Arkadaşlık İlişkilerinin Mutsuz Sonu: Arkadaş Ayrılığı

Elif Bilge Bozan

Arkadaşlık İlişkilerinin Mutsuz Sonu: Arkadaş Ayrılığı

Daughters of Famous Businessman- Michele Del Campo

Okul çıkışı eve beraber yürüdüğümüz, her şeyi konuşup eğlendiğimiz, saat kaç olursa olsun ”Bana ne dedi biliyor musun?” diye arayıp hoşlandığımız kişiyi anlatıp beraber heyecanlandığımız, hiçbir şey yolunda gitmiyormuş gibi hissettiğimizde bizim için orada olan biri… Arkadaşlarımız bir nevi seçtiğimiz ailemiz. Eğer sizin de daima yanınızda olan bir arkadaşınız olduysa zaman zaman bu konuda ne kadar şanslı olduğunuzu düşünmüş olabilirsiniz.


Gerçekten de bu kadar yakından bağlandığımız birinin varlığı, sosyal ve duygusal iyi oluş halimizi oldukça olumlu yönde etkiliyor. Her ne kadar yakın ilişkiler ve bağlanma konseptlerinde sıklıkla romantik ilişkilere değiniyor olsak da kurduğumuz arkadaşlık ilişkileri de hakkımızda çok şey söylüyor. Dahası, arkadaşlık ilişkilerimiz ve romantik ilişkilerimizin birçok ortak noktası bulunuyor. Örneğin, iki ilişki türü de desteğe, yakınlığa ve beraberliğe dayanan karşılıklı ve gönüllülük esaslı (aile gibi halihazırda hayatımızda olmayan, kendi isteğimizle seçtiğimiz) bağların kurulmasından oluşuyor. Hem partnerlerimizden hem arkadaşlarımızdan benzer beklentilerimiz olabiliyor ve her iki ilişki türünde de bizi üzen ayrılıklar yaşayabiliyoruz.

Peki arkadaşlık ilişkilerimizde mutsuz sona nasıl geliyoruz? O noktaya geldiğimizde hangi hisleri deneyimliyor, hangi aşamalardan geçiyoruz? Arkadaşlıkların bitme sebepleri araştırıldığında karşımıza üç ana başlık çıkıyor:

  1. İhanet ve çatışma: Arkadaşlardan birinin diğerinin sırlarını başkalarıyla paylaşması veya diğerinin arkasından iş çevirmesi arkadaşlıkların bitmesindeki en güçlü etken olarak görülüyor. İhanetin yanı sıra isteklerin veya düşüncelerin çatışması da arkadaşlıkları oldukça olumsuz etkiliyor.
  2. Destek alamama: Zor günlerden geçen birinin arkadaşından destek alamadığını hissetmesi arkadaşlık ilişkisini sarsabiliyor ve kişiyi arkadaşlığını bitirmeye itebiliyor. Bu durumda önemli olan ise desteğin gerçekten olup olmamasından ziyade desteğe ihtiyaç duyan kişinin destek gördüğünü hissedip hissetmemesi oluyor. Örneğin, bir arkadaş diğerine destek olmak isteyip bunu nasıl yapacağını bilemediğinde arkadaşı tarafından yaşanan durumu umursamıyormuş gibi algılanabiliyor.
  3. Uzaklaşma: Zamanla fiziksel olarak uzaklaşan arkadaşların ortak ilgi alanlarının da azalması sonucu aralarındaki bağ zayıflayabiliyor. Örneğin, lisede yedikleri içtikleri ayrı gitmeyen iki kişi, üniversitede artık farklı yerlerde yaşayan farklı insanlar olabiliyorlar. Bireyler arasında bariz bir ayrılık yaşanmasa bile zaman ilerledikçe aralarındaki iletişim zayıflayabiliyor. Bu tarz bir senaryoda herhangi bir taraf suçlu konumunda olmadığından barışçıl biçimde ayrılmaları oldukça olası görülüyor.
Bu durumları yaşayan kişilerin arkadaşlık ilişkileri adına aldıkları karar daima ilişkilerini tamamen bitirmek, yani ayrılmak olmuyor. Arkadaşlık ilişkisini bitirmenin yanı sıra iki farklı stratejinin daha yaygın bir şekilde uygulandığı görülüyor: mesafe koyma ve kategorileştirme. Arkadaşıyla arasında mesafe koymaya karar veren kişiler, daha az görüşmeye başlıyor veya karşı taraf yazana kadar yazmama şeklinde aksiyonlar alıyorlar. Kategorileştirme yöntemi ise bahsi geçen kişiye belli alanlarda sınır koymak, örneğin o kişiyle artık romantik ilişkiler hakkında konuşmamak anlamına geliyor.

