Anne-Kız İlişkileri
Anne kız arasında kurulan bağ, hayatın her dönemini büyük ölçüde etkiliyor. Peki bu yakınlığı kurmanın ve sürdürmenin yolu nelerden geçiyor?
Çocuklarda Mental Sağlığı Destekleme Yolları
Çocuğunuzun mental sağlığını güçlendirmek ve desteklemek için bir ebeveyn olarak yapabilecekleriniz bulunuyor. Detaylar yazımızda!
Çocukluk Çağı Depresyonu
Çocuklarda da yetişkinlerdeki gibi psikolojik problemler görülebiliyor. Depresyon da buna örnek! Peki ya bunu anlamak nasıl mümkün oluyor?
Çocukluk Çağında Duygusal İhmale Maruz Kalmak
Bir çocuğun en çok ihtiyacı olan şeylerden biri de ilgi görmek! Ebeveyni tarafından ihmal edilen çocuğun öz benliği zedelenebiliyor.
Ebeveynlerimiz kilomuzu da etkiliyor olabilir mi?
Ebeveynlerin çocuklarının bedenleri hakkında yaptıkları yorumlar tahminlerinin ötesinde etkilere sahip olabiliyor. Peki tam olarak nasıl?
Bebeklerin ve Çocukların Gelişimi
Her çocuğun gelişim süreci ve ihtiyaçları kendisine özel olsa da bazı ortak noktalar da bulunuyor! Bu ortak noktaları öğrenmeye ne dersiniz?
Bebeklik ve Erken Çocuklukta Dönüm Noktaları
Hayatın her döneminde olduğu gibi, bebeklik ve erken çocuklukta da dönüm noktaları bulunuyor. Bu dönüm noktalarını öğrenmek ister misiniz?
Erken Çocuklukta Kardeşler Arası Kıskançlık
Kardeşi olanların ilk anıları kardeşlerini ne kadar kıskandığına dair olabilir. Peki bu durum ebeveynlerle olan bağlanmadan nasıl etkilenir?
Çocuklukta Duygusal İhmalin 5 Türü
Çocuklukta karşılaştığımız bazı davranışlar bize duygusal ihmal yaşatıyor. Bunların neler olduğunu öğrenmek ister misiniz?
İlerlemenize Engel Olan 10 Düşünce Türü
Bazen olduğumuz yerden ileri gitmek imkansız gözüküyor. Ancak bu çoğu zaman kendimize koyduğumuz engeller nedeniyle olabiliyor.
Çocukluk travmasının olası etkileri nelerdir?
Çocuklukta yaşanan travmalar, bizi hayatımız boyunca takip edebiliyor. Hatta yaşadıklarımızın detaylarını hatırlamasak bile.
Evcil hayvanlar çocukların gelişimini olumlu etkiliyor.
Evcil hayvana sahip olmak çocukların gelişimini nasıl etkiliyor? Cevabı yazımızda!
Çocuklarla birlikte video izlemenin ne faydası var?
Çocuklarla beraber video izlemenin ne kadar zevkli olduğunu bilinir. Peki ya bunun çocukla ilişkiniz için çok faydalı olduğunu söylesek?
Çocuklar ikiyüzlülüğü ne zaman fark ederler?
Çocukların gelişim sürecinde çevrelerini keşfetmesinin zaman aldığını biliyoruz. Peki ya konu ikiyüzlülük olunca bunu fark edebilirler mi?
Bebekler 6. aydan itibaren empati kurmaya başlıyorlar!
Empati yeteneğimiz ne zaman gelişiyor? Kendimizi ne zaman bir başkasının yerine koyuyoruz? Ya sandığımızdan daha erkense?
Bebeklerin dil gelişimi nasıl hızlandırılabilir?
Bebeklerle onların dilinden konuşmak çoğu kişiye çocukça gelebiliyor. Peki ya bunu yapmak onların dil gelişimi için faydalıysa?
