı genellikle çocukluğumuzda öğrendiğimiz bir tepki oluyor. 

Büyürken çevremizdeki kaygı seviyesi yüksek olan kişileri görerek kaygılanmayı öğreniyoruz. Bu kaygılı kişiler ebeveynlerimiz, büyükanne ya da büyükbabamız olabiliyor. Veya sınıftaki kaygılı arkadaşımız dahi kaygı geliştirmemize sebep olabiliyor. Öte yandan bize güvensiz hissettiren durumlar yaşadığımızda da kaygılanmayı öğreniyoruz. Örneğin, öğretmenimiz arkadaşlarımızın önünde bize kızdığında veya ebeveynlerimiz akrabalarımızın yanında bize sinirlendiğinde utandığımız zamanlar buna örnek oluşturuyor. 

2- Sağlıksız düşüncelerimiz bizi daha fazla kaygılanmaya itebiliyor.

Düşüncelerimizin üzerimizde ne kadar kuvvetli bir etkiye sahip olduklarını her zaman tam olarak anlayamayabiliyoruz. Eğer sürekli olumsuz bir durumdan kolayca tetikleneceğimizi düşünüyorsak vücudumuz da bu yönde tepki vermeye yatkın oluyor. 

Davranışlarımız kendimiz, etrafımızdakiler ve dünya ile ilgili düşüncelerimizi tamamlayacak şekilde ortaya çıkıyor. 

3- Kişilik özelliklerimiz kaygı seviyemizi etkileyebiliyor.

Daha önce bir bebeğin kendisine has özelliklerinin olduğunu fark etmiş miydiniz? Bazıları huysuzken bazıları neşeli olabiliyor. Bu durum literatürde mizaç olarak adlandırılıyor. Hepimizin kendimize has bir mizacı oluyor ve mizacımızın kaygı geliştirmemizde etkisi bulunuyor. Özellikle utangaç, karamsar veya endişeli özelliklere sahipsek kaygı geliştirmeye daha yatkın olabiliyoruz. 

4- Evrimsel olarak kaygı duymaya yatkınlığımız bulunuyor.

Evrimsel açıdan insanlar hayatta kalma ve kendini geliştirme motivasyonlarına sahip oluyorlar. Bu mücadele içerisinde de korkular ortaya çıkabiliyor. Korku ise çoğunlukla kaygı ile birlikte gelişiyor. Bu yüzden güvende hissetmediğimiz durumlarda kaygı yaşıyoruz. Sonuç olarak aslında hepimiz zaman zaman kaygıyı deneyimliyoruz çünkü aslında belli bir miktarda kaygı duymak insan olmamızın ayrılmaz bir parçası. relate-banner

Bu yazı @tanglawmentalhealth adlı hesabın “Why Do We Feel Anxious?” adlı gönderisinden derlenerek hazırlanmıştır.

Benzer yazılar

Kendi Potansiyelini Keşfeden İnsanlar Neye Benzer?

Maslow’un ihtiyaç hiyerarşisini duymuş muydunuz? Bu piramitte en tepede yer alan “kendi potansiyelini keşfetmek” neye benziyor diye merak ediyorsan cevabı yazımızda.
Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!

Mezun Oluyorum. Peki Ya Sonra?

Gelin mezuniyet kaygısı ile nasıl başa çıkabileceğimize göz atalım.

Kaygı Flört Etmemize Engel Değil

Yüksek düzeyde kaygıya veya kaygılı bağlanma stiline sahip olmak zaman zaman kendimizi sabote etmemize ve geçmişteki olumsuz deneyimlerimize saplanıp kalmamıza sebep olabiliyor. Peki kendimizi sabote etme halinin üstesinden gelmek için neler yapabiliriz?

Kaygı Kaynaklı Olabilecek 8 Davranış

Hepimizin geçmiş deneyimlerinden ötürü geliştirdiği ve bazen başkalarına tuhaf gelen davranışları olabiliyor. İşte kaygı kaynaklı olabilecek sekiz davranış!

Hep Siz Mi Özür Diliyorsunuz?

Özür dilemek ilişkilerimizi olumlu bir şekilde etkilese de gereğinden fazla özür dilediğimizi fark ettiğimiz noktada durup düşünmemiz hem kendimiz hem de ilişkimiz için daha sağlıklı oluyor.

Kontrol Edemediklerimizden Misiniz?

Kontrolümüz dışında olan dört durumdan ve bu durumlara nasıl yaklaşmamız gerektiğinden bahsettik.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!

Duygularımızla ilgili öğrendiğimizi unutmamız gereken 7 şey

Duygularımız söz konusu olduğunda bazı hatalı düşüncelere sahip olabiliyoruz. Bu düşünceleri, doğru ve bize iyi gelecek düşüncelerle değiştirmek mümkün! Buyrun yazımıza…
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!

footer