Sosyal Destek Nedir ve Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Beyzanur Arıcan Dinç

Sosyal Destek Nedir ve Hayatımızı Nasıl Etkiler?

On the Cliffs - Dame Laura Knight

Sevdiğimiz, yakın olduğumuz insanlar -bazen farkında olmasak da- hayatımızda büyük bir rol oynuyorlar. Ailemiz veya arkadaşlarımız yanımızdayken daha iyi hissediyoruz, onlardan uzun süre ayrı kaldığımızda derin bir özlem duyabiliyoruz. Peki, acaba çevremizdeki insanların üzerimizdeki etkisi sadece bununla sınırlı olabilir mi? Cevabımız tabii ki hayır!


Literatürde sosyal destek olarak geçen kavram; başkaları tarafından önemsendiğini, ilgi gördüğünü, bir sosyal ağın parçası olduğunu hissetmek veya deneyimlemek olarak tanımlanıyor. Biz de bu yazımızda sosyal desteğin türlerinden ve hayatımıza olan etkilerinden bahsedeceğiz.

Başımıza bir şey geldiğinde veya yalnız halledemeyeceğimizi düşündüğümüz bir zorlukla karşılaştığımızda çoğu zaman ilk başvurduğumuz çözüm çevremizdeki insanlardan yardım almak oluyor. Fakat diğer insanlardan aldığımız bu destek sadece bir işi başarmamıza veya kötü bir durumdan kurtulmamıza yaramıyor; psikolojik ve fiziksel iyilik halimizi de etkiliyor. Sosyal desteğin ne kadar önemli olabileceğini açıkça gösteren klasik çalışmalardan birinde, yaklaşık 7 bin katılımcı 9 yıllık süre boyunca yaşam sürelerini ve erken ölüm oranlarını belirleyebilmek amacıyla takip ediliyor. Çalışma sonuçlarına göre, benzer sebepler göz önüne alındığında sosyal ve toplumsal bağları zayıf olan katılımcılar diğerlerine kıyasla daha erken ölmeye meyilli oluyorlar. Diğer faktörler elendikten sonra güçlü sosyal bağlara sahip olmak; kadınlar için ortalama 2.8, erkekler için ise ortalama 2.3 yıl daha uzun ömür anlamına geliyor.

İnsanların akut ağrılarına karşı sosyal desteğin bir tampon görevi gördüğü biliniyor. Örneğin, sosyal destek, doğum sırasında çekilen sancının daha az algılanması ile ilişkilendiriliyor. Sosyal destek görmenin kalp ağrısı ve kronik ağrı ile de ters yönde ilişkisi bulunuyor. Yani daha çok sosyal destek daha az ağrı anlamına geliyor diyebiliriz. Sadece fiziksel acı yaşadığımız durumlarda değil, sosyal acıya sebep olan durumlarda da sosyal desteğe sahip olmak iyileştirici bir etkiye sahip. Örneğin, bir deneyde üzücü anılarını anlatması beklenen katılımcılar bağlanma figürlerinin fotoğraflarına baktığında bu anılardan daha az kötü etkileniyorlar. Bir başka çalışmada ise, stresli bir görevden önce sosyal destek almış olmanın daha düşük kortizol seviyesi ve daha hızlı duygusal iyileşme ile ilişkili olduğu gözlemleniyor.

