Bağlanma Stilleri İş Hayatında Kendini Nasıl Gösteriyor?

Alperen Karaca

Alperen Karaca

Bağlanma Stilleri İş Hayatında Kendini Nasıl Gösteriyor?

Carlos Reis - Engomadeiras (1915)

Carlos Reis - Engomadeiras (1915)

Hayır demeniz gerektiğini bildiğiniz halde kabul ettiğiniz projeler, takdir edilmeyi beklerken "eh işte" ile karşılaştığınız sunumlar, yapmaya hazır olduğunuz ama emin olamadığınız fedakarlıklar"¦ Kendi içinizde çeliştiğiniz ve mantıklı kararı vermediğinizi düşündüğünüz zamanlarda konu aslında zihninizin bugüne kadar sizi hayatta tutmak için kendi başına verdiği kararlar olabilir.
relate-banner

Çevremizdeki insanlarla, eşyalarla hatta uğraşlarımızla kurduğumuz ilişkiler sırasında etkilerini gösteren psikolojik sistemlerden biri de bağlanma stillerimiz. Özellikle stresi tetikleyen durumlarda bağlanma stillerimiz ilişkilerde verdiğimiz kararlar üzerinde oldukça söz sahibi olabiliyor. Peki bağlanma stillerimiz iş hayatındaki ilişkilerimizi nasıl etkiliyor?

Bağlanma stilleri genellikle ebeveyn ilişkilerinin, romantik ilişkilerin ve arkadaşlık ilişkilerinin bağlarını konu alan bir konu olsa da iş hayatında da bağ kurmanın ve ilişkilenmenin söz konusu olduğu durumlarda önemli bir rol oynuyor. İş hayatındaki ruh halimiz, tutumumuz ve davranışlarımız ile özdeşleşen bağlanma stilimiz doğrultusunda kendimizi kalıplara sokmanın ötesinde kendimizi tanımak ve davranışlarımızı anlamlandırabilmek adına bağlanma stillerini tanımak büyük bir adım olabilir. İşte zaman yönetimi koçu Elizabeth Grace Saunders'a göre bağlanma stillerinin iş ortamında kendini belli eden bazı özellikleri:

  • Güvenli Bağlanma:
İş yerinde güvenli bağlanan kişiler, onlara verilen görevleri olduğu gibi kabul etmeye ve bu görevler süresince karşılaşacakları sorunlar ile mücadele etmeye meyilli olabilirler. Gereken eforu göstermenin yanında göğüsleyemeyecekleri bir probleme hayır demekten de pek çekindikleri söylenemez. Kendi yeteneklerine olan güvenin yanında yetersiz kaldıkları noktada çalışma arkadaşlarının onlara olumlu yaklaşacakları konusunda daha öz güvenli olabilirler.

  • Kaygılı Bağlanma:
Başkalarını yüz üstü bırakma, üzülmelerine sebep olma ve bir sorunun sebebi olma kaygısını sürekli olarak hissetmeniz iş hayatında geliştirdiğiniz ilişkilere olan kaygı temelli yaklaşımınızın bir işareti olabilir. Kaygı seviyesi yüksek bir iş hayatı ise verimsizliğe yol açabilir, örneğin her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak adına her boşlukta e-postaları kontrol etmek gibi.

  • Kaçıngan Bağlanma:
İş yerindeki kaçınmacılar kendilerini iş arkadaşlarından daha üstün görmeye meyilli olabildikleri gibi kendi önceliklerini grubun ve takımın önceliklerinin önüne koyma eğiliminde de olabiliyorlar. Bu tutumun ekip içerisinde yaratabileceği güvensizlik ortamı ise kaçınmacı bireyin mikro düzeyde korumacı, gözlemci ve dominant olmasına yol açarak ekipteki huzursuzluğu arttırabilir.

  • Kaygılı Kaçıngan Bağlanma:
Kaygılı kaçıngan bağlanan kişileri tanımlamak için en uygun kelime belki de "sıkışmış" olabilir. İş hayatında kaygının getirdiği korkularla yüzleşme konusundaki yetersizliğe iş yükünden kaçma isteği eklenebilir. Kaygılı kaçıngan bağlanan kişilerin sorunlarla yüzleşmektense kendilerini sosyal medyada gezerken ya da masalarını yeniden ve yeniden düzenlerken bulma ihtimalleri diğer kişilere kıyasla oldukça yüksek. Günün sonunda ise bu kişileri görevlerin neden yerine getirilmediği konusunda hem kendi içlerinde yaşadıkları bir tartışma hem de dışarıya sunacakları bir bahane arayışı bekliyor olabilir.

Tüm bunların yanında yazının başında da bahsettiğimiz üzere kendinizi belirli kalıplara sokmanıza gerek yok. Diğer yakın ilişkilerinizde olduğu gibi iş hayatında da bağlanma stilleri durumlara ve koşullara göre farklılık gösterebilir. Belirli bir projede daha kaygılı hissederken başka bir iş sürecinde oldukça güvenli özellikler sergileyebilirsiniz. Kendinizi tanımak ve hangi durumlarda hangi özelliklerinizin ön plana çıktığını anlamak işleri kontrol altına almak için iyi bir ilk adım olabilir.

[1] Saunders, E. G. (2018, December 19). The 4 'Attachment STYLES,' and how they sabotage your work-life balance. The New York Times. https://www.nytimes.com/2018/12/19/smarter-living/attachment-styles-work-life-balance.html.

Benzer yazılar

Negro - Cristina Troufa

Tehdit ve Bakım Kaynağı Aynı İnsan Olduğunda - Düzensiz Bağlanma

Bağlanma stillerinin çok popüler olmayan ancak belki de anlaşılmaya en çok ihtiyaç duyan türü: düzensiz bağlanma. Detayları yazımızda.
The Meal - Alex Gross (2016)

Bağlanma Stilleri ve Ayrılık Sonrası Davranışlar

Eğer ayrılmayı isteyen ve ilişkiyi bitiren taraf biz değilsek ayrılık sonrası kısa dönemde davranışlarımızı neler belirler?
The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!
How being attached to you felt like sometimes - Laura Miclea

Kaygılı - Kaçıngan Birlikteliği Mümkün mü?

Yüksek seviyede bağlanma kaygısı ve kaçınması ilişkide belli sorunlarla ilişkilendiriliyor. Peki kaygılı ve kaçıngan bağlanan iki kişi bir ilişki sürdürebilir mi?
Seduction in Blues and Greens - Malcolm T. Liepke

Neden Ayrılamayız?

Neden bizi çok da mutlu etmeyen bir ilişkinin içinde kalmaya devam ederiz? Olumsuz deneyimlerimize rağmen niye ilişkiyi bitirmeyiz? Cevabı yazımızda!
Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?
Waheed in lord’s robes - Liu Xiaodong (2011)

Örgütsel Bağlılık Neden Önemli?

Örgütsel bağlılık ile çalışanların iş performansı, motivasyonları, işten ayrılmaları ya da devam etmeleri arasında bir ilişki bulunuyor.
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Going Out - Fabienne Jenny Jacquet

Duygusal Zeka Nedir? - 2

Duygusal zeka ilişkilerimizi yakından etkiliyor. Duygusal zekanın nelerden etkilendiğini ve nasıl geliştirilebileceğini açıklıyoruz!
Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Her sabah işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor, pazartesi günlerinden nefret mi ediyorsunuz? İşten ayrılmanın neden zor olduğu üzerine bir yazı hazırladık.

footer