Çocuklarda Şefkat Gelişimi

Yonca Fener

Yonca Fener

Çocuklarda Şefkat Gelişimi

unknown

unknown

Duygular üzerine yapılan araştırmalar, şefkati başka birinin acısını gördüğümüzde ve bu acıyı dindirmeyi istediğimizde ortaya çıkan bir duygu olarak tanımlıyor. Yani şefkat bu noktada empati ile oldukça ilişkili. Şefkat hissettiğimizde bağlanmayla ilgili olduğu bilinen oksitosin hormonunu salgıladığımız ve başkalarıyla ilgilenmek istediğimiz biliniyor.
relate-banner

Çocuklarda şefkat duygusunun gelişimi, çocukların ebeveynleriyle olan ilişkilerinden etkileniyor. Duygusal anlamda daha sıcak olan ve bunu çocuğuna göstermekten çekinmeyen ebeveynlerin çocukları daha şefkatli yetişkinler oluyorlar. Aynı zamanda bu çocuklar daha fazla empati yeteneği de geliştiriyorlar. Bu durum ailenin sosyo-ekonomik durumundan, çocukların cinsiyetinden ya da kardeş sayılarından bağımsız olarak gerçekleşiyor.

Bağlanma teorisine göre bu sonuç aslında hiç de beklenmedik değil. Çünkü ebeveynlerine güvenli bağlanan çocuklar duyguları daha iyi anlıyorlar. Duygularını yönetmek ve başa çıkmakta başarılı olmalarının yanı sıra duygusal farkındalıkları da yüksek oluyor. Kendisinin ve başkalarının duyguları üzerine farkındalığı yüksek olan çocuk, ihtiyaç duyan herhangi bir kişiye karşı şefkat duygusu taşıyabiliyor.

Çocukluk, ebeveynlerin sıcak ve sevgi dolu kucaklaşmasına en çok ihtiyaç duyulan dönem. Ebeveynlerin çekinmeden gösterdikleri sevgi deneyimini ise şefkat gelişiminde oldukça etkili. Bu nedenle çocuğunuzla kuracağınız sıcak bir ilişki ve duygusal yakınlık onun daha şefkatli biri olmasında etkili olabilir.

[1] (ndd.) What is Compassion? Greater Good Magazine. Retrieved from https://greatergood.berkeley.edu/topic/compassion/definition
[2] Abdullah, M. (2019, February 12). How Love Can Help Your Child Become More Compassionate, Greater Good Magazine. Retrieved from: https://greatergood.berkeley.edu/article/item/how_love_can_help_your_child_become_more_compassionate?_ga=2.109252301.950530665.1618917656-173706316.1618917656#

Benzer yazılar

Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!
Summer Reveries- Claudia Verciani

3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim

3-5 yaşları arasında çocuğunuzda bağımsızlık, arkadaşlık, farkındalık gibi birçok farklı alanda değişim yaşanır. Bu süreçte neler yaşandığını inceleyelim.
Menstruation on The Rocks- Brian Sims

Regl Nedir?

Regl olmak ayıp ya da gizlenecek bir durum değil. Peki regl çocuklarla nasıl konuşulmalı?
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Jaro-Zbijar

3-5 Yaş Dil Gelişimi

3,4 ve 5 yaşlarındaki çocuklar neleri anlıyor, öğrendikleri kelimeleri nasıl kullanıyorlar ve nasıl cümleler kurabiliyorlar?

Bağlanma Hakkında Kitaplar

Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Sophie Lécuyer

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!
Inna Montano

Çocuk Sahibi Olduktan Sonra İlişkiyi Canlandırmak

Birçok ebeveynin kurduğu cümle: "Çocuktan sonra birbirimizin yüzünü unuttuk!". İlişkinizi yeniden canlandırmak için ne yapabilirsiniz?
Tijana Draws

Oyun Rehberi

Çocuğunuzla oynadığınız oyunları daha keyifli hale getirecek ve oyun davranışlarınıza katkı sağlayacak bir oyun rehberi hazırladık.

footer