İş hayatında yoğun stres altında kalan insanların depresyon veya anksiyete yaşama ihtimalleri daha fazla oluyor. Aynı zamanda kortizol seviyesinin artması bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek vücudun hastalıklara karşı savunmasız kalmasına sebep oluyor. Peki, iş hayatının üzerimizde yarattığı stresle nasıl mücadele edebiliriz?
BDT (Bilişsel Davranışçı Terapi)'de kullanılan bazı yöntemler stresle baş etme konusunda etkili olabiliyor. Bunlar:
- Farkındalık teknikleri: Kendimizi sert bir şekilde eleştirmek, geçmişte yaşadıklarımıza takılıp kalmak veya gelecek için endişelenmek yerine içinde bulunduğumuz ana odaklanabilmek, kendi hissettiklerimize merak ve şefkatle yaklaşabilmek stres seviyemizi azaltabiliyor. Meditasyon veya farkındalık yürüyüşleri gibi farkındalık pratiklerini alışkanlığa dönüştürmek stres seviyemizi olumlu yönde değiştirebiliyor.
- Rahatlama teknikleri: Rahatlama egzersizleri yapmak, stresin beraberinde getirdiği "savaş ya da kaç tepkisi"ni nötrlemeye yardımcı olabiliyor. Bütün vücudu içeren kas gevşetme ve esneme egzersizleri stres seviyemizi düşürmekte yardımcı olabiliyor.
- Negatif düşünceleri yeniden değerlendirmek: Uzun süre yüksek stres altında kalmak kendimizi gerçekliğini sorgulamadığımız bir negatif düşünce döngüsüne sokmamıza sebep olabiliyor. Bu negatif düşüncelerle baş etmek için bunları mutlak doğru olarak kabul etmek yerine bunları birer hipotez olarak görmek ve diğer olasılıklara açık olabilmek bu negatif döngüyü kırmamıza yardımcı olabiliyor.
Bir sorun yaşarken veya yoğun stres altında hissederken bu yöntemleri düşünebilmek ve aktif bir şekilde uygulayabilmek her zaman mümkün olamayabilir ancak elimizden geldiğince bu yöntemleri bir alışkanlık haline getirmek uzun vadede stres seviyemizi düşürerek hayat kalitemizi gözle görülür bir seviyede artırabiliyor.