Bütün bunların nasıl gerçekleştiğini açıklayan iki temel teori bulunuyor. Bir görüşe göre sosyal destek mekanizmalarımız sadece stresli olduğumuz anlarda devreye giriyor. Bu mekanizma sayesinde kaygı seviyemizde azalma ve iyilik halimizde artış oluyor. Diğer teori ise sosyal desteğin stresli ve stressiz zaman ayrımı olmaksızın fiziksel ve mental halimizi iyileştirici bir etkisi olduğunu savunuyor. Literatürde bu görüşlerin ikisini de doğrulayan araştırmalar bulunuyor. Bu konuyu daha kapsamlı bir şekilde ele alan bir kuram ise kişilerin sahip olduğu sosyal desteğin faydalarını ikiye ayırıyor. Bağlanma teorisinde gördüğümüz gibi sosyal destek, insanlar için hem güvenli bir liman (safe haven) hem de sağlam bir dayanak (secure base) sağlıyor. Başka bir deyişle sosyal desteğin işlevi; stresli zamanlarda kişinin bu stresli durumdan daha da güçlenerek çıkmasını sağlamak, stresli olmayan zamanlarda ise kişiyi gelişime açık hale getirmek. Fırtınada yıkılan bir evin yerine daha dayanıklısının inşa edilmesi gibi, güçlü bir sosyal desteğe sahip olan insan için de zorlukları güçlenerek atlatma ihtimali bulunuyor.

Sosyal destek konusundaki diğer bir ayrım ise alınan ve algılanan sosyal destek arasında yapılıyor. Kişinin ihtiyacı olduğunda yardıma ulaşabileceğine olan inancı algılanan sosyal destek olarak tanımlanıyor. Alınan sosyal destek ise o anda orada gerçekten var olan desteği açıklıyor. Yapılan çalışmalar, algılanan sosyal desteğin psikolojik ve fiziksel iyilik hali ile ilişkili olduğunu tutarlı bir şekilde buluyor. Fakat alınan sosyal destek için çelişkili sonuçlar yer alıyor. Bir hipoteze göre o anda mevcut olan, yani alınan sosyal desteğin işe yaraması için kişinin beklentisi ile gelen desteğin uyuşuyor olması gerekiyor. Örneğin, kişi duygusal desteğe ihtiyaç duyarken ona destek olmaya çalışan arkadaşı sadece tavsiyeler veriyorsa bu çaba olumsuz sonuçlara yol açabiliyor. Başka bir hipoteze göre ise alınan destek, kişinin kendine olan güvenini sarsabileceği için bazen pozitif bir etki yaratmayabiliyor. Öte yandan, algılanan sosyal desteğin temelleri erken çocukluktaki ebeveyn-çocuk ilişkisine kadar dayandırılıyor. Fakat alınan sosyal desteğin koşullara bağlı olarak değişebilmesi onu algılanan sosyal desteğe göre daha kırılgan yapıyor.

Bütün bunları göz önünde bulundurduğumuzda sosyal desteğin hayatımızdaki önemini açıkça görüyoruz. Algılanan sosyal desteğin sağlığımıza iyi geldiğinin tutarlı olarak bulunuyor olması oldukça anlamlı. Demek ki o anda yanımızda olmasalar bile, ihtiyaç duyduğumuzda yanımızda olacağına inandığımız kişilerin olması -hatta sığınabileceğimiz tek bir kişinin bile varlığı- bize çok iyi geliyor. Sosyal desteklerinize iyi bakmanız dileğiyle!

