Anne-Kız İlişkileri
Anne kız arasında kurulan bağ, hayatın her dönemini büyük ölçüde etkiliyor. Peki bu yakınlığı kurmanın ve sürdürmenin yolu nelerden geçiyor?
Ben Kötü Bir Anne Miyim?
Bir bebek sahibi olmayı her anne aynı şekilde deneyimlemeyebiliyor. Özellikle yeni anneler doğum sonrası depresyonu yaşayabiliyor.
Bobo Doll Deneyi
Çocuğunuz hoşunuza gitmeyen bir şey yaptığında "Hep televizyondan öğreniyor böyle şeyleri!" diyor musunuz? O halde yazımıza göz atmalısınız.
Çocuk İstismarı Nedir, Nelere Yol Açabilir?
Çocuk istismarı, çocuk için yıkıcı etkilere sahip olabiliyor. Üstelik bu zarar sadece fiziksel değil, psikolojik olarak çocuğu etkiliyor.
Çocuklarda Mental Sağlığı Destekleme Yolları
Çocuğunuzun mental sağlığını güçlendirmek ve desteklemek için bir ebeveyn olarak yapabilecekleriniz bulunuyor. Detaylar yazımızda!
Çocukluk Çağı Depresyonu
Çocuklarda da yetişkinlerdeki gibi psikolojik problemler görülebiliyor. Depresyon da buna örnek! Peki ya bunu anlamak nasıl mümkün oluyor?
Çocuklarla Cinsellik Hakkında Konuşmak
Cinsellik çoğu insana göre konuşulması zor bir konu. Hele de karşınızdaki zor sorular soran bir çocuksa… Peki ya bu durumu nasıl yönetmeli?
Çocukluk Çağında Duygusal İhmale Maruz Kalmak
Bir çocuğun en çok ihtiyacı olan şeylerden biri de ilgi görmek! Ebeveyni tarafından ihmal edilen çocuğun öz benliği zedelenebiliyor.
Bir Dargın Bir Barışık: Gelgitli İlişkiler
Bir gün harika, ertesi gün toksik... Gelgitli ilişkilerin bir günü diğerine uymuyor. Bu ilişkiler partnerlere büyük zarar verebiliyor.
Çocuğunuzu hem sevip hem de...
Annelik her zaman mutlu anlardan ibaret olmayabiliyor. Sınır koymakta ya da benliğinizi korumakta zorlanıyorsanız yalnız değilsiniz.
İlişkide Partnerinizden Beklemeye Hakkınız Olan 8 şey
"Partnerimin beni sevdiğini biliyorum ama hiç söylemiyor." Partnerimizden beklemeye ve istemeye hakkımız olan "temel" şeyleri anlatıyoruz.
Bir İlişkiyi Sağlıklı Kılan 6 Unsur
Deli divane aşık olmak, bütün günü birlikte geçirmek, her şeyi açık açık konuşabilmek, hiç kavga etmemek… Bir ilişkiyi sağlıklı kılan nedir?
Ebeveynlerimiz kilomuzu da etkiliyor olabilir mi?
Ebeveynlerin çocuklarının bedenleri hakkında yaptıkları yorumlar tahminlerinin ötesinde etkilere sahip olabiliyor. Peki tam olarak nasıl?
Evlilik mi birlikte yaşamak mı?
Partnerinizle bir süre birlikte yaşamak mı daha iyi bir fikir yoksa bir an önce evlenmek mi? Bakalım bilimsel bulgular bize neler söylüyor.
Ya partnerimle sevgimizi farklı şekilde gösteriyorsak?
Sevgimizi göstermenin tek bir yolu olmak zorunda mı? Yoksa herkes aşkını nasıl isterse öyle mi yaşar? Peki bunların ilişkimize etkisi ne?
Koronavirüs Kaygısıyla Baş Etmenin 4 Yolu
Sosyal izolasyon koronavirüsten korusa da psikolojik zararlar yarattıyor. Yalnızlıktan korunmak için deneyebileceğimiz farklı yollar var.
Farkındalık Meditasyonu Liderlik Becerilerine Nasıl Katkı Sağlar?
Son yıllarda oldukça popülerleşen farkındalık meditasyonu liderlik becerilerimizi geliştirmek konusunda da yardımcı olabilir!
Hatalarımızı Kabul Etmek Bizi Nasıl Etkiliyor?
Tartışma içerisinde hatalarımızı kabul etmek hep kolay olmuyor, bu yazımızdaki yöntemler bunu sağlıklı bir şekilde yapmanızı sağlayabilir.
İletişimi Kesmek Problemleri Çözer Mi?
Partnerinizle konuşmayarak onu cezalandırmaya çalıştığınız oldu mu? Sessiz muamele, partnere ve ilişkiye ciddi zararlar veriyor.
Çocuk Gelişiminde Babanın Rolü ve Önemi
Çocuğa en iyi şekilde annenin bakabileceğini, babaların sadece yedek oyuncu olduğunu düşünenlerden misiniz? O halde buyrun yazımıza!