Ayrılık konsepti pek olumlu duygular barındırmıyor olsa da aslında bazı ayrılıklar iki taraf için de daha iyi bir gelecek vadediyor. Her ilişkide olduğu gibi arkadaşlık ilişkilerinde de kişiler birbirlerine zarar verecek davranışlar sergileyebiliyorlar ve bu tarz ilişkiler bireylerin mental sağlığını oldukça olumsuz etkiliyor. Romantik ilişkilerin aksine arkadaş ayrılıklarının bireylerin üzerinde yarattığı etkinin büyüklüğü ilişki süresi ile doğrudan bağlantılı değil. Bazen yeni tanıştığımız biriyle tüm hayatımızı geçirmiş kadar yakın hissedebiliyor, bazen de çocukluk arkadaşlarımızla iki yabancıya dönüşebiliyoruz. Araştırmalara göre arkadaşlıklar sıklıkla hangi senaryolarla bitiyor?

  1. Yavaş yavaş iletişimi azaltma: Arkadaşının duygularını incitmekten endişelenen bazı kişiler, ayrılığı daha yavaşça ve süreç içine yedirerek gerçekleştirmeyi tercih edebiliyorlar. Mesajlara geç veya kısa yanıtlar vermek, buluşmak için zaman ayırmamak şeklinde davranışlar gösteren kişi, kendisini açıklamadan veya tartışmadan arkadaşından ayrılmış oluyor. Eğer arkadaşlık ilişkisi zararlı bir hal aldıysa bu seçenek bireylere iyi gelebiliyor.
  2. Konuşma: Var olan ilişki konusunda endişeleri olan bireyler, zaman zaman ciddi bir konuşma yapıp onları rahatsız eden durumları ve duygularını paylaşmak isteyebiliyorlar. Bireyler bu konuşmalarda kırgınlıklarını dile getirip sınır koymaya çalışabiliyorlar. Bu konuşmayı yapmak, ayrılığın bir aşaması olabildiği gibi sorunları çözüp devam etmek için olumlu bir adım da olabiliyor.
  3. Ara verme: Romantik ilişkilerde olduğu gibi arkadaşlık ilişkilerinde de tamamen ayrılmak yerine ara vermek mümkün. Bu strateji taze edilmiş bir kavgadan sonra sakinleşebilmek, olaylara daha geniş bir perspektiften bakabilmek adına oldukça faydalı olabiliyor. Her zaman net bir ”Ara verelim.” konuşması yapılmasa da doğal bir şekilde arkadaşların arasına mesafe girip bir süre sonra ilişkileri tekrar düzelebiliyor.
  4. Anında iletişimi kesme ve yok olma: Arkadaşlar birbirleriyle tartıştığında ve bir taraf diğerinin sınırlarına saygı duyamaz hale geldiğinde durumdan incinen taraf iletişimi net ve direkt biçimde kesmeyi tercih edebiliyor. Bu durumdan eğer karşı tarafın haberi yoksa, karşı tarafın iletişim kurma çabaları sebep gösterilmeden görmezden geliniyorsa durum ”ghosting”e dönüşebiliyor. Her ne kadar ghosting normalde ilişkilere zarar veren bir strateji olarak görülse de manipülatif ilişkilerde kişiler kendilerini korumak için bu yolu tercih etmek durumunda kalabiliyorlar.
Arkadaş ayrılıklarından sonra üzgün, hayal kırıklığına uğramış, öfkeli veya rahatlamış hissetmek ise çok doğal. Her kayıptan sonra olduğu gibi bu dönemde de yas tutmak sürecin bir parçası. Bu yüzden nasıl ayrılmış olursanız olun kendinize duygularınızı ifade etmek için alan ve zaman açmanız oldukça önemli. Umarız arkadaş ayrılığını atlatma ve kabullenme sürecinde yanınızda olabilmişizdir!


Benzer yazılar

İnsan Olmanın Kaçınılmaz Parçası: Yas

Bu yazımızda yas tutmanın ne kadar insani olduğundan ve tutulmayan yasların nasıl ayağımıza dolandığından bahsediyoruz!

