Romantik İlişkilerdeki 10 Duygusal İhtiyacımız

Pelin Gömleksiz

Romantik İlişkilerdeki 10 Duygusal İhtiyacımız

Love and Life - Kristina Varaksina

Bir ilişkide partnerinizden neler beklersiniz? Nelerin eksikliğini çekersiniz? Her ilişki birbirinden farklı olsa da romantik ilişkilerimizde belli duygusal ihtiyaçların karşılanmasını bekliyoruz. Bu duygusal ihtiyaçlar karşılandığı ölçüde kendimizi mutlu ve güvende hissediyoruz. Bu duygusal ihtiyaçların ne olduğuna birlikte bakalım!


  1. Sevildiğini hissetme
Elbette bir ilişki içerisinde olduğumuzda karşımızdaki kişiden en temel beklentilerimizden biri sevgi görmek oluyor. Sevgi görme ihtiyacımız benzer olsa da sevgiyi gösterme yollarımız farklılaşabiliyor. Kimimiz için dokunmak sevgi gösterme yolu iken kimimiz için kelimeler ya da hediyeler sevgiyi anlatıyor. Partnerimizle hangi durumlarda sevildiğimizi hissettiğimizi paylaştıkça ve kendi yolumuzla da olsa hissettiğimiz sevgiyi karşımızdaki kişiye gösterdikçe bu ihtiyacımızın karşılandığını daha çok hissediyoruz.

  1. Kabul gördüğünü hissetme
Birinin yanında kendimiz gibi olabildiğimizde o ilişkide özgür ve rahat hissediyoruz. Kimseye göstermediğimiz yanlarımızı partnerimize gösterebiliyor muyuz? En savunmasız ve özgün halimizle birbirimizin yanında olabiliyor muyuz ve bu halimiz ne kadar kabul görüyor? Kabul görmenin de ötesinde bizi biz yapan özelliklerimiz ne kadar takdir ediliyor? İlişkide kabul gördüğümüzü hissetmenin yolu, birbirimizin hayatına dahil olmaktan geçiyor. Partnerimizin arkadaşlarıyla, ailesiyle tanıştığımızda ve diğer sosyal ilişkilerine dahil olduğumuzda kabul görme hissimiz artıyor.

  1. Görüldüğünü ve duyulduğunu hissetme
Partnerimizle her konuda anlaşamamamız oldukça doğal fakat birbirimizi anlamaya çalışıyor muyuz? Birbirimizin bakış açılarını ne kadar dinliyor ve onlara ne kadar saygı duyuyoruz? İsteklerimizin, şikayetlerimizin ve beklentilerimizin partnerimiz tarafından duyulması bu duygusal ihtiyacımızı karşılıyor. Karşımızdaki kişiden asıl beklediğimiz her zaman onaylanmak olmuyor; kimi zaman kurulan bir "Seni duyuyorum, ben hep buradayım." cümlesi yeterli oluyor. Partnerimizin bizi her zaman yüzde yüz anlamasını beklemek çok gerçekçi değil ancak bir ilişkide sık sık anlaşılmamış hissetmek, partnerimize hissettiğimiz olumsuz duyguların artmasına sebep oluyor.

  1. Bağımsızlık
İlişkimiz ilerledikçe partnerimizle ortak bir çevre, ortak ilgi alanları veya ortak hedefler geliştirmeye başlayabiliyoruz. Paylaştığımız ortak deneyimler ilişkimiz için ne kadar faydalı olsa da ikimizin aynı zamanda birbirinden farklı insanlar olduğunu unutmamak gerekiyor. Ortak ilişki kimliğimizi sürdürürken bir yandan da bizi biz yapan hedeflerimizi, isteklerimizi ve değerlerimizi koruyabilmemiz önem taşıyor. Kararlarımızı alırken baskı altında hissetmediğimiz, hedeflerimiz doğrultusunda özgürce ilerleyebildiğimiz ve diğer insanlarla kurduğumuz ilişkileri de sürdürebildiğimiz bir ilişki içerisinde kendimizi mutlu hissediyoruz.