Sosyal Medya ve İş Yerindeki Üretkenlik
Sosyal medyanın hayatımıza girmesi bütün sosyal ilişkilerimizi etkilediği gibi iş yapma deneyimimizi de derinden etkiliyor.
Toplantıların Verimini Artırmak İçin 5 Öneri
Bir ofiste çalıştıysanız mutlaka "bitse de gitsek" dediğiniz bir toplantı olmuştur. Toplantıları verimli hale getirmek için ne yapılabilir?
Uzak Mesafede Çalışan Takımınızı Nasıl Motive Edebilirsiniz?
Uzak mesafeden çalışan bir takımınız varsa, onları motive etmenizde yardımcı olacak öneriler için bu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Arkadaşlıklar Zamanla Nasıl Değişiyor?
Çoğu zaman göz ardı etsek de arkadaşlar hayatımızda büyük bir yere sahip. Peki arkadaşlarımızın bize sağladığı faydalar neler?
Bebeklerin ve Çocukların Gelişimi
Her çocuğun gelişim süreci ve ihtiyaçları kendisine özel olsa da bazı ortak noktalar da bulunuyor! Bu ortak noktaları öğrenmeye ne dersiniz?
Ergenlik Döneminde Arkadaşlık
Ergenlik dönemi birçok kişinin hayatında zorlayıcı bir dönem olabiliyor. Değişen benliğimiz ile arkadaşlıklarımız da değişiyor mu?
Babaların Çocuk Büyütmedeki Rolü
Babalar çocukların gelişim sürecinde çok büyük bir etkiye sahip. Baba ve çocuk arasındaki bu ilişkiyi neler etkiliyor olabilir?
Hamilelik Döneminde Stres
Hamilelik, yarattığı fiziksel ve duygusal değişikliklerle stresli bir hale gelebilir. Stresinizin farkına varmak için neler yapabilirsiniz?
Bebeklikte Beslenmenin Yetişkinlik Dönemine Etkisi
Bebeklerin yeme alışkanlığını neler etkiliyor? Nasıl sağlıklı bir yeme alışkanlığı kazandırılabilir? Ebeveynlere önerilerimiz için göz atın!
Boşanma Sürecinde Çocuk İçin Neler Yapılabilir?
Boşanma süreci ebeveynler için olduğu kadar, çocuklar için de zorlu bir süreç. Peki bu süreç en kolay şekilde nasıl atlatılabilir?
Bebeklik ve Erken Çocuklukta Dönüm Noktaları
Hayatın her döneminde olduğu gibi, bebeklik ve erken çocuklukta da dönüm noktaları bulunuyor. Bu dönüm noktalarını öğrenmek ister misiniz?
Bilinçli Ebeveynlik Nedir?
Ebeveynin kendi duygularının farkında olması ve bunları yönetebilmesi, çocuğuyla olan ilişkisine de yansıyor. Peki nasıl mı?
Erken Çocuklukta Kardeşler Arası Kıskançlık
Kardeşi olanların ilk anıları kardeşlerini ne kadar kıskandığına dair olabilir. Peki bu durum ebeveynlerle olan bağlanmadan nasıl etkilenir?
Eşyalara Bağlanma
Sahiplenme duygumuz biz bebekken başlıyor ve zamanla değişiyor. Bu yazımızda çocukların ve yetişkinlerin eşyalarla olan bağına bakıyoruz!
Çocuklarla Nasıl Oynamalıyız?
Sevgili ebeveynler, isterseniz çocuklarınızın 1 numaralı oyun arkadaşı siz olabilirsiniz. Bu işin püf noktaları ise yazımızda!
Çocuklar için hayvanlar daha öncelikli olabiliyor.
Çocuklar dünyayı yetişkinlerden daha farklı algılıyorlar. Peki söz konusu hayvanlar olduğunda algıları nasıl farklı oluyor?
Çocuklukta Duygusal İhmalin 5 Türü
Çocuklukta karşılaştığımız bazı davranışlar bize duygusal ihmal yaşatıyor. Bunların neler olduğunu öğrenmek ister misiniz?
Çocuklarla Neden Felsefe Çalışmalıyız?
"Çocuklar felsefeden ne anlar?" demeyin! Felsefe alıştırmaları yapmak çocukların düşünme yeteneklerini geliştiriyor ve pekiştiriyor.
Cinsel İstismara Maruz Bırakılmış Ebeveyn Olmak
Çocuklukta istismara maruz kalmak kurduğumuz veya kuracağımız bağları etkileniyor mu? Peki ya bu travmalar ebeveynliğimize yansıyor mu?
DEHB - Yanlış Bilinenler
"Dikkat eksikliği gerçek bir problem değildir!" deyip geçmek çocuğunuzun yaşadığı zorlukları göz ardı etmenize yol açabilir. İşte işin aslı!
Doğum Sonrası Depresyonu - Yanlış Bilinenler
Doğum sonrası kadınlar kendilerini nasıl hissedebilirler? Depresyonda olduklarını düşünmek için sürekli ağlıyor olmaları mı gerekir?
