Bebeklerin İlk Yıllarındaki Motor Gelişimi

Feyza Hilal Dilmaç

Feyza Hilal Dilmaç

Bebeklerin İlk Yıllarındaki Motor Gelişimi

Cruisin' With Dad - Daria Shachmut

Cruisin' With Dad - Daria Shachmut

Çocukların gelişim sürecinde bazı gelişimsel yapı taşları öne çıkıyor. Bu gelişimsel yapı taşlarını takip etmenin ve gözlemlemenin gelişimsel problemleri fark edebilmenin ön koşulu olduğu düşünülüyor. Bu gelişimsel yapı taşlarından birisi de motor gelişimi. Motor gelişimi, kaba motor becerileri ve ince motor becerileri olmak üzere ikiye ayrılıyor. İnce motor becerileri çocuğun kalem, kaşık tutabilmesi veya boya kalemleriyle şekiller çizebilmesi olarak örneklendirilirken kaba motor becerileri nispeten daha erken gelişmeye başlayan beceriler oluyor. Çocuğun emeklemesi, yürümesi veya ayakta durabilmesi kaba motor becerileri olarak tanımlanıyor. Kaba motor becerileri bebeklerin ilk yılında oldukça yoğun olarak görülüyor.
relate-banner

Bebeklerin ilk yıllarındaki motor gelişimi beklenmedik olabiliyor. Edinilen bir beceriyi geliştirebilmenin yolu bazen gerileme olabiliyor. Bu durumda ebeveynlerin endişelenmemesi gerekiyor. Örneğin, bazen bebekler ilk adımlarını attıktan sonra emeklemeye geri dönebiliyorlar. Bu gerileme aslında gelişimin bir parçası. Bebek yürüyebilmek için gerekli kaslarını emeklemeye geri dönerek pratik ediyor. Böylece, tekrar yürümeye başlayan bebeğin becerileri daha gelişmiş oluyor.

Gelişimsel olarak motor gelişimi farklılık gösteriyor olsa da bebekler 20 haftalıkken bir destekle oturabiliyorlar. Bebekler 6 aylık olduklarında ise desteksiz olarak oturabiliyor, oturdukları yerden sağa ve sola dönebiliyorlar. Bu dönemde bebeklerin çevrelerini daha çok gözlemleyebildikleri ve gelişen bu motor becerileri sayesinde iletişim becerilerinin de geliştiği belirtiliyor. Bu sebeple motor gelişiminin çocuğun sosyal gelişimine de sağladığı katkı vurgulanıyor. Bebekler 10-16 aylık oldukları dönemde ilk adımlarını atıyorlar. Bebeklerin ilk yürüme deneyimleri genellikle minik ve sık adımlarla başlıyor. İlk yürümeye başladıkları dönemde bebeklerin sık sık yere düşmesi oldukça normal görülüyor.

Bebeklerin görsel sistemlerinin gelişmesi, motor gelişimleri için bir öncül oluyor. Araştırmacılara göre, bebeklerin görme sistemleri de hareket sistemlerinin bir parçasını oluşturuyor. Bebekler yürümeye, hatta emeklemeye başlamadan önceki dönemde ulaşmak istedikleri objeye gözleriyle ve elleriyle işaret ediyorlar. Gelişen görsel sistemleri, sonraki dönemlerde de emeklemeye veya yürümeye başladıklarında bebeklere yardımcı oluyor. Örneğin bebek, gördüğü ve ulaşmak istediği objeye ulaşmak için ilk adımını atabiliyor.

Bebeklerin yürümeye başladıkları dönemde ebeveynlerin bebeklerinin güvenliği konusunda dikkatli ve bilinçli olmaları gerektiği belirtiliyor. 10-16 aylık bir bebek, hangi objenin sabit ve tutulabilir, destek alınabilir bir obje olduğunu anlayamıyor. Bu sebeple sabit olmayan objelerden destek alma ihtimallerine karşın, bu objeleri bebeğin yürümeyi deneyimlediği ortamdan uzaklaştırmanın faydalı olabileceği söyleniyor.

[1] Cherry, K. (2021, January 14). Developmental Milestones in Children. Retrieved March 12, 2021, from https://www.verywellfamily.com/what-is-a-developmental-milestone-2795123
[2] Morin, A. (2019, October 2). 1-Year-Old Child Development Milestones. Retrieved March 12, 2021, from https://www.verywellfamily.com/1-year-old-developmental-milestones-289864
[3] Adolph, K. E., & Berger, S. E. (2007). Motor development. Handbook of child psychology, 2.
[4] Iverson, J. M. (2010). Developing language in a developing body: The relationship between motor development and language development. Journal of child language, 37(2), 229.

Benzer yazılar

Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?

Başkalarının Yararını Gözetmek Bize İyi Geliyor.

Başkalarının yararını gözetmeyi hedefleyen prososyal davranışların, kişisel iyilik halimizle ilişkili olduğu bulunuyor.

Partnerinizin Ruh Hali Değişikliklerine Karşı Fazla Hassas Mısınız?

Partneriniz kendini kötü hissettiğinde, suratını astığında ya da kendisini geri çektiğinde bunun her zaman sizinle ilgili olduğunu mu düşünüyorsunuz?

Sosyal Medyadaki Beğeni Sayınızı Ne Kadar Önemsiyorsunuz?

Sosyal medyayı fazlasıyla aktif kullanmak gerçek hayattaki beğenilme isteğimizi de taze tutabiliyor.

Nişan Atmak Mı Daha Zor, Boşanmak Mı?

Boşanmaya kıyasla nişan atmak ve ilişkiyi sonlandırmak daha az yıpratıcı bir süreç olabiliyor.
New Dad- Nancy Tankersley

Baba Olmaya Alışmak

Baba olmaya nasıl ve nereden başlamalı? Bu yazımızda yeni babaların sürecini kolaylaştırabilecek tavsiyeleri sizin için derledik!
A Life Well Spent- Charles West Cope

Ebeveyn Olmaktan Dolayı Pişmanlık Duyuyor Musun?

Birçok ebeveyn çocuk sahibi olmaktan dolayı pişmanlık duyuyor ve çocukları olmasa ne olacağının hayalini kuruyor. Peki bu durumun sebebi ne?
Tijana Draws

Oyun Rehberi

Çocuğunuzla oynadığınız oyunları daha keyifli hale getirecek ve oyun davranışlarınıza katkı sağlayacak bir oyun rehberi hazırladık.
Babies from One Month to 24 Months - Nina Leen (1942)

Tuvalet Eğitimi Öncesinde Bilmeniz Gerekenler

Tuvalet eğitimi önemli olduğu kadar zor ve hassas bir süreç. Bu süreci sağlıklı yönetebilmek için öncesinde biraz bilgi edinmekte fayda var.
Blue Rose Pictures

Hamilelik - Yanlış Bilinenler

Ebeveynlerinin sahip olacakları bebeğin cinsiyetini merak etmesi son derece doğal bir süreç. Peki bunu en sağlıklı nasıl yapabilirsiniz?

footer