  1. Güvende hissetme
Sağlıklı bir ilişki içerisinde kendimizi güvende hissederiz ve bu hem duygusal hem fiziksel anlamda gerçekleşir. Partnerimizin sınırlarımıza saygı duyacağını, duygu ve düşüncelerimizi onunla açıkça paylaşabileceğimizi, kararlarımızın destekleneceğini biliriz. Partnerimizin etrafındayken ya da onun yanından ayrıldıktan sonra olumlu duygular hissederiz. Kendimizi tehdit altında hissetmediğimiz, eleştirilme ve yargılanma endişesi taşımadığımız bir ilişkide güvende hissetme ihtiyacımız karşılanıyor demektir.

  1. Güven duyma
Güvende hissetmek ve güven duymak genellikle ilişkilerde bir arada gidiyor; güvenmediğimiz birinin yanında kendimizi duygusal ve fiziksel anlamda güvende hissetmemiz güçleşiyor. İlişkide güvenin oluşması zaman alıyor ve güven birçok ilişkinin temelini oluşturuyor. Kurulması zaman alan ve emek isteyen bu duygunun yıkılması ise bir hayli kolay olabiliyor. Kimimiz için ihtiyaç duyduğumuz anda partnerimizin bizim için orada olacağını bilmek, kimimiz için partnerimizin diğer insanlara yaklaşımı ona duyduğumuz güveni belirliyor. Nasıl tepki vereceğimizi bilmediğimiz spesifik durumlar yaşasak da yalan ve aldatma gibi konularda neyin güvenimizi sarsacağı genellikle net oluyor. Bunları birbirimizle paylaşmak, tutarlı bir şekilde birbirimizin yanında olmak aramızdaki güven duygusunu güçlendiriyor.

  1. Önceliklendirilme
Birçoğumuz partnerimizin bizi önceliklendirmesini isteriz. Birbirimizin planlarındaki ilk kişi olmayı, olumlu ya da olumsuz bir haber aldığında aradığı ilk insan olmayı bekleriz. Elbette bu durum, her zaman birbirimizin ilk önceliği olmamız gerektiği anlamına gelmiyor, kaldı ki böyle bir şeyin pek mümkün olduğunu da söyleyemeyiz. Her birimizin romantik ilişkisi dışında da hayatı devam ediyor ve farklı sorumlulukları ve ihtiyaçları olabiliyor. Örneğin, hafta sonuna bir plan yapmış olsak da partnerimizin hasta olan arkadaşının yanında kalması gerekebiliyor. Böyle durumlarda birbirimizin alanlarını kısıtlamamak ve üzerinde baskı oluşturmamak adına beklentilerimizi gözden geçirmemiz faydalı oluyor.

  1. Bağlantı
Partnerimizle aramızda bir bağlantı olduğunu hissetmediğimizde kendimizi bir ilişki içinde olsak bile yalnız hissedebiliyoruz. Belki günün çoğunu birlikte geçiren, çoğu zaman yan yana olan, "birlikte ama yalnız, iki yabancı gibi oluyoruz. Gün sonunda günümüzün nasıl geçtiği üzerine konuşmak, ortak bir hobiye başlamak, birlikte yemek yapmak, uyumadan önce biraz sohbet etmek, sarılıp bir dizi izlemek gibi basit aktiviteler bile aramızdaki bağlantı hissini güçlendirebiliyor. Her şeyi birlikte yapmak bir ilişkiden beklediğimiz şey olmasa da partnerimizle aramızda hissettiğimiz bağ, ilişki memnuniyetimiz açısından önem taşıyor.

