Tükenmişlik Hissiyle Nasıl Baş Edebiliriz?

İlayda Deringör

İlayda Deringör

Tükenmişlik Hissiyle Nasıl Baş Edebiliriz?

Galerie - Giselle Dekel

Galerie - Giselle Dekel

Tükenmişlik hissini dünya sağlık örgütü küresel bir akıl sağlığı problemi olarak kabul ediyor. Tükenene kadar bünyeye yüklenmenin normal kabul edildiği bir dönemde öz bakımın önemini daha net bir şekilde görebiliyoruz. Peki öz bakım dediğimiz şeye neler dahil?
relate-banner

Bilişsel yeniden yapılandırma ile öz şefkat geliştirmek bir örnek olabilir. Öte yandan düzenli uyku, beslenme, egzersiz yapma gibi öğelerden oluşan bir hayat sürdürmek, sevdiklerimize zaman ayırmak, rahatlamaya ve eğlenmeye yer açmak, ara sıra da olsa sakinliğe izin vermek öz bakımı güçlendiriyor. Amerikan Psikoloji Topluluğu (APA) stresin sağlığımızı etkilemeye başladığını ancak hasta olduğumuzda fark edebildiğimizi öne sürüyor, öte yandan araştırmalar öz bakım pratiklerinin kişinin dayanıklılığını artırabileceğini gösteriyor. Aslında öz bakımı, stresli olmayı beklemeden günlük hayatımızın bir parçası haline getirmemiz gerekiyor.

Öz bakım kulağa yüzeysel bir konsept gibi gelse de öyle değil, zihinsel sağlığı korumak ve bunu sürdürülebilir kılmak için gerekli bir durum. Kişilerin öz bakımlarını gerçekleştirdikleri eylemler birbirinden farklı olabiliyor, çünkü herkese iyi gelecek ve herkesin sürdürebileceği düzen birbirinden farklı. Zihinsel sağlığımız zarar gördüğünde onu onarmaya çalışmaktansa iyilik halimizi korumanın maliyeti daha düşük olabiliyor.

Lee, K (2018). Mentalligence: A New Psychology of Thinking: Learn What It Takes To Be More Agile, Mindful and Connected in Today's World. HCI Books: Deerfield Beach.

Benzer yazılar

Her Zaman Mutlu Olmak Zorunda Değiliz!

Her duygunun hayatımızda bir yeri, görevi ve işlevi olsa da en çok mutluluk hakkında konuşuyor ve en çok mutlu hissetmek istiyoruz. Oysa, mutlu hissetmemek de mutlu hissetmek kadar normal.

Taşınmayı Keyifli Hale Getirmenin 6 Yolu

Bu yazımızda taşınma gibi zorlayıcı hayat olaylarından nasıl keyif alabileceğimizi anlatıyoruz.
Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?
Never Lettin Go - Cbabi Bayoc

İlk Aşk veya İlk Nefret: Babalar Ve Kızları

Kız çocuklarının babalarıyla kurdukları ilişkinin partner seçimlerine, vücut algılarına ve cinselliklerine yansımalarını inceliyoruz.
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Her sabah işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor, pazartesi günlerinden nefret mi ediyorsunuz? İşten ayrılmanın neden zor olduğu üzerine bir yazı hazırladık.
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!
İsimsiz (Green Blouse)- Aino Kannisto (2013)

Birbiriyle Çatışan Duygular Hissetmek

Hepimiz birbiriyle çatışan duygular, düşünceler ve davranışlar içine girebiliyoruz. Peki en çok hangi konularda çatışmalı anlar yaşıyoruz?
Submarine Filminden Bir Kesit

Aşkın 6 Mil Derinliğinde Su Üstünde Kalmanın Çabası: Submarine

Bozuk bir aile yapısı içinde, ergenliğin getirdiği karakter bunalımıyla uğraşan Oliver, ebeveynlerinin evliliklerini kurtarmaya çalışıyor.
Portrait of Sir Richard Thompson - Diarmuid Kelley (2015)

Hibrit Çalışmaya Geçişin Uyandırdığı Kaygıyla Baş Etmek - Part 2

Uzun süre evden çalışmanın ardından hibrit sisteme geçmek sizi strese mi sokuyor? Bu sorular yardımıyla stresle daha kolay baş edebilirsiniz.

footer