Kendini Sevmek ve Narsisizm Arasındaki İnce Çizgi
Seni seviyorum ama kendimi daha çok! Kendini sevmek narsisizm ile eş değer değil. Aksine narsisizmin en büyük düşmanı, dengeli öz sevgi.
Çocuk İstismarı Nedir, Nelere Yol Açabilir?
Çocuk istismarı, çocuk için yıkıcı etkilere sahip olabiliyor. Üstelik bu zarar sadece fiziksel değil, psikolojik olarak çocuğu etkiliyor.
Çocukluk Çağında Duygusal İhmale Maruz Kalmak
Bir çocuğun en çok ihtiyacı olan şeylerden biri de ilgi görmek! Ebeveyni tarafından ihmal edilen çocuğun öz benliği zedelenebiliyor.
Biyolojik Perspektiften Aşk
Midedeki kelebekler, hızlı kalp atışı ve terleyen avuçlar... Bu fizyolojik tepkiler, aşık olduğumuzda hormonların işleyişiyle bağlantılı.
Neleri kontrol edebilirim ve edemem?
Bir ilişki içerisindeyken her şey kontrolümüz altında olmayabiliyor. Neleri kontrol edip edemeyeceğimizi bilmek bizi rahatlatabiliyor.
İş Hayatında Kişisel Sınırlar
Teknolojinin ilerlemesiyle beraber kişisel sınırlarımızın netliği de giderek azalıyor, bu durum profesyonel sınırlarımızı da değiştiriyor.
Aynı deneyimi paylaşmak bizi nasıl etkiliyor?
Bazen kendimizi bir yabancıyla ortak bir deneyimin içinde buluyoruz. Peki bir yabancıyla aynı deneyimi paylaşmak bize nasıl hissettirir?
Duygusal buradalık ne demek?
Bazı insanlar ortama girdiği anda ya tadımız kaçar ya da keyfimiz yerine gelir. Bu durumu bilimsel bir şekilde açıklamak mümkün mü?
Bağlanma stilimiz tartışma tarzımızı etkiliyor.
Tartışmak ilişkilerin çok doğal bir parçası. Peki bağlanma stillerinin tartışma şekillerimizi bile etkileyebileceğini hiç düşünmüş müydünüz?
Objeleştirmenin Psikolojisi
Objeleştirme özellikle kadınların, kişilikleri veya başarılarından ziyade dış görünüşleriyle değerlendirmeleri anlamına geliyor.
Modumuz kiminle zaman geçirmek istediğimizi etkiliyor.
Mutsuzken mi sevdiklerinize koşarsınız, yoksa fazlasıyla güzel bir haber aldığınızda mı? Belki de kime koştuğunuzu modunuz belirliyordur!
"Hayır" Diyebilme Rehberi: İlişkilerde Sınırlar
İlişkilerimizde "hayır" diyebilmek ve sınır koymak hem bize hem ilişkimize iyi geliyor. Sınır koymayı nasıl başarabiliriz?
Sınırda Kişilik Bozukluğu ve İlişkiler
Borderline Kişilik Bozukluğu sosyal medyada sıklıkla karşımıza çıkıyor. Peki nedir, nasıl gelişir ve ilişkilerimizi nasıl etkiler?
Bağlanma ve Yakınlık Kurma Korkusu
Bazen karşımızdaki kişinin hayatındaki yerimizi anlayamayız bazen de anlamaktan kaçarız… Peki ya böyle zamanlarda neden yüzümüz gülmez?
Duygusal Zekamızı Nasıl Geliştirebiliriz?
Duygusal zeka son dönemlerde özellikle profesyonel çevrelerde sıkça karşımıza çıkıyor. Peki, bu duygusal zeka nedir ve nasıl geliştirilir?
Hepimizin İhtiyaç Duyduğu 7 Dinlenme şekli
Dinlenmenin yalnızca fiziksel dinlenmeden ibaret olmadığını ve dinlenmenin aslında 7 şekli olduğunu biliyor muydunuz? Detaylar yazımızda!