Yas Sürecine Destek Olmak

Yas sürecindeki birinin nasıl yanında olabiliriz? Bu yazımızda yas sürecine destek sağlamak için neler yapabileceğimizi anlatıyoruz.

Çatışmalar En İyi Ne Zaman Çözümlenir?

Siz de son zamanlarda hayatınızda pek çok çatışmayla başa çıkmaya çalışıyorsanız bu yazı tam size göre!

Bağlanma Stilleri ve Ayrılık Sonrası Davranışlar

Eğer ayrılmayı isteyen ve ilişkiyi bitiren taraf biz değilsek ayrılık sonrası kısa dönemde davranışlarımızı neler belirler?

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!

Arkadaşlık İlişkilerinin Mutsuz Sonu: Arkadaş Ayrılığı

Bir zamanlar bizi bizden iyi bilen dostlarımız zamanla birçok sebeple hayatımızdan çıkabiliyor. Bu yazıda arkadaş ayrılıklarını ve ayrılık acısını inceledik!

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.

İki Frida - Resim Önerisi

İki Frida adlı esere hiç yakından baktınız mı? Frida Kahlo çektiği ayrılık acısını, yalnızlık ve çaresizlik hislerini sanatıyla gösteriyor.

Neden Ayrılamayız?

Neden bizi çok da mutlu etmeyen bir ilişkinin içinde kalmaya devam ederiz? Olumsuz deneyimlerimize rağmen niye ilişkiyi bitirmeyiz? Cevabı yazımızda!

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?

Arkadaş Ayrılığı: Friends That Break Your Heart

İngiliz sanatçı Blake yeni albümünde müzikte çok sık görmediğimiz bir tema olan arkadaşlık ilişkilerindeki ayrılıkları ele alıyor.

Tuvalet Eğitimi Öncesinde Bilmeniz Gerekenler

Tuvalet eğitimi önemli olduğu kadar zor ve hassas bir süreç. Bu süreci sağlıklı yönetebilmek için öncesinde biraz bilgi edinmekte fayda var.

Boşanma Sonrasında Takım Olabilmek

Boşanma sonrası, ebeveynlerin bir takım olarak hareket etmesi ve çocuklarının sürece uyum sağlamalarına destek olmaları geçiş dönemini kolaylaştırıyor.

Hibrit Çalışmaya Geçmenin Uyandırdığı Kaygıyla Baş Etmek - 1

Uzun süre evden çalışmanın ardından hibrit sisteme geçmek sizi strese mi sokuyor? Kendinize sorduğunuz bazı sorular, stresle baş etmenize yardımcı olacak.

Neden Fedakarlık Yapıyoruz?

Partneriniz veya ilişkiniz için başka bir şehre taşınır mıydınız? İlişkilerde fedakarlık yapma motivasyonumuz üzerine okumak için tıklayın.

Ekolojik Yas

Bir yandan çaresiziz, öte yandan da bitkilerin, hayvanların, ormanların yani kaybettiklerimizin ardından bir yas tutuyoruz. Peki nedir bu ekolojik yas?

Sıcaktan Etkilenen Hayvanlara Çocuklarla Birlikte Destek Olmak

Sıcak yaz günleri sadece bizi değil aynı zamanda hayvanları da etkiliyor. İşte, bu günlerde zorlanan hayvan dostlarımıza yardım ederken çocuğunuzun size eşlik etmesini sağlayacak dört öneri!

Kim eski partnerine karşı daha olumlu görüşlere sahip?

Kim eski partneriyle ilgili daha olumlu düşüncelere sahip oluyor? Erkekler mi kadınlar mı? Neden bu konuda cinsiyet farklılığı bulunuyor?

"Seni Seviyorum" demeden sevgi göstermenin yolları

Sevgiyi göstermenin tek yolu "Seni seviyorum." cümlesinden geçmiyor. Başka davranışlar da karşı tarafa sevginizi derinden hissettirebiliyor.

İçini Açamamak: şarkılarla Kaçıngan Bağlanma

İnsanların %21'inin kaçıngan bağlanma türüne sahip olduğu düşünülüyor. Peki, bunun müzikte ne gibi yansımaları var?

Öz şefkat, Boşanma Sonrası Stresle Baş Etmeye Yardımcı Oluyor.

Ayrılık sonrası yaşanan süreç çok da kolay olmuyor. Peki öz şefkat geliştiren kişiler bu süreci daha kolay atlatabilir mi?

