Anne İle Bebek Arasındaki Bağlanma (Maternal-Fetal