Sosyal Medya ve İş Yerindeki Üretkenlik

Gökçenay Kaplan

Gökçenay Kaplan

Sosyal Medya ve İş Yerindeki Üretkenlik

Technology and Working Woman - Leon Zernitsky

Technology and Working Woman - Leon Zernitsky

Sosyal iletişim ağları insanlara düşüncelerini, hislerini, hatıralarını ve ilgi alanlarını paylaşma imkanı sunan platformlardan oluşuyor. Çalışanlar da sosyal iletişim ağları sayesinde iş arkadaşları ile iletişimde kalıyor ve önemli haberleşmelerini yapıyor. Ayrıca iş verenler de işe almak istedikleri kişiler ile ilgili sosyal medya sayesinde daha fazla bilgi sahibi olabiliyor.
relate-banner

Yöneticiler iş dağılımı, bilgi verme ve fikir paylaşımı işlemlerini sosyal ağlar sayesinde daha eşit ve daha verimli bir şekilde gerçekleştirebiliyorlar. Bu konuda e-postaya alternatif olarak Facebook ve Instagram ağlarının iş yeri iletişiminde önemli bir yere sahip olduğu görülüyor. Bu durum gösteriyor ki resmi olmayan sosyal ağlar, çalışanlar arasındaki iş birliğini güçlendirdiği gibi kişilerin iş yerindeki görünürlüklerini de artırıyor ve üretkenliklerinde olumlu bir etkiye sahip olabiliyor.

Yapılan araştırmalara göre, çalışanlar sosyal medya aracılığıyla alanlarındaki diğer uzmanlarla iletişime geçtikçe üretkenlikleri artıyor. Bunun yanında, başarılı çalışanlar arasında sosyal medya kullanan çalışanların sayısı, sosyal medya kullanmayanlara göre daha yüksek bir orana sahip. Web siteleri ve sosyal medya, şirketlerin ve çalışanların alanlarındaki rekabete daha kolay uyum sağlamalarına yardımcı oluyor.

Sosyal medyanın olumlu etkilerinin yanında çalışanların üretkenliği ile ilgili olumsuz etkileri de bulunuyor. Whatsapp, Skype gibi platformların çok fazla kullanılması çalışanların zamanlarının boşa gitmesine sebep olabiliyor. Sosyal medyada çok fazla zaman geçiren çalışanlar uyku bozukluğu, depresyon gibi sağlık sorunları yaşayabiliyorlar ve bu sorunlar çalışanların üretkenliklerini olumsuz yönde etkiliyor. Bunun yanında, yöneticilerin sosyal medya kullanımının iş yerindeki üretkenliği yok edebilme potansiyeline sahip olduğunu düşündükleri başlıca beş konu bulunuyor. Çalışanlardan birinin sosyal ağlar aracılığıyla iş yeri ile ilgili bilgileri dışarıya sızdırması, şirketin itibarına sosyal medya sebebiyle zarar gelmesi, şirketle ilgili bilgilerin bulunduğu sosyal ağ hesabının ele geçirilmesi, eski çalışanların eskiden kullanılan şifreler yardımıyla kurumsal bilgilere kolayca erişebilmesi bu beş başlığı oluşturuyor.

Aljaaidi, K. (2020). The impact of using online social media networks on employees' productivity in higher educational institutions. International Journal of Data and Network Science, 4(4), 381-388.

Benzer yazılar

Mary Cassatt - Summertime

FOMO: Bir Şeyleri Kaçırma Korkusu

Arkadaşlarımızın davet edilmediğimiz buluşmalardan fotoğraflarını görmek ya da işsizken bir arkadaşımızın işe başladığını görmek… Bunlar içine korku salıyor mu? Eğer evetse FOMO’dan muzdarip olabilirsin!

Ailemizle Siyaset Konuşmanın Sağlıklı Bir Yolu Var Mı?

Siyasi görüşlerimiz her zaman sevdiklerimizin düşünceleriyle aynı olmayabilir ve bu konuda tartışabiliriz elbette. Ancak siyaset konuşmalarını aile ilişkilerimize zarar vermeden nasıl gerçekleştiririz?

Bu Ne Biçim Özür?

Bazen partnerimiz bizden özür dilediğinde ya da biz ondan özür dilediğimizde “Bu ne biçim özür!” diye karşılık alabiliyor ya da verebiliyoruz. Bunu işitmemenin ya da söylememenin bir yolu ise ilişkinizdeki farklı özür dileme biçimlerini bilmek ve bunlara hakim olarak özür dilemekten geçiyor.

Cinsellik Nasıl Planlanmalı?

Cinselliği nasıl planlayabiliriz? Cinselliğin planlanması zannettiğimiz gibi cinselliğin spontaneliğini bozan bir durum olmayabilir mi?

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.

Sorunun Kimde Olduğunu Ben Nereden Bileyim?

İlişkilerinizde oluşan problemler karşısında “sorun sahiden de bende mi?” diye soruyorsanız yazımıza bir göz atmanızı öneririz.

Çatışmalar En İyi Ne Zaman Çözümlenir?

Siz de son zamanlarda hayatınızda pek çok çatışmayla başa çıkmaya çalışıyorsanız bu yazı tam size göre!
Consolation - Edvard Munch (1907)

Romantik İlişkilerde Cinsel Hayat ve İletişim

Romantik ilişkide cinsel hayatın iyi olması için partnerlerin sürekli açık iletişim kurması gerekiyor. Nasıl diye merak ediyorsanız cevapları yazıda!

İlişkide Sosyal Medyayı Nereye Koymak Gerek?

Sosyal medyanın ilişkilerde oynadığı rolü göz ardı etmemek gerekiyor. Peki sosyal medya konusunu daha sağlıklı yönetebilmemiz için neler yapmalı?
Deseos - William Sergeant Kendall (1892)

Destek İstemekte Neden Bu Kadar Zorlanıyoruz?

Destek almak zayıflık mıdır? Profesyonel destek alırsak toplumdan dışlanır mıyız? Kimlerden destek isteriz? Ya aradığımız desteği alamazsak?

footer