Doğal Afetlerde Psikolojik İlk Yardım

Gizem Sürenkök

Gizem Sürenkök

Begüm Yılmaz

Begüm Yılmaz

Doğal Afetlerde Psikolojik İlk Yardım

Elizabeth Wojciak

Elizabeth Wojciak

Bugünlerde biz de tıpkı sizin gibi hem gündemi takip edip yaşananlardan dolayı büyük bir endişe ve üzüntü duyuyoruz hem de bir şekilde tüm bu olanlarla baş etme yolları arıyoruz. Hep birlikte bir nebze olsun daha iyi hissedebilmek ve hem mental hem de fiziksel sağlığımızı koruyabilmek için üretmeye ve paylaşmaya devam ediyoruz. Sizin için yardımcı olabileceğini düşündüğümüz bazı tavsiyeleri derledik. Hepimiz için daha güzel günlerin gelmesi umuduyla…
relate-banner

Her birimiz aslında çoğu zaman yaşadığımız stresli durumları nasıl atlatabileceğimizi, ne gibi başa çıkma yolları geliştirebileceğimizi deneyimlerimiz sayesinde öğreniyoruz. Fakat doğal afet ya da felaket gibi ani gelişen durumlarda bu başa çıkma yöntemlerini kullanamayabiliyoruz. Peki faydaları bilimsel çalışmalarla sayısız defa gösterilmiş bu başa çıkma yöntemleri neler?

1- Yeterli uyku alın.

Stresle başa çıkmada en etkili yöntemlerden biri uyumak. Yaşanılan travmatik bir olayın ardından rahat bir uyku uyuyabilmek pek mümkün gözükmese de bedenimizin durmaya, zihnimizin gün içerisinde edindiği bilgileri sindirmeye ihtiyacı olduğunu da göz ardı etmemek gerekiyor. Haberleri takip etmek, sosyal medyada yeni gelişmeleri okumak ve her an yeni bir felaket bildirimi ile karşılaşma olasılığımıza dur diyerek kendi kendimize kalmaya ihtiyacımız oluyor. Bu uykuya geçmeden önce bedeninizi, bacaklarınızı, ellerinizi ve kollarınızı olabildiğince gevşeterek travmatik olayın haricinde bir yer hayal etmeye çalışın. Bu içinde bulunduğunuz gerçeklikten bir süreliğine de olsa uzaklaşmanıza olanak sağlayacak.

2- Kafeinden olabildiğince uzak kalın.

Stresli hissettiğimizde, bir şey yetiştirmeye çalıştığımızda ya da odaklanma ihtiyacı duyduğumuzda genellikle kahve içmeye odaklanıyoruz. Sizin de dikkatinizi toplamakta güçlük çektiğinize eminiz. Kafein odaklanmak konusunda gerçekten bize yardımcı olsa da yüksek miktarda tüketildiğinde bizi olabilecek en iyi halimizden uzaklaştırıyor. Bu yüzden dış etkenler nedeniyle bir hayli yükselmiş olan stres seviyenizi kahve içerek düşürmeye çalışmak yerine sağlıklı yiyecek ve içeceklere odaklanmayı deneyin.

3- Fiziksel açıdan aktif olun.

Stresli durumlarda gerçeklikten uzaklaşabilmenin ve mental sağlığı koruyabilmenin yollarından biri de egzersiz yapmak. Eğer sıcaklıklar veya bulunduğunuz ortamın özellikleri el veriyorsa sabah erken saatlerde ya da güneş çekildikten sonra açık havada bir yürüyüş yapmak zihninizi boşaltabilmenize ve kaygınızla savaşmanıza yardımcı olacaktır.

4- Ara verin.

Yaşanan durumla ilgili haberlere bakmamak, hayatınıza normal akışında devam etmek size kendinizi kötü ve sorumsuz hissettirebilir. Fakat unutmayın ki mola vermediğiniz takdirde kendinize de çevrenize de verebileceğiniz maksimum faydayı veremeyebiliyorsunuz. Aksine günlük konuşmalarınızı sadece yaşanan olaya odakladığınızda, başka bir şey düşünemediğinizde veya bu durumun sonuçları üzerine kafa yormayı bırakamadığınızda hem mental hem de fiziksel sağlığınız bundan oldukça olumsuz etkileniyor. Bir süre sonra bu his tükenmişlik hissine dönerek bir şey yapmanıza tamamen engel oluyor.