İş Yerinde Olumsuz Duygularla Nasıl Başa Çıkabiliriz?
Kimi zaman başkalarının neşesinden olumlu etkilenirken kimi zaman öfke ve üzüntülerinden olumsuz etkilenebiliriz. Bu durumlarda ne yapmalı?
İletişimi Kesmek Problemleri Çözer Mi?
Partnerinizle konuşmayarak onu cezalandırmaya çalıştığınız oldu mu? Sessiz muamele, partnere ve ilişkiye ciddi zararlar veriyor.
Partnerler Arasındaki Yakınlığın 4 şekli
Partnerinizle kurabileceğiniz yakınlığın yalnızca duygusal ve fiziksel boyutta olabileceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz!
Duygusal Patlamaların Bazı Olası Sebepleri
Bir anda fazla öfkeleniyor veya hiç beklenmedik anlarda fazla endişe mi yaşıyorsunuz? Bu duygu patlamalarının neden olabileceğini anlattık.
Nasıl Daha İyi Sanal Bağlantılar Kurarız?
İşlerimizi evden yürütürken sosyalleşmek için sanal bağlantılar kurmamız gerekiyor. Peki bu bağlantılar nasıl daha anlamlı kılınabiliyor?
Duygu Düzenlemenin İlişkilere Etkisi
Duygu düzenleme becerilerimizin ilişkilerimize de etkileri oluyor. Peki duygu düzenleme stratejileri ile bunu geliştirmek mümkün mü?
Duygusal Acı İle Fiziksel Acı Aynı Olabilir Mi?
Üzüldüğümüzde birçoğumuz canım acıdı deriz. Yaşadığımız duygusal acılar ile fiziksel acılar arasında bir benzerlik olabilir mi?
Çocuklukta Duygusal İhmalin 5 Türü
Çocuklukta karşılaştığımız bazı davranışlar bize duygusal ihmal yaşatıyor. Bunların neler olduğunu öğrenmek ister misiniz?
Duygusal İstismarın 10 Sonucu
Sürekli kendinizi suçluyor, başkalarıyla yakınlık kurmaktan korkuyor musunuz? Duygusal istismara uğramış olmanız bu gibi davranışlara sebep olabilir.
Duygusal zeka ile akademik yeterlilik ilişkili mi?
Duygusal zekanın yüksekliği akademik hayata da olumlu yansıyor. Peki duygusal zeka ne demek ve bu olumlu etkiyi ne şekilde gözlemliyoruz?
Ergenlikte Kimlik Oluşumu ve Arkadaşlıklar
Ergenlikte kişiler ebeveynlerinin çocukları olmaktan çıkıp bir birey olma yolculuğuna başlarlar. İşte bu dönemde kimlikleri oluşur!
Koronavirüs Krizi Bizi Nasıl Etkiliyor?
Tehdit ne kadar bilinmezse o kadar korkutucu, koronavirüs için de durum böyle. Önlem adına yapılan sosyal izolasyon bizi nasıl etkiliyor?
Kendini Affetmenin İlişkilere Olan Etkisi
Kişinin kendisiyle kurduğu ilişki, romantik ilişkilerine de yansıyor. Kendini affetmek, ilişki memnuniyetini ve kalitesini etkiliyor.
Kıskançlık ve İmrenmenin Farkı
Günlük hayatta birbirinin yerine kullanılabilen bu iki kavram literatürde farklı anlamlara geliyor. Kıskançlık ve imrenme nasıl ortaya çıkıyor?
Romantik İlişkilerde Makyavelizm
Yazımızda "karanlık üçlü" olarak bahsi geçen narsizm, psikopati ve makyevalizmin sonuncusunun ilişkilerimizi nasıl etkilediğini anlattık.
Gülümsemenin farklı amaçları olabilir mi?
