Erken Çocukluk Eğitiminde Reggio Emilia Yaklaşımı

Gökçenay Kaplan

Gökçenay Kaplan

Erken Çocukluk Eğitiminde Reggio Emilia Yaklaşımı

Pexels

Pexels

Erken çocukluk döneminde (0-6 yaş) bulunan çocuğunuzun yeni şeyler öğrenme becerilerini ve fırsatlarını desteklemek için eğitimdeki alternatif yaklaşımları anlamak fayda sağlıyor. Bu konuda özgün ve yeni olan önemli yaklaşımlardan biri de Reggio Emilia yaklaşımı. Önemli olan diğer Montessori ve Waldorf yaklaşımları gibi Reggio Emilia yaklaşımı da doğal materyallerin ve ortamın önemini vurguluyor. Aynı zamanda çocuklara problemlere barışçıl çözümler geliştirmenin de yollarını sunuyor.
relate-banner

Reggio Emilia eğitimcileri, okulun bilgi aktaran bir yerden ibaret olmadığına inanıyorlar. Bunun yerine okul, çocuklara kendi kültürlerini ve bilgilerini inşa etmelerine izin veren bir yer. Bu okullarda bilgiyi inşa edenler çocuklar. Çocuklar kendi değerlerini ve bilgilerini fiziksel olarak dünyadan ve sosyal etkileşimlerinden yararlanarak oluşturuyorlar.

Reggio Emilia okullarının üç amacı oluyor. Bunlardan ilki çocukların sahip olduğu haklarla ilgili. Buna göre çocuklara çevrelerini keşfetmeleri için dokunma, koklama, tatma, hareket etme, dinleme şansları verilmeli. Bütün düşüncelerini çizerek, oynayarak, kelimelerle veya şarkılarla söyleyerek, hareket ederek ifade etme fırsatı verilmeli.

İkinci amacı ise öğretmenlerle ilgili. Öğretmenler bir araştırmacı ve uygulamacı kimliğine sahip oluyorlar. Yapılan araştırmaları kendilerine temel alarak teknikler geliştiriyor ve öyle öğretmenlik yapıyorlar. Çocuklar ile diyalog içinde olan, onları dinleyen, onlarla ilişki kuran ve öğrenmesini destekleyen rollerde bulunuyorlar.

Bu yaklaşımın üçüncü amacı ise ev ve okul ilişkisinin sürdürülebilirliği ile ilgili. Reggio Emilia okulları ebeveynleri, öğretmenleri ve çocukları eşit seviyede öğrenme programlarına dahil ediyor. Ebeveynler de okulun karar verme süreçlerinde söz sahibi oluyor. Bu sayede okul, iş birliği ile yapılanıyor.

Bu yaklaşıma sahip okullar için müfredattan bahsetmek pek mümkün görünmüyor. Öyle ki, Reggio Emilia modeli düşünme teknikleri, ilişki kurma yolları ve diğer insanların alanlarına saygı duymakla ilgili eğitimler veriyor. Temeline öğretmenin bilgisini koymak yerine çocuğun ilgilerini baz alarak saygı, sorumluluk gibi kavramların üzerinde duruyor. Sonuç olarak öğretmen ve öğrencilerin belirlenmiş bir programı takip etmeleri gerekmediği için derinlemesine bir öğrenme gerçekleşiyor.

Aljabreen, H. (2020). Montessori, Waldorf, and Reggio Emilia: A Comparative Analysis of Alternative Models of Early Childhood Education.IJEC52,337-353.

Benzer yazılar

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.
Carl Little

Ergenlikte Spor Yapmanın Mental Sağlığa Etkileri

Ergenlik döneminde spor yapmak kişileri mental açıdan nasıl etkiliyor? Kız çocukları depresyona daha mı meyilli?

Bağlanma Hakkında Kitaplar

Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Sophie Lécuyer

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!
Tijana Draws

Oyun Rehberi

Çocuğunuzla oynadığınız oyunları daha keyifli hale getirecek ve oyun davranışlarınıza katkı sağlayacak bir oyun rehberi hazırladık.
Shy- Sir Lawrence Alma Tadema

Partnerlerin Sorun Çözme Becerilerinin İlişkiye Etkileri

Tartışmalar sağlıklı bir şekilde çözülemediği zaman ilişkiye zarar verebiliyor. Sorun çözme becerilerimiz bu süreci nasıl etkiliyor?
Babies from One Month to 24 Months - Nina Leen (1942)

Tuvalet Eğitimi Öncesinde Bilmeniz Gerekenler

Tuvalet eğitimi önemli olduğu kadar zor ve hassas bir süreç. Bu süreci sağlıklı yönetebilmek için öncesinde biraz bilgi edinmekte fayda var.
unknown

Çocukluk Dönemi - Yanlış Bilinenler

Çocuğunuz hayali arkadaşlarıyla mı konuşuyor? Peki bu endişe etmenizi gerektirecek bir durum mu? İşte doğru bilinen yanlışlardan biri!
unknown

Çocukluk Çağının Korkulu Rüyası: Zorbalık

Zorbalığa uğramak çocuklarda travmatik izler bırakabiliyor. Peki çocuğunuzun zorbalığa uğradığını nasıl anlayabilirsiniz?

footer