Cinsellik Hakkında Kitaplar

yer tutucu

Yakın İlişkiler

Cinsellik Hakkında Kitaplar

  1. Kadın ve Orgazm – Doç. Dr. Ümit Sayın
Ümit Sayın Kadın ve Orgazm adlı kitabında, kadınların orgazm tarihini göz önünde bulundurarak kadınlarda orgazmı güçlendirmenin neyi ifade ettiğini, orgazmı güçlendiren ve bloke eden faktörlerin neler olduğunu, orgazm terapisinin ne demek ve neden önemli olduğunu açıklıyor. Yazar, kitabında bulunan yaşanmış deneyimler bölümünde okurlarına vaka örnekleri sunarak onları bu konuda bilgilendiriyor. Neo-tantra ve kadın orgazmı arasındaki ilişkiyi, orgazmı, fitoterapiyi ve afrodizyak gibi güncelliğini her dönemde koruyan ve merak konusu olan olguları ele alıyor.
relate-banner

  1. Cinsiyet, Cinsel Kimlik ve Cinsellik – Derleyen: Deniz Arduman Kırcalı
İstanbul Psikanaliz Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Derneği tarafından düzenlenen "Cinsiyet, Cinsel Kimlik ve Cinsellik" başlıklı sempozyumdan derlenerek oluşturulan bu kitap, psikanalizin en temel konularından biri olan cinsellik kavramını çok boyutlu bir şekilde anlatıyor. Psikanalizde kadın cinselliği, kadın cinselliğinde üst benlik yine kadın cinselliğinde önemli durumlardan olan hamilelik ve annelik süreçleri, cinsel sapkınlıklar, psikoseksüel kimlik ve libidinal nesnenin seçimi gibi önemli konular psikanaliz bağlamında analiz edilerek ele alınıyor.

  1. İşte Böyle Güzelim - Ayşe Gül Altınay, Nilgün Bayraktar, Esin Düzel, Hülya Adak
​​"İşte Böyle Güzelim" kadınların cinsel deneyimlerini hemcinslerine anlattıkları hikayelerden meydana geliyor. Hikayelerin ifade ediliyor olması, hikayelerin diğer kadınlar tarafından okunması ya da dinlenmesi, hikayelerin kesişim noktalarının olması kadınlara yalnız olmadıklarını hissettiriyor. Aynı zamanda bu paylaşım, kadınlara güçlü olduklarını da hissettiriyor.

  1. Cinsellik Muamması: Türkiye'de Queer Kültür ve Muhalefet - Cüneyt Çakırlar, Serkan Delice
Bütünsel bir bakış açısıyla Türkiye'deki yerel LGBTQ kültürünü ele alan Cüneyt Çakırlar ve Serkan Delice bu kitabı yapılan araştırmalar ve söyleşilerden oluşturuyor. Kitap, Queer kuramına yönelik tenkitleri ele alırken LGBTQ hareketi sonucunda açığa çıkan epistemolojik şiddeti yerel duyarlılığın ortadan kaldırabilmesi açısından etkisinin olup olamayacağı sorusuna da cevap arıyor. Yeniden kendine has kavramlarla Queer teorisine yönelik olan tartışmalara yeni bir soluk getirmeyi amaçlıyor.



  1. Müslüman Toplumlarda Kadın ve Cinsellik - Derleyen: Pınar İlkkaracan
Türkiye, Nijerya, Filistin ve Pakistan gibi ülkelerden araştırmacıların bir araya gelerek ortaya koydukları çalışma cinselliği toplumsal bağlamda değerlendirerek farklı yönlerden analiz ediyor. Cinselliği kültür, politika, milliyetçilik gibi hareketler ile modern devletlerin rolünü de hesaba katarak açıklıyor. Hem Müslüman toplumların kendi içerisinde hem de başka toplumlarla özellikle Batı toplumlarıyla karşılaştırılması sonucunda yapılan analizlere yer veriliyor. Analizler sonucunda toplumsal iktidar ilişkisi ile cinsellik arasındaki nedenselliğe de yer veriliyor.



  1. Cinsellik: Bir Kavramın Anatomisi - Yazar: Jeffrey Weeks, Çevirmen: İlknur Güzel
Jeffrey Weeks, geçmiş zamanlarda cinsellik hakkında konuşma yetkisine sahip olan kişiler ve kurumların net bir şekilde belirlendiğini ancak küreselleşen günümüz dünyasında her mecrada cinsellikten bahsedilebildiğini söylüyor. Bu kitap cinsiyet, cinsellik, cinsel ilişkiler bağlamındaki güncel tartışmalara odaklanıyor ve AIDS’in toplumsal yansımaları, kimlik politikaları, queer teori ve değerler gibi olguları da kapsıyor. Weeks bu kitabı, yaşam üzerine düşünürken cinselliği dahil etmenin gerekliliğini farkında olanlar için kaleme alıyor.



  1. Çin İşi Japon İşi / Cinsiyet ve Cinsellik Üzerine Antropolojik Değiniler - Tayfun Atay
Toplumsal cinsiyet rollerinin atadığı rollerle ve genel bir yaklaşımla kalıplaşmış olan erkeklik kavramından ve rollerinden bahsediyor. Tayfun Atay, dayatılmış erkeklik olgusuna en çok yine hemcinslerinin neden olduğunu söylüyor. Bununla birlikte din ve cinsellik kavramları arasındaki girift yapıya da değiniyor. Kadınlık, erkeklik, cinsiyet kimlikleri gibi kavramları da tekrar sorgulatıyor.



