Yenidoğan Bebeğin Getirdiği Stresle Başa Çıkmak

yer tutucu

Özge Berfin Arıcı

Yenidoğan Bebeğin Getirdiği Stresle Başa Çıkmak

Untitled-  Natalia Lebedinskaia

Untitled- Natalia Lebedinskaia

Yeni doğmuş bir bebek, hayatınıza büyük bir yenilik ve heyecan, aynı zamanda bol miktarda stres ve yorgunluk getirebilir. Hayatınızdaki bu yeni stresle başa çıkmak için bu önerileri uygulayabilirsiniz.
relate-banner

  1. Kendinize zaman ayırın.
Sadece bebeğinizin ihtiyaçlarına değil, kendinize ve kendi ihtiyaçlarınıza da dikkat etmeniz çok önemli. Yapılması gerekenleri yapacak fiziksel ve duygusal dayanıklılığa sahip olmak için vücudunuzu sağlıklı tutmalısınız.

Mümkün olduğunca kendinize zaman ayırın. Bebeğinizden uzakta geçirdiğiniz kısa anları kötü bir şey olarak görmeyin çünkü tazelenmiş bir şekilde onun yanına geri dönüyorsunuz. Bebeğiniz uyuduğunda siz de uyuyun ve partnerinizle birlikte ikinizin de dinlenmesine ve bebeğe bakmasına olanak tanıyan bir gece programı oluşturmaya çalışın.

Bir yandan, bebeğinize hayranlık duyup kendinizi çok şanslı hissederken diğer yandan bağımsızlığınızı kaybettiğiniz için üzülüp yeni doğmuş bir bebeğe bakım verme yeteneğiniz konusunda endişelenebilirsiniz. Duygu değişimlerinin doğal olduğunu unutmayın.

Ebeveynliğin ve evliliğin zor yönleri hakkında konuşabileceğiniz bir duygusal destek ağı oluşturabilirsiniz. Rekabetçi ebeveynler, istenmeyen tavsiyeler veya kendinizi karşılaştırma eğiliminiz gibi sosyal stresleri en aza indirmenin yollarını bulun. Zor anların geçici olduğunu unutmayın, olumlu deneyimlerin tadını çıkarın.

  1. Partnerinizle paylaşacağınız zamanları ihmal etmeyin.
Sürekli bakım gerektirmesi ve nöbetleşe uyuma saatleri nedeniyle, çiftler doğal olarak birlikte daha az zaman geçirirler. Zaman bulduklarında da genellikle daha az enerjileri olur. Özellikle ebeveynliğe geçtikten sonra, çiftlerin birbirlerine vakit ayırmaları durumunda yakınlığın sürdürülmesinin daha kolay olduğu biliniyor.

Mümkün olduğunca partnerinizle özel zaman geçirmeye çalışın. Arkadaşlar, ebeveynler ve aile üyeleri gibi yakınlarınızdan destek alabilirsiniz. Bunun için birlikte zaman planlayabilirsiniz. Bu kaliteli zaman, her hafta bir akşam yemeği ya da film gecesi olmak zorunda değil. Gün içinde, bebeğinizin ihtiyaçları konusunu içermeyen yarım saatlik kahve sohbetleri ayarlayabilirsiniz.

  1. Ev içi sorumluluklar konusunda esnek olun.
Bebek doğduktan sonraki ilk birkaç hafta, işlerin istediğiniz gibi tamamlanmaması çok normal. Önceliğiniz zamanınızı ve enerjinizi, kendinizin ve bebeğinizin ihtiyaçları için harcamak olmalı. Süpürge bekleyebilir fakat uyuma ihtiyacı bazen bekleyemez ve bebekler lavabodaki kirli bulaşıkları veya üst üste biriken çamaşırları fark etmezler.