  1. Kişisel alan
"Biraz yalnız kalmak, tek başıma vakit geçirmek istiyorum." dediğinizde partneriniz buna nasıl yaklaşıyor? Aynı evde olsanız dahi kendi köşenize çekilip istediğiniz gibi vakit geçirebiliyor musunuz? Bu alan yalnızca fiziksel olmak zorunda değil; kendinizi kötü hissettiğiniz bir anda tek başınıza kalıp düşünceleriniz üzerine istediğiniz gibi yoğunlaşabiliyor musunuz? İstediğimiz anda istediğimiz şeyi yapabilme özgürlüğümüz ilişki içerisinde bize bu alanı tanıyor. Kendi başımıza zaman geçirmek istediğimizde partnerimizin bunu sorun etmeyeceğini ve kararlarımızın destekleneceğini biliyoruz.

  1. Empati
Empati duygusu sayesinde karşımızdaki kişinin deneyiminin nasıl olabileceği, neler hissedebileceği konusunda fikir sahibi olabiliyoruz. Birbirimizi anlamamız, affetmemiz ve birbirimizin ihtiyaçlarını görüp karşılamaya çalışmamız bu duygu sayesinde mümkün oluyor. Örneğin, partnerimizin iş yerinde stresli günler geçirdiğini biliyorsak özel bir günü unutmasını dert etmeyebiliyoruz. Birbirimizin içinde bulunduğu koşulları görmek, birbirimize anlayış ve şefkat göstermemize yardımcı oluyor.

Bunlar ilişkilerimizde duyduğumuz temel ihtiyaçlar olsa da bu ihtiyaçların ne zaman, hangi oranda gün yüzüne çıktığı değişiklik gösterebiliyor. Bunların her daim partnerimiz tarafından karşılanmasını beklemek, karşımızdaki kişi üzerine büyük bir yük bindiriyor. İhtiyaçlarımızın karşılanmadığını görmek kimi zaman çatışma yaşamamıza sebep olabiliyor ancak bu çatışmalar sayesinde beklentilerimizi, sınırlarımızı ve birbirimiz için neyin önemli olduğunu daha iyi keşfedebiliyoruz.

[1] Raypole, C. (2021, October 21). Emotional needs: 10 big ones in relationships. Healthline. Retrieved November 25, 2021, from https://www.healthline.com/health/emotional-needs#takeaway.

Benzer yazılar

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!

Karşılanmamış İhtiyaçlar Kendini Nasıl Gösterir?

Karşılanmamış ihtiyaçlarımız, kendilerini farklı duygularla gösterebilirler.

Aşkın Tanımını Yapmak Mümkün mü?

Kavuşmak, kavuşamamak, birlikte olup bütün dünyaya meydan okumak… Sizce aşk nedir? Böylesine karmaşık bir deneyimin tanımı yapılabilir mi?

Ait Hissetmenin Özlemini Duyuyor Musunuz?

Ait olma hissine, sahip olduğumuz her ilişki içinde ihtiyaç duyuyoruz. Bu yazımızda aidiyet hissinin yaşamımızdaki yerinden bahsediyoruz.

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?

Örgütsel Bağlılık Neden Önemli?

Örgütsel bağlılık ile çalışanların iş performansı, motivasyonları, işten ayrılmaları ya da devam etmeleri arasında bir ilişki bulunuyor.

Aşkın İyileştirici Hali : Güvenli Bağlanmayı Anlatan Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan şarkıları derledik!

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?

Romantik İlişkilerdeki 10 Duygusal İhtiyacımız

Romantik ilişkilerimizde genellikle karşılanmasını beklediğimiz 10 duygusal ihtiyacı açıkladık. Siz bir ilişkiden neler beklersiniz?

Çevrimiçi Arkadaşlıklarda Güven İlişkisi

Çevrimiçi ilişkiler eskisinden çok daha gündemimizde. Sanal ortamda kurulan arkadaşlıklar, yüz yüze arkadaşlıklar gibi güven verir mi?

Duygusal Zeka Nedir? - 2

Duygusal zeka ilişkilerimizi yakından etkiliyor. Duygusal zekanın nelerden etkilendiğini ve nasıl geliştirilebileceğini açıklıyoruz!