Karantina Sürecini Partnerden Ayrı Geçirmek
Pandeminin getirdiği kaygı ve stresin üstüne bir de partnerinizden mi ayrısınız? İlişkinizi olumlu bir şekilde sürdürmeniz için öneriler hazırladık.
Ebeveynlikte Tükenmişlik Sendromu
Ebeveynler kendilerini ebeveynliğin getirdiği sorumluluklar altında eziliyor gibi hissedebiliyor. Peşinden de tükenmişlik sendromu geliyor!
Partner ile Açık İletişim Kurmak
Partnerinizle bazı konuları konuşmaktan kaçındığınızı ya da konuşmayı ertelediğinizi hissediyor musunuz? Çözümü yazımızda bulabilirsiniz.
Çocukluk travmasının olası etkileri nelerdir?
Çocuklukta yaşanan travmalar, bizi hayatımız boyunca takip edebiliyor. Hatta yaşadıklarımızın detaylarını hatırlamasak bile.
Ebeveynlerimizin aldatma davranışı bizi etkiler mi?
Ebeveynlerimizin birbirini aldatma davranışında bulunduğunu bilmek ya da öğrenmek, bizim de bu davranışı göstermemize neden olur mu?
Kısa Süreli Ayrılıklar Bizi Nasıl Etkiliyor?
Çiftlerin partnerlerinden kısa süreli de olsa ayrı kalmaları birçok psikolojik ve fizyolojik değişim yaşamalarına sebep oluyor.
Stres İlişkilerimizi Nasıl Etkiliyor?
Günlük yaşantımızın bir parçası haline gelen stresle başa çıkmak zor olabiliyor. Bu durumun ilişkilerimizi etkilemesi ise kaçınılmaz oluyor.
Romantik İlişkilerde Tartışma ve Sonrası
Tartışmaların ardından yaşanan uzun gerginliklere birçoğumuz aşinayız. Peki tartışma sonrasında ilişkimizi iyileştirmek için ne yapmalıyız?
Tartışmalar Ne Zaman Bir Sorun Haline Geliyor?
"Amaan, tartışma dediğin ilişkinin tuzu biberi." Peki ya tuzu biberi fazla kaçırırsak neler olur? Nedir bu işin doğru yöntemi?
Evcil hayvanlar çocukların gelişimini olumlu etkiliyor.
Evcil hayvana sahip olmak çocukların gelişimini nasıl etkiliyor? Cevabı yazımızda!
Çocuklarla birlikte video izlemenin ne faydası var?
Çocuklarla beraber video izlemenin ne kadar zevkli olduğunu bilinir. Peki ya bunun çocukla ilişkiniz için çok faydalı olduğunu söylesek?
Çocuklar ikiyüzlülüğü ne zaman fark ederler?
Çocukların gelişim sürecinde çevrelerini keşfetmesinin zaman aldığını biliyoruz. Peki ya konu ikiyüzlülük olunca bunu fark edebilirler mi?
Yabancılarla kısa etkileşimler bile bize iyi geliyor.
Her sabah kahve aldığınız cafede birileriyle sohbet etmek ya da hiç tanımadığınız birine selam vermek gününüzü güzelleştirebilir desek?
Büyükanne ve büyükbabalar çocuklara çok iyi geliyor!
Anneanne, babaanne, dede... Tüm bu kişiler birçok kişi için özellikle de çocukluğun ayrılmaz birer parçası. Peki bizi nasıl etkiliyorlar?
Çocuk sahibi olmak erkekleri nasıl etkiliyor?
"Çocuğun olunca değişirsin.", "Sen bir de çocuğu olunca gör." Çocuk sahibi olmak erkekleri gerçekten de etkiliyor mu? Eğer öyleyse, nasıl?
Çocuklukta şiddete maruz kalmanın etkileri nelerdir?
Bir canlıya şiddet uygulamak, o canlının hayatını çok büyük ölçüde olumsuz bir şekilde etkiliyor. Peki ya şiddet çocuğa uygulanıyorsa?
Çocukları Ebeveynlerine Yakın Tutan Faktörler
Ebeveynlerin kimi zaman "Çocuğum benimle yeterince yakınlık kurmuyor." şeklinde yakındıklarına şahit oluyoruz. Peki bu yakınlık nasıl artar?
Çocuk Yetiştirme - Yanlış Bilinenler
Hepimizin çocuk yetiştirmeye dair duydukları ve uygulamaya çalıştıkları oluyor. Peki bu duyduklarımızın ne kadarı doğruları yansıtıyor?
Evcil Hayvanların Çocuklara Etkileri
Çocuğunuzun evcil hayvan isteği hakkında tereddütleriniz mi var? Bu yazımız endişelerinizi gidermenize yardımcı olabilir.
Evlat Edinilen Çocuklarda Bağlanma
Evlat edinilen çocukların yaşlarına bağlı olarak stabil, tutarlı ve kaliteli bakım almasıyla ebeveynlerine güvenli bağlanması mümkün.