Araştırmalara göre partnerler ev işlerini paylaştıklarında evliliklerinden mutlu olma düzeyleri artıyor. Bu iş bölümünün nasıl belirlendiği ise çiftlere bağlı olarak değişebiliyor. "Bunu ben yaptım, sen de bunu yap" gibi kısasa kısas çözümler arka planda gerginliğin artmasına neden olabiliyor. Gerginliği azaltmak için günlük işlerin bir listesini buzdolabına asıp her hafta sorumlulukları değiştirebilirsiniz.

Muhtemelen siz ve eşiniz hem yorgun hem de endişelisiniz. Bu konular hakkında birbirinizle konuşabilirsiniz. Örneğin, bebekle ilgili alışveriş konusunda neyin sizin için öncelik olacağına bütçenize göre birlikte karar vermelisiniz.

Bunun yanı sıra, bebeğiniz soğuk algınlığı nedeniyle hastalanırsa veya başına bir darbe alırsa onu mikroplara kimin maruz bıraktığını veya darbe anında bebekten kimin sorumlu olduğunu aramamaya çalışın. Bebeğinizi dünyaya getirmek ikinizin ekip çalışmasıydı ve onu yetiştirmek için de sürekli ekip çalışması gerekecek.

[1] Sumner, C. & Schlosberg, S. (2005, October 03). 8 marriage issues you'll face after baby and how to solve them. Parents. Retrieved from https://www.parents.com/parenting/relationships/staying-close/marriage-after-baby/
[2] Scott, E. M. (2021, March 08). Why being married with children can be stressful. Very Well Mind. Retrieved from https://www.verywellmind.com/coping-with-stress-that-children-add-to-marriage-4121318

Benzer yazılar

Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!

Kontrol Edemediklerimizden Misiniz?

Kontrolümüz dışında olan dört durumdan ve bu durumlara nasıl yaklaşmamız gerektiğinden bahsettik.
Gourment- Victoria Kharchenko (2008)

Stres ve Duygusal Yeme

Mutsuzken eliniz buzdolabına gidiyor mu? Çikolatanın bütün dertlerinizi alıp götüreceğine inanıyor musunuz? Ya açlığınız fiziksel değil de duygusalsa?
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?

Partnerinize destek olamayacak kadar stresli misiniz?

Bazı faydaları olsa da genellikle stres hayatımızı ve ilişkilerimizi kötü etkiler. Stresle baş etmeye çalışmak enerjimizi zorlar, kaynaklarımızı tüketir ve partnerimize destek vermemize engel olabilir.
Ramon Casas i Carbó

Çocuklarda Kaygı

Çocuklarda kaygı; baş ağrısı, mide bulantısı ve konsantrasyon eksikliğine yol açıyor. Bu durumun sebepleri ve çözümleri neler?
In Her Arms- Malcolm Liepke (2001)

Romantik İlişkilerde Bakım Verme Davranışı

Bakım verme davranışı yalnızca ebeveyn-çocuk ilişkilerinde karşımıza çıkmıyor. Üstelik romantik ilişkilerimizde bu davranışlar çok faydalı olabiliyor!
Babies from One Month to 24 Months - Nina Leen (1942)

Tuvalet Eğitimi Öncesinde Bilmeniz Gerekenler

Tuvalet eğitimi önemli olduğu kadar zor ve hassas bir süreç. Bu süreci sağlıklı yönetebilmek için öncesinde biraz bilgi edinmekte fayda var.
Alexandra Levasseur - İsimsiz

Hibrit Çalışmaya Geçmenin Uyandırdığı Kaygıyla Baş Etmek - 1

Uzun süre evden çalışmanın ardından hibrit sisteme geçmek sizi strese mi sokuyor? Kendinize sorduğunuz bazı sorular, stresle baş etmenize yardımcı olacak.

Öz şefkat, Boşanma Sonrası Stresle Baş Etmeye Yardımcı Oluyor.

Ayrılık sonrası yaşanan süreç çok da kolay olmuyor. Peki öz şefkat geliştiren kişiler bu süreci daha kolay atlatabilir mi?

footer