Partnerinize destek olamayacak kadar stresli misiniz?

Bazı faydaları olsa da genellikle stres hayatımızı ve ilişkilerimizi kötü etkiler. Stresle baş etmeye çalışmak enerjimizi zorlar, kaynaklarımızı tüketir ve partnerimize destek vermemize engel olabilir.

Çalışan Bağlılığını Artırmanın 7 Yolu

Bağlılığı fazla olan kişiler, işlerinde daha mutlu ve üretken oluyorlar. Yöneticiler çalışan bağlılığını artırmak için neler yapabilirler?

Fedakarlık Yapmanın İlişkiye Etkileri

Fedakarlık yapmak, ilişkide önemsediğimiz ve aradığımız davranışlardan biri olsa da fedakarlığın ilişkiye iyi gelmesi belli faktörlere bağlı.

Romantik İlişkilerde Bakım Verme Davranışı

Bakım verme davranışı yalnızca ebeveyn-çocuk ilişkilerinde karşımıza çıkmıyor. Üstelik romantik ilişkilerimizde bu davranışlar çok faydalı olabiliyor!

Modern Zamanlarda Aşk

Günümüzde partnerlerimizi daha çok sosyal medya aracılığıyla buluyoruz. Peki bu aşka bakışımızı ve aşkı nasıl yaşadığımızı değiştiriyor mu?

Özür Dilemenin Psikolojisi

Bir hata yaptığımızda neden özür dilemekten çekiniriz? O adımı atmaktan bizi ne alıkoyar? Bu yazımızda özür dilemeyi inceliyoruz!

Neden Kaygılanırız?

Neden bazı durumlarda ellerimiz terliyor, kalbimiz hızlı hızlı atıyor ve zihnimiz belli bir düşünceyle ya da bir anda birçok düşünceyle doluyor? İşte kaygı duymamızın sebepleri!

Kim eski partnerine karşı daha olumlu görüşlere sahip?

Kim eski partneriyle ilgili daha olumlu düşüncelere sahip oluyor? Erkekler mi kadınlar mı? Neden bu konuda cinsiyet farklılığı bulunuyor?

"Seni Seviyorum" demeden sevgi göstermenin yolları

Sevgiyi göstermenin tek yolu "Seni seviyorum." cümlesinden geçmiyor. Başka davranışlar da karşı tarafa sevginizi derinden hissettirebiliyor.

Ayrılık Da Sevdaya Dahil Mi?

Neredeyse hepimiz bir ilişkinin sona ermesinden sonra yas sürecinden geçiyoruz. Yas sürecinde bizi hangi aşamalar bekliyor?

Ya beni yeterince sevmedilerse?

Başkalarının sizinle ilgili ne düşündüğünü çok fazla mı kafanıza takıyorsunuz? Sürekli olarak sevilmediğinizi düşünme eğiliminiz mi var? O halde bu bulgu size göre!

Teknoloji ve Çocuklar - Yanlış Bilinenler

Günümüz çocukları teknolojiyle fazlasıyla haşır neşir durumda. Peki bu durum gerçekten de sosyal etkileşimlerini azaltıyor mu?

Sevginizi Geri Çekmeyin, Adaleti Güçlendirin!

Çocuğunuza sevginizi olabildiğince göstermenin, hissettirmenin ne gibi faydaları var? şefkat neden çocuklara iyi gelir? Detaylar yazımızda!

İlişki bittikten sonra kimler barışmayı daha çok istiyor?

Bir ayrılık sonrası kimler eski partnerine dönmeye daha fazla meyilli ve istekli oluyor? Peki bunun benlik algımızla ilgisi ne? Cevaplar yazımızda!

Bebek Gelişimi - Yanlış Bilinenler

Bebek gelişimine dair birçok mit okuyor, yanlış düşünceleri okuyor ve hatta uyguluyoruz. Gelin yanlış bilinenleri birlikte inceleyelim.