Mizaç Nedir?
Her çocuk farklı mizaç özelliklerine sahip. Mizaç doğuştan gelse de ebeveynlik tutumlarınız çocuğunuzun özelliklerini etkiliyor.
Oyun Nedir?
Çocukların duygusal, fiziksel ve zihinsel gelişimi için oyunun çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu yazımızda oyunun tanımını ele alıyoruz.
Mükemmeliyetçiliğin altında yatan sebepler nelerdir?
Kendinizi sürekli her şeyi "harika" yapmaya çalışırken buluyor musunuz? Peki bunun sebebi ne olabilir?
Olumlu Ebeveynlik
Olumlu ebeveynler, çocuklarının gelişimine birçok yönden katkıda bulunuyorlar. Peki olumlu ebeveynliğin sırları ve püf noktaları nedir?
Otizm Spektrum Bozukluğu Bağlanmaya Engel mi?
Otizmin sosyal ilişki kurmakta bazı zorluklara sebep olduğunu biliyoruz. Peki bu, otizmli bireylerin bağ kuramayacağı anlamına mı geliyor?
Büyümek kendini ne şekillerde gösterir?
Bazen büyümek sadece yaşla ilgili olmaz, davranışlarımızda ya da hayata bakışımızda da kendisini gösterir. Peki nedir bu davranışlar?
Pozitif Psikolojinin Çocuk Gelişimine Yararları
Pozitif psikoloji ebeveynlerin, çocuklarının gelişiminde güçlü yanlarına odaklanmalarını sağlıyor. Başka ne gibi yararları bulunuyor?
Kardeş İlişkilerinin Çocukların Gelişimindeki Rolü
Kardeşler birbirlerinin kişilik gelişiminde önemli rol oynuyor! Kardeşler arası çatışma ve kıskançlığın ne gibi etkileri bulunuyor?
Çocuklarda Adım Adım Arkadaşlık
Hayatın farklı dönemlerinde değişen arkadaşlık ilişkileri, gelişerek varlığını sürdürmeye devam ediyor. İşte adım adım arkadaşlık evreleri!
Bebeklerin İlk Yıllarındaki Motor Gelişimi
Gelişimsel yapı taşlarından biri olan motor gelişimi neleri kapsıyor? İnce ve kaba motor becerileri ile ilgili tüm detaylar bu yazımızda!
Yeni Doğan Bebeklerde Dil ve Bilişsel Gelişim
İlk üç yıl bebeklerde dil gelişimi için çok önemli. Peki, yenidoğanlar ve bebekler konuşma ve dil becerilerini nasıl kazanıyorlar?
Çocuklar için Farkındalık Egzersizleri
Farkındalık, çocuklarda sosyal becerileri ve odaklanmayı geliştiriyor. Farkındalığı geliştirmek için pratik önerilerimiz bu yazımızda!
Bebeklerin Sosyo-Duygusal ve Fiziksel Gelişimi
Bebeğinizin ilk kez ne zaman gülümsediğini hatırlıyor musunuz? Bu yazımızda bebeklerin ay ay duygusal ve fiziksel gelişimlerini inceliyoruz!
Bebeklerin 1-3 Yaş Arasındaki Sosyo-Duygusal ve Bilişsel Gelişimleri
Bebeklerin en büyük değişimleri gösterdiği yaş 1-3 yaş arasındaki süreç oluyor. Peki bu süreçte tam olarak neler yaşanıyor?
Yap-İnan Oyunları
Çocuklar oyunla öğrenebiliyor, gelişebiliyor ve kendilerine olan güvenleri artabiliyor! Bu oyunları çocuğunuzla oynamaya ne dersiniz?
Erken Çocukluk Dönemi Eğitiminde Teknoloji Kullanımı
Eğitimde teknoloji kullanımı günümüzde yaygın olarak işliyor. Peki erken çocukluk dönemindeki çocuğunuz için uygun pratikler neler?