[1] Friedman, H. S. (2011). The Oxford handbook of health psychology. New York: Oxford University Press.
[2] Berkman, L. F., & Syme, S. L. (1979). Social networks, host resistance, and mortality: A nine-year follow-up study of Alameda county residents. American Journal of Epidemiology, 109(2), 186-204.
[3] Cogan, R., & Spinnato, J. A. (1988). Social support during premature labor: Effects on labor and the newborn. Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology, 8(3), 209-216.
[4] Chalmers, B., Wolman, W. L., Nikodem, V. C., Gulmezoglu, A. M., & Hofmeyer, G. J. (1995). Companionship in labour: do the personality characteristics of labour supporters influence their effectiveness. Curationis, 18(4), 77-80.
[5] Phillips, J. M., & Gatchel, R. J. (2000). Extraversion-introversion and chronic pain: Locus of control in the patient with chronic pain. In R. Gatchel & J. Weisberg (Eds.), Personality Characteristics of Patients with Pain (pp. 181-202). Washington, DC: American Psychological Association.
[6] Selcuk, E., Zayas, V., Gunaydin, G., Hazan, C., & Kross, E. (2012). Mental representations of attachment figures facilitate recovery following upsetting autobiographical memory recall. Journal of Personality and Social Psychology, 103(2), 362-378.
[7] Collins, N. L., Jaremka, L. M., & Kane, H. S. (2014). Social support during a stressful task reduces cortisol reactivity, promotes emotional recovery, and builds caring relationships. Unpublished manuscript, University of California Santa Barbara.
[8] Feeney, B. C., & Collins, N. L. (2014). A new look at social support. Personality and Social Psychology Review, 19(2), 113-147.
[9] Horowitz, L. M., Krasnoperova, E. N., Tatar, D. G., Hansen, M. B., Person, E. A., Galvin, K. L., & Nelson, K. L. (2001). The way to console may depend on the goal: Experimental studies of social support. Journal of Experimental Social Psychology, 37(1), 49-61.
[10] Bolger, N., & Amarel, D. (2007). Effects of social support visibility on adjustment to stress: Experimental evidence. Journal of Personality and Social Psychology, 92(3), 458-475.
[11] Uchino, B. N. (2009). Understanding the links between social support and physical health: A life-span perspective with emphasis on the separability of perceived and received support. Perspectives on Psychological Science, 4(3), 236-255.

Benzer yazılar

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!

The End of the F***ing World

Ergenlik dönemindeki iki gencin yaşadıkları travmatik deneyimlerin kendileriyle ve başkalarıyla olan ilişkilerini nasıl şekillendirdiğine odaklanan, kara mizah ve dram türünde bir mini dizi izlemek ister misiniz?

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.

Ait Hissetmenin Özlemini Duyuyor Musunuz?

Ait olma hissine, sahip olduğumuz her ilişki içinde ihtiyaç duyuyoruz. Bu yazımızda aidiyet hissinin yaşamımızdaki yerinden bahsediyoruz.

3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim

3-5 yaşları arasında çocuğunuzda bağımsızlık, arkadaşlık, farkındalık gibi birçok farklı alanda değişim yaşanır. Bu süreçte neler yaşandığını inceleyelim.

Aşırı Paylaşım Yapmak

Neden iyi tanımadığımız birine bir anda bir sürü şey anlatmak isteriz? Kuaförümüz neden aile ilişkilerimizi bilir? Aşırı paylaşım yapmanın nedenlerini ele aldık!

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!

Arkadaş Ayrılığı: Friends That Break Your Heart

İngiliz sanatçı Blake yeni albümünde müzikte çok sık görmediğimiz bir tema olan arkadaşlık ilişkilerindeki ayrılıkları ele alıyor.

Ebeveynlerimizden Sürekli Duyduğumuz 6 Cümle

Zihnimize ebeveynlerimizin sesiyle kazınan bazı cümleler var. O cümlelerden altısını seçtik. Bakalım aralarında size de tanıdık gelenler var mı?

Aile İlişkilerini Konu Alan Kitaplar

Büyüdüğümüz evin üzerimizdeki etkisini anlamak hayatımıza yön vermemizi kolaylaştırıyor. Size bu konuda yardımcı olacak kitapları derledik!

Bağlanma Hakkında Kitaplar

Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!

Neden arkadaşlıklarımızı sona erdiririz?

Her ilişki bir gün bitme riski taşıdığı gibi arkadaşlık ilişkilerimiz de bir gün bitebilir. Peki bir arkadaşlığın bitmesindeki ana sebepler neler olabilir?

Oyun Rehberi

Çocuğunuzla oynadığınız oyunları daha keyifli hale getirecek ve oyun davranışlarınıza katkı sağlayacak bir oyun rehberi hazırladık.

Aşkın 6 Mil Derinliğinde Su Üstünde Kalmanın Çabası: Submarine

Bozuk bir aile yapısı içinde, ergenliğin getirdiği karakter bunalımıyla uğraşan Oliver, ebeveynlerinin evliliklerini kurtarmaya çalışıyor.