Ayrılık Da Sevdaya Dahil Mi?

Neredeyse hepimiz bir ilişkinin sona ermesinden sonra yas sürecinden geçiyoruz. Yas sürecinde bizi hangi aşamalar bekliyor?

Çocukluk Çağının Korkulu Rüyası: Zorbalık

Zorbalığa uğramak çocuklarda travmatik izler bırakabiliyor. Peki çocuğunuzun zorbalığa uğradığını nasıl anlayabilirsiniz?

Duygusal Zeka Nedir? - 1

Duygusal zekası yüksek insanlar; duyguları okuma, anlama ve düzenleme konusunda öne çıkıyorlar. Duygusal zekayı ve ilişkilere etkisini inceledik.

Romantik İlişkilerde İletişim ve Yakınlık

İyi ve pozitif bir iletişim başarılı yakın ilişkilerin önemli bir göstergesi ve ilişkilerin her aşamasında önem taşıyor.

İlişki bittikten sonra kimler barışmayı daha çok istiyor?

Bir ayrılık sonrası kimler eski partnerine dönmeye daha fazla meyilli ve istekli oluyor? Peki bunun benlik algımızla ilgisi ne? Cevaplar yazımızda!

Baba Oldum, Peki Ya şimdi?

Baba olana dek yaşanan o sevinç, çocuk dünyaya geldikten sonra yerini endişeye bırakabiliyor. Peki bu süreçte babalar ne yapabilir?

Unutmak ve Hatırlamak Arasında Kalmış Bir Hikaye: Hiroşima Sevgilim

Travmatik deneyimler yıllar geçtikten sonra dahi etkisini korumaya devam ediyor. Hiroşima Sevgilim filmi bu durumu açıkça gösteriyor!

Kardeşler Arasındaki Çatışmalarda Ebeveynin Rolü

Çocuklarınız tartışırken arasına girmeli misiniz, yoksa kendi hallerine bırakmak ilişkileri adına daha mı sağlıklı? Cevabı yazımızda!

İlişkide Partnerinizden Beklemeye Hakkınız Olan 8 şey

"Partnerimin beni sevdiğini biliyorum ama hiç söylemiyor." Partnerimizden beklemeye ve istemeye hakkımız olan "temel" şeyleri anlatıyoruz.

Ayrılık Sonrası Seks

Ayrılma sonrası seksin nedenleri, cinsiyetler arası genel farklılıkları ve etkilerini öğrenmek için yazımızı inceleyebilirsiniz.

Çocukların Ev Ödevlerinde Ebeveynlerin Rolleri

Çocuklar ev ödevlerini bitirmeye karşı isteksiz olabiliyor. Ebeveyn olarak ödev zamanlarında çocuğunuza nasıl destek olabilirsiniz?

DEHB - Yanlış Bilinenler

"Dikkat eksikliği gerçek bir problem değildir!" deyip geçmek çocuğunuzun yaşadığı zorlukları göz ardı etmenize yol açabilir. İşte işin aslı!

Daha İyi Bir Ayrılık İçin Yapabileceğiniz 7 şey

Bazen hiç kabul etmek istemesek de, daha iyi olabilmek için bize zarar veren ilişkilerden kurtulmamız ve onlardan uzaklaşmamız gerekiyor.

Romantik ilişkinizde sorgulamanız gereken davranışlar

İlişkinizde bazı durumların sürekli yaşanıp bunların sizi yorduğunu mu hissediyorsunuz? O halde bazı davranışlara birlikte göz atalım.

Çocuğunuzu hem sevip hem de...

Annelik her zaman mutlu anlardan ibaret olmayabiliyor. Sınır koymakta ya da benliğinizi korumakta zorlanıyorsanız yalnız değilsiniz.

Ayrılık Sonrası Kişisel Gelişim

Ayrılığın getirdiği hislerle nasıl başa çıkacağım? Kendimize şefkat göstermek bu acıyla baş edebilmemize yardımcı oluyor. İşte daha fazlası!

İlişkileri Boşanmaya Sürükleyen Davranışlar

İyi günde, kötü günde bir arada olmaya evet desek de gün geliyor ki ilişkiyi daha fazla sürdüremez oluyoruz. Boşanmaya ne sebep oluyor?

Eski Partneri Sosyal Medyadan Takip Etme

"Nerede, kiminle, ne yapıyor, ne yemiş?" Eski partnerimiz artık hayatımızda olmasa da bu soruların merkezi olmaktan kaçamıyor. Peki neden?