Otizm Spektrum Bozukluğu ve Romantik İlişkileri

Otizm spektrum bozukluğu yakınlık ve bağ kurmaya engel değil... Peki bu durum romantik ilişkilerimizi nasıl etkiliyor olabilir?

Güvenli Bağlanma ve Oyun

Çocukların oyun oynamayı ne kadar çok sevdiğini biliyoruz. Peki ya bağlanma stillerinin çocukların çok sevdiği oyunlarla ne ilgisi var?

İlk görüşte aşk mı, arkadaşlıktan doğan aşk mı?

İlk görüşte aşık olduğunuz biriyle mi olmak isterdiniz, yoksa uzun süreli arkadaşlığın sonunda kurulan beraberlik mi sizi daha mutlu ederdi?

Kimler eski partneriyle barışmaya daha meyilli?

İstenmeden yaşanan ayrılıklar, eski partnerimizi özlememize sebep olabiliyor. Peki barışmak gerçekten de iyi bir fikir mi?

İlişkide Partnerinizden Beklemeye Hakkınız Olan 8 şey

"Partnerimin beni sevdiğini biliyorum ama hiç söylemiyor." Partnerimizden beklemeye ve istemeye hakkımız olan "temel" şeyleri anlatıyoruz.

Çocuğumla Çıplaklık Konusunda Nasıl Konuşmalıyım?

Çocuklar erken yaşlardan itibaren çıplaklık konusunda meraklı olabiliyorlar. Peki onlarla bu konuyu en doğru şekilde konuşmanın yolu nedir?

Birini çekici bulmak yapılan paylaşımı artırıyor.

Birini çekici bulmak, o kişiyle daha çok şey paylaşmamızı sağlar mı? Bir diğer deyişle insanların görüntüleri davranışlarımızı etkiler mi?

Çocukluk Çağında Duygusal İhmale Maruz Kalmak

Bir çocuğun en çok ihtiyacı olan şeylerden biri de ilgi görmek! Ebeveyni tarafından ihmal edilen çocuğun öz benliği zedelenebiliyor.

Sahtekarlık Sendromu (Imposter Syndrome) Nedir?

İç sesiniz bulunduğunuz konumu hak etmediğinizi ve oraya şans eseri geldiğinizi söylüyorsa Sahtekarlık Sendromu'ndan muzdarip olabilirsiniz.

Sosyal medyadaki çekici adaylar ilişkiyi nasıl etkiliyor?

Sosyal medya alternatif partnerlerin varlığını kimi zaman adeta gözümüze sokuyor. Peki bu durum ilişkimizi nasıl etkiliyor?

Ebeveynlik Stilleri

Çocuğunuzun davranışlarını ne ölçüde kontrol ettiğiniz ve ihtiyaçlarına ne kadar duyarlı olduğunuz ebeveynlik stilinizi belirliyor. Nasıl?

Güvenli bağlanma partneri daha rahat tanımayı sağlıyor.

Partnerimiz hakkında yeni bilgiler edinmek ona duyduğumuz güveni ve yakınlığı artırıyor. Peki hangi faktörler bu süreci etkiliyor?

Gaslighting Mağduru Olabilir Misiniz?

"Hayır yanlış hatırlıyorsun.", "Öyle bir şey yaşanmadı." Bu cümleler tanıdık geliyor mu? Eğer öyleyse gaslighting'e uğruyor olabilirsiniz.

Bir İlişkiyi Sağlıklı Kılan 6 Unsur

Deli divane aşık olmak, bütün günü birlikte geçirmek, her şeyi açık açık konuşabilmek, hiç kavga etmemek… Bir ilişkiyi sağlıklı kılan nedir?

Çocuğunuzu hem sevip hem de...

Annelik her zaman mutlu anlardan ibaret olmayabiliyor. Sınır koymakta ya da benliğinizi korumakta zorlanıyorsanız yalnız değilsiniz.

İş Hayatındaki Bilişsel Hataları Azaltmak Mümkün mü?

