Çocukluk Çağı Depresyonu
Çocuklarda da yetişkinlerdeki gibi psikolojik problemler görülebiliyor. Depresyon da buna örnek! Peki ya bunu anlamak nasıl mümkün oluyor?
Biyolojik Perspektiften Aşk
Midedeki kelebekler, hızlı kalp atışı ve terleyen avuçlar... Bu fizyolojik tepkiler, aşık olduğumuzda hormonların işleyişiyle bağlantılı.
Sosyal Destek Nedir ve Hayatımızı Nasıl Etkiler?
Bizi önemseyen, başımıza kötü bir şey geldiğinde sığınabileceğimiz insanların, hatta tek bir insanın dahi olması bize iyi geliyor!
Aynı deneyimi paylaşmak bizi nasıl etkiliyor?
Bazen kendimizi bir yabancıyla ortak bir deneyimin içinde buluyoruz. Peki bir yabancıyla aynı deneyimi paylaşmak bize nasıl hissettirir?
Travmalarımızı yakınlarımıza anlatmak iyi geliyor.
Travmatik bir deneyim bizi içimize kapanmaya itse de, sevdiklerimize tutunmak bize iyi geliyor ve yaralarımızı sarabiliyor. Nasıl mı?
Şiddete maruz kalanlara nasıl yardımcı olabiliriz?
Çevrenizde şiddete maruz bırakılmış biri var ve ne yapacağınızı bilemez durumda mısınız? Bu öneriler size ve yakınınıza yardımcı olabilir.
Bir yakınınızın stresini azaltmak için...
Kimi zaman sevdiklerimiz stresli bir durumla baş ederken, onlar için elimizden ne gelebilir diye düşünüp duruyoruz. İşte yapabilecekleriniz...
Sağlıklı bağlar travmaları atlatmamıza yardımcı oluyor!
Sığınabileceğimiz birilerinin varlığı, yaşadığımız travmalarla ilgili kendimizi daha iyi hissetmemize olanak sağlıyor. Peki nasıl?
İletişimi Kesmek Problemleri Çözer Mi?
Partnerinizle konuşmayarak onu cezalandırmaya çalıştığınız oldu mu? Sessiz muamele, partnere ve ilişkiye ciddi zararlar veriyor.
Çocuk Gelişiminde Babanın Rolü ve Önemi
Çocuğa en iyi şekilde annenin bakabileceğini, babaların sadece yedek oyuncu olduğunu düşünenlerden misiniz? O halde buyrun yazımıza!
Ayrılık Sonrası Kişisel Gelişim
Ayrılığın getirdiği hislerle nasıl başa çıkacağım? Kendimize şefkat göstermek bu acıyla baş edebilmemize yardımcı oluyor. İşte daha fazlası!
Duygusal Acı İle Fiziksel Acı Aynı Olabilir Mi?
Üzüldüğümüzde birçoğumuz canım acıdı deriz. Yaşadığımız duygusal acılar ile fiziksel acılar arasında bir benzerlik olabilir mi?
Ergenlik Dönemi Depresyonu ve Romantik İlişkiler
Depresyonu tetikleyen etkenlerin başında yakın ilişkilerimiz geliyor. Erken ergenlik döneminde yaşanan sosyal problemler, depresyon için kuvvetli bir temel oluşturuyor.
Kıskançlık ve İmrenmenin Farkı
Günlük hayatta birbirinin yerine kullanılabilen bu iki kavram literatürde farklı anlamlara geliyor. Kıskançlık ve imrenme nasıl ortaya çıkıyor?
Ebeveynlik yolunda hissedilen destek kaçınmayı azaltıyor.
Ebeveynlik yolunda partnerlerin birbirlerine gösterdikleri destek sayesinde kaçıngan bağlananlar güvenli bağlanmayı öğrenebiliyor.
Çocukluk travmasının olası etkileri nelerdir?
Çocuklukta yaşanan travmalar, bizi hayatımız boyunca takip edebiliyor. Hatta yaşadıklarımızın detaylarını hatırlamasak bile.
Obsesif Kompulsif Bozukluk ve Romantik İlişkiler
Psikolojik problemler, ilişki kurma ve sürdürme süreçlerimizi etkileyebiliyor. Obsesif Kompülsif Bozukluk ve ilişkilere etkisi hakkında yazdık.
Romantik İlişkiler ve Akademik Yaşam
Akademik yaşamın ve başarının çok kolay olmadığını söyleyebiliriz. Peki ilişkilerimiz, özellikle de partnerimiz bu durumu nasıl etkiliyor?
Travmatik Bağlanma Nedir?