İki Dil Bilen Çocuklar - Yanlış Bilinenler
İki dilli çocuk yetiştirmek hakkında birçok yanlış inanış buluyor. Bu yazımız kafa karışıklığınızı gidermenize yardımcı olabilir.
İnternet Çocukları ve Ekran Kullanımı
Çocuğunuzun ekran süresi diğer aktiviteleriyle dengeli olduğunda bir tehdit oluşturmuyor. Peki ekran süresini nasıl ayarlayabilirsiniz?
Mizacın Ebeveynlikteki Önemi
Çocuğunuzla mizaçlarınız çok benzese de hiç benzemese de onun mizacına uygun şekilde yaklaşarak aranızda bir denge kurmanız mümkün.
Mizaç Nedir?
Her çocuk farklı mizaç özelliklerine sahip. Mizaç doğuştan gelse de ebeveynlik tutumlarınız çocuğunuzun özelliklerini etkiliyor.
Oyun Nedir?
Çocukların duygusal, fiziksel ve zihinsel gelişimi için oyunun çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu yazımızda oyunun tanımını ele alıyoruz.
Sosyal kaygı bozukluğu iletişim kurmayı nasıl etkiler?
Sosyal kaygı bozukluğu yaşayan kişiler, başkalarıyla olan iletişimlerinde problemler yaşayabiliyorlar. Peki nasıl ve neden?
Arabadaki tartışmalar kazalara yol açabiliyor.
Daha önce hiç arabadayken yanınızdaki kişiyle tartışmaya başladınız mı? Peki bu durumun kazaları artırabileceğini biliyor muydunuz?
Çocuk İstismarı - Yanlış Bilinenler
Çocukların istismara maruz kaldıkları nasıl anlaşılır? Çocuğun bu duruma ve onu taciz eden kişiye tepkisi ne olur? İşte yanlış bilinenler!
Mesajlaşırken neler söylenmemeli?
Mesaj ve yüz yüze konuşma arasında iletişimi ciddi şekilde etkileyen farklar bulunuyor. Peki bu farklar neler ve nelere dikkat etmeliyiz?
Otizm Spektrum Bozukluğu Bağlanmaya Engel mi?
Otizmin sosyal ilişki kurmakta bazı zorluklara sebep olduğunu biliyoruz. Peki bu, otizmli bireylerin bağ kuramayacağı anlamına mı geliyor?
Oyuncak ve Oyun Alanı Seçimi
Çok çeşitli oyuncaklar arasından çocuğunuz için hangilerini alacağınız konusunda kafa karışıklığı mı yaşıyorsunuz? Bu yazımız sizin için!
Oyuncu Ebeveynliğin Etkileri
Oyun, çocuk ve ebeveynin yakın ve sıcak bir ilişki kurabilmesini sağlıyor. Oyuncu ebeveynlik size ve çocuğunuza çok iyi gelecek!
Gönüllü Çocuksuzluk Nedir?
Her kadın bir gün anne olmak ister mi? Çocuksuz aile olur mu? Nedir bu gönüllü çocuksuzluk? Tüm bu soruların cevabı yazımızda!
Çocuklarda Psikolojik Esneklik
Çocuklukta yaşadığımız travmalar bizi geri dönülmez şekilde etkiler ve asla toparlanamaz mıyız? Psikolojik esneklik sayesinde cevap hayır!
Pozitif Psikolojinin Çocuk Gelişimine Yararları
Pozitif psikoloji ebeveynlerin, çocuklarının gelişiminde güçlü yanlarına odaklanmalarını sağlıyor. Başka ne gibi yararları bulunuyor?
Akran Grupları, Akranlar Arasında Kabul Görme ve Çatışma
Çocuğun akranları tarafından "sevilesi" görülmesine akran kabulü deniyor. Akranları tarafından kabul edilmek ve reddedilmek neye yol açıyor?
Çocuğuma Dürüstlüğü Nasıl Aşılayabilirim?
Çocuklukta yalan söylemenin yaygın görülen bir özellik olduğu biliniyor. Çocuğunuzu dürüst olması konusunda nasıl destekleyebilirsiniz?
Farklılıklar ile ilgili Çocuk Kitapları
Her bireyin özel olduğunu öğrenmek çocukların insani değerleri tanımalarına yardımcı olur. Farklılık hakkında kitap önerilerimiz yazımızda!
Çocuğumun Korkuları Normal Mi?
Birçok çocuk ebeveynlerinin desteğiyle zamanla korkularının üstesinden geliyor. Peki çocuğunuza korktuğu anlarda nasıl destek olabilirsiniz?
Çocuklarda Adım Adım Arkadaşlık
Hayatın farklı dönemlerinde değişen arkadaşlık ilişkileri, gelişerek varlığını sürdürmeye devam ediyor. İşte adım adım arkadaşlık evreleri!
Çocuk ve Ebeveyn Arasındaki Güç Mücadeleleri
Çocuk ve ebeveynler arasındaki güç mücadeleleri sanıldığı gibi yanlış değil! Peki bu süreçte ebeveynler nasıl davranmalı?