Romantik İlişki İçerisindeyken Kendimizi Hangi Yollarla Sabote Ederiz?

Romantik ilişkinizde yolunda gitmeyen şeyler mi var? Peki ya ilişkinizi farkında olmadan sabote eden sizin davranışlarınızsa?

Arkadaş canlısı insanların yanında daha mı dışa dönük oluruz?

Çevremizde dışa dönük insanların bulunması bizim de daha dışa dönük olmamıza sebep olabiliyor.

Cinsel Kimliğini Açıklamak

"Kuir" ne demek? Cinsel kimlik ve cinsel yönelimin farkı nedir? Cinsel kimliği açıklama süreci nasıl oluyor? Hepsinin yanıtı yazımızda!

Hassas Biri Olabilir Misiniz?

"Neden böyleyim?", "Neden her şeyi kafama takıyorum?" ya da "Neden ayrıntılarda boğuluyorum?" gibi sorular zihninizden geçiyor mu? İşte hassas bir insan olduğunuzun göstergeleri.

Aile İçi şiddet Çocuğu Nasıl Etkiliyor?

Aile içinde şiddete maruz kalmak, çocukların normal gelişimlerini sekteye uğratıyor ve çocuklarda derin yaralar açıyor. Detayları yazımızda.

Çocukluk Dönemi - Yanlış Bilinenler

Çocuğunuz hayali arkadaşlarıyla mı konuşuyor? Peki bu endişe etmenizi gerektirecek bir durum mu? İşte doğru bilinen yanlışlardan biri!

Çocukluk Çağının Korkulu Rüyası: Zorbalık

Zorbalığa uğramak çocuklarda travmatik izler bırakabiliyor. Peki çocuğunuzun zorbalığa uğradığını nasıl anlayabilirsiniz?

Herkes Gibi "Normal" Olamamak - C.R.A.Z.Y. Filmi

C.R.A.Z.Y., cinsel yönelimini keşfeden bir çocuğun ailesiyle olan ilişkisini anlatan, 1960'larda geçen bir büyüme hikayesi.

Çocuğumun Korkuları Normal Mi?

Birçok çocuk ebeveynlerinin desteğiyle zamanla korkularının üstesinden geliyor. Peki çocuğunuza korktuğu anlarda nasıl destek olabilirsiniz?

Erkekliği Yeniden Tanımlamak: 4:44

Geleneksel erkekliğin özellikleri arasında feminen ve güçsüz görünmemek yer alıyor. Jay-Z’nin albümü ise bunu değiştiriyor!

Otizm Spektrum Bozukluğu ve Romantik İlişkileri

Otizm spektrum bozukluğu yakınlık ve bağ kurmaya engel değil... Peki bu durum romantik ilişkilerimizi nasıl etkiliyor olabilir?

İlk görüşte aşk mı, arkadaşlıktan doğan aşk mı?

İlk görüşte aşık olduğunuz biriyle mi olmak isterdiniz, yoksa uzun süreli arkadaşlığın sonunda kurulan beraberlik mi sizi daha mutlu ederdi?

3-4 Yaş Grubu için Oyun Önerileri

Çocuğunuzla oynamak için yeni oyunlar bulmakta zorlanıyor musunuz? 3-4 yaş grubundaki çocuğunuz için bazı oyun önerilerimiz var!

Doğru bir özür neleri içerir?

Kimi zaman karşımızdaki kişiden özür diliyoruz fakat o özür karşı tarafa asla ulaşmayabiliyor. Peki nedir bu özrü geçersiz kılan şeyler?

İlişkide Partnerinizden Beklemeye Hakkınız Olan 8 şey

"Partnerimin beni sevdiğini biliyorum ama hiç söylemiyor." Partnerimizden beklemeye ve istemeye hakkımız olan "temel" şeyleri anlatıyoruz.