İş yerlerinde gün içinde birçok hataya şahit oluyoruz. Bunlardan bazıları bilişsel kaynaklı oluyor. İşte bu durumun bazı sebepleri…

Gaslighting nedir?

Sürekli fazla hassas olmakla suçlanıyor ve yaptığınız her şeyin yanlış olduğunu hissediyorsanız, gaslighting'e uğruyor olabilirsiniz.

İş Yerinde Zehirli İlişkileri Tanımak

İş yerinizde kontrolcü ve manipülatif kişilerle muhattap oluyor olabilir misiniz? İşte bunu anlamanın yolları!

9 Maddede Olumlu Ebeveynlik

Olumlu ebeveynliğin çocuklara da ebeveynlere de çok iyi geldiğini biliyoruz. Sizin için bu ebeveynlik tarzının 9 temel maddesini derledik.

Bir yakınınızın stresini azaltmak için...

Kimi zaman sevdiklerimiz stresli bir durumla baş ederken, onlar için elimizden ne gelebilir diye düşünüp duruyoruz. İşte yapabilecekleriniz...

Dünya sevdiklerimizle beraberken daha güzel görünüyor.

Size de bir güneşin batışı, bir filmin huzurlu sonu ya da bir yemeğin tadı sevdiklerinizle olduğunuzda daha güzel geliyor mu?

Objeleştirmenin Psikolojisi

Objeleştirme özellikle kadınların, kişilikleri veya başarılarından ziyade dış görünüşleriyle değerlendirmeleri anlamına geliyor.

Evrimsel Bakış Açısıyla Arkadaşlık

Arkadaşlarımız seçtiğimiz kardeşlerimiz olabiliyorsa ne mutlu bize! Bu yazımızda arkadaş edinmeyi ve arkadaşlık sürdürmeyi inceliyoruz.

Tek çocuklar narsisizme daha mı meyilliler?

"Tek çocuk muymuş? O halde kesin şımartılmıştır ve kendini çok beğeniyordur." Bu tarz önyargılara karşılık çalışmalar ne diyor dersiniz?

Online dating bağlılık seviyesini etkiler mi?

Online dating uygulamaları aracılığıyla kurduğumuz ilişkiler, gerçek hayatta tanışıp başladığımız ilişkilerden farklı mıdır?

Ya partnerimle sevgimizi farklı şekilde gösteriyorsak?

Sevgimizi göstermenin tek bir yolu olmak zorunda mı? Yoksa herkes aşkını nasıl isterse öyle mi yaşar? Peki bunların ilişkimize etkisi ne?

Anne-Kız İlişkileri

Anne kız arasında kurulan bağ, hayatın her dönemini büyük ölçüde etkiliyor. Peki bu yakınlığı kurmanın ve sürdürmenin yolu nelerden geçiyor?

Aldatılmanın Psikolojisi

Aldatılmak beynimizin fiziksel acı yaşadığımızda aktifleşen bölgesini devreye sokuyor. İşte ihanet bizde öyle derin bir yara bırakıyor!

Narsisizm ve Romantik İlişkiler

Narsisizm, kendini diğerlerinden üstün görme ve benmerkezcilikle ilişkilendiriliyor. Sağlıklı ilişki ve narsisizm bir arada bulunabilir mi?

Düşük öz güvenle fedakarlığın nasıl bir ilişkisi var?

"Keşke şunu yapmasaydım." diyerek yaptığınız fedakarlıktan pişmanlık duyduğunuz oldu mu? Peki ya bu öz güveninizle ilgiliyse?

Eski Sevgiliyle Arkadaş Kalınabilir Mi?

Tüm zamanların en merak eden sorularından biri: "Eski sevgiliyle arkadaş kalmak mümkün mü?" Bu yazıda konuyu tüm detaylarıyla irdeliyoruz!

Öz şefkat geliştirmek, güvende hissetmemize yardımcı oluyor.

"Önce kendini sevmeli, sarmalı insan. Daha sonra başkalarını." Dilden dile dolaşan bu cümle, gerçeği yansıtıyor olabilir mi?