Çocuğunuza Sağlıklı Sınırları Nasıl Öğretebilirsiniz?
Çocukların bireyselleşmesi için ebeveynlerin onlara sınırlarını korumayı öğretmesi çok önemli. Peki nasıl sorusunun cevabı ise yazımızda!
3-4 Yaş Grubu için Oyun Önerileri
Çocuğunuzla oynamak için yeni oyunlar bulmakta zorlanıyor musunuz? 3-4 yaş grubundaki çocuğunuz için bazı oyun önerilerimiz var!
Yeni Doğan Bebeklerde Dil ve Bilişsel Gelişim
İlk üç yıl bebeklerde dil gelişimi için çok önemli. Peki, yenidoğanlar ve bebekler konuşma ve dil becerilerini nasıl kazanıyorlar?
Çocuklar için Farkındalık Egzersizleri
Farkındalık, çocuklarda sosyal becerileri ve odaklanmayı geliştiriyor. Farkındalığı geliştirmek için pratik önerilerimiz bu yazımızda!
Bebeklerin Sosyo-Duygusal ve Fiziksel Gelişimi
Bebeğinizin ilk kez ne zaman gülümsediğini hatırlıyor musunuz? Bu yazımızda bebeklerin ay ay duygusal ve fiziksel gelişimlerini inceliyoruz!
Yeni Kardeş İle İlk Bağlanma
Bağlanma denince aklımıza ilk olarak anne ile çocuk arasındaki etkileşim geliyor. Fakat, bağlanma ailenin diğer üyeleriyle de gerçekleşiyor!
Duygusal İhmal: Ebeveyn Tipleri
Duygusal açıdan ihmalkar ebeveynler çocuklarına karşı duyarsız olup onları yalnız bırakıyor. Peki bu hangi ebeveynlik çeşitlerini içeriyor?
Çocukları Duygularını İfade Etmeye Teşvik Edecek Pratikler
Kimi zaman duygularımızı dışa vurmakta zorlanabiliyoruz. Peki ya çocukları bu konuda teşvik etmek onları iyi yönde etkiler mi?
Engelli Bir Çocuğun Ebeveyni Olmak
Çocuğunun engelli olması, genellikle toplum içinde konuşulmayan konulardan biri. Peki engelli bir çocuk ebeveyni olmak nasıl bir deneyim?
Hamileliğe Olan Yaklaşımım Çocuğumu Nasıl Etkiliyor?
Hamilelik birçok kadın için sancılı bir süreç olsa da, annenin hamileliği çocuğu da derinden etkileyebiliyor. Peki nasıl?
Çocuğum için Uygun Okulu Nasıl Seçebilirim?
"Çocuğum hangi okula gitmeli?", "Onun mizacına uygun bir eğitimi ona nasıl sağlarım?" soruları size endişe veriyorsa, buyrun yazımıza!
Çocukların İnternet Güvenliği
Çocuğunuz bilgisayar başındayken neler yaptığı sizin için bir endişe konusu mu? Peki bu konudaki güvenliğini nasıl sağlarsınız?
Yap-İnan Oyunları
Çocuklar oyunla öğrenebiliyor, gelişebiliyor ve kendilerine olan güvenleri artabiliyor! Bu oyunları çocuğunuzla oynamaya ne dersiniz?
Çocuklarla Cinsellik Hakkında Konuşulması Neden Önemli?
Çocuklarla cinsellik konuşmak bir tabu olsa da, çocukların sağlıklı bir ergenlik süreci yaşamaları için bu konu elzem bir noktada bulunuyor.
Ebeveynlerimiz Bizim Ebeveynliğimizi Nasıl Etkiliyor?
Ebeveynlerimizden gördüklerimizi çocuklarımız üzerinde uygulayabiliyor, onların ebeveynlik stillerini devam ettirebiliyoruz. Peki neden?
Çocuklar İçin Felsefe Egzersizleri
Çocuklarla felsefe çalışmak onların sorgulama ve iletişim yeteneklerini geliştiriyor. Peki hangi egzersizlerle bunu destekleyebilirsiniz?
Erken Çocukluk Dönemi Eğitiminde Teknoloji Kullanımı
Eğitimde teknoloji kullanımı günümüzde yaygın olarak işliyor. Peki erken çocukluk dönemindeki çocuğunuz için uygun pratikler neler?
Anne-Çocuk İlişkisini İçeren 4 Kitap
Anne ve çocuk arasındaki ilişki herkes için çok özel. Bu ilişkiye dair çocuk kitabı önerilerimiz yazımızda!
Babalara şarkılar
Bu yazıda babaların çocuklarına veya çocukların babalarına yazdığı birbirinden güzel şarkıları ve o şarkıların hikayelerini bulabilirsiniz.
Hayvan şiddetine Tanık Olan Çocukla Nasıl Konuşmalıyız?
Bir hayvanın şiddete maruz kaldığına tanık olan çocuk bu durumdan nasıl etkilenir? Peki ya çocukla nasıl iletişim kurulmalı?