Bebek Gelişimi - Yanlış Bilinenler
Bebek gelişimine dair birçok mit okuyor, yanlış düşünceleri okuyor ve hatta uyguluyoruz. Gelin yanlış bilinenleri birlikte inceleyelim.
2 Yaş Motor Gelişimi
Çocuğunuz 2 yaşına geldi ve ne tür motor gelişimleri olacağını heyecanla bekliyor musunuz? Hadi gelin birlikte inceleyelim.
Çocukluk Çağı Mastürbasyonu
Toplumda, mastürbasyonun ergenlikte başladığına dair bir algı bulunuyor. Peki o halde neden çocukluk çağı mastürbasyonu kavramı var?
1-3 Yaşındaki Çocuklarda Dil Gelişimi
"Çocuklar ilk ne zaman konuşmaya başlarlar?" ve "Çocuğunuzun hala konuşmaya başlamamış olması normal mi?" gibi soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz!
Çocuklarda şefkat Gelişimi
Çocuklara şefkatli bir şekilde yaklaşmak ve onlara sevgi dolu bir ortam sağlamak, geleceğe daha emin adımlar atan yetişkinler olmalarına yardımcı oluyor. Peki nasıl?
Erken Çocukluk Eğitiminde Reggio Emilia Yaklaşımı
Reggio Emilia yaklaşımı problemlere barışçıl çözümler geliştirmenin önemini vurguluyor. Peki bu yaklaşımın 3 ana amacı nedir?
Çocukluk Dönemi - Yanlış Bilinenler
Çocuğunuz hayali arkadaşlarıyla mı konuşuyor? Peki bu endişe etmenizi gerektirecek bir durum mu? İşte doğru bilinen yanlışlardan biri!
Çocuklarda Dürtüsel Davranışlar
Düşünmeden yaptığımız eylemleri içeren dürtüsellik davranışları çocuklarda sık görülebiliyor. Bu yazımızda çocuklarda görülen dürtüsel davranışları anlatıyor olacağız!
Çocuklar İçin Öz Şefkat Geliştirme Pratiği
Birlikte ‘‘Keyifli Etkinlikler Takvimi’’ oluşturarak çocuğunuzun öz şefkat geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Detaylar yazımızda!
Doğa ile ilgili 4 Çocuk Kitabı
Büyük bir orman yaşam alanını kaybettiğimiz bu günlerde çocuklara doğayı, özellikle de ormanları hatırlatacak 4 kitabı sizlerle tanıştırmak istedik!
Çocuğum Nasıl Bir Oyuncu?
Çocukların yaşlarına ve sosyal ortamlarına bağlı olarak oynadıkları oyun türleri değişebiliyor. Çocuğunuzun oyunculuk alışkanlıklarını keşfedin!
Teknolojinin Çocukların Beyin ve Dil Gelişimine Etkileri
Televizyon veya tablet kimi zaman çocukları "oyalamak" için iyi bir seçenek gibi duruyor. Fakat ekranlar insan etkileşiminin yerini tutar mı?
Çocuklara Cömert Olmayı Öğretmek
Gelecek neslin daha cömert yetişmesi elbette ebeveynlerin elinde. Peki ya daha cömert çocuklar yetiştirmenin temel yolları neler?
Cinsel Kimliğini Açıklamak
"Kuir" ne demek? Cinsel kimlik ve cinsel yönelimin farkı nedir? Cinsel kimliği açıklama süreci nasıl oluyor? Hepsinin yanıtı yazımızda!
Tuvalet Eğitimi Öncesinde Bilmeniz Gerekenler
Tuvalet eğitimi önemli olduğu kadar zor ve hassas bir süreç. Bu süreci sağlıklı yönetebilmek için öncesinde biraz bilgi edinmekte fayda var.
'İdeal' anne duyarlı anne midir?
