Mutlu Çiftler Aynı Zamanda Mutluluk Saçan Ebeveynler Midir?

yer tutucu

Özge Berfin Arıcı

Mutlu Çiftler Aynı Zamanda Mutluluk Saçan Ebeveynler Midir?

Lorraine Christie

Lorraine Christie

Ebeveynlerin bir ilişkide ya da kendileriyle ne kadar mutlu olduğunun çocukları etkilediği biliniyor. Duygularımız bulaşıcı ve bu nedenle romantik partnerler birbirini koşulsuz olarak sevdiğinde, sevginin getirdiği mutluluk ve güven duygusu da çocukları olumlu yönde etkiliyor. Kurulan sağlıklı bir romantik ilişki ayrıca ebeveynleri daha iyi ebeveynler yapma potansiyeline de sahip. Aşk, sevgi gibi olumlu duygular ve partnerlerin birbirlerine verdiği sosyal destek, ebeveynleri daha sıcak ve çocuklarına karşı daha duyarlı hale getirebiliyor.
relate-banner

Partnerler bazen çocuklarını daha mutlu etmek için kendilerinden ve romantik ilişkilerinden ödün verebiliyorlar. Çocuğun getirdiği sorumluluklar ve iş yükünün yanında çocukların etkinlik ve oyun saatleri çiftlerin birbirlerine vakit ayırmalarını engelleyebiliyor. Öte yandan, evlilik geri planda kaldığında çocuklar bunu hissedebiliyorlar. Araştırmalar, çocuktan bağımsız olarak partnerlerin birbiriyle olan ilişkisinin ve çocukların önünde paylaştığı mutluluğun onların yetişkin yaşamları üzerinde doğrudan bir etkisi olabileceğini gösteriyor. Yani aslında mutlu çiftler, mutlu çocuklar yetiştiriyor.

Partnerler ilişkilerini ikinci plana attığında çocuklar bu yakınlığın eksikliğini hissedebiliyorlar. Ayrıca araştırmalar, mutsuz bir ilişkiye sahip ebeveynleri olan çocukların, mutlu çiftlerin çocuklarına kıyasla davranışsal veya akademik sorunlar yaşama olasılıklarının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Evlilik ve aile araştırmaları yapan Dr. Cowan, "İlişkinizi, çocuğunuzun içinde yaşadığı duygusal ortam olarak düşünebilirsiniz. Nasıl temiz hava solumasını ya da iyi beslenmesini istiyorsanız, aynı şekilde çocuğunuzun sevgi dolu bir ortamda büyümesini de istersiniz. Partnerinizle kendiniz için bir randevuya çıkmasanız bile bunu çocuklarınız için yapmaya çalışın" diyor.

Birçok çift tartışmamanın evliliği güçlendirdiğine inansa da evliliklerdeki gerçek sorun, huzuru korumak amacıyla bireylerin kendilerini partnerinden uzaklaştırdığı zamanlar oluyor. Bireyler çatışmaya neden olan meselelerle uğraşmaktan kaçınmak için kendilerini çalışmaya verebiliyor. Partnerler birbirlerinden uzaklaştıklarındaysa duygusal ihtiyaçlarının karşılanması için çocuklarına baskı yapabiliyorlar.

Çocuklarınız, davranışlarınızı ve alışkanlıklarınızı genç yaştan itibaren taklit ediyor. Bu durum, sizin sevdiklerinizle ileşim kurma şeklinizi de içeriyor. Siz ve partnerinizin sorunları ele alma ve şefkat gösterme şekli, birlikte geçirdiğiniz zaman, çocuğunuzun mutluluk düzeyinin yanında romantik geleceğini ve davranışlarını da şekillendirebiliyor.

[1] Frost, A. (2021, August 11). Happy couples make happy parents, study says. Verywell Family. Retrieved from https://www.verywellfamily.com/happy-couples-make-happy-parents-study-says-5195804
[2] Robinson, H. (2019, May 12). Happy parents, happy kids: Tips to strengthen your marriage. Parents. Retrieved from https://www.parents.com/parenting/relationships/staying-close/happy-parents/

Benzer yazılar

Her Zaman Mutlu Olmak Zorunda Değiliz!

Her duygunun hayatımızda bir yeri, görevi ve işlevi olsa da en çok mutluluk hakkında konuşuyor ve en çok mutlu hissetmek istiyoruz. Oysa, mutlu hissetmemek de mutlu hissetmek kadar normal.

Acilen Sevgili Aranıyor!

Online dating uygulamalardan tanıştığımız kişileri çok hızlı bir şekilde tanıyıp ardından hemen buluştuğumuz bu dönemin artıları ve eksileri neler olabilir?

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
Beyond the Pleasure Principle - Metra Mitchell

Romantik İlişkide Kendi Cinselliğini Yaşamak

Porno izlemek veya mastürbasyon ilişkiden tatmin olunmadığını mı gösterir? İlişkide partnersiz cinsellik hakkındaki yargıların temellerini ve doğruluğunu inceledik.
Midnight- Anne Magill (2011)

Aşkın Ömrü Ne Kadar?

Uzun süreli bir ilişkide tutkuyu korumak mümkün mü yoksa aşk zamanla azalarak biter mi? Yoğun duygular, geçen zamana karşı koyabilir mi?
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!

Partnerinize destek olamayacak kadar stresli misiniz?

Bazı faydaları olsa da genellikle stres hayatımızı ve ilişkilerimizi kötü etkiler. Stresle baş etmeye çalışmak enerjimizi zorlar, kaynaklarımızı tüketir ve partnerimize destek vermemize engel olabilir.

footer