Her gülümse aynı sinyali mi verir? Farklı duygular gülümsemeye yol açar mı? Peki her gülümseme gerçek mi? Soruların cevapları yazımızda!
Koronavirüsünün sebep olduğu endişeyi nasıl azaltabiliriz?
Koronavirüsü belirsizliklerle birlikte yüksek seviyede endişeyi de beraberinde getirdi. Peki bu endişe haliyle nasıl baş ederiz?
Sevilen Birinin Kaybını Kabullenmek
Bir sabah uyanıp da sevdiğimiz birinin artık orada olmadığını bilmek dünyamızı karartabiliyor. Acaba onu kalbimizde yaşatmak mümkün mü?
Diğer insanlardan neden kolayca etkileniyoruz?
Çevremizde biri spora başlamışsa biz de başlamayı düşünebiliyoruz, ya da birinin üzgünlüğünü içselleştirebiliyoruz. Peki neden?
Duygusal hassasiyet, kolay incinebilirlik getirmiyor.
Hassas biri olmanız kolayca kırılacağınız anlamına gelmiyor. Hassasiyetiniz belki de başkalarını anlamanızı kolaylaştırıyordur, kim bilir?
Neden Çocuklarımızın Hayatına Burnumuzu Sokarız?
Çocuğunuz hakkında bilgi edinmek için eşyalarını karıştırıp günlüğünü okumayı mı planlıyorsunuz? Peki bu gerçekten iyi bir fikir mi?
Kaygı Hissettiğimizde Verdiğimiz 14 Olası Tepki
Hepimizin zaman zaman kendini kaygılı hissettiği oluyor. Peki kaygılı olduğunuzu verdiğiniz tepkilerden anlayabilir misiniz?
Daha sağlıklı bir ayrılık için neler yapmalı?
Ayrılıklar her iki taraf içinde genellikle bir hayli zorlu geçiyor. Peki ayrılığı daha kolay bir şekilde gerçekleştirmenin yolları var mı?
Partnerimizin sosyal medyasını neden takip ediyoruz?
Partnerlerimizin sosyal medya hesaplarında ne paylaştığını neden durmadan kontrol ederiz? Çalışmalar bu konuda ne diyor?
Rahatsızlık veren duygulara neden ihtiyacımız var?
Kimi zaman kendimizi hiç istemediğimiz duyguların içerisinde buluyoruz. Ancak bu duyguları ne kadar istemesek de onlara ihtiyacımız var.
Çatışan duygular hissedebilir miyiz?
Bir durumla ilgili hem pozitif hem negatif hissedebilir miyiz? Hem yakın kalıp hem mesafemizi korumak isteyebilir miyiz? Çatışan duygular da bize ait!
Olumlu duygularımızı bastırmalı mıyız?
Kimi zaman yaşadığımız olumsuz duygular gibi olumlu duyguları da bastırmaya çalışıyoruz. Peki bu bize sahiden de iyi geliyor mu?
Çocuğunuza Sağlıklı Sınırları Nasıl Öğretebilirsiniz?
Çocukların bireyselleşmesi için ebeveynlerin onlara sınırlarını korumayı öğretmesi çok önemli. Peki nasıl sorusunun cevabı ise yazımızda!
Duygusal İhmal: Ebeveyn Tipleri
Duygusal açıdan ihmalkar ebeveynler çocuklarına karşı duyarsız olup onları yalnız bırakıyor. Peki bu hangi ebeveynlik çeşitlerini içeriyor?
Hamilelikte Bilinçli Farkındalık
Bilinçli farkındalık, hamile kadınların yaşadığı stresi azaltarak daha kolay bir süreç geçirmesine olanak sağlayabiliyor. Peki nasıl?
Çocuğuma 'Mahremiyeti' Nasıl Anlatabilirim?
Çocuklar özel bölgelerini ve bu bölgelerin mahrem olduklarını nasıl öğrenebilirler? Çocuklara mahremiyet konusunda nasıl yaklaşılmalı?
