Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Büşra Kösem

Büşra Kösem

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Sophie Lécuyer

Sophie Lécuyer

Psikolojik yardım alan birçok ebeveyn, içinde bulundukları süreçten çocuklarının haberdar olmasını istemiyor. Böyle durumlarda dışarı çıkmak için bir bahane buluyor, bu şekilde seanslarına gitmeyi tercih edebiliyorlar. Yetişkinlerin ruhsal durumlarını aylık olarak kontrol eden bir uygulama, terapi alan ebeveynlerin sayısının çocuksuz kişilere kıyasla daha fazla olduğunu söylüyor. Ebeveynlerin çocuklarıyla bu paylaşımı yapmaktan kaçınmasının olası iki sebebi bulunuyor: Çocuklarını kendi problemleri ile üzmek istememek ve toplumda var olan psikolojik yardım tabusundan kaçınmak.
relate-banner

Psikolojik yardım alan veya almayı düşünen bir ebeveyn olabilirsiniz ve bu çeşit bir bilginin çocuklarla paylaşılabilir olup olmadığından emin olamıyor olabilirsiniz. Uzmanlar, böyle bir bilgi paylaşımının hem çocuk hem de ebeveyn için pozitif etkileri olduğunu söylüyor. Örnek olarak ise diş hekimi örneği veriliyor. Şayet diş hekimine gidecek olsaydınız bunu çocuğunuzdan saklamanız gerektiğini düşünmez, hatta ona diş sağlığının öneminden söz etmek için bunu bir fırsat için kullanabilirdiniz. Aynı şeyi psikolojik yardım için de yapabilirsiniz! Çocuğunuza dişlerimize dikkat ettiğimiz gibi nasıl hissettiğimize de dikkat etmemiz gerektiğini, eğer kötü hissediyorsak bunun için danışabileceğimiz uzmanlar olduğunu söyleyebilir, bu sayede kötü hissetmeleri durumunda destek alabileceklerini bilmelerini sağlayabilirsiniz.

Çocuğunuzla psikolojik yardım aldığınız bilgisini paylaşarak çocuğunuzu psikolojik yardım konusunda bilinçlendirebilirsiniz. Bu şekilde, psikolojik yardım almayı güçsüzlük olarak değerlendirmeyecek, toplumdaki psikolojik destek tabusunun dışında bir çocuk yetiştirebilirsiniz.

Peki çocuğunuza psikolojik yardım aldığınızı nasıl söyleyebilirsiniz?

Böyle bir konuşmayı yapmak eğer bir süredir kaçındığınız bir şeyse sizin açınızdan biraz garip ve zorlayıcı olabilir fakat çocuğunuzla bu konuyu bir ölümden söz edermişçesine konuşmanıza gerek yok. Çocuğunuza ikinizin de rahat edebileceği bir şekilde iyi hissetmediğinizi ve bir uzmanla görüştüğünüzü, ilaç kullanıyorsanız bunun için ilaç kullandığınızı söyleyebilirsiniz. Örneğin, çocuğunuza bazen çok yorulduğunuzu, stresle başa çıkma konusunda biriyle görüştüğünüzü, görüşmenin size iyi hissettiriyor olduğunu söyleyebilirsiniz. Ortada yalnızca "kötü hissediyor olmaktan" çok daha büyük meseleler olabilir fakat çocuğunuzla bunları paylaşmamayı seçebilirsiniz. Çocuğunuzla bu konuyu nasıl konuşacağınız hakkındaki kafa karışıklıklarınızı görüşmekte olduğunuz uzmanla da konuşabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz!

Amy Morin, L. C. S. W. (n.d.). Why you should tell your kids if you

Benzer yazılar

Mother and Child by Katie M. Berggren

Aile İçinde Öğrendiğimiz İlişki Modeli Gelecek Romantik İlişkilerimize Nasıl Yansıyor?

Hepimiz ilişki kurmanın farklı yollarını ailemizde öğreniyoruz. Ancak öğrendiğimiz bu yollar her zaman bizi mutlu etmeyebiliyor.

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?

Psikolojik Sağlık Yoklaması!

Psikolojik iyilik halimizin ne durumda olduğunu bazı sorularla kontrol etmek mümkün. Gelin bu sorulara birlikte bakalım.
Kirsty Harris (Artist) - Jenny Lewis

Terapi Sürecinin İyi Gittiğini Gösteren İşaretler

“Bazen iyi hissediyorum bazen kötü. Seansta ağlıyorum ama çıkınca rahatlamış hissediyorum.” Terapi sürecinin nasıl gittiğine dair kafanız karışıksa yazımıza göz atın!
Yellow Bird- David Hettinger

Travma Geçmişi Olan Ebeveynler

Yaşanan travmatik olaylar kişilerin davranışlarını doğrudan etkileyebiliyor. Peki, bu travmalar kişinin ebeveynliğini nasıl etkiliyor?

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
View through a Door to Running Figures - Christoffer Wilhelm Eckersberg

Psikiyatrik Problemlerin Etiketlenmesini Nasıl Aşabiliriz?

Psikiyatrik rahatsızlıklar hakkında ne kadar bilgilisiniz? Psikiyatrik bir hastalığı olan birine nasıl yaklaşırsınız? Etiketlemenin önüne nasıl geçilebilir, cevabı yazımızda.

footer