Çocukların Ev Ödevlerinde Ebeveynlerin Rolleri

Çocuklar ev ödevlerini bitirmeye karşı isteksiz olabiliyor. Ebeveyn olarak ödev zamanlarında çocuğunuza nasıl destek olabilirsiniz?

Bebeklerin ve Çocukların Gelişimi

Her çocuğun gelişim süreci ve ihtiyaçları kendisine özel olsa da bazı ortak noktalar da bulunuyor! Bu ortak noktaları öğrenmeye ne dersiniz?

DEHB - Yanlış Bilinenler

"Dikkat eksikliği gerçek bir problem değildir!" deyip geçmek çocuğunuzun yaşadığı zorlukları göz ardı etmenize yol açabilir. İşte işin aslı!

Çocuklarda Mental Sağlığı Destekleme Yolları

Çocuğunuzun mental sağlığını güçlendirmek ve desteklemek için bir ebeveyn olarak yapabilecekleriniz bulunuyor. Detaylar yazımızda!

Çocuğumla Çıplaklık Konusunda Nasıl Konuşmalıyım?

Çocuklar erken yaşlardan itibaren çıplaklık konusunda meraklı olabiliyorlar. Peki onlarla bu konuyu en doğru şekilde konuşmanın yolu nedir?

Gençleri Merkezine Alan 3 Film

Gençlikten yetişkinliğe geçişteki o bitmek bilmeyen, sancılı süreç... Bu süreci merkezine alan filmleri inceledik. Keyifli okumalar!

Sahtekarlık Sendromu (Imposter Syndrome) Nedir?

İç sesiniz bulunduğunuz konumu hak etmediğinizi ve oraya şans eseri geldiğinizi söylüyorsa Sahtekarlık Sendromu'ndan muzdarip olabilirsiniz.

Kariyer ve Aile Arasında: Sandviç Nesil

İş ve hayat dengesini oturtmakta zorlandığımızda rol çakışması ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Farklı yükümlülükler arasında kayboluyoruz.

Sosyal Medya Gençleri Nasıl Etkiliyor?

Sosyal medya hesapları sonsuz bir vakit geçirme aracı. Peki bunun üzerimizdeki olumlu ve olumsuz etkileri neler oluyor?

Çocukların Arkadaşlık İlişkilerini Güçlendirecek 5 Kitap

Yeni arkadaşlıklar kurmaya cesaret etmek, çocuklar için zorlayıcı olabilir. Bu konuda çocuğunuza yardımcı olabilecek kitapları derledik!

Çocuğunuzu hem sevip hem de...

Annelik her zaman mutlu anlardan ibaret olmayabiliyor. Sınır koymakta ya da benliğinizi korumakta zorlanıyorsanız yalnız değilsiniz.

Kardeş ilişkileri yetişkinlikte nasıl değişiyor?

Hayatımızda büyük bir rol oynayan kardeşlerimizle ilişkilerimizin yetişkinlikte nasıl şekil değiştirdiğini öğrenmek ister misiniz?

9 Maddede Olumlu Ebeveynlik

Olumlu ebeveynliğin çocuklara da ebeveynlere de çok iyi geldiğini biliyoruz. Sizin için bu ebeveynlik tarzının 9 temel maddesini derledik.

Çocukluk arkadaşlarımız sağlığımıza iyi geliyor.

Çocukken kurduğumuz arkadaşlıkların bize nasıl bir etkisi oluyor? Sadece güzel bir anı olarak mı kalıyorlar yoksa başka olumlu etkileri de var mı?

Ofis Ortamındaki Öfke Ev Hayatına Nasıl Yansıyor?

Ofis ortamında karşılaştığımız ve ruh halimize etki eden kabalık, eve gittiğimizde kolaylıkla etkisini yitirmiyor. Peki ya ne yapmalı?

Bir yakınınızın stresini azaltmak için...