Çocukları Duygularını İfade Etmeye Teşvik Edecek Pratikler
Kimi zaman duygularımızı dışa vurmakta zorlanabiliyoruz. Peki ya çocukları bu konuda teşvik etmek onları iyi yönde etkiler mi?
Bebeklerin 1-3 Yaş Arasındaki Sosyo-Duygusal ve Bilişsel Gelişimleri
Bebeklerin en büyük değişimleri gösterdiği yaş 1-3 yaş arasındaki süreç oluyor. Peki bu süreçte tam olarak neler yaşanıyor?
Çocukların İnternet Güvenliği
Çocuğunuz bilgisayar başındayken neler yaptığı sizin için bir endişe konusu mu? Peki bu konudaki güvenliğini nasıl sağlarsınız?
Mutluluğumuzu neden bastırmaya çalışırız?
Olumsuz duygularımızı düzenleyebilme üzerine bir dolu araştırma mevcut. Peki ya olumlu duygularımızı düzenleyebilme becerisi neye bağlı olarak gelişiyor?
Başkalarını Memnun Etme Eğilimine Sahip Olabilir Misiniz?
Sürekli olarak kendinizi arka plana atıp, başkalarının mutluluğu için kendi rahatınızdan vazgeçiyor musunuz? O halde yazımıza göz atın!
Gençlik Aşkları: Olivia Rodrigo - SOUR
Z kuşağının aşk ile ilgili tecrübelerini anlatan bu albümü sınır koymak, toksik ilişkiler ve kapanış yapabilmek üzerinden inceliyoruz!
Doğum Kontrol Yöntemleri - Yanlış Bilinenler
Birden fazla prezervatif daha mı koruyucu? Geri çekilme yöntemi her zaman işe yarar mı? Bu işin doğrusu ne?
Duygu Düzenleme Becerisi Çocukların Mental Sağlığını Nasıl Etkiliyor?
Kendi kendisini sakinleştirebilen, duygularını daha kolayca düzenleyen çocuklar daha mı az mental sağlık problemi yaşarlar? Buyrun yazımıza!
Duygusal Zeka Nedir? - 1
Duygusal zekası yüksek insanlar; duyguları okuma, anlama ve düzenleme konusunda öne çıkıyorlar. Duygusal zekayı ve ilişkilere etkisini inceledik.
Affetmek Ne Değildir?
Birisini affettiğimiz zaman aramızdaki ilişki derinden etkileniyor. Peki affetmek nedir ve ne değildir? 5 maddede inceleyelim!
Ergenlerde Duygusal Zeka
Ergenlik döneminin bir parçası olan duygusal gelişim ile ilgili bu yazımızda duygusal zekaya değiniyoruz!
Doğum Kontrol Yöntemine Partnerle Karar Vermek
"Partnerim prezervatif takmak istemiyor.", "Hangi doğum kontrol yöntemi bana göre?". Partnerle iletişim kurmak doğum kontrol yöntemi kullanmada nasıl bir rol oynuyor?
Doğum Kontrol Yöntemleri: Prezervatif
En çok kullanılan doğum kontrol yöntemlerinden biri prezervatif. Peki prezervatif sadece erkekler tarafından mı kullanılır? Ne denli koruyucudur?
İlişkinde Kaygı Mı Duyuyorsun?
Arkadaşları beni sevecek mi? Onu çok mu bunalttım? Kaygılı biriyseniz bu düşüncelere yabancı değilsiniz. Gelin bunları yakından inceleyelim!
Doğum Kontrol Hapları
Prezervatiflerden sonra adını en çok duyduğumuz korunma yöntemlerinden biri doğum kontrol hapları. Peki bu haplar gebelikten nasıl korur? Olası yan etkileri nelerdir?
Partnerlerin Sorun Çözme Becerilerinin İlişkiye Etkileri
Tartışmalar sağlıklı bir şekilde çözülemediği zaman ilişkiye zarar verebiliyor. Sorun çözme becerilerimiz bu süreci nasıl etkiliyor?
