Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Gülce Gürel

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Ebeveynliğe atılan ilk adım, kişilerin hayatında birçok değişikliğe ve yeni zorluklara yol açabiliyor. İlk defa çocuk sahibi olacak bireyler hem hayatlarında oluşacak yeni değişiklikler için endişeleniyor hem de ilişkilerinin bundan nasıl etkileneceği hakkında soru işaretlerine sahip olabiliyor. Bu deneyimi ilk kez tadan ebeveynler yoğun stres içerisine giriyor ve bir adaptasyon sürecinden geçiyor. Peki, çocuk sahibi olduktan sonra neler oluyor ve yeni ebeveynlerin mutluluk seviyeleri bu yeni deneyimden nasıl etkileniyor?


Çocuk sahibi olduktan sonra ebeveynlerin mutluluk seviyesinde düşüş olduğunu gözlemleyen araştırmacılar, bu durumu ebeveyn olmanın bazı “insani ihtiyaçlarla” çakışmasıyla açıklıyorlar. Yeni ebeveynlerin mutluluk seviyesini olumsuz etkileyebilecek durumlar şu şekilde açıklanıyor:

  1. Diğer ilişkilere duyulan ihtiyacın azalması: Çocuk sahibi olmuş arkadaşınızın artık sizinle eskisi kadar sık buluşmadığını ya da size halinizi hatrınızı daha az sorduğunu fark ettiğiniz oluyor mu? Bu gibi durumlar, yeni ebeveyn olmuş kişilerin bebekleriyle kurduğu derin ve özel bağ sonrasında ortaya çıkabiliyor. Yeni ebeveyn, enerjisinin büyük çoğunluğunu bebeğine ayırmak isteyebiliyor ve bu sebeple diğer ilişkilerine zaman ayırmakta zorlanıyor. Bu durum ise arkadaşlarıyla ya da partneriyle eskisi kadar sık iletişim kuramamasına sebep oluyor ve sonuçta ebeveyn diğer insanlarla ilişki kurma ihtiyacını gideremiyor.

  2. Özerk olma ihtiyacının karşılanmaması: İkinci bir ihtiyaç olan özerklik, bireyin özgür davranışlarda bulunma yetisini ifade ediyor. Çocuk sahibi olan ebeveynler, diledikleri gibi hareket edemeyebiliyor ve işlerini, buluşmalarını, hatta uyku saatlerini çocuklarına göre düzenlemek zorunda kalabiliyor. Bu sebeple özerk olma ihtiyacı bakımından zor bir süreç geçirebiliyor.

  3. Yetersiz hissedilmesi: Yeni ebeveyn olmuş bireyin, çocuğunu en iyi şekilde yetiştirmek ve yaptığı işte iyi olduğunu bilmek istediğine tanıklık etmişsinizdir. Bu istek her ne kadar iyiymiş gibi gözükse de ebeveynlerin kendilerini yetersiz hissetmesine sebep olabiliyor. Mükemmel olmayı hedefleyen anne-babalar, zaman zaman ebeveynliği beceremediklerine dair hislere kapılabiliyorlar.

  4. Uyku ihtiyacının karşılanmaması: Çocuk sahibi olan ebeveynleri en çok zorlayan konulardan biri de uykusuzluk. Uykusuzlukla beraber ebeveynler olumsuz olaylara daha büyük tepkiler verebiliyor ve bu durum da partnerler arası çatışmalara yol açabiliyor. Partnerler artık eskisi kadar eğlenmedikleri gibi birbirlerine daha olumsuz ve tahammülsüz yaklaşmaya da başlayabiliyorlar. Bu gibi durumlar doğum sonrasında evlilik memnuniyetinin önemli ölçüde azalmasına yol açıyor.

Doğum Sonrasında Anne ve Babalar Arasındaki Farklar

Doğum sonrası süreçte annelerin stres seviyesinin babalara kıyasla daha fazla arttığı gözleniyor. Annelerin ebeveynlik konusundaki memnuniyeti daha düşük oluyor ve kendilerine daha az zaman ayırabiliyorlar. Bir diğer fark ise kadınların doğumdan sonra işe dönme sürelerinin erkeklerinkinden daha fazla olması. Çiftlerin doğumdan sonra bu şekilde farklı deneyimlerden geçmeleri, eskisinden daha fazla çatışmalarına yol açabiliyor.

Babalar doğumdan önceki hayatlarına daha çabuk dönerken anneler bu süreçte genellikle daha çok sorumluluk aldıkları için bu durum çiftin ilişkisinde gerginlikler yaşanmasına sebep olabiliyor. Bu durum genellikle gelenekselleşmiş cinsiyet rolleri bağlamında ele alınıyor. Öte yandan doğumdan sonraki bir yıl içerisinde babaların da doğum sonrası depresyonu deneyimleyebildikleri görülüyor. Bir araştırma, ebeveyn olmuş erkeklerin %55’inin doğum sonrası depresyon deneyimlediklerini gösteriyor. Çocuklarının doğumu sırasında orada olan babalar, sağlık çalışanlarının onları görmezden geldiklerini, onlar tarafından yeterince destek görmediklerini ve bundan ötürü rahatsız hissettiklerini belirtiyorlar. Toplumdaki cinsiyet rollerine bakıldığında erkeklerin toplum baskısı sebebiyle duygularını daha çok sakladıkları ve bu süreçte yardım alamadıkları ortaya çıkıyor. Orta yaştaki erkeklerin en yaygın ölüm sebebinin intihar olması göz önünde bulundurulduğunda babaların yaşadığı doğum sonrası depresyonun fark edilmesi büyük önem taşıyor.

Partnerlerin bu süreçte birbirlerinden neler bekledikleri de çatışmaların tonunu belirliyor. Örneğin, yeni doğum yapmış bir anne, bebek bakımını eşi ile yarı yarıya bölüşmeyi beklerken eşi bir anda işe geri döndüğünde hayal kırıklığına uğrayabiliyor. Doğum öncesinde partnerler birbirleriyle konuşarak benzer beklentilerde buluşabilirse hayal kırıklığına uğrayarak çatışma ihtimalleri de daha düşük oluyor.

Anne ve babanın deneyimlediği tüm bu durumlara bakarsak çocuk sahibi olmanın partnerler için birçok değişikliğe yol açtığını söyleyebiliriz.

Doğumdan Sonra İlişkiyi Neler Bekliyor?

Yapılan araştırmalar çocuk sahibi olduktan sonra çiftlerin evlilik memnuniyetlerinin düşme olasılığının, artma olasılığından yüksek olduğunu gösteriyor. İlginç olan çocuk sahibi olmayan çiftler de ilişki memnuniyetini yıllar içinde sabit tutamıyor. Boşanma oranlarına bakıldığında çocuk sahibi olmayan çiftlerin boşanma oranının daha yüksek olduğu görülüyor.

Yapılan bir başka çalışma, doğum sonrası ilk bir yılda evlilik memnuniyetinin düştüğünü desteklese de ikinci yılda, özellikle çocuğun ilk doğum gününden sonra evlilik memnuniyetinin tekrar artabileceğini öne sürüyor. Hem planlı hem plansız bir şekilde çocuk sahibi olan çiftlerle yapılan bu çalışmada çocuk sahibi olmayı önceden planlamış olan çiftlerin evlilik memnuniyetinde çok fazla düşüş yaşanmadığı da bulunuyor. Aynı çalışma, evlilik memnuniyetini etkileyen bir başka unsurun da hamilelik öncesi ilişkinin kalitesi olabileceğini gösteriyor. İlişkilerinin ilk yıllarında mutlu olan ve çocuk yapma fikrini düşünen bireyler, hamilelik sırası ve sonrasında da daha çok tatmin oluyorlar. Bazı araştırmacılar ise doğum öncesinde aralarında güçlü bir arkadaşlık olan partnerlerin, doğum sonrasında da evlilik memnuniyetlerini sürdürebilecekleri fikrini destekliyor.

İlk defa çocuk sahibi olmanın bireyler ve içinde bulundukları ilişki açısından birçok zorluk taşıdığı aşikar. Fakat yine de bazı ebeveynler tüm bu zorlukların yanında eşsiz duygular deneyimleyebiliyor ve zamanla bu çiftlerin evliliklerinden aldıkları doyum artabiliyor. Bu açıdan baktığımızda partnerlerin birbirlerine karşı destekleyici olmaları, sağlıklı bir iletişim sürdürmeleri ve bu deneyimi birlikte paylaşıyor olduklarının farkına varmaları büyük bir önem taşıyor. Çocuğun doğmasıyla beraber hayatlarında köklü değişiklikler yapma durumunda olan partnerlerin birbirlerinin neler deneyimlediklerinin farkında olmaları ve en önemlisi bu yolda birlikte olduklarını bilmeleri, evlilik memnuniyetinin korunmasına yardımcı oluyor.

[1] Lawrence, E., Rothman, A. D., Cobb, R. J., Rothman, M. T., & Bradbury, T. N. (2008). Marital satisfaction across the transition to parenthood. Journal of Family Psychology, 22(1), 41–50.
[2] Hambidge, S., Cowell, A., Arden-Close, E., & Mayers, A. (2021). “What kind of man gets depressed after having a baby?” Fathers’ experiences of mental health during the perinatal period. BMC Pregnancy and Childbirth, 21(1).
[3] Shapiro, A. F., Gottman, J. M., & Carrère, S. (2000). The baby and the marriage: Identifying factors that buffer against decline in marital satisfaction after the first baby arrives. Journal of Family Psychology, 14(1), 59–70.
[4] Kumar, R., & Robson, K. M. (1984). A Prospective Study of Emotional Disorders in Childbearing Women. British Journal of Psychiatry, 144(1), 35–47.
[5] Gillihan, S. J. (2017). Why Parenthood Often Lowers Well-Being — Especially for Moms. Psychology Today Canada. (n.d.). Retrieved from https://www.psychologytoday.com/ca/blog/think-act-be/201704/why-parenthood-often-lowers-well-being-especially-moms

Benzer yazılar

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.

3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim

3-5 yaşları arasında çocuğunuzda bağımsızlık, arkadaşlık, farkındalık gibi birçok farklı alanda değişim yaşanır. Bu süreçte neler yaşandığını inceleyelim.

İlk Aşk veya İlk Nefret: Babalar Ve Kızları

Kız çocuklarının babalarıyla kurdukları ilişkinin partner seçimlerine, vücut algılarına ve cinselliklerine yansımalarını inceliyoruz.

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?

Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?

Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!

Ergenlikte Spor Yapmanın Mental Sağlığa Etkileri

Ergenlik döneminde spor yapmak kişileri mental açıdan nasıl etkiliyor? Kız çocukları depresyona daha mı meyilli?

3-5 Yaş Dil Gelişimi

3,4 ve 5 yaşlarındaki çocuklar neleri anlıyor, öğrendikleri kelimeleri nasıl kullanıyorlar ve nasıl cümleler kurabiliyorlar?

Bağlanma Hakkında Kitaplar

Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.

Beklenmeyen Hamilelik Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Beklenmeyen bir hamilelik yaşandığında bu duruma psikolojik açıdan hazır olmak adına gerçekleştirebileceğimiz birkaç yöntem bulunuyor.

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!

Çocuk Sahibi Olduktan Sonra İlişkiyi Canlandırmak

Birçok ebeveynin kurduğu cümle: "Çocuktan sonra birbirimizin yüzünü unuttuk!". İlişkinizi yeniden canlandırmak için ne yapabilirsiniz?

Oyun Rehberi

Çocuğunuzla oynadığınız oyunları daha keyifli hale getirecek ve oyun davranışlarınıza katkı sağlayacak bir oyun rehberi hazırladık.

Çekici Olmanın Kokumuzla Bir İlgisi Var!

Daha önce birilerini yalnızca kokusu sebebiyle çekici bulduğunuzu hissettiniz mi? Nedenini bu yazıdan öğrenebilirsiniz!

Ayrı Dünyaların İnsanları Bir İlişkide Mutlu Olabilirler mi?

Partnerlerin benzerlik ve farklılıklarının, ilişkileri üzerinde olumlu ya da olumsuz etkileri olabiliyor. Bu etkiler neye göre değişiyor?

Partnerlerin Sorun Çözme Becerilerinin İlişkiye Etkileri

Tartışmalar sağlıklı bir şekilde çözülemediği zaman ilişkiye zarar verebiliyor. Sorun çözme becerilerimiz bu süreci nasıl etkiliyor?

'İdeal' anne duyarlı anne midir?

Duyarlı annelik çocukların fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarına karşı duyarlı olmak olarak tanımlanıyor. Duyarlı anneliği neler etkiliyor?

Tuvalet Eğitimi Öncesinde Bilmeniz Gerekenler

Tuvalet eğitimi önemli olduğu kadar zor ve hassas bir süreç. Bu süreci sağlıklı yönetebilmek için öncesinde biraz bilgi edinmekte fayda var.

Boşanma Sonrasında Takım Olabilmek

Boşanma sonrası, ebeveynlerin bir takım olarak hareket etmesi ve çocuklarının sürece uyum sağlamalarına destek olmaları geçiş dönemini kolaylaştırıyor.

Hassas Biri Olabilir Misiniz?

"Neden böyleyim?", "Neden her şeyi kafama takıyorum?" ya da "Neden ayrıntılarda boğuluyorum?" gibi sorular zihninizden geçiyor mu? İşte hassas bir insan olduğunuzun göstergeleri.

Beden algımız romantik ilişkimizi etkileyebiliyor.

Daha olumlu bir beden algısına sahip olan kişiler partnerleriyle kurdukları romantik ve cinsel ilişkilerde daha fazla memnuniyet duyabiliyorlar. Peki neden?

Babanın Yaşadığı Doğum Sonrası Depresyonu

Bir bebeğin doğumu herkes için farklı duygular uyandırabiliyor. İşte babaların yaşadığı doğum sonrası depresyon hakkında her şey!

Çocuklar İçin Ahlak Felsefesi Egzersizi

Çocukların felsefi tartışmalarla kavramları sorgulaması onların düşünce sürecini geliştiriyor. Bu yazımızda da bir ahlak felsefesi egzersizi sunuyoruz!

Sıcaktan Etkilenen Hayvanlara Çocuklarla Birlikte Destek Olmak

Sıcak yaz günleri sadece bizi değil aynı zamanda hayvanları da etkiliyor. İşte, bu günlerde zorlanan hayvan dostlarımıza yardım ederken çocuğunuzun size eşlik etmesini sağlayacak dört öneri!

Çocuklar İçin Öz Şefkat Geliştirme Pratiği

Birlikte ‘‘Keyifli Etkinlikler Takvimi’’ oluşturarak çocuğunuzun öz şefkat geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Detaylar yazımızda!

Çocukluk Dönemi - Yanlış Bilinenler

Çocuğunuz hayali arkadaşlarıyla mı konuşuyor? Peki bu endişe etmenizi gerektirecek bir durum mu? İşte doğru bilinen yanlışlardan biri!

Ayrılık Da Sevdaya Dahil Mi?

Neredeyse hepimiz bir ilişkinin sona ermesinden sonra yas sürecinden geçiyoruz. Yas sürecinde bizi hangi aşamalar bekliyor?

Çocukluk Çağının Korkulu Rüyası: Zorbalık

Zorbalığa uğramak çocuklarda travmatik izler bırakabiliyor. Peki çocuğunuzun zorbalığa uğradığını nasıl anlayabilirsiniz?

Ya beni yeterince sevmedilerse?

Başkalarının sizinle ilgili ne düşündüğünü çok fazla mı kafanıza takıyorsunuz? Sürekli olarak sevilmediğinizi düşünme eğiliminiz mi var? O halde bu bulgu size göre!

Hamilelik - Yanlış Bilinenler

Ebeveynlerinin sahip olacakları bebeğin cinsiyetini merak etmesi son derece doğal bir süreç. Peki bunu en sağlıklı nasıl yapabilirsiniz?

Çocuğumun Korkuları Normal Mi?

Birçok çocuk ebeveynlerinin desteğiyle zamanla korkularının üstesinden geliyor. Peki çocuğunuza korktuğu anlarda nasıl destek olabilirsiniz?

1-3 Yaşındaki Çocuklarda Dil Gelişimi

"Çocuklar ilk ne zaman konuşmaya başlarlar?" ve "Çocuğunuzun hala konuşmaya başlamamış olması normal mi?" gibi soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz!

Teknoloji ve Çocuklar - Yanlış Bilinenler

Günümüz çocukları teknolojiyle fazlasıyla haşır neşir durumda. Peki bu durum gerçekten de sosyal etkileşimlerini azaltıyor mu?

Çocukluk Çağı Mastürbasyonu

Toplumda, mastürbasyonun ergenlikte başladığına dair bir algı bulunuyor. Peki o halde neden çocukluk çağı mastürbasyonu kavramı var?

Kızım sen benim gibi olma!

Anneleri okuma yazma bilmeyen kadınlar, kız çocuklarının eğitimini nasıl teşvik ediyorlar?

Sevginizi Geri Çekmeyin, Adaleti Güçlendirin!

Çocuğunuza sevginizi olabildiğince göstermenin, hissettirmenin ne gibi faydaları var? şefkat neden çocuklara iyi gelir? Detaylar yazımızda!

Video Oyunlarının şaşırtıcı Faydaları

Çocuğunuzun video oyunları oynaması sizi rahatsız mı ediyor? Bunların ona zararlı olduğunu mu düşünüyorsunuz? O halde yazımızı okuyun!

Hamilelik Sonrası Depresyon Yaşamam Benim Suçum Mu?

Hamilelik sonrası kadınlar depresyon semptomları gösterebiliyorlar. Peki bu durum anne ve bebek arasında oluşacak bağı ne şekilde etkiler?

İş Yerindeki Zorbayı Tanımak ve Onunla Baş Etmek

İş yerindeki zorbayı tanımak ve bu konuda bir çözüm üretmek için uzmanlar tarafından önerilen Y.A.S.A. adımları nelerden oluşuyor?

Bebek Gelişimi - Yanlış Bilinenler

Bebek gelişimine dair birçok mit okuyor, yanlış düşünceleri okuyor ve hatta uyguluyoruz. Gelin yanlış bilinenleri birlikte inceleyelim.

Erken Çocukluk Dönemi Eğitiminde Teknoloji Kullanımı

Eğitimde teknoloji kullanımı günümüzde yaygın olarak işliyor. Peki erken çocukluk dönemindeki çocuğunuz için uygun pratikler neler?

Montessori Ekolünde Oyunun Yeri

Montessori ekolünde oyun nasıl bir yer tutuyor? Sizce çocuğunuza uygun bir ekol mü? Yazımızı inceleyerek bilgi sahibi olun!

Çocuğa İstenmeyen Davranışları İçin Ceza Vermek

Çocuğu cezalandırmak, istemediğiniz davranışlarını sona erdirmek için yerinde bir çözüm mü? Aileler başka hangi yöntemlere başvurabilir?

Akran Grupları Tarafından Reddedilen Çocuklar ve Akran Kıskançlığı

Küçükken hiç akranlarınız tarafından reddedildiğiniz, arkadaş gruplarından dışlandığınız oldu mu? Peki bu tarz durumlarda ne hissederiz?

Dokunmak, kaygılı bağlananlara iyi geliyor.

Bir dokunuşun içinizi sıcacık yaptığı oldu mu hiç? Dokunmak ve dokunulmak, en çok da kaygılı bağlanan kişilere iyi geliyor.

Çocuklukta travma yaşamanın bazı göstergeleri

Çocukluk travmaları sadece istismardan kaynaklı olmuyor. Çocuklara yapılanlar kadar onlara verilmeyen, yapılmayanlar da etkili oluyor.

Çocukları Duygularını İfade Etmeye Teşvik Edecek Pratikler

Kimi zaman duygularımızı dışa vurmakta zorlanabiliyoruz. Peki ya çocukları bu konuda teşvik etmek onları iyi yönde etkiler mi?

Kimler eski partneriyle barışmaya daha meyilli?

İstenmeden yaşanan ayrılıklar, eski partnerimizi özlememize sebep olabiliyor. Peki barışmak gerçekten de iyi bir fikir mi?

Oyuncu Ebeveynliğin Etkileri

Oyun, çocuk ve ebeveynin yakın ve sıcak bir ilişki kurabilmesini sağlıyor. Oyuncu ebeveynlik size ve çocuğunuza çok iyi gelecek!

Yeni Kardeş İle İlk Bağlanma

Bağlanma denince aklımıza ilk olarak anne ile çocuk arasındaki etkileşim geliyor. Fakat, bağlanma ailenin diğer üyeleriyle de gerçekleşiyor!

3-4 Yaş Grubu için Oyun Önerileri

Çocuğunuzla oynamak için yeni oyunlar bulmakta zorlanıyor musunuz? 3-4 yaş grubundaki çocuğunuz için bazı oyun önerilerimiz var!

Yaş, Memnuniyet, Cinsiyet: İlk Cinsel Deneyim

Cinselliğe dair birçok konuda olduğu gibi ilk cinsel deneyim hakkında da çok fazla yanlış "bilgi" var. Bu konuyla ilgili bilgiler yazımızda!

Doğru bir özür neleri içerir?

Kimi zaman karşımızdaki kişiden özür diliyoruz fakat o özür karşı tarafa asla ulaşmayabiliyor. Peki nedir bu özrü geçersiz kılan şeyler?

Ayrılık Sonrası Seks

Ayrılma sonrası seksin nedenleri, cinsiyetler arası genel farklılıkları ve etkilerini öğrenmek için yazımızı inceleyebilirsiniz.

Farklılıklar ile ilgili Çocuk Kitapları

Her bireyin özel olduğunu öğrenmek çocukların insani değerleri tanımalarına yardımcı olur. Farklılık hakkında kitap önerilerimiz yazımızda!

Çocukların Ev Ödevlerinde Ebeveynlerin Rolleri

Çocuklar ev ödevlerini bitirmeye karşı isteksiz olabiliyor. Ebeveyn olarak ödev zamanlarında çocuğunuza nasıl destek olabilirsiniz?

Bebeklerin ve Çocukların Gelişimi

Her çocuğun gelişim süreci ve ihtiyaçları kendisine özel olsa da bazı ortak noktalar da bulunuyor! Bu ortak noktaları öğrenmeye ne dersiniz?

DEHB - Yanlış Bilinenler

"Dikkat eksikliği gerçek bir problem değildir!" deyip geçmek çocuğunuzun yaşadığı zorlukları göz ardı etmenize yol açabilir. İşte işin aslı!

İki Dil Bilen Çocuklar - Yanlış Bilinenler

İki dilli çocuk yetiştirmek hakkında birçok yanlış inanış buluyor. Bu yazımız kafa karışıklığınızı gidermenize yardımcı olabilir.

Çocuklar İçin Felsefe Egzersizleri

Çocuklarla felsefe çalışmak onların sorgulama ve iletişim yeteneklerini geliştiriyor. Peki hangi egzersizlerle bunu destekleyebilirsiniz?

Çocuklarda Mental Sağlığı Destekleme Yolları

Çocuğunuzun mental sağlığını güçlendirmek ve desteklemek için bir ebeveyn olarak yapabilecekleriniz bulunuyor. Detaylar yazımızda!

Çocuğumla Çıplaklık Konusunda Nasıl Konuşmalıyım?

Çocuklar erken yaşlardan itibaren çıplaklık konusunda meraklı olabiliyorlar. Peki onlarla bu konuyu en doğru şekilde konuşmanın yolu nedir?

Olumsuz beden algısının arkadaşlarımızla ne ilgisi var?

Bedenimizden duyduğumuz memnuniyetsizliği, fazla kilolarımızı arkadaşlarımıza anlatarak dert yanıyoruz. Peki bu bizi nasıl etkiliyor?

Çocukluk Çağında Duygusal İhmale Maruz Kalmak

Bir çocuğun en çok ihtiyacı olan şeylerden biri de ilgi görmek! Ebeveyni tarafından ihmal edilen çocuğun öz benliği zedelenebiliyor.

Çocuklar için hayvanlar daha öncelikli olabiliyor.

Çocuklar dünyayı yetişkinlerden daha farklı algılıyorlar. Peki söz konusu hayvanlar olduğunda algıları nasıl farklı oluyor?

Ebeveynlerimiz Bizim Ebeveynliğimizi Nasıl Etkiliyor?

Ebeveynlerimizden gördüklerimizi çocuklarımız üzerinde uygulayabiliyor, onların ebeveynlik stillerini devam ettirebiliyoruz. Peki neden?

Hamilelik Döneminde Stres Yönetimi

Hamilelik sırasında stresinizi yönetebilmeniz bebeğinizin ve sizin sağlığınızı olumlu etkiliyor. Bunun için yapabilecekleriniz bu yazımızda.

Çocuklarla Cinsellik Hakkında Konuşulması Neden Önemli?

Çocuklarla cinsellik konuşmak bir tabu olsa da, çocukların sağlıklı bir ergenlik süreci yaşamaları için bu konu elzem bir noktada bulunuyor.

Çocuk Gelişiminde Babanın Rolü ve Önemi

Çocuğa en iyi şekilde annenin bakabileceğini, babaların sadece yedek oyuncu olduğunu düşünenlerden misiniz? O halde buyrun yazımıza!

Ebeveynlik Stilleri

Çocuğunuzun davranışlarını ne ölçüde kontrol ettiğiniz ve ihtiyaçlarına ne kadar duyarlı olduğunuz ebeveynlik stilinizi belirliyor. Nasıl?

Çocukların Arkadaşlık İlişkilerini Güçlendirecek 5 Kitap

Yeni arkadaşlıklar kurmaya cesaret etmek, çocuklar için zorlayıcı olabilir. Bu konuda çocuğunuza yardımcı olabilecek kitapları derledik!

Çocuğunuzu hem sevip hem de...

Annelik her zaman mutlu anlardan ibaret olmayabiliyor. Sınır koymakta ya da benliğinizi korumakta zorlanıyorsanız yalnız değilsiniz.

İş Hayatındaki Bilişsel Hataları Azaltmak Mümkün mü?

İş yerlerinde gün içinde birçok hataya şahit oluyoruz. Bunlardan bazıları bilişsel kaynaklı oluyor. İşte bu durumun bazı sebepleri…

Beden Algı Bozukluğu Nedir ve Etkileri Nelerdir?

Bedenimizdeki hayali kusurları takıntı haline getirebiliyoruz. Bu mükemmeliyetçilik beden algı bozukluğunun bir parçası olabiliyor.

Evlat Edinilen Çocuklarda Bağlanma

Evlat edinilen çocukların yaşlarına bağlı olarak stabil, tutarlı ve kaliteli bakım almasıyla ebeveynlerine güvenli bağlanması mümkün.

Bir yakınınızın stresini azaltmak için...

Kimi zaman sevdiklerimiz stresli bir durumla baş ederken, onlar için elimizden ne gelebilir diye düşünüp duruyoruz. İşte yapabilecekleriniz...

Dostluk Temalı Romanlar - 2

Montaigne, dostluğun kolları birbirimizi dünyanın bir ucundan diğerine kucaklayabilecek kadar uzundur, derdi. İşte dostluk temalı iki roman!

Çocukluk travmasının olası etkileri nelerdir?

Çocuklukta yaşanan travmalar, bizi hayatımız boyunca takip edebiliyor. Hatta yaşadıklarımızın detaylarını hatırlamasak bile.

Tek çocuklar narsisizme daha mı meyilliler?

"Tek çocuk muymuş? O halde kesin şımartılmıştır ve kendini çok beğeniyordur." Bu tarz önyargılara karşılık çalışmalar ne diyor dersiniz?

Romantik İlişkilerde Öfke

Öfkeyi ifade etme biçimlerimiz birbirinden nasıl farklılaşıyor? Gerçekten de öfkemizi partnerlerimizden çıkarmaya meyilli miyiz?

Aşırı Düşünmeyi Nasıl Azaltabiliriz?

Birçoğumuz yoğunluğumuzun ve meşguliyetimizin arasında aşırı düşünüp kendimizi strese sokmayı başarıyoruz. Bu durumu nasıl azaltabiliriz?

Çocuklarla Cinsellik Hakkında Konuşmak

Cinsellik çoğu insana göre konuşulması zor bir konu. Hele de karşınızdaki zor sorular soran bir çocuksa… Peki ya bu durumu nasıl yönetmeli?

Babalara şarkılar

Bu yazıda babaların çocuklarına veya çocukların babalarına yazdığı birbirinden güzel şarkıları ve o şarkıların hikayelerini bulabilirsiniz.

Anne-Kız İlişkileri

Anne kız arasında kurulan bağ, hayatın her dönemini büyük ölçüde etkiliyor. Peki bu yakınlığı kurmanın ve sürdürmenin yolu nelerden geçiyor?

Bebeklik ve Erken Çocuklukta Dönüm Noktaları

Hayatın her döneminde olduğu gibi, bebeklik ve erken çocuklukta da dönüm noktaları bulunuyor. Bu dönüm noktalarını öğrenmek ister misiniz?

Babalar Çocukları İçin Ne Yapabilir?

Anneler bir şekilde annelik sürecine daha çabuk adapte olurken babalar bu sürece alışmak için ne yapmalı? İşte yeni babalara tavsiyeler!

Erken Çocuklukta Kardeşler Arası Kıskançlık

Kardeşi olanların ilk anıları kardeşlerini ne kadar kıskandığına dair olabilir. Peki bu durum ebeveynlerle olan bağlanmadan nasıl etkilenir?

Ben Kötü Bir Anne Miyim?

Bir bebek sahibi olmayı her anne aynı şekilde deneyimlemeyebiliyor. Özellikle yeni anneler doğum sonrası depresyonu yaşayabiliyor.

Kendini Affetmenin İlişkilere Olan Etkisi

Kişinin kendisiyle kurduğu ilişki, romantik ilişkilerine de yansıyor. Kendini affetmek, ilişki memnuniyetini ve kalitesini etkiliyor.

İzleyenlere Çocukluk Aşkını Hatırlatacak 5 Film

İşte o günlüğünüze yazdığınız, belki de yaz akşamlarında eve çağrılıncaya kadar koşturduğunuz ilk aşkınızı sizlere hatırlatacak beş film!

İlkler Neden Unutulmaz? - İlk Aşk

Birçok insan ilk aşkını hatırlar. İlkleri bu denli unutulmaz kılan, bizde bu denli büyük etkiler bırakmasına sebep olan şey tam olarak ne?

Bobo Doll Deneyi

Çocuğunuz hoşunuza gitmeyen bir şey yaptığında "Hep televizyondan öğreniyor böyle şeyleri!" diyor musunuz? O halde yazımıza göz atmalısınız.

Evlilik mi birlikte yaşamak mı?

Partnerinizle bir süre birlikte yaşamak mı daha iyi bir fikir yoksa bir an önce evlenmek mi? Bakalım bilimsel bulgular bize neler söylüyor.

Bir Yabancıdan Bağlanma Figürüne

Nasıl oluyor da bir yabancı, bir gün geliyor da hayatımızdaki en önemli figürlerden biri haline dönüşüyor?

Çocuk sahibi olmak erkekleri nasıl etkiliyor?

"Çocuğun olunca değişirsin.", "Sen bir de çocuğu olunca gör." Çocuk sahibi olmak erkekleri gerçekten de etkiliyor mu? Eğer öyleyse, nasıl?

Çocuk İstismarı Nedir, Nelere Yol Açabilir?

Çocuk istismarı, çocuk için yıkıcı etkilere sahip olabiliyor. Üstelik bu zarar sadece fiziksel değil, psikolojik olarak çocuğu etkiliyor.

Ebeveynlerimizin aldatma davranışı bizi etkiler mi?

Ebeveynlerimizin birbirini aldatma davranışında bulunduğunu bilmek ya da öğrenmek, bizim de bu davranışı göstermemize neden olur mu?

İçini Açmak ve Yakınlık

Karşımızdaki kişiye kendimizi açmak her zaman çok kolay olmuyor. Bunu başarmanın ilişkilerimize olan katkısını ise göz ardı etmemek lazım!

Çocukları Ebeveynlerine Yakın Tutan Faktörler

Ebeveynlerin kimi zaman "Çocuğum benimle yeterince yakınlık kurmuyor." şeklinde yakındıklarına şahit oluyoruz. Peki bu yakınlık nasıl artar?

Habersizce Terk Edilmek: Ghosting

Bir sabah uyandınız, bir bakmışsınız terk edilmişsiniz! Ghosting nedir ve kişiye nasıl hissettirir tüm detaylarıyla yazımızda.

Minnettarlık duygusu ilişkilerimize iyi geliyor.

"İyi ki varsın, iyi ki hayatımdasın." Bu kısacık cümleleri sevdiklerimize sarf etmenin iyilik halimize iyi gelebileceğini biliyor muydunuz?

Ebeveynlerimiz kilomuzu da etkiliyor olabilir mi?

Ebeveynlerin çocuklarının bedenleri hakkında yaptıkları yorumlar tahminlerinin ötesinde etkilere sahip olabiliyor. Peki tam olarak nasıl?

Çocuklukta şiddete maruz kalmanın etkileri nelerdir?

Bir canlıya şiddet uygulamak, o canlının hayatını çok büyük ölçüde olumsuz bir şekilde etkiliyor. Peki ya şiddet çocuğa uygulanıyorsa?

Büyükanne ve büyükbabalar çocuklara çok iyi geliyor!

Anneanne, babaanne, dede... Tüm bu kişiler birçok kişi için özellikle de çocukluğun ayrılmaz birer parçası. Peki bizi nasıl etkiliyorlar?