Kimi zaman sevdiklerimiz stresli bir durumla baş ederken, onlar için elimizden ne gelebilir diye düşünüp duruyoruz. İşte yapabilecekleriniz...

Çocukların Ekran Alışkanlıkları ve Ebeveyn Rolü

Çocuğunuzun ekran kullanım süresi ellerinizde! Siz ekran karşısında ne kadar vakit geçiriyorsanız çocuğunuz da o oranda ekran kullanıyor.

Dostluk Temalı Romanlar - 2

Montaigne, dostluğun kolları birbirimizi dünyanın bir ucundan diğerine kucaklayabilecek kadar uzundur, derdi. İşte dostluk temalı iki roman!

Şiddete maruz kalanlara nasıl yardımcı olabiliriz?

Çevrenizde şiddete maruz bırakılmış biri var ve ne yapacağınızı bilemez durumda mısınız? Bu öneriler size ve yakınınıza yardımcı olabilir.

Dostluk Temalı Romanlar - 1

Dostluklar yaşamlarımızda olduğu gibi edebiyatta da önemli bir yere sahip. Bu yazımızda sizler için dostluk temalı dört romanı tanıtıyoruz.

Evrimsel Bakış Açısıyla Arkadaşlık

Arkadaşlarımız seçtiğimiz kardeşlerimiz olabiliyorsa ne mutlu bize! Bu yazımızda arkadaş edinmeyi ve arkadaşlık sürdürmeyi inceliyoruz.

Neden Friendzone'a Düşüyoruz?

Seni seviyorum! Ama arkadaş olarak. Sevgili miyiz, arkadaş mı, aralarında sıkışık kaldık mı? Friendzone kavramının detayları bu yazımızda.

Anne-Kız İlişkileri

Anne kız arasında kurulan bağ, hayatın her dönemini büyük ölçüde etkiliyor. Peki bu yakınlığı kurmanın ve sürdürmenin yolu nelerden geçiyor?

Sosyal Destek Nedir ve Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Bizi önemseyen, başımıza kötü bir şey geldiğinde sığınabileceğimiz insanların, hatta tek bir insanın dahi olması bize iyi geliyor!

Birlikte geçirilen zamanın kalitesi daha önemli oluyor.

Arkadaş edinmek için birlikte geçirilen zaman mı daha önemli, bu ortak zamanın nasıl kullanıldığı mı? Bir arkadaş edinmek için kaç saat gerekli?

Kadınların Arkadaşlığı

Kadınların yakın arkadaşlığına kız kardeşlik denmesinin bir sebebi var! Kadınların dostluklarının olumlu yönleri bu yazımızda.

Boşanmalar genetik midir?

Ailedeki boşanmalar, çocukların da boşanacağını mı gösterir? "Boşanmış olmak" bir gen midir? Yoksa yerleşik düşüncelerimiz hatalı mı?

Arkadaşlıklarımız Neden ve Nasıl Biter?

Arkadaşlıklar ömürlük olduğu gibi zaman içinde de bitebiliyor. Peki arkadaşlıkların son bulmasının altında neler yatıyor?

Akran Zorbalığı Nedir, Nelere Sebep Olabilir?

Akran zorbalığı çocukların gelişiminde büyük rol oynuyor. Peki akran zorbalığa maruz kalmanın kısa ve uzun vadedeki etkileri neler oluyor?

Modumuz kiminle zaman geçirmek istediğimizi etkiliyor.

Mutsuzken mi sevdiklerinize koşarsınız, yoksa fazlasıyla güzel bir haber aldığınızda mı? Belki de kime koştuğunuzu modunuz belirliyordur!

İçinizi Isıtacak Dostluk Temalı Filmler

Beyaz perde yıllarca dostluk ilişkilerine ev sahipliği yapmıştır. Biz de sizler için izlenmeniz gereken dostluk temalı filmleri listeledik.

Hayali arkadaşlar çocukların yaratıcılığını artırıyor.