Sosyal Medya Beden Algımızı Etkiliyor
Sosyal medyada gördüğümüz standardize edilmiş beden algısı, kendimizle olan ilişkimizi olumsuz etkiliyor. Bu etkileme biçimi ne yazık ki duygu düzenlememizi ve kendimize karşı olan memnuniyetimizi de kapsıyor.
Birbiriyle Çatışan Duygular Hissetmek
Hepimiz birbiriyle çatışan duygular, düşünceler ve davranışlar içine girebiliyoruz. Peki en çok hangi konularda çatışmalı anlar yaşıyoruz?
Toksik İlişkilerden Nasıl Kopabiliriz?
Tüm motivasyonumuzu tüketen toksik ilişkilerden çıkabilmek; farkındalık kazanmak, destek almak ve doğru adımları atabilmek ile mümkün.
Duygusal Zeka Nedir? - 2
Duygusal zeka ilişkilerimizi yakından etkiliyor. Duygusal zekanın nelerden etkilendiğini ve nasıl geliştirilebileceğini açıklıyoruz!
Başkalarının Yararını Gözetmek Bize İyi Geliyor.
Başkalarının yararını gözetmeyi hedefleyen prososyal davranışların, kişisel iyilik halimizle ilişkili olduğu bulunuyor.
Partnerinizin Ruh Hali Değişikliklerine Karşı Fazla Hassas Mısınız?
Partneriniz kendini kötü hissettiğinde, suratını astığında ya da kendisini geri çektiğinde bunun her zaman sizinle ilgili olduğunu mu düşünüyorsunuz?
Toksik Ebeveynlik
Ebeveynlerimizle kurduğumuz ilişkiler kimi zaman olumlu kimi zaman zorlayıcı olabiliyor. Peki kurduğumuz bu ilişki aslında toksikse?
Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?
Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Yanıldığımız 7 Durum
Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
Aşırı Paylaşım Yapmak
Neden iyi tanımadığımız birine bir anda bir sürü şey anlatmak isteriz? Kuaförümüz neden aile ilişkilerimizi bilir? Aşırı paylaşım yapmanın nedenlerini ele aldık!
Pizza Değilsiniz, Herkesi Mutlu Edemezsiniz!
Sürekli çevrenizdekileri mutlu etmeye mi çalışıyorsunuz? Bu yazımızda bu eğiliminizi fark etmenizi sağlayacak 10 işareti listeledik.
Terapiye Gitmeniz Gerektiğini Gösteren 9 İşaret
Terapiye gitmeli miyim? Ne zaman terapiye başlamalıyım? Bu soruları bazen hepimiz kendimize soruyoruz. Cevap bulmanıza yardımcı olacak işaretleri yazdık!
Duygu Yüklü Konuşmalarda Ara Verme İhtiyacı Duyuyor Musunuz?
Zor bir konuşma esnasında molaya ihtiyacımız olabilir. Peki bunu karşımızdakine nasıl söylemeli?
Duygusal Olarak Ne Kadar Olgunsunuz?
‘‘Ona hem çok kızgınım hem de onu çok özlüyorum.’’ Kendinizi birbiriyle çatışan duygular içerisinde buluyor musunuz?
İlişkilerde Duygusal İhmalin 8 İşareti
Duygusal ihmal görünmez olabiliyor. Peki onu nasıl fark edebiliriz?
Toksik Ebeveynlik – Çözüm Önerileri
Ebeveynlerinizle kurduğunuz ilişki size zarar veriyor mu? Ebeveyninizle ilişkinizin olumsuz etkilerinden korunmak mümkün.
Aşkı İlmek İlmek İşleyenler: İlişkinizin Nasıl Bir Örüntüsü Var?
İlişkilerde farklı farklı örüntüler görmek mümkün. Peki bu örüntüler kendilerini nasıl gösterirler?