Bizim İçin Anlamlı Bir İşte Çalışıyor Olmak

Gökçenay Kaplan

Gökçenay Kaplan

Bizim İçin Anlamlı Bir İşte Çalışıyor Olmak

Mr and Mrs Andrews - Thomas Gainsborough

Mr and Mrs Andrews - Thomas Gainsborough

Bizim için anlamlı bir işte çalışıyor olmak, işimizle ilgili hedeflerimizin tutkularımız ve ideallerimiz ile aynı doğrultuda olması anlamına geliyor. Anlamlı işte çalıştığını düşünen biri işine önem veriyor; hem kendisi hem yaşadığı toplum için önemli bir şey yaptığını düşünüyor.
relate-banner

İşimizden aldığımız doyum ve işimizi nasıl daha iyi yapabileceğimiz ile ilgili düşüncelerimiz, işimizi daha anlamlı görmemizde etkili oluyor. Bizim için anlamlı bir işte çalışıyor olmak da işimize daha bağlı olmamıza ve daha üretken olmamıza yardımcı oluyor. Üstelik yaptığımız işi anlamlı bulmamız iş yerindeki psikolojik iyi oluşumuza katkıda bulunuyor ve bu durum performansımıza yansıyor.

Peki yaptığımız işi anlamlı bulmamız ve bunun sonucu olarak anlamlı hissetmemiz nasıl mümkün? Öncelikle duygularımızın ve potansiyelimizin farkında olmamız gerekiyor. Daha sonra, işimizin gerektirdiği yetkinliklerin neler olduğunu, hangi alanlarda yaratıcılığımızın rol oynayacağını, işteki kontrolümüzün ve performansımızın nasıl bir gelişme gösterebileceğini anlayabilmemiz gerekiyor. Son olarak iş hayatımız ve kişisel hayatımız arasındaki çalışan rolümüz ile kişisel hayatımızdaki rollerimizin arasındaki dengeleri sağlamamız büyük önem taşıyor.

Yapılan bir araştırmaya göre yaptığı işi anlamlı gören kişilerin iş devamsızlıkları düşük, bulundukları kuruma hissettikleri aidiyet duygusu ve iş motivasyonları yüksek oluyor. Bu kişiler iş arkadaşlarıyla daha uyum içinde çalışabiliyorlar. Üstelik bir iş yerindeki iş katılımının, yani iş performansına bilişsel, duygusal, fiziksel katılımlarının, artmasını sağlayan en önemli etkenlerden biri çalışanların işlerini anlamlı görüyor olmaları.

Blanca, G., & Ramona, T. (2017).What Makes Work Meaningful. Studies in Business and Economics, 12(2). doi:10.1515/sbe-2017-0020

Benzer yazılar

Her Zaman Mutlu Olmak Zorunda Değiliz!

Her duygunun hayatımızda bir yeri, görevi ve işlevi olsa da en çok mutluluk hakkında konuşuyor ve en çok mutlu hissetmek istiyoruz. Oysa, mutlu hissetmemek de mutlu hissetmek kadar normal.

Hayatımızı Sabote Eden Düşüncelerimiz ve Onları Değiştirmenin Yolları

“Nasıl beni önemsemez!”, “Şu işi yapana kadar mutluluk haram.”, “Bu iş olmadı, ben beceriksizim.” Bunlar tanıdıksa hayatınızı sabote ediyorsunuz. Çözümleriyse yazıda!
Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Her sabah işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor, pazartesi günlerinden nefret mi ediyorsunuz? İşten ayrılmanın neden zor olduğu üzerine bir yazı hazırladık.
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!
İsimsiz (Green Blouse)- Aino Kannisto (2013)

Birbiriyle Çatışan Duygular Hissetmek

Hepimiz birbiriyle çatışan duygular, düşünceler ve davranışlar içine girebiliyoruz. Peki en çok hangi konularda çatışmalı anlar yaşıyoruz?
Submarine Filminden Bir Kesit

Aşkın 6 Mil Derinliğinde Su Üstünde Kalmanın Çabası: Submarine

Bozuk bir aile yapısı içinde, ergenliğin getirdiği karakter bunalımıyla uğraşan Oliver, ebeveynlerinin evliliklerini kurtarmaya çalışıyor.

footer