  1. Cinselliğe Nasıl Farklı Yaklaşırız - Yazar: Alain De Botton, Çevirmen: Zeynep Bizer
Cinsellik hakkında düşündüklerimiz yanlış olduğunu hatta üzerine fazla kafa yormadığımızı dile getiren Alain de Botton, "Cinselliğe Nasıl Farklı Yaklaşırız" adlı kitabında 21. yüzyıl cinselliğini açıklıyor. Botton, partnerlerin ilişkilerinde macera ile bağlılık ya da sevgi ile arzu gibi olgular arasında denge kurabilmesinin cinselliğin temeli olduğu iddiasında bulunuyor. Cinsellik hakkında farklı perspektifler ve öneriler sunarak okuyucuyu bilgilendiriyor.



  1. Cinsel Normalliğin Kuruluşu - Yazar: Ezgi Sarıtaş
Geçmiş dönemlerde olduğu gibi Osmanlı Dönemi’nde yaşanılan cinsel ilişkilerle günümüz dünyasında yaşanılanlar arasında farklılıklar bulunuyor. Bunu anlamak ise bugün kabul ettiğimiz cinsel yaşamın nasıl oluştuğunu anlamaya yardımcı oluyor. Ezgi Sarıtaş, araştırmaları doğrultusunda cinselliğin modernleşme sürecini ortaya koyuyor. Cinsellik hakkında önceden doğal olarak kabul edilenlerin neler olduğunu günümüz dünyasına gelene kadar nasıl değiştiğinden bahsediyor.



  1. Batı'da Aşk ve Cinsellik - Derleyen: Georges Duby
Tarih bilimci Georges Duby, 23 makaleden oluşturduğu bu kitapta tarih boyunca cinsellik, cinsiyetler arası ilişkiler, doğum kontrolü, zina gibi olguların tanımlarının nasıl, ne şekilde değiştiğini açıklıyor. Bunları açıklarken aynı zamanda, bu olgulara yeni söylemler getiriyor. Tarihteki Sümer Tanrıçası İnanna gibi önemli figürlere değinerek geçmişten günümüze olan toplumsal değişimleri aşk ve cinsellik bağlamında ele alıyor.

  1. Cinsellik, Aşk ve Ölüm - Yazar: André Comte-Sponville, Çeviren: Z. Canan Özatalay
Aşk...Yüreklerimizi kıpır kıpır eden, çoğunlukla konunun dönüp dolaşıp da geldiği yer. Bu kitapta yazar, felsefi düşüncelerden bolca faydalanarak sevginin birbirinden farklı tiplerine, cinselliğe ve sevmenin ne olduğuna değiniyor. Bahsedilen konuların tüm heyecanına rağmen ne kadar da karmaşık olduğunu gözler önüne seriyor.





Benzer yazılar

Winslow Homer – On the Stile

Romantik İlişkilerde Takım Olabilmek: Ortak Hedefler

Aşk ve uyum mutlu bir romantik ilişki için önemli olsa da ortak ilişki hedefleri belirlemek, güçlü ve sürdürülebilir bir ilişkiye sahip olmamızda önemli bir rol oynuyor.
Domenico Ronca – Jealousy

Kıskançlık romantik ilişkiler için sağlıklı olabilir mi?

Kıskançlık doğru zamanda ortaya çıktığında ve doğru yönetildiğinde romantik ilişkilerimizdeki tatmini, güveni ve bağlılığı artırabiliyor.
Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Raımundo de Madrazo y Garreta, Masqueraders

“Hadi Beni Güldür Biraz!”

Araştırmalar mizahın partner seçiminde yer alan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. İyi bir mizah anlayışına sahip olmak, insanları daha çekici kılıyor
Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!

İlişkilerdeki 4 Alarm Verici İşaret

Romantik ilişkilerimizde büyük sorunlar baş göstermeden önce genellikle bize küçük ve gizli bazı uyarı işaretleri veriyorlar. Bu işaretler hakkında farkındalık kazanmak hem sağlığımızı korumamıza hem de daha olumlu ilişkilere adım atmamıza yardımcı olabilir.

“Ve Sonsuza Dek Mutlu Yaşadılar…”

Bir ilişkiye, çoğu zaman “sonsuza dek mutlu yaşamak” gibi beklentilerle başlarız. Ancak bu beklentiler karşılanmayınca hayal kırıklığına uğrayıp öfkelenir, hatta belki bazen o ilişkide olmaktan pişmanlık bile duyarız.
Ron Hicks

Tartışsak da Beraberiz

Hiç tartışılmayan bir ilişki güzel olurdu, öyle değil mi? Aslında tam olarak öyle değil. Tartışmalar sağlıklı yapıldığında ilişkimize çok iyi geliyor. Gelin birlikte bakalım.

İkinci Kez Aşık Olmanın Bize Getirdikleri

Her aşk hikayesi farklı olsa da aşkı yeniden bulma deneyimlerimizdeki çoğu süreç ortak. Bunlardan dördünü sizin için listeledik!

Kaygı Flört Etmemize Engel Değil

Yüksek düzeyde kaygıya veya kaygılı bağlanma stiline sahip olmak zaman zaman kendimizi sabote etmemize ve geçmişteki olumsuz deneyimlerimize saplanıp kalmamıza sebep olabiliyor. Peki kendimizi sabote etme halinin üstesinden gelmek için neler yapabiliriz?

footer