Çocukken hiç hayali bir arkadaşınız oldu mu? Peki ya aileniz bundan endişeli miydi? Gelin hayali arkadaşlıkları inceleyelim.

Kadın ve Erkekler Sadece Arkadaş Olabilirler Mi?

Daha önce hiç partnerinizin farklı cinsten bir yakın arkadaşını kıskanıp yalnızca arkadaş olamayacaklarını düşündünüz mü? Yalnız değilsiniz!

Ergenlik Döneminde Arkadaşlık

Ergenlik dönemi birçok kişinin hayatında zorlayıcı bir dönem olabiliyor. Değişen benliğimiz ile arkadaşlıklarımız da değişiyor mu?

İlkler Neden Unutulmaz? - İlk Aşk

Birçok insan ilk aşkını hatırlar. İlkleri bu denli unutulmaz kılan, bizde bu denli büyük etkiler bırakmasına sebep olan şey tam olarak ne?

Arkadaşlıklar Zamanla Nasıl Değişiyor?

Çoğu zaman göz ardı etsek de arkadaşlar hayatımızda büyük bir yere sahip. Peki arkadaşlarımızın bize sağladığı faydalar neler?

Duygusal buradalık ne demek?

Bazı insanlar ortama girdiği anda ya tadımız kaçar ya da keyfimiz yerine gelir. Bu durumu bilimsel bir şekilde açıklamak mümkün mü?

Arkadaşlar arasında cinsel çekim olabilir mi?

Daha önce hiç yakın bir arkadaşınıza karşı cinsel çekim hissettiğiniz oldu mu? Ya da bir gün onu bambaşka bir şekilde görmeye başladığınız?

İçini Açmak ve Yakınlık

Karşımızdaki kişiye kendimizi açmak her zaman çok kolay olmuyor. Bunu başarmanın ilişkilerimize olan katkısını ise göz ardı etmemek lazım!

Arkadaşlarımız partner bulmakta etkili oluyor mu?

Partnerinizle nasıl tanıştınız? Tesadüfen mi yoksa arkadaş aracılığıyla mı? Çalışmalara göre, arkadaşlar bu konuda yardımcı olabiliyor!

Hayatı paylaşmak için engel yok!

Fiziksel ya da zihinsel engellerimiz, bağ kurmak için birer engel oluşturmuyor. Çünkü hayatı paylaşmanın önünde bir engel yok!

Partneriniz arkadaşlarınızı da kıskanıyor olabilir mi?

Ne zaman arkadaşlarınızla buluşsanız partnerinizle aranızın bozulduğunu hissediyor musunuz? Bunun kıskançlıkla bir ilgisi olabilir mi?

Aynı deneyimi paylaşmak bizi nasıl etkiliyor?

Bazen kendimizi bir yabancıyla ortak bir deneyimin içinde buluyoruz. Peki bir yabancıyla aynı deneyimi paylaşmak bize nasıl hissettirir?

Aşkın Gözü Sahiden De Kör Müdür?

Hani gözümüz ondan başkasını görmez, en mükemmel insanın o olduğunu düşünürüz ya… İşte bu, fena halde tutulduğumuzun kanıtıdır!

Dedikodu yapmak insanları yakınlaştırıyor.

Siz de bir fincan kahvenin yanında arkadaşlarınızla dedikodu yapmayı sevenlerden misiniz? Peki dedikodu yapmanın bize bir faydası var mı?

Sosyal Medya İlişkilerimizi Nasıl Etkiliyor?

İnternet ve Sosyal Medya: Her şeye ve herkese bir "tık" uzakta olmak bizi nasıl etkiliyor? Yanıtları yazımızda bulabilirsiniz!

Bebeklerin Tensel Temasa Olan İhtiyacı

Sevdiklerinize sarılmanın, dokunmanın ne kadar iyi hissettirdiğini bilirsiniz. İşte o temaslara bebeklerin de çok ihtiyacı var!