5- Rutinlerinizi aksatmayın.

Günlük hayata olduğu gibi devam etmek kulağa çok bencilce ya da umarsızca gelebiliyor. Hatta öyle ki günlük hayatına normal devam edebilen insanları yargılayabiliyor, bunu nasıl yapabildiklerine şaşırıyoruz. Ancak olan bitenle ilgilenmeye devam ederken günlük hayatımıza elimizden geldiğince devam edebilmek aslında bu olaydan en az hasarla çıkmamıza yardımcı oluyor. Bu da aslında bencillik değil, uzun vadede hem çevremize hem de kendimize yaptığımız bir iyilik oluyor.

Tüm bunların yanında kendinizi geleceğe karşı umutsuz hissetmeniz, yer yer kendinizi suçlamanız ya da gün içerisinde yaşanan olayı unutarak başka şeylerle ilgilendiğiniz için utanmanız oldukça insani tepkiler. Bu tepkilerin toplamına, özellikle travmatik olaylardan sonra hayatta kalanların hissettiği duyguya hayatta kalanın suçluluğu deniyor. Bu konuyla ilgili bilgi edinmek için yazımıza göz atabilirsiniz.

Jacobs, G. A. (2016). Community-based psychological first aid: A practical guide to helping individuals and communities during difficult times. Butterworth-Heinemann.

Benzer yazılar

Kaygı Kaynaklı Olabilecek 8 Davranış

Hepimizin geçmiş deneyimlerinden ötürü geliştirdiği ve bazen başkalarına tuhaf gelen davranışları olabiliyor. İşte kaygı kaynaklı olabilecek sekiz davranış!
Last Night in Soho - Edgar Wright

Karanlık Nostalji: Last Night in Soho

Film, 1960’lı yılların Londra’sında nostaljik bir rüyanın ardındaki zehirli dünyayı anlatıyor. Geçmişin travmaları bugünü nasıl etkiliyor?
Deseos - William Sergeant Kendall (1892)

Destek İstemekte Neden Bu Kadar Zorlanıyoruz?

Destek almak zayıflık mıdır? Profesyonel destek alırsak toplumdan dışlanır mıyız? Kimlerden destek isteriz? Ya aradığımız desteği alamazsak?
The Perks of Being Wallflower- Stephen Chbosky (2012)

Travmalar ve Ait Olma İhtiyacı: Saksı Olmanın Faydaları

Saksı Olmanın Faydaları çocukluk döneminde travmatik deneyimleri olan Charlie’yi ve bunların onun hayatındaki etkilerini konu alıyor.
Yellow Bird- David Hettinger

Travma Geçmişi Olan Ebeveynler

Yaşanan travmatik olaylar kişilerin davranışlarını doğrudan etkileyebiliyor. Peki, bu travmalar kişinin ebeveynliğini nasıl etkiliyor?
burn with desire - Billy Dinh (2020)

Terapiye Gitmeniz Gerektiğini Gösteren 9 İşaret

Terapiye gitmeli miyim? Ne zaman terapiye başlamalıyım? Bu soruları bazen hepimiz kendimize soruyoruz. Cevap bulmanıza yardımcı olacak işaretleri yazdık!

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.
Tijana Draws

Oyun Rehberi

Çocuğunuzla oynadığınız oyunları daha keyifli hale getirecek ve oyun davranışlarınıza katkı sağlayacak bir oyun rehberi hazırladık.

Travmatik Bir Bağlanma İçerisinde Olabilir Misiniz?

Zaman zaman sağlıklı bir ilişkiyi travmatik bağlanmadan ayırt edemeyebiliyoruz. Peki bu ilişkilerin başlıca özellikleri neler?
Unknown

Ekolojik Yas

Bir yandan çaresiziz, öte yandan da bitkilerin, hayvanların, ormanların yani kaybettiklerimizin ardından bir yas tutuyoruz. Peki nedir bu ekolojik yas?

footer