Ayrılıp barışma döngüsü strese yol açıyor.

"Sıkıldım, ayrılalım.", "Hadi tekrar barışalım." Partnerler çok sık ayrılıp barışma döngüsüne girebiliyor. Peki bundan nasıl etkileniyorlar?

Dostluk Temalı Romanlar - 2

Montaigne, dostluğun kolları birbirimizi dünyanın bir ucundan diğerine kucaklayabilecek kadar uzundur, derdi. İşte dostluk temalı iki roman!

Dostluk Temalı Romanlar - 1

Dostluklar yaşamlarımızda olduğu gibi edebiyatta da önemli bir yere sahip. Bu yazımızda sizler için dostluk temalı dört romanı tanıtıyoruz.

Tek çocuklar narsisizme daha mı meyilliler?

"Tek çocuk muymuş? O halde kesin şımartılmıştır ve kendini çok beğeniyordur." Bu tarz önyargılara karşılık çalışmalar ne diyor dersiniz?

Yokluklarında bile yakınlarımızı algılayabiliyoruz.

Hiç daha önce bir ayrılık sonrası durup dururken o insanın sesini işittiğiniz, kokusunu duyduğunuz oldu mu? Nedeni yazımızda!

Aşırı Düşünmeyi Nasıl Azaltabiliriz?

Birçoğumuz yoğunluğumuzun ve meşguliyetimizin arasında aşırı düşünüp kendimizi strese sokmayı başarıyoruz. Bu durumu nasıl azaltabiliriz?

Anne-Kız İlişkileri

Anne kız arasında kurulan bağ, hayatın her dönemini büyük ölçüde etkiliyor. Peki bu yakınlığı kurmanın ve sürdürmenin yolu nelerden geçiyor?

Ayrılığı açıklama tarzımız karşı tarafın stresini etkiliyor.

Nasıl ayrıldığımızın karşı tarafın gelecekteki hayatı için bir önemi var mıdır? Yoksa her ayrılık zaten aynı mıdır? Buyrun yazımıza!

Kadınların Arkadaşlığı

Kadınların yakın arkadaşlığına kız kardeşlik denmesinin bir sebebi var! Kadınların dostluklarının olumlu yönleri bu yazımızda.

Boşanmalar genetik midir?

Ailedeki boşanmalar, çocukların da boşanacağını mı gösterir? "Boşanmış olmak" bir gen midir? Yoksa yerleşik düşüncelerimiz hatalı mı?

Sinemada Kadın Dayanışması: Thelma & Louise

Feminist ögelerin güçlü bir şekilde yansıtıldığı, kız kardeşliğe dayanan Thelma & Louise filmini inceledik. Keyifli okumalar!

Arkadaşlıklarımız Neden ve Nasıl Biter?

Arkadaşlıklar ömürlük olduğu gibi zaman içinde de bitebiliyor. Peki arkadaşlıkların son bulmasının altında neler yatıyor?

Eski Sevgiliyle Arkadaş Kalınabilir Mi?

Tüm zamanların en merak eden sorularından biri: "Eski sevgiliyle arkadaş kalmak mümkün mü?" Bu yazıda konuyu tüm detaylarıyla irdeliyoruz!

Hep aynı tip ilişkiler yaşamaya mahkum muyuz?

Dönüp dolaşıp kendinizi aynı ilişki döngüsünün içinde buluyorsanız yalnız değilsiniz. Sizi buna yönelten faktörleri öğrenmek ister misiniz?

Kaygılı bağlananlar ayrılığı nasıl kolay atlatır?

Ayrılık, özellikle de kaygılı bağlananlar için oldukça zor bir süreç olabiliyor. Peki bu süreçte onlara iyi gelebilecek şeyler olabilir mi?

Boşanma Sürecinde Çocuk İçin Neler Yapılabilir?

Boşanma süreci ebeveynler için olduğu kadar, çocuklar için de zorlu bir süreç. Peki bu süreç en kolay şekilde nasıl atlatılabilir?

İçinizi Isıtacak Dostluk Temalı Filmler

Beyaz perde yıllarca dostluk ilişkilerine ev sahipliği yapmıştır. Biz de sizler için izlenmeniz gereken dostluk temalı filmleri listeledik.

Hayali arkadaşlar çocukların yaratıcılığını artırıyor.

Çocukken hiç hayali bir arkadaşınız oldu mu? Peki ya aileniz bundan endişeli miydi? Gelin hayali arkadaşlıkları inceleyelim.