Nasıl Yakın İlişki Kuruyoruz?

Sitemize girdiyseniz yakın ilişkilerin ne olduğunu biliyorsunuzdur. Peki, ilişkilerin kurulmasında 5 temel etken olduğunu biliyor muydunuz?

Kendini Affedebilmek

Kendimizle sağlıklı bir ilişki kurabilmek için zor durumlarda kendimizi affedebilmeliyiz. Hangi özelliklerimiz bunu kolaylaştırıyor?

Bobo Doll Deneyi

Çocuğunuz hoşunuza gitmeyen bir şey yaptığında "Hep televizyondan öğreniyor böyle şeyleri!" diyor musunuz? O halde yazımıza göz atmalısınız.

Partnerimiz stresliyken alan tanımak ilişkiye iyi geliyor.

Partnerimizin stresini azaltmak için onunla konuşmak iyi gelebildiği gibi, ihtiyacı olduğunda ona alan tanıyarak uzaklaşmak da faydalı olabiliyor.

Ayrılık sonrası hangi süreçlerden geçiyoruz?

Ayrılıklar da tıpkı ölüm gibi yas sürecini tetikleyebiliyorlar. Peki bu yas sürecindeyken hangi duyguları ve davranışları deneyimliyoruz?

Kadınların Cinselliği - Orgazm

Kadın orgazmının tanımını, türlerini, erkek orgazmı ile benzerliklerini ve farklılıklarını bu yazımızda öğrenebilirsiniz.

Kadınların Cinselliği - G Noktası ve Boşalma

G noktası nedir? Kadınların cinsellik tecrübesini nasıl etkiliyor? Kadınların boşalması nasıl gerçekleşiyor? Cevaplar yazımızda!

Kadınlar Mastürbasyon Yapar Mı?

Mastürbasyon halen büyük oranda tabu olarak görülen bir konu ancak kadınların kendi cinselliklerini keşfetmelerinde önemli bir rol oynuyor.

Cep telefonları güven ve yakınlık duygularını zedeliyor.

Telefonlarımızdan uyku dışında pek de ayrı kalamıyoruz. Peki bu derece yapışık yaşadığımız aletler ilişkilerimizi etkiliyor olabilir mi?

Eşcinsel İlişkilerde Dinamikler

Sanılanın aksine eşcinsel ilişkilerin dinamikleri heteroseksüel ilişkilerden pek de farklı değil. Peki bu konudaki araştırmalar ne söylüyor?

Mükemmel Bir Seks Hayatı Ulaşılmaz Değil

Cinselliğin varlığı, sıklığı ve kalitesi ilişkinin kalitesini de derinden etkiliyor. Peki, iyi bir seks yaşantısı için neler yapılabilir?

Tahmin ettiğinizden daha çok seviliyorsunuz!

Ara ara çevrenizdekiler tarafından sevilmediğinize dair şüphe duyduğunuz oluyor mu? Peki ya bunların sadece kuruntu olduğunu söylesek?

Dedikodu yapmak insanları yakınlaştırıyor.

Siz de bir fincan kahvenin yanında arkadaşlarınızla dedikodu yapmayı sevenlerden misiniz? Peki dedikodu yapmanın bize bir faydası var mı?

Bağlanma Stilleri

Bağlanma stilleri nasıl oluşur ve yetişkinlik döneminde ilişkileri nasıl etkiler? Bağlanma stillerine dair sorularınızın cevapları burada.

Bağlanma Stilleri ve Seks

Bağlanma stillerimiz hayatımızın birçok alanını derinden etkiliyor. Buna cinsellik deneyimi ve cinsellikten alınan tatmin de dahil.

Bebeklerin Tensel Temasa Olan İhtiyacı

Sevdiklerinize sarılmanın, dokunmanın ne kadar iyi hissettirdiğini bilirsiniz. İşte o temaslara bebeklerin de çok ihtiyacı var!