Baba Oldum, Peki Ya şimdi?
Baba olana dek yaşanan o sevinç, çocuk dünyaya geldikten sonra yerini endişeye bırakabiliyor. Peki bu süreçte babalar ne yapabilir?
Montessori Ekolünde Oyunun Yeri
Montessori ekolünde oyun nasıl bir yer tutuyor? Sizce çocuğunuza uygun bir ekol mü? Yazımızı inceleyerek bilgi sahibi olun!
Çocuğa İstenmeyen Davranışları İçin Ceza Vermek
Çocuğu cezalandırmak, istemediğiniz davranışlarını sona erdirmek için yerinde bir çözüm mü? Aileler başka hangi yöntemlere başvurabilir?
2 Yaş Motor Gelişimi
Çocuğunuz 2 yaşına geldi ve ne tür motor gelişimleri olacağını heyecanla bekliyor musunuz? Hadi gelin birlikte inceleyelim.
Video Oyunlarının şaşırtıcı Faydaları
Çocuğunuzun video oyunları oynaması sizi rahatsız mı ediyor? Bunların ona zararlı olduğunu mu düşünüyorsunuz? O halde yazımızı okuyun!
İzleyenlere Çocukluk Aşkını Hatırlatacak 5 Film
İşte o günlüğünüze yazdığınız, belki de yaz akşamlarında eve çağrılıncaya kadar koşturduğunuz ilk aşkınızı sizlere hatırlatacak beş film!
Dostluk Temalı Romanlar - 2
Montaigne, dostluğun kolları birbirimizi dünyanın bir ucundan diğerine kucaklayabilecek kadar uzundur, derdi. İşte dostluk temalı iki roman!
Çocukların Arkadaşlık İlişkilerini Güçlendirecek 5 Kitap
Yeni arkadaşlıklar kurmaya cesaret etmek, çocuklar için zorlayıcı olabilir. Bu konuda çocuğunuza yardımcı olabilecek kitapları derledik!
Doğal Afet Sonrası Çocuklarla İletişim
Doğal afetler çocuklar için anlamlandıramadıkları bir deneyim olabiliyor. Peki bu konuyu ele alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Sevginizi Geri Çekmeyin, Adaleti Güçlendirin!
Çocuğunuza sevginizi olabildiğince göstermenin, hissettirmenin ne gibi faydaları var? şefkat neden çocuklara iyi gelir? Detaylar yazımızda!
Romantik İlişkilerde İletişim ve Yakınlık
İyi ve pozitif bir iletişim başarılı yakın ilişkilerin önemli bir göstergesi ve ilişkilerin her aşamasında önem taşıyor.
Kızım sen benim gibi olma!
Anneleri okuma yazma bilmeyen kadınlar, kız çocuklarının eğitimini nasıl teşvik ediyorlar?
Çocukluk Çağı Mastürbasyonu
Toplumda, mastürbasyonun ergenlikte başladığına dair bir algı bulunuyor. Peki o halde neden çocukluk çağı mastürbasyonu kavramı var?
Teknoloji ve Çocuklar - Yanlış Bilinenler
Günümüz çocukları teknolojiyle fazlasıyla haşır neşir durumda. Peki bu durum gerçekten de sosyal etkileşimlerini azaltıyor mu?
1-3 Yaşındaki Çocuklarda Dil Gelişimi
"Çocuklar ilk ne zaman konuşmaya başlarlar?" ve "Çocuğunuzun hala konuşmaya başlamamış olması normal mi?" gibi soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz!
Akran Grupları Tarafından Reddedilen Çocuklar ve Akran Kıskançlığı
Küçükken hiç akranlarınız tarafından reddedildiğiniz, arkadaş gruplarından dışlandığınız oldu mu? Peki bu tarz durumlarda ne hissederiz?
Çocuklarda şefkat Gelişimi
Çocuklara şefkatli bir şekilde yaklaşmak ve onlara sevgi dolu bir ortam sağlamak, geleceğe daha emin adımlar atan yetişkinler olmalarına yardımcı oluyor. Peki nasıl?
Çocukluk Çağının Korkulu Rüyası: Zorbalık
Zorbalığa uğramak çocuklarda travmatik izler bırakabiliyor. Peki çocuğunuzun zorbalığa uğradığını nasıl anlayabilirsiniz?
Erken Çocukluk Eğitiminde Reggio Emilia Yaklaşımı
Reggio Emilia yaklaşımı problemlere barışçıl çözümler geliştirmenin önemini vurguluyor. Peki bu yaklaşımın 3 ana amacı nedir?
Çocuğunuza Onu Sevdiğinizi Göstermenin 7 Yolu
Kimi zaman çocuğunuzun onu ne kadar sevdiğinizi bilmediğini hissediyor olabilirsiniz. İşte bunun önüne geçmek adına yapabilecekleriniz!
Yapışkan Bantlar ile Oynayabileceğiniz Oyunlar
Yapışkan bant kullanarak hem çok eğlenip hem de çocuğunuzun büyük kas gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Oyun önerilerimiz yazımızda!