Bu yazımızda, bireylerde travmatik etkiler yaratabilen bağlanma süreçlerinden ve kişilerin bu ilişkilerden neden çıkamadığını anlatıyoruz.
Biriyle mesajlaşmak ağrı kesici etkisi gösterebilir.
Biriyle mesajlaşıyor olmanızın o anda yaşadığınız fiziksel acıyı azaltabileceğini söylesek? Biz değil çalışmalar söylüyor!
Çatışan duygular hissedebilir miyiz?
Bir durumla ilgili hem pozitif hem negatif hissedebilir miyiz? Hem yakın kalıp hem mesafemizi korumak isteyebilir miyiz? Çatışan duygular da bize ait!
Olumlu Ebeveynlik
Olumlu ebeveynler, çocuklarının gelişimine birçok yönden katkıda bulunuyorlar. Peki olumlu ebeveynliğin sırları ve püf noktaları nedir?
İyileşmemiş travma kendini nasıl gösterir?
Travmalar günlük hayatımızda ya da kurduğumuz ilişkilerde kendini farklı şekillerde gösterebiliyor. Peki nedir bu göstergeler?
Çocuk İstismarı - Yanlış Bilinenler
Çocukların istismara maruz kaldıkları nasıl anlaşılır? Çocuğun bu duruma ve onu taciz eden kişiye tepkisi ne olur? İşte yanlış bilinenler!
Doğum Sonrası Depresyonu Yaşayan Partnere Destek Olma
Depresyonda olan birisiyle yaşamak zor olabiliyor, hele de evde bebek varsa. İşte doğum sonrası depresyondaki birine destek olmanın yolları!
Partnerim Hamile! Nasıl Destek Olabilirim?
Destekleyici bir partnere sahip olmak hamilelik döneminin daha rahat geçmesini sağlıyor. Bunun için partnerinize nasıl eşlik edebilirsiniz?
Çocuklukta travma yaşamanın bazı göstergeleri
Çocukluk travmaları sadece istismardan kaynaklı olmuyor. Çocuklara yapılanlar kadar onlara verilmeyen, yapılmayanlar da etkili oluyor.
Partnerle Takım Olabilmek
Çocuğunuzun dünyaya gelişi yapılacak çok şeyi de beraberinde getirir. Bu süreçte partnerinizle bir takım olmak hayatınızı kolaylaştıracak!
Çocuklarda Psikolojik Esneklik
Çocuklukta yaşadığımız travmalar bizi geri dönülmez şekilde etkiler ve asla toparlanamaz mıyız? Psikolojik esneklik sayesinde cevap hayır!
Çocukların Ev Ödevlerinde Ebeveynlerin Rolleri
Çocuklar ev ödevlerini bitirmeye karşı isteksiz olabiliyor. Ebeveyn olarak ödev zamanlarında çocuğunuza nasıl destek olabilirsiniz?
Pozitif Psikolojinin Çocuk Gelişimine Yararları
Pozitif psikoloji ebeveynlerin, çocuklarının gelişiminde güçlü yanlarına odaklanmalarını sağlıyor. Başka ne gibi yararları bulunuyor?
Çocuğuma Dürüstlüğü Nasıl Aşılayabilirim?
Çocuklukta yalan söylemenin yaygın görülen bir özellik olduğu biliniyor. Çocuğunuzu dürüst olması konusunda nasıl destekleyebilirsiniz?
Çocuğumun Korkuları Normal Mi?
Birçok çocuk ebeveynlerinin desteğiyle zamanla korkularının üstesinden geliyor. Peki çocuğunuza korktuğu anlarda nasıl destek olabilirsiniz?
Doğum Esnasında Partnerim İçin Neler Yapabilirim?
Doğum, hem doğum yapan kişi hem de partneri için oldukça zorlu bir süreç olabiliyor. Peki partner olarak neler yapabilirsiniz?
Bebeklerin 1-3 Yaş Arasındaki Sosyo-Duygusal ve Bilişsel Gelişimleri
Bebeklerin en büyük değişimleri gösterdiği yaş 1-3 yaş arasındaki süreç oluyor. Peki bu süreçte tam olarak neler yaşanıyor?
Unutmak ve Hatırlamak Arasında Kalmış Bir Hikaye: Hiroşima Sevgilim
Travmatik deneyimler yıllar geçtikten sonra dahi etkisini korumaya devam ediyor. Hiroşima Sevgilim filmi bu durumu açıkça gösteriyor!
Dizilerde Terapi Tasviri: Kırmızı Oda ve In Treatment
Bu iki ünlü dizi merkezine terapileri alsa da her ikisinin de terapiye yaklaşımları ve bunu gösterme biçimleri oldukça farklı!
Doğal Afet Sonrası Kaygı
Bir doğal afet meydana geldikten sonra ne tür kaygılar duyarız?