Duyarlı annelik çocukların fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarına karşı duyarlı olmak olarak tanımlanıyor. Duyarlı anneliği neler etkiliyor?
Çocuklarla Hayvan Hakları Konuşmak: Oyun Önerileri
Hem hayvanları tanımak hem de hayvan haklarını öğrenmek için çocuğunuzla birlikte oynayabileceğiniz eğlenceli 3 oyun listeledik!
Çocukların Cinsiyeti ve Oyun Eğilimleri
Çocukların cinsiyetine göre oyuncak seçimleri, aileleri endişelendiren bir konu olabiliyor. Peki, cinsiyete göre atfedilen renkler ve oyuncaklar olması doğru mu?
“Ben Küçük Müyüm?” Egzersizi
Çocuklara felsefi sorular sorarak onların düşünme ve sorgulama becerilerini geliştirebiliriz. Bu yazımızda sizin için bir soru önerimiz var!
Oyun Rehberi
Çocuğunuzla oynadığınız oyunları daha keyifli hale getirecek ve oyun davranışlarınıza katkı sağlayacak bir oyun rehberi hazırladık.
Çocukluk Çağı Travması
Çocuk tarafından deneyimlenen, hayatını tehdit eden olaylar çocukluk çağı travması olarak tanımlanıyor. Yazımızda bu travma türünü inceliyoruz!
Çocuklarda En Yakın Arkadaş Kavramı
Çocukların en yakın arkadaşlarının olması gerekli mi? En yakın arkadaşı olmayan çocuklar hayata daha mı dezavantajlı başlıyorlar? Cevaplar yazımızda!
Çocukların Yemek Alışkanlıklarıyla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Yemek sofrasında söylenen "˜O tabak bitecek!' cümlesi çocukların yeme alışkanlıklarını nasıl etkiliyor? Cevabı bu yazımızda!
Ergenlik Döneminde Akademik Başarı
Ergenlik döneminde akademik başarıyı etkileyen birçok faktör bulunuyor. Peki ergenlik döneminde kimler okulda daha başarılı oluyor?
Çocuklarda Ahlak Eğitimi
Çocuklar için ahlakın ne olduğunu, neden gerekli olduğunu anlamak kolay değil. Bu konuda ebeveynlere bazı sorumluluklar düşüyor!
Çocuğum bir oyunu kaybettikten sonra ona nasıl yardım edebilirim?
Oyunları kaybeden çocuklar hayal kırıklığına uğrayabiliyorlar. İşte, bir oyunu kaybettikten sonra çocuğunuza yardımcı olacak öneriler!
Bağlanma Hakkında Kitaplar
Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!
Yalnız Çocuklar
Çocuklar zaman zaman yalnız hissedebiliyor. Bu yazımızda çocukların kısa veya uzun süreli hissettikleri yalnızlık duygusunu işledik.
3-5 Yaş Dil Gelişimi
3,4 ve 5 yaşlarındaki çocuklar neleri anlıyor, öğrendikleri kelimeleri nasıl kullanıyorlar ve nasıl cümleler kurabiliyorlar?
3-6 Yaş Arası Çocuklara Öğretilecek Yaşam Becerileri
Çocuklarımıza hayata dair öğretmemiz gereken çok fazla şey var. Peki örneğin, 3-6 yaş aralığında bir çocuk temizlik yapabilmeli mi?
Video Oyunları ve Çocukların Dil Öğrenimi
Video oyunlarının çoğu zaman zararlı tarafları üzerine konuşulsa da oyunların çocukların dil öğrenme ve sosyalleşme süreçlerine destek olması mümkün.
Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri
Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim
3-5 yaşları arasında çocuğunuzda bağımsızlık, arkadaşlık, farkındalık gibi birçok farklı alanda değişim yaşanır. Bu süreçte neler yaşandığını inceleyelim.
Ebeveynleşme Travması
Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.