Çocukluk Dönemi - Yanlış Bilinenler
Çocuğunuz hayali arkadaşlarıyla mı konuşuyor? Peki bu endişe etmenizi gerektirecek bir durum mu? İşte doğru bilinen yanlışlardan biri!
Çocuklarda Dürtüsel Davranışlar
Düşünmeden yaptığımız eylemleri içeren dürtüsellik davranışları çocuklarda sık görülebiliyor. Bu yazımızda çocuklarda görülen dürtüsel davranışları anlatıyor olacağız!
Travmatik Olaylar Çocuklarla Nasıl Konuşulur?
Travmatik olayları çocuklarla direkt olarak konuşmanın ya da hiçbir şekilde konuşmamanın yıkıcı sonuçları olabiliyor.
Sıcaktan Etkilenen Hayvanlara Çocuklarla Birlikte Destek Olmak
Sıcak yaz günleri sadece bizi değil aynı zamanda hayvanları da etkiliyor. İşte, bu günlerde zorlanan hayvan dostlarımıza yardım ederken çocuğunuzun size eşlik etmesini sağlayacak dört öneri!
Çocuklar İçin Ahlak Felsefesi Egzersizi
Çocukların felsefi tartışmalarla kavramları sorgulaması onların düşünce sürecini geliştiriyor. Bu yazımızda da bir ahlak felsefesi egzersizi sunuyoruz!
Doğa ile ilgili 4 Çocuk Kitabı
Büyük bir orman yaşam alanını kaybettiğimiz bu günlerde çocuklara doğayı, özellikle de ormanları hatırlatacak 4 kitabı sizlerle tanıştırmak istedik!
Babanın Yaşadığı Doğum Sonrası Depresyonu
Bir bebeğin doğumu herkes için farklı duygular uyandırabiliyor. İşte babaların yaşadığı doğum sonrası depresyon hakkında her şey!
Çocuğum Nasıl Bir Oyuncu?
Çocukların yaşlarına ve sosyal ortamlarına bağlı olarak oynadıkları oyun türleri değişebiliyor. Çocuğunuzun oyunculuk alışkanlıklarını keşfedin!
Teknolojinin Çocukların Beyin ve Dil Gelişimine Etkileri
Televizyon veya tablet kimi zaman çocukları "oyalamak" için iyi bir seçenek gibi duruyor. Fakat ekranlar insan etkileşiminin yerini tutar mı?
Çocuklara Cömert Olmayı Öğretmek
Gelecek neslin daha cömert yetişmesi elbette ebeveynlerin elinde. Peki ya daha cömert çocuklar yetiştirmenin temel yolları neler?
Tuvalet Eğitimi Öncesinde Bilmeniz Gerekenler
Tuvalet eğitimi önemli olduğu kadar zor ve hassas bir süreç. Bu süreci sağlıklı yönetebilmek için öncesinde biraz bilgi edinmekte fayda var.
'İdeal' anne duyarlı anne midir?
Duyarlı annelik çocukların fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarına karşı duyarlı olmak olarak tanımlanıyor. Duyarlı anneliği neler etkiliyor?
Çocuklarla Hayvan Hakları Konuşmak: Oyun Önerileri
Hem hayvanları tanımak hem de hayvan haklarını öğrenmek için çocuğunuzla birlikte oynayabileceğiniz eğlenceli 3 oyun listeledik!
Çocukların Cinsiyeti ve Oyun Eğilimleri
Çocukların cinsiyetine göre oyuncak seçimleri, aileleri endişelendiren bir konu olabiliyor. Peki, cinsiyete göre atfedilen renkler ve oyuncaklar olması doğru mu?
“Ben Küçük Müyüm?” Egzersizi
Çocuklara felsefi sorular sorarak onların düşünme ve sorgulama becerilerini geliştirebiliriz. Bu yazımızda sizin için bir soru önerimiz var!
Babalık ve Testosteron
Baba olan ve çocuklarıyla her gün vakit geçiren erkeklerin testosteron seviyelerindeki düşüş daha hızlı oluyor.
Akıllı Telefonlar Ebeveynlerin Dikkatini Dağıtıyor
Akıllı telefonlar, ebeveynlerin çocuklarıyla vakit geçirirken bağ kurmasına engel olabiliyor. Peki tam olarak nasıl?
Oyun Rehberi
Çocuğunuzla oynadığınız oyunları daha keyifli hale getirecek ve oyun davranışlarınıza katkı sağlayacak bir oyun rehberi hazırladık.
Çocukluk Çağı Travması
Çocuk tarafından deneyimlenen, hayatını tehdit eden olaylar çocukluk çağı travması olarak tanımlanıyor. Yazımızda bu travma türünü inceliyoruz!
Çocuklarda En Yakın Arkadaş Kavramı
Çocukların en yakın arkadaşlarının olması gerekli mi? En yakın arkadaşı olmayan çocuklar hayata daha mı dezavantajlı başlıyorlar? Cevaplar yazımızda!
