Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Sena Sadi

Sena Sadi

Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

İş yerinizden ayrılmak istiyor fakat bunu bir türlü eyleme dönüştüremiyor olabilirsiniz. İşinizi bırakmak birçok nedenden dolayı size zor geliyor olabilir. Yapılan çalışmalarda kişilerin söylediği en yaygın nedenlerden bazıları:
relate-banner

İş yerinde mutsuz olmama rağmen işten ayrılamıyorum çünkü"¦

  • Yeni bir iş arayacak enerjim yok.
  • Maaşa ihtiyacım var, maaş kesintisini göze alamıyorum.
  • Daha iyi bir iş bulamayabilirim.
  • Yeni bir iş, yeni bir ortam fikri beni endişelendiriyor.
  • İş arkadaşlarımı seviyorum.
Bu nedenlerin çoğunun arkasında psikolojik durumlar yer alıyor. Mutsuz oldukları ortamda çalışmaya devam eden kişilerin, stres seviyeleri yüksek olabilir ve bu kişiler duygusal olarak tükenme yaşıyor olabilirler.

Duygusal tükenme, aşırı duygusal yüklenmeden kaynaklı ortaya çıkıyor ve tükenmişlik sendromunun başlangıcını oluşturuyor. Duygu durumu bu şekilde olan kişilerin bulundukları iş yerinden ayrılmaları zorlaşıyor. Kişiler, kayıptan kaçınmak için iş yerinde kalmayı tercih ediyor ve sahip oldukları şeylerden vazgeçmekte zorluk yaşıyorlar. Bunlar, statü ve sosyal bağlantılar gibi birçok şey olabiliyor. Yapılan araştırmalar, anlamlı bir işte çalıştığını düşünen kişilerin, mutsuz olmalarına rağmen işlerinden ayrılamadıklarını gösteriyor.

İşten ayrılmakta güçlük çekmenizin bir başka sebebi ise konfor alanından çıkmakta zorlanmanız olabilir. Konfor alanı, kişinin aşina olduğu ve kendini güvende hissettiği bölgeye deniyor. İş yerinizde çalıştığınız konuları, zorlukları, iş ilişkilerinizi bilmek ve alışmak sizin için bir konfor alanına dönüşmüş olabilir. Fakat konfor alanınızda kalmak; yeniliklere açılmanızı zorlaştırabilir, sizi rutine sokabilir ve bulunduğunuz konumdan ayrılmanızı zorlaştırabilir. Yapılan çalışmalarda konfor alanından çıkan kişilerin, üretkenliklerinin ve yaratıcılıklarının arttığı görülüyor.

İsveç'te yapılan bir araştırmada, mutsuz oldukları halde iş yerinde çalışmaya devam eden kişilerin kalp krizi, felç gibi hayati tehdit oluşturan rahatsızlıkları geçirme ihtimallerinin %60 daha fazla olduğu görülüyor. Amerika' da yapılan bir başka araştırmada ise kişilerin kronik depresyona ve kaygıya daha çok meyilli oldukları ve bu tarz sorunların felç ve kalp krizi riskini arttırdığı bulunuyor. İşten ayrılmak zor gibi gözükse de mutsuz olduğunuz yerden ayrılmamak daha büyük sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu durum da yeni bir iş bulmanız için en iyi yöntem iş yerinizde çalışırken yeni fırsatlar aramaya başlamanız olabilir. Bu süreçte ruh halinizin daha iyiye gitmesi için mümkünse işten bir süre izin alabilir, meditasyonlar ve nefes egzersizlerini deneyebilirsiniz. Destek grupları ile iletişime geçebilir veya koşullarınız elveriyorsa bir terapistten bireysel destek alabilirsiniz.

[1] Abbajay M. (2018). What to do when you have a bad boss, Harvard Business Review
[2] Haniph, M. (2021, October 19). 4 ways to get out of your comfort zone at work. TopResume. Retrieved November 15, 2021, from https://www.topresume.com/career-advice/get-out-comfort-zone-work.

Benzer yazılar

The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!

Aşkı İlmek İlmek İşleyenler: İlişkinizin Nasıl Bir Örüntüsü Var?

İlişkilerde farklı farklı örüntüler görmek mümkün. Peki bu örüntüler kendilerini nasıl gösterirler?
Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?
Waheed in lord’s robes - Liu Xiaodong (2011)

Örgütsel Bağlılık Neden Önemli?

Örgütsel bağlılık ile çalışanların iş performansı, motivasyonları, işten ayrılmaları ya da devam etmeleri arasında bir ilişki bulunuyor.
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Going Out - Fabienne Jenny Jacquet

Duygusal Zeka Nedir? - 2

Duygusal zeka ilişkilerimizi yakından etkiliyor. Duygusal zekanın nelerden etkilendiğini ve nasıl geliştirilebileceğini açıklıyoruz!
Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Her sabah işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor, pazartesi günlerinden nefret mi ediyorsunuz? İşten ayrılmanın neden zor olduğu üzerine bir yazı hazırladık.
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!
Peter Clarke - High Anxiety

İş Yerindeki Engeller: Damgalamanın Kaldırılması

İşe alım süreçlerini farklı gruplar için daha adil kılmak ve daha kapsayıcı bir çalışma alanı oluşturmak için yöneticiler neler yapabilir?
İsimsiz (Green Blouse)- Aino Kannisto (2013)

Birbiriyle Çatışan Duygular Hissetmek

Hepimiz birbiriyle çatışan duygular, düşünceler ve davranışlar içine girebiliyoruz. Peki en çok hangi konularda çatışmalı anlar yaşıyoruz?

footer