Çocuğumun Motor Gelişimini Nasıl Destekleyebilirim?

Feyza Hilal Dilmaç

Feyza Hilal Dilmaç

Çocuğumun Motor Gelişimini Nasıl Destekleyebilirim?

Mary Cassatt

Mary Cassatt

Çocuklar için motor becerileri çevrelerini keşfetmeleri, bedenlerini tanımaları ve kontrol edebilmeleri, objeleri kullanmayı öğrenmeleri gibi beceriler kazanmaları için ilk adım oluyor. Özellikle erken çocukluk dönemi olarak adlandırılan 2-6 yaş arası dönem, çocukların kaba motor becerileri olarak bilinen temel motor becerilerinin gelişimi için en kritik dönem oluyor. Kaba motor becerileri de iki temel beceriyi kapsıyor. Bunlar, lokomotor beceriler ve obje kontrol becerileri olarak adlandırılıyor. Lokomotor beceriler; koşmak, zıplamak, sürünmek gibi becerileri kapsıyor. Obje kontrol becerileri ise fırlatmak, yakalamak, tekme atmak gibi becerileri içeriyor.
relate-banner

Erken çocukluk döneminde çocuklar anaokulu veya kreşe başladıkları ve yavaş yavaş arkadaş gruplarıyla oyunlar oynamaya başladıkları için bu dönemde çocukların oynadıkları oyunlar kaba motor becerilerinin gelişimine katkı sağlıyor. Bu sebeple, bu dönemde çocuğunuzun oyun oynamasını, sosyalleşmesini desteklemek çocuğunuzun gelişimine katkı sağlamanıza yardımcı oluyor.

Yapılan araştırmalara göre, özellikle 3-4 yaşındaki çocukların fiziksel aktivitelere dahil olması motor gelişimlerini olumlu yönde etkiliyor. Ayrıca bu dönemde kreşte, anaokulunda veya bakım vereni tarafından yapılacak müdahalelerin çocuğun motor gelişiminde iyileştirici bir rolü olabildiği belirtiliyor. Bu müdahaleler, çocukları fiziksel aktivitelere teşvik edecek oyunlar olabiliyor.

Bu dönemde çocukların ince motor becerilerinde de gelişim gözlemlenebiliyor. Gelişim dönemleri her çocukta farklı yol gösterebilmekle birlikte 3 yaşındaki çocuklarda ince motor gelişiminde genellikle ellerini yıkama, kıyafetlerini kendi başına biraz yardımla giyebilme, kalem tutabilme ve kitabın sayfalarını çevirebilme becerileri gelişiyor. 3 yaş döneminin en belirgin özelliği ise bu dönemdeki çocukların bir çoğunun lazımlık eğitimine hazır olması oluyor. 4 yaşında ise, çocuklarda el-göz koordinasyonu gelişiyor. Bu beceri de bu dönemdeki çocukların yap-boz oynayabilmesi veya çizgiyi taşırmadan boyama yapabilmesinde yardımcı oluyor. Bu dönemin en belirgin özellikleri ise çocukların kendi başlarına giyinebilmeleri, ebeveyn kontrolünde dişlerini fırçalayabilmeleri ve tuvalet eğitimini tamamlamış olmaları olarak özetleniyor.

Çocuklar özellikle 3 yaşında çok hareketli olabiliyor. Bu durum bazen ebeveynlerin çocuklarına "˜"˜uslu dur, yapma'' gibi uyarılarda bulunmasına sebep olsa da çocukların olabildiğince özgür bırakılması önemli. Bu dönem çocuğunuzun koşması, zıplaması, tırmanması, etrafını keşfetmesi gereken ve bu fiziksel aktivitelere en aç olduğu dönem. Çocuğunuzun motor gelişimi için ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olmanız, gelişimine destek olmanız için güzel bir adım olabilir.

[1] Morin, A. (2019, March 4). 4-Year-Old Child Development Milestones. Very Well Family. Retrieved from https://www.verywellfamily.com/4-year-old-developmental-milestones-2764713
[2] Morin, A. (2019, October 2). 3-Year-Old Development and Milestones. Very Well Family. Retrieved from https://www.verywellfamily.com/3-year-old-developmental-milestones-2764712
[3] Kit, B. K., Akinbami, L. J., Isfahani, N. S., & Ulrich, D. A. (2017). Gross motor development in children aged 3"“5 years, United States 2012. Maternal and Child Health Journal, 21(7), 1573-1580.
[4] Jahagirdar, I., Venditti, L. A., Duncan, A., Reed, N., & Fleming, S. (2017). Exploring the relationship between participation in a structured sports program and development of gross motor skills in children ages 3 to 6 years. Journal of Occupational Therapy, Schools, & Early Intervention, 10(3), 203-212.

Benzer yazılar

Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.
Summer Reveries- Claudia Verciani

3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim

3-5 yaşları arasında çocuğunuzda bağımsızlık, arkadaşlık, farkındalık gibi birçok farklı alanda değişim yaşanır. Bu süreçte neler yaşandığını inceleyelim.
Menstruation on The Rocks- Brian Sims

Regl Nedir?

Regl olmak ayıp ya da gizlenecek bir durum değil. Peki regl çocuklarla nasıl konuşulmalı?
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Carl Little

Ergenlikte Spor Yapmanın Mental Sağlığa Etkileri

Ergenlik döneminde spor yapmak kişileri mental açıdan nasıl etkiliyor? Kız çocukları depresyona daha mı meyilli?
Jaro-Zbijar

3-5 Yaş Dil Gelişimi

3,4 ve 5 yaşlarındaki çocuklar neleri anlıyor, öğrendikleri kelimeleri nasıl kullanıyorlar ve nasıl cümleler kurabiliyorlar?

Bağlanma Hakkında Kitaplar

Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Sophie Lécuyer

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!

footer