Romantik İlişkilerde İletişim ve Yakınlık

yer tutucu

Özge Berfin Arıcı

Romantik İlişkilerde İletişim ve Yakınlık

Persuasion - Leonard Campbell Taylor

Persuasion - Leonard Campbell Taylor

İyi ve pozitif bir iletişim başarılı yakın ilişkilerin önemli bir göstergesi ve ilişkilerin her aşamasında önem taşıyor. 210 çiftin yer aldığı bir çalışmada, çiftlerin arasında evlilik öncesinde gözlemlenen olumsuz iletişim tarzlarının evliliklerin ilk 5 yılına da yansıdığı bulunuyor. Üç farklı kültürel grupta yer alan çiftler arasındaki iletişimi konu alan başka bir çalışmada ise aynı şekilde olumlu ve olumsuz iletişim davranışlarının, evlilik doyumu ile güçlü bir ilişkisinin olduğu görülüyor. Bu sonuç üzerinde kültürel grubun bir etkisi bulunamıyor.
relate-banner

İletişim ve yakınlık birbiriyle doğrudan ilişkili kavramlar. Çiftlerin, özellikle de mutsuz partnerlerin sık sık "iletişim kuramıyoruz" diye şikayet ettiklerini duyuyoruz. Fakat aslında bir ilişki içerisindeyken iletişim kurmamak imkansız. Romantik ilişkideki iki kişi arasında konuşmanın, fiziksel temasın, gülümsemelerin veya kendini açmanın olmaması, insanların birbirlerine karşı sahip oldukları duygular hakkında aslında çok fazla şey söylüyor. İletişim kurma isteği ve yeteneği, bir ilişkinin sağlıklı bir şekilde devam etmesine ve kişilerin o ilişkideki mutluluğuna büyük ölçüde katkıda bulunuyor. İyi haber şu ki etkili iletişim becerileri öğrenilebiliyor ve geliştirilebiliyor. 

İletişim, mesajların hem iyi bir şekilde gönderilmesine hem de alınmasına bağlı olarak gerçekleşiyor. Açık bir mesaj gönderdiğine inanmak, mesajın sizin niyet ettiğiniz şekilde anlaşıldığının garantisini vermiyor. Birinin demek istediği şey hakkında tahminlerde bulunarak onu yanlış anlamak oldukça olası. Yolladığınız mesajın nasıl anlaşıldığını görmenin en iyi yolu ise karşınızdaki kişiye ne anladığını sormak. Bunun için karşınızdaki kişiyle Virginia Satir'in önerdiği alıştırmayı yapabilirsiniz: Partnerinizle karşılıklı oturun ve biriniz doğruluğuna inandığı bir cümle söylesin. Diğeri "Yani …"diye cevap versin ve doğru anlayıp anlamadığını ona göstersin. Egzersizin amacı karşı taraftan üç "evet" cevabı almak.

Örneğin;

-Burası çok sıcak.

+Yani rahatsız oldum mu demek istiyorsun?

-Evet.

+Yani ben de mi terlemeliyim?

-Hayır.

+Yani sana bir bardak su mu getirmeliyim?

-Hayır.

+Yani bu konuda bir şey mi yapmamı istiyorsun?

-Evet.

Bunu daha sonra bir soru ile deneyebilirsiniz. Unutmayın, öncelikli amaç sorunun anlamını kavramak, soruyu cevaplamak değil.

İletişim becerilerinin belki de en kritik olduğu noktalardan biri de çatışma zamanları. Söylediğimiz bir söz, tartışmayı büyütüp başka noktalara taşıyabilir veya bir cümle veya bir dokunuşla tartışmanın çok daha sakin bir şekilde ilerlemesini sağlayabiliriz. Anlaşmazlık ve çatışmalar ortaya çıktığında diğer kişiyi suçlama ve çatışmanın yaratılması ve sürdürülmesindeki kişisel sorumluluğu reddetme veya en aza indirme yönünde doğal bir eğilimimiz bulunuyor. Halbuki böyle durumlarda karşı tarafı suçlamaktan kaçınmak ve her iki taraf için de kabul edilebilir çözümler bulmak için birlikte çalışmaya odaklanmak gerekiyor. Suçlama, bir tarafın diğerini yenmeye çalıştığı rekabetçi bir çaba iken gerçek iletişim, partnerlerin anlaşmaya odaklandığı işbirlikçi bir çabayı yansıtıyor. 

Sözsüz iletişimin de sözlü iletişim kadar önemli ve geniş yeri bulunuyor. Sözsüz iletişim; vücut dili, göz teması, tonlama, jest, mimik veya temas gibi çok çeşitli biçimler alıyor. İletişim esnasında sözlü ve sözsüz öğeler arasında bir tutarsızlık olan karışık mesajlar göndermek mümkün olabiliyor. Bu durumda alıcı bir şey duyuyor fakat aynı anda başka bir şey hissediyor. Sözlü ve sözsüz mesajlar çeliştiğinde, insanlar sözsüz bilgilere daha çok güvenme eğiliminde oluyor. Örneğin, partnerinizin en sevdiği televizyon programını izlemek için koltuğuna yığıldığını ve size şöyle dediğini düşünün: "Yardımcı olabileceğim bir şey var mı?" Burada sözlü mesaj her ne kadar yardım etme isteğini ifade etse de sözsüz eylemler tam tersini gösteriyor. Mesajı gönderen, alıcının sözsüz ipuçlarına cevap vermesini umarak programını izlemeye devam ederken aynı zamanda yardım etmeye istekli olduğu izlenimini veriyor. 

