Hamileliğe Olan Yaklaşımım Çocuğumu Nasıl Etkiliyor?

Feyza Hilal Dilmaç

Feyza Hilal Dilmaç

Hamileliğe Olan Yaklaşımım Çocuğumu Nasıl Etkiliyor?

The Great Beginning- Amanda Greavette (2007)

The Great Beginning- Amanda Greavette (2007)

Hamilelik süreci olumlu deneyimleri barındırabildiği gibi, bazı kadınlar için olumsuz bir süreç de olabiliyor. Kadınlar her zaman bilinçli ve planlanmış bir hamilelik dönemi geçiremeyebiliyorlar. İstenmeyen hamileliklerde, bireylerin annelik davranışlarının zayıf olduğu ve doğum sonrası depresyona daha çok meyilli oldukları belirtiliyor. Hamileliğe olan yaklaşım anneyi etkiliyorken, annedeki bu etkiler bebeğin gelişiminde de gözlemlenebiliyor. Özellikle hamileliğe hazır olmayan bireylerde daha sık görülen doğum sonrası depresyonun çocukların gelişiminde olumsuz bir etkisi olabileceği vurgulanıyor.
relate-banner

Anne olmak, bireyler için birçok açıdan büyük bir değişime sebep oluyor. Anne adaylarının bu değişime psikolojik, fizyolojik ve duygusal açıdan adapte olabilmesi ise bazen zor olabiliyor. Adaptasyon sürecinde yaşanan zorluklar bireylerde anksiyete ve strese sebep olabiliyor. Bazı bireyler "anne olma" ve "bakım verebilme" konularında kendilerini yeterli ve hazır hissediyorken, öz güveni daha düşük olan bireyler, hamilelik ve doğum sonrası dönemde problemler yaşayabiliyorlar. Adaptasyon sürecindeki bu problemler bebek ve anne arasındaki ilişkilenmeyi de olumsuz yönde etkiliyor. Diğer taraftan, bu dönemde yaşanan problemlerin bebeğin özellikle sosyo-duygusal ve bilişsel gelişiminde olumsuz yönde bir etkiye sahip oldukları belirtiliyor.

Annelerle yapılan bir çalışmaya göre, planlanan bir hamilelik yaşayan bireyler, hamilelik döneminde kendi bedenlerindeki ve duygu durumlarındaki değişikliklerin daha çok bilincinde oluyorlar. Bilinçli bir hamilelik dönemi geçiren annelerin çocuklarında ise bilişsel gelişim puanları, bilinçli olmayan annelerin çocuklarına oranla daha yüksek çıkıyor. Öte yandan, istenmeyen hamilelikler süresince annenin - planlanan hamileliklere oranla - daha çok sigara tükettiği belirtiliyor. Beslenme pratikleri ise bebeklerin hem hamilelik dönemindeki hem de sonraki dönemdeki gelişimlerinde etkili bir role sahip oluyor.

Hamilelik döneminde bireylerin kendilerini anne olarak gözlerinde canlandırabilmeleri anneliğe psikolojik olarak hazır olabilmelerinde temel etken oluyor. Psikolojik olarak bu değişime ve sonrasındaki döneme hazır olmak, çocukların gelişimlerinde de etkili oluyor. Bireyin karakter özellikleri, geçmişi, sosyo-ekonomik düzeyi, sağlığı ve çevresinden gördüğü destek, anne adayının hamilelik dönemindeki psikolojik adaptasyonunda etkili olan faktörler oluyor. Ayrıca, bu etkenler bireyin sonraki ebeveynlik becerilerini ve fetusun hamilelik dönemindeki gelişimini de etkiliyor.

[1] Crissey, S. R. (2005). Effect of pregnancy intention on child well-being and development: Combining retrospective reports of attitude and contraceptive use. Population Research and Policy Review, 24(6), 593-615.
[2] Deave, T. (2005). Associations between child development and women's attitudes to pregnancy and motherhood. Journal of Reproductive and Infant Psychology, 23(1), 63-75.
[3] Joyce, T. J., Kaestner, R., & Korenman, S. (2000). The effect of pregnancy intention on child development. Demography, 37(1), 83-94.

Benzer yazılar

Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
We Need to Talk About Kevin - Lynne Ramsay (2012)

Bir Anne-Oğul Çatışması: We Need to Talk About Kevin

Hazırlıksız annenin, oğlu Kevin ile bağ kuramamasını anlatan bu film, istenmediğini hisseden çocuğun neler yapabileceğini gösteriyor.
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
Tantrum Painting- Kelci Pauk

Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?

Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!

footer