Bebeklik ve Erken Çocuklukta Dönüm Noktaları

Hayatın her döneminde olduğu gibi, bebeklik ve erken çocuklukta da dönüm noktaları bulunuyor. Bu dönüm noktalarını öğrenmek ister misiniz?

Evcil hayvanlar kayıpla başa çıkmamızda yardımcı oluyor!

Evcil hayvanlarımız, bir kayıp sonrası bizi yatıştırabiliyor, sakinleştirebiliyor ve tek bir bakışları bile gülümsememize yetebiliyor.

Beklenmedik bir ayrılık bizi nasıl etkiliyor?

Hiç beklemediğimiz bir anda gelen o mesaj, arama ya da buluşma... Beklenmeyen ayrılıklar bizi derinden sarsarak büyük etkiler bırakabiliyor.

Türk Edebiyatında Yarım Kalan Aşklar - 1

Yarım kalmışlık, hüzün içerse de yaşanmışlıkların güzelliğini de içinde barındırıyor. Bu yazımızda yarım kalmış aşklara kapı aralıyoruz.

İlkler Neden Unutulmaz? - İlk Kalp Kırıklıkları

Belki de büyük heveslerle başladığımız ilk romantik ilişkinin kalp kırıklıklarıyla sonlanması daha sonraki deneyimlerimizi nasıl etkiliyor?

Yakınlarımızı hayal etmek bizi olumlu etkiliyor!

Daha önce hiç çok sevdiğiniz birini hayal etmenin modunuzu yükselttiği oldu mu? Ya da hayali gerçeğinden daha güzel diye düşündüğünüz?

Daha sağlıklı bir ayrılık için neler yapmalı?

Ayrılıklar her iki taraf içinde genellikle bir hayli zorlu geçiyor. Peki ayrılığı daha kolay bir şekilde gerçekleştirmenin yolları var mı?

Ayrılık sonrası hangi süreçlerden geçiyoruz?

Ayrılıklar da tıpkı ölüm gibi yas sürecini tetikleyebiliyorlar. Peki bu yas sürecindeyken hangi duyguları ve davranışları deneyimliyoruz?

Kadınların Cinselliği - G Noktası ve Boşalma

G noktası nedir? Kadınların cinsellik tecrübesini nasıl etkiliyor? Kadınların boşalması nasıl gerçekleşiyor? Cevaplar yazımızda!

Bir Dargın Bir Barışık: Gelgitli İlişkiler

Bir gün harika, ertesi gün toksik... Gelgitli ilişkilerin bir günü diğerine uymuyor. Bu ilişkiler partnerlere büyük zarar verebiliyor.

Kadınlar Mastürbasyon Yapar Mı?

Mastürbasyon halen büyük oranda tabu olarak görülen bir konu ancak kadınların kendi cinselliklerini keşfetmelerinde önemli bir rol oynuyor.

Habersizce Terk Edilmek: Ghosting

Bir sabah uyandınız, bir bakmışsınız terk edilmişsiniz! Ghosting nedir ve kişiye nasıl hissettirir tüm detaylarıyla yazımızda.

Mükemmel Bir Seks Hayatı Ulaşılmaz Değil

Cinselliğin varlığı, sıklığı ve kalitesi ilişkinin kalitesini de derinden etkiliyor. Peki, iyi bir seks yaşantısı için neler yapılabilir?

Ayrılıkla başa çıkmak için kendinizi yeniden inşa edin!

Bir ilişkinin bitişinini ardından nasıl toparlanırız? Belki de kimliğimizi yeniden inşa etmek bir çözümdür. Peki bunu nasıl başarırız?

Neden Ayrılıklar Bazılarımız İçin Daha Zor?

Reddedilmenin ve ayrılığın ardından hepimiz acı çekiyoruz fakat bazılarımızın iyileşmesi daha zor oluyor. Bu farklılığa ne sebep oluyor?

Aşkın Gözü Sahiden De Kör Müdür?

Hani gözümüz ondan başkasını görmez, en mükemmel insanın o olduğunu düşünürüz ya… İşte bu, fena halde tutulduğumuzun kanıtıdır!

Eski sevgililerimizi unutmak neden bu kadar zor?

Biten bir ilişkinin ardından neden bu denli gözyaşı dökeriz? Canımız neden bu kadar çok acır? Geçmişi unutmak neden bu kadar zor?