Çocuğumun Motor Gelişimini Nasıl Destekleyebilirim?
3-4 yaş döneminde çocukların motor gelişiminde neler oluyor? Siz çocuğunuzun gelişimine nasıl destek olabilirsiniz?
Çocukların Yemek Alışkanlıklarıyla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Yemek sofrasında söylenen "˜O tabak bitecek!' cümlesi çocukların yeme alışkanlıklarını nasıl etkiliyor? Cevabı bu yazımızda!
Ergenlik Döneminde Akademik Başarı
Ergenlik döneminde akademik başarıyı etkileyen birçok faktör bulunuyor. Peki ergenlik döneminde kimler okulda daha başarılı oluyor?
Beklenmeyen Hamilelik Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?
Beklenmeyen bir hamilelik yaşandığında bu duruma psikolojik açıdan hazır olmak adına gerçekleştirebileceğimiz birkaç yöntem bulunuyor.
Çocuğum bir oyunu kaybettikten sonra ona nasıl yardım edebilirim?
Oyunları kaybeden çocuklar hayal kırıklığına uğrayabiliyorlar. İşte, bir oyunu kaybettikten sonra çocuğunuza yardımcı olacak öneriler!
Bağlanma Hakkında Kitaplar
Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!
Siber Zorbalık
Günümüzde birçok çocuk, siber zorbalığa maruz kalabiliyor. Çocukların ve ebeveynlerin siber zorbalık konusunda bilgi edinmeleri oldukça önemli.
Yalnız Çocuklar
Çocuklar zaman zaman yalnız hissedebiliyor. Bu yazımızda çocukların kısa veya uzun süreli hissettikleri yalnızlık duygusunu işledik.
3-5 Yaş Dil Gelişimi
3,4 ve 5 yaşlarındaki çocuklar neleri anlıyor, öğrendikleri kelimeleri nasıl kullanıyorlar ve nasıl cümleler kurabiliyorlar?
Ebeveynlerimizden Sürekli Duyduğumuz 6 Cümle
Zihnimize ebeveynlerimizin sesiyle kazınan bazı cümleler var. O cümlelerden altısını seçtik. Bakalım aralarında size de tanıdık gelenler var mı?
Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?
Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.
İnsan Cinselliğinin Temel Parçalarından Biri: Cinsel Fanteziler
Fanteziler, cinselliğin gerçek fakat bir o kadar da konuşulmayan tarafı. Bu konudaki soru işaretlerinizi giderecek bir yazı hazırladık.
3-6 Yaş Arası Çocuklara Öğretilecek Yaşam Becerileri
Çocuklarımıza hayata dair öğretmemiz gereken çok fazla şey var. Peki örneğin, 3-6 yaş aralığında bir çocuk temizlik yapabilmeli mi?
Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!
Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Ebeveyn Olmaktan Dolayı Pişmanlık Duyuyor Musun?
Birçok ebeveyn çocuk sahibi olmaktan dolayı pişmanlık duyuyor ve çocukları olmasa ne olacağının hayalini kuruyor. Peki bu durumun sebebi ne?
Örgütsel Bağlılık Neden Önemli?
Örgütsel bağlılık ile çalışanların iş performansı, motivasyonları, işten ayrılmaları ya da devam etmeleri arasında bir ilişki bulunuyor.
Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows
İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?
Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri
Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Yanıldığımız 7 Durum
Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
Utangaç Çocukların Arkadaş Edinmesi
Utangaç çocuklar, arkadaş edinmek konusunda sorun yaşayabiliyor. Peki ebeveynler çocuklarına bu konuda nasıl yardımcı olabilirler?
İlk Aşk veya İlk Nefret: Babalar Ve Kızları
Kız çocuklarının babalarıyla kurdukları ilişkinin partner seçimlerine, vücut algılarına ve cinselliklerine yansımalarını inceliyoruz.
Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları
Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.
Sağlıklı Tartışmanın İpuçları
Biriyle tartışıyor olmak sizin için olumsuz bir deneyim mi? Oysa sağlıklı tartışmak da mümkün!
Ebeveynleşme Travması
Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.
İlişkinin Ana Kuralları
İlişkinizde partnerinizle birlikte belirlediğiniz bazı kurallar o ilişkinin daha sağlıklı yürümesini sağlayabilir. Gelin birlikte bakalım.
Sağlıksız Bir İlişkinin 11 İşareti
Eğer siz de kendinize sağlıksız bir ilişkide olduğumu nasıl anlarım diye soruyorsanız yazımıza bir göz atmalısınız.
Romantik İlişkilerde Cinsel Hayat ve İletişim
Romantik ilişkide cinsel hayatın iyi olması için partnerlerin sürekli açık iletişim kurması gerekiyor. Nasıl diye merak ediyorsanız cevapları yazıda!
Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?
Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
Çatışmalar En İyi Ne Zaman Çözümlenir?
Siz de son zamanlarda hayatınızda pek çok çatışmayla başa çıkmaya çalışıyorsanız bu yazı tam size göre!