Doğal Afet Sonrası Çocuklarla İletişim
Doğal afetler çocuklar için anlamlandıramadıkları bir deneyim olabiliyor. Peki bu konuyu ele alırken nelere dikkat etmeliyiz?
İş yerinde "Ghosting" Mağduru Olmak ve Bununla Başa Çıkmak
Romantik ilişkilerden aşina olduğumuz "ghosting", yani bir hayalet gibi birden yok olma durumu, kurumsal ilişkilerde nasıl karşımıza çıkıyor?
Travmatik Bir Çocukluğun Gölgesinde Yaşamak: Güz Sonatı
Güz Sonatı anne ile kızı arasındaki şefkat eksikliğini konu alıyor. Çocukluğunda göremediği sevgi Eva'nın bütün ilişkilerini etkiliyor.
Doğal Afetlerde Psikolojik İlk Yardım
Yaşanan doğal afet ya da travma gibi durumlar sonrası kendimize nasıl iyi gelebiliriz? Nasıl dayanıklı kalabiliriz?
Travmatik Olaylar Çocuklarla Nasıl Konuşulur?
Travmatik olayları çocuklarla direkt olarak konuşmanın ya da hiçbir şekilde konuşmamanın yıkıcı sonuçları olabiliyor.
Ekolojik Yas
Bir yandan çaresiziz, öte yandan da bitkilerin, hayvanların, ormanların yani kaybettiklerimizin ardından bir yas tutuyoruz. Peki nedir bu ekolojik yas?
Romantik İlişkilerde Bakım Verme Davranışı
Bakım verme davranışı yalnızca ebeveyn-çocuk ilişkilerinde karşımıza çıkmıyor. Üstelik romantik ilişkilerimizde bu davranışlar çok faydalı olabiliyor!
Travmatik Bir Bağlanma İçerisinde Olabilir Misiniz?
Zaman zaman sağlıklı bir ilişkiyi travmatik bağlanmadan ayırt edemeyebiliyoruz. Peki bu ilişkilerin başlıca özellikleri neler?
Çocukluk Çağı Travması
Çocuk tarafından deneyimlenen, hayatını tehdit eden olaylar çocukluk çağı travması olarak tanımlanıyor. Yazımızda bu travma türünü inceliyoruz!
Partnerinizin Ruh Hali Değişikliklerine Karşı Fazla Hassas Mısınız?
Partneriniz kendini kötü hissettiğinde, suratını astığında ya da kendisini geri çektiğinde bunun her zaman sizinle ilgili olduğunu mu düşünüyorsunuz?
Ait Hissetmenin Özlemini Duyuyor Musunuz?
Ait olma hissine, sahip olduğumuz her ilişki içinde ihtiyaç duyuyoruz. Bu yazımızda aidiyet hissinin yaşamımızdaki yerinden bahsediyoruz.
Bir İnsanı Çekici Kılan Nedir?
Bir insandan etkilenmemizde birçok farklı sebep rol oynayabiliyor. Bir insana bakıp “Ne kadar çekici!” dememizi sağlayan özellikler neler?
Travma Geçmişi Olan Ebeveynler
Yaşanan travmatik olaylar kişilerin davranışlarını doğrudan etkileyebiliyor. Peki, bu travmalar kişinin ebeveynliğini nasıl etkiliyor?
Travmalar ve Ait Olma İhtiyacı: Saksı Olmanın Faydaları
Saksı Olmanın Faydaları çocukluk döneminde travmatik deneyimleri olan Charlie’yi ve bunların onun hayatındaki etkilerini konu alıyor.
Duygusal Olarak Ne Kadar Olgunsunuz?
‘‘Ona hem çok kızgınım hem de onu çok özlüyorum.’’ Kendinizi birbiriyle çatışan duygular içerisinde buluyor musunuz?
Ebeveynleşme Travması
Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.
Terapi Sürecinin İyi Gittiğini Gösteren İşaretler
“Bazen iyi hissediyorum bazen kötü. Seansta ağlıyorum ama çıkınca rahatlamış hissediyorum.” Terapi sürecinin nasıl gittiğine dair kafanız karışıksa yazımıza göz atın!
Destek İstemekte Neden Bu Kadar Zorlanıyoruz?
Destek almak zayıflık mıdır? Profesyonel destek alırsak toplumdan dışlanır mıyız? Kimlerden destek isteriz? Ya aradığımız desteği alamazsak?
Karanlık Nostalji: Last Night in Soho
Film, 1960’lı yılların Londra’sında nostaljik bir rüyanın ardındaki zehirli dünyayı anlatıyor. Geçmişin travmaları bugünü nasıl etkiliyor?