Bunun gibi karışık mesajların önüne geçmek ve partnerinizle sağlıklı iletişim kurabilmek için aranızdaki sözsüz iletişime dikkat etmek çok işe yarıyor. Partnerinizi dinlediğinizi, söyleyeceklerinin sizin için önemli olduğunu göstermek ve onu daha iyi anlamak için göz teması kurmak iyi bir yöntem. Partnerinizin stresli olduğunu gördüğünüzde ona sarılmanız veya hafif bir dokunuşunuz, konu hakkında konuşmak istemese bile yanında olduğunuzu gösterecektir. Ayrıca, sözsüz ipuçlarına dikkat kesilmek ne hissettiğini söyleyemeyen partnerin anlaşılmasına yardımcı olabilir. Örneğin, bulaşık makinesini boşaltırken çok fazla ses çıkarıyorsa belki de sizinle kızgın olduğu bir konu hakkında konuşmak istiyordur. Tartışma esnasında ses tonuna dikkat etmek, yüzünüzü partnere doğru çevirmek ve hatta temas kurmak çatışmanın daha sağlıklı geçmesini sağlıyor. Bu anlarda sinirli olsanız da göz devirmekten, küçümseyici veya sıkılmış olduğunuzu belirten mimiklerden kaçınmak gerekiyor.

Hepimiz her gün farklı sebeplerle karışık mesajlar gönderiyoruz ancak bu mesajlar genellikle iletişimimizde net ve dürüst olma isteksizliğinden kaynaklanıyor. Karışık mesajlar, doğru anlaşılmaya engel olabiliyor. Dürüstlük ve açıklık iletişimdeki yanlış anlamaları ve karışıklıkları en aza indiriyor.

[1] Markman, H. J., Rhoades, G. K., Stanley, S. M., Ragan, E. P., & Whitton, S. W. (2010). The premarital communication roots of marital distress and divorce: the first five years of marriage. Journal of Family Psychology, 24(3), 289-298.
[2] Rehman, U. S., & Holtzworth-Munroe, A. (2007). A cross-cultural examination of the relation of marital communication behavior to marital satisfaction. Journal of Family Psychology, 21(4), 759-763.
[3] Olson, D., Olson-Sigg, A., & Larson, P. J. (2008). The couple checkup: Find your relationship strengths. Thomas Nelson.
[4] Satir, V. (2016). İnsan Yaratmak (S. Yeniçeri, Çev.). İstanbul: Beyaz Yayınları (Orijinal çalışma basım tarihi 1988)[5] Olson, D., DeFrain, J., & Skogrand, L. (2019). Marriages and families: Intimacy, diversity, and strengths (9th Edition). New York, NY: McGraw Hill.

Benzer yazılar

Winslow Homer – On the Stile

Romantik İlişkilerde Takım Olabilmek: Ortak Hedefler

Aşk ve uyum mutlu bir romantik ilişki için önemli olsa da ortak ilişki hedefleri belirlemek, güçlü ve sürdürülebilir bir ilişkiye sahip olmamızda önemli bir rol oynuyor.
Domenico Ronca – Jealousy

Kıskançlık romantik ilişkiler için sağlıklı olabilir mi?

Kıskançlık doğru zamanda ortaya çıktığında ve doğru yönetildiğinde romantik ilişkilerimizdeki tatmini, güveni ve bağlılığı artırabiliyor.
Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Raımundo de Madrazo y Garreta, Masqueraders

“Hadi Beni Güldür Biraz!”

Araştırmalar mizahın partner seçiminde yer alan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. İyi bir mizah anlayışına sahip olmak, insanları daha çekici kılıyor
Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.

İlişkilerdeki 4 Alarm Verici İşaret

Romantik ilişkilerimizde büyük sorunlar baş göstermeden önce genellikle bize küçük ve gizli bazı uyarı işaretleri veriyorlar. Bu işaretler hakkında farkındalık kazanmak hem sağlığımızı korumamıza hem de daha olumlu ilişkilere adım atmamıza yardımcı olabilir.

“Ve Sonsuza Dek Mutlu Yaşadılar…”

Bir ilişkiye, çoğu zaman “sonsuza dek mutlu yaşamak” gibi beklentilerle başlarız. Ancak bu beklentiler karşılanmayınca hayal kırıklığına uğrayıp öfkelenir, hatta belki bazen o ilişkide olmaktan pişmanlık bile duyarız.
Ron Hicks

Tartışsak da Beraberiz

Hiç tartışılmayan bir ilişki güzel olurdu, öyle değil mi? Aslında tam olarak öyle değil. Tartışmalar sağlıklı yapıldığında ilişkimize çok iyi geliyor. Gelin birlikte bakalım.

İkinci Kez Aşık Olmanın Bize Getirdikleri

Her aşk hikayesi farklı olsa da aşkı yeniden bulma deneyimlerimizdeki çoğu süreç ortak. Bunlardan dördünü sizin için listeledik!

footer