Cinsellikte Çeşitlilik Arayışı ve Çıplaklık

İlayda Deringör

İlayda Deringör

Cinsellikte Çeşitlilik Arayışı ve Çıplaklık

Nikoleta Sekulovic (Bilinmiyor)

Nikoleta Sekulovic (Bilinmiyor)

Cinsellik sırasında hem kendi bedenimizin çıplak olduğunu bilmenin hem de karşımızdaki kişinin bizi bu şekilde görüyor olmasının getirdiği endişeleri yaşayabiliyoruz. Böyle anlarda kendimizi savunmasız hissedebiliyor ve karşı tarafın bizi nasıl algıladığı konusunda kaygılanabiliyoruz. Bu sebeple bir ilişkide cinsellik esnasında fiziksel olarak çıplak olmak kadar zihinsel olarak çıplak olmak da önem taşıyor. Zihinsel veya duygusal çıplaklık, düşünce ve duygularımızı açık bir şekilde paylaşabilmemiz anlamına geliyor. Biz iç dünyamızı yansıttıkça karşımızdaki kişiye de bunu yapması için ilham vermiş, onu da motive etmiş oluyoruz.
relate-banner

Yastık konuşması olarak çevrilebilecek pillow talk, partnerlerin yatakta samimi bir şekilde sohbet etmeleri; ilişkilerine ve kendilerine dair şeyler paylaşmaları anlamına geliyor. Yastık konuşmasının sevgi hormonu olarak bilinen oksitosinin salınımı ile ilişkili olduğu bulunuyor. Araştırmalara göre, oksitosin stres seviyesinin azalmasında ve duygusal ipuçlarını okuma becerisinin güçlenmesinde rol oynuyor. Bu durum ilişkiye güvenin, ilişki doyumunun ve yakınlığın artması şeklinde yansıyor. Yastık konuşması, yakın bir iletişimin içerdiği duygusal, fiziksel ve ruhsal yakınlığı bir arada barındırıyor. Böylece kişilerin genel iyi oluş hallerine bir katkıda bulunuyor.

Çıplak olmanın getirdiği duygusal ve fiziksel kaygılar, partnerle yakınlığın artmasıyla zamanla azalabilir ancak cinsellik esnasında deneyimlenen kaygılar bununla bitmiyor. Araştırmalara göre, fiziksel iyilik hali ile kadının cinsellik esnasında nasıl hissettiği arasında doğrudan bir ilişki bulunuyor. Mental iyilik hali ise cinsel stres söz konusu olduğunda hem neden hem de sonuç etkisi taşıyabiliyor. Yani mental iyilik halinin yerinde olmaması cinsel stres yaşamaya sebep olabiliyor veya cinsel stres sonucu iyilik halinde düşüş görülebiliyor. Bunun yanı sıra cinsellik esnasında yaşanan stresin kişinin benlik algısının yanı sıra ilişkiyle ilgili problemlerden de kaynaklanabileceği düşünülüyor.

Cinsel düşüncelere sahip olmak ve cinsel deneyim arasında karmaşık bir ilişki bulunuyor:

  • Cinselliği ile ilgili aşırı derecede düşünen bir kadın, cinsel ilişkisinden dolayı daha fazla sıkıntı duyabiliyor.
  • Sorunlu bir cinsel ilişkinin varlığı kişilerin seks hakkında düşünme olasılıklarını artırabiliyor.
  • Kişi sahip olduğu düşüncelerden memnun değilse cinsellik hakkında sık sık düşünmek onun için bir rahatsızlık kaynağı olabiliyor.
İnsan cinselliği üzerine yapılan araştırmaların, baskın bir biçimde genellikle erkekleri ele alarak yapıldığını ve bilinen çoğu seksoloğun erkek olduğunu görüyoruz. Hal böyle olunca kadın bedeni ve istekleri üzerindeki iddialar, çoğu zaman sosyal yapıların ve tabuların sonucu ortaya çıkıyor. Shere Hite gibi cinsellik alanındaki kadın araştırmacılar ise cinsel ilişki sırasında orgazm olamamanın "işlevsiz" olmak anlamına gelmediğini, orgazm olmanın kadın cinselliğinin birçok parçasından yalnızca biri olduğunu savunuyor. Araştırmalar, kadınların da erkekler kadar cinsel olarak uyarılabilir olduğunu gösteriyor.

Kadın cinselliğine bakmaya devam ettiğimizde evlilik öncesi cinsellik yaşayan kadınların evliliklerinde veya uzun süreli ilişkilerinde daha olumlu deneyimler raporladıkları görülüyor. Bu bulgu, kadınların hem çeşitlilik ve yenilik aradıklarını hem de kendi bedenlerini daha iyi tanımaya ihtiyaç duyduklarını gösteriyor olabilir. Bir partnere aşırı aşina olmak, cinselliğin azalması ve belli bir amaç uğruna yapılıyor olması gibi faktörler erkeklerin olduğu kadar kadınların da libidosunu düşürüyor. Toplumsal olarak her ne kadar bu "sıkılma" ve "yenilik arama" halinin erkeklere özgü olduğu düşünülse de araştırmalar kadınların da aynı sorunlardan muzdarip olabileceğini gösteriyor. Evlilikte veya uzun süreli bir heteroseksüel ilişkide birlikte yaşadıkça kadının arzusunun erkeğin arzusundan çok daha hızlı bir şekilde azaldığı ilişkilerde sık sık karşılaşılan bir tablo. Bu noktada kadınlar; artık seksi sevmediklerini, seksten keyif almadıklarını veya kendilerinde bir sorun olduğunu düşünmeye başlayabiliyorlar. Fakat burada bir noktayı gözden kaçırıyor olabiliriz: Sekse olan ilginin azalmasının sebebi tek eşli ilişki sürdürmekte zorlanma veya partnerlerin birbirine ilgi göstermeyi ihmal etmeleri olabilir. Dolayısıyla kadınların aslında aradıkları cinsel anlamda çeşitlilik iken seksten vazgeçtiklerine inandırılıyor olabilirler.

Araştırmalara göre, kadınların arzuları 90 ay boyunca dramatik bir şekilde düşerken erkeklerin arzusu bu süreçte nispeten sabit kalıyor. Her ne kadar cinsel birliktelik yaşayan birçok insan zamanla biyologların "uyaran alışkanlığı" olarak adlandırdıkları durumu yaşasa da araştırmacılar heteroseksüel kadınların bu sorunla ilişkide daha erken karşılaşacaklarını öne sürüyor. İlişkilerde genel olarak erkeklerin isteklerini dile getirmede ve ona ulaşmakta zorluk yaşamadıklarını fakat kadınların bunun için mücadele vermek zorunda olduklarını görüyoruz. Uzun süreli ilişkilerde kadınlar için iyileştirici cinsel yaşam ise daha macera dolu ve heyecan verici tecrübelerden geçiyor. Tabii tek eşli ilişki her zaman herkes için durağanlık ve sıkıcı bir cinsel hayatla sonuçlanmak zorunda değil. Bu durum; ilişkinin kalitesine, bireysel faktörlere, çiftlerin niyetlerine ve karşılıklı olarak tatmin edici bir cinsel yaşam sürdürmek için birlikte yapılan tercihlere bağlı olarak değişebiliyor. Bunun yanı sıra cinselliğe yönelik tutumlar kültürel farklılıklar da gösterebiliyor. "Yeterince iyi" cinsellik, mükemmel olmak zorunda değil ve her bir partnerin iş birliğini gerektiriyor. Nasıl ki ilişki sürdürmek emek istiyorsa cinselliği sağlıklı ve keyifli bir biçimde yaşamak da emek istiyor.

Araştırmalara göre, kadınların haz alma noktaları erkeklerinkinden daha çeşitli. Ancak "Haz alma noktaları daha çeşitli olduğu için kadınlar cinsellikten daha fazla keyif alır." gibi düz bir çıkarım yapmak mümkün değil. Araştırmalar ve klinik deneyimler, kadınların haz almalarını engelleyen veya kolaylaştıran birçok faktörün bulunduğunu gösteriyor. Örneğin, bağlanma stillerinin cinsel doyum, cinsel benlik algısı ve mutsuz çiftlerin birlikte olmaya devam etme niyetleriyle ilişkili olduğu bulunuyor. Çiftlerin birbirlerine kendilerini açmalarının da daha fazla cinsel doyum elde etmenin bir yolu olduğu görülüyor. İlişkide nelerin deneyimlenebileceği üzerine konuşmalar yapmak ilişkideki heyecanı yeniden canlandırabiliyor. Bunu sağlamak için sormaya ve keşfetmeye devam etmek önem taşıyor. Heteroseksüel ilişkilerde kadınların cinsel anlamda ne istediğini gerçekten önemseyen bir partnerinin olması ilişkideki memnuniyet açısından büyük bir fark yaratıyor. Cinsellik üzerine açık bir şekilde konuşabilmek için ilişkide bu güvenli alanı yaratmak gerekiyor. Çiftler ancak konuşarak ve iki tarafın da rızası dahilinde deneyerek nelerden hoşlandıklarını ve hoşlanmadıklarını keşfedebiliyorlar. Daha heyecan verici bir cinsel yaşam için birkaç basit ipucunu aşağıda sıraladık ancak sağlıklı cinsellik üzerine daha fazla okumak isterseniz https://findmymethod.org/tr/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.

  1. Birçok kadın için cinsellik sırasında kayganlaştırıcı kullanmak, seksi daha zevk verici bir hale dönüştürebilir. Kayganlaştırıcı kullanmak, yaşlandıkça oldukça normal bir şekilde ortaya çıkan "vajinal kuruluk" yaşayan kadınların yanı sıra diğer kadınların aldığı zevki de artırabilir.
  2. "Bir kadın ilişkisine duygusal olarak bağlıysa ve sevilmiş hissediyorsa cinsel yaşamından da memnun olur." inancının aksine kadınların da cinsel yaşamlarında çeşitlilik arayabileceklerini unutmamak gerekiyor. Tek eşli devam eden bir ilişki erkekler kadar kadınlar için de tekdüze bir hal alabilir ve eski heyecanını yitirebilir.
  3. Toplumda genellikle sanki kadının cinsellik sırasında asıl amacı karşısındaki kişiyi memnun etmekmiş ve kendi zevkini öncelik haline getiremezmiş gibi bir anlayış bulunuyor. Pek çok kadın nasıl zevk vereceğine odaklanmak yerine kendi bedenini tanımaya ve nasıl zevk alacağını keşfetmeye çalıştığında daha iyi bir cinsel deneyime sahip olabiliyor.

[1] Lehrer, J. (November 30, 2011). The Psychology of Nakedness. Wired. Retrieved from https://www.wired.com/2011/11/the-psychology-of-nakedness/
[2] Raab, D. (February 17, 2016). Being Naked Physically and Emotionally. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-empowerment-diary/201602/being-naked-physically-and-emotionally
[3] Bancroft, J., Loftus, J., & Long, J. S. (2003). Distress about sex: A national survey of women in heterosexual relationships. Archives of Sexual Behavior, 32(3), 193-208.
[4] Moorhead, J. (October 13, 2018). A Strong Libido and Bored by Monogamy; the Truth About Women and Sex. The Guardian. Retrieved from https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/oct/13/a-strong-libido-and-bored-by-monogamy-the-truth-about-women-and-sex
[5] Martin, W. (February 14, 2019). The Bored Sex. The Atlantic. Retrieved from https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2019/02/women-get-bored-sex-long-term-relationships/582736/
[6] Brenner, G. (February 27, 2021). 16 Key Factors Associated with Sexual Boredom. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/experimentations/202102/16-key-factors-associated-sexual-boredom
[7] Madsen, P. (November 2, 2010). Three Unspeakable Truths About Female Sexuality. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/shameless-woman/201011/three-unspeakable-truths-about-female-sexuality

Benzer yazılar

Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!
Ron Hicks, 1965

İlişkide Sadakatsizlik Yaşanması

Romantik ilişkilerin sonunu getiren en temel sebeplerden biri olan sadakatsizlik nasıl gerçekleşir? Herhangi biri aldatılmaktan sorumlu olabilir mi?

Cinsellik Nasıl Planlanmalı?

Cinselliği nasıl planlayabiliriz? Cinselliğin planlanması zannettiğimiz gibi cinselliğin spontaneliğini bozan bir durum olmayabilir mi?
Joseph Lorusso - Cafe Kiss

Libido Nedir ve Romantik İlişkileri Nasıl Etkiler?

Cinsellikle ilişkimizi yakından etkileyen libidoyu nasıl tanımlıyoruz? Cinsel isteğe ve bu isteğin ilişkilerimizdeki yerine odaklanıyoruz.

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.
Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.
Rupert, Lydienne, Rebeca - Ewing Paddock

Toksik Ebeveynlik

Ebeveynlerimizle kurduğumuz ilişkiler kimi zaman olumlu kimi zaman zorlayıcı olabiliyor. Peki kurduğumuz bu ilişki aslında toksikse?
Artists on WPA - Moses Soyer (1935)

İş Yerinde Nöroçeşitlilik

Nörolojik farklılıklara karşı bilinçli olmak, bu çeşitlilikleri fark etmek ve buna saygı duymak kurumsal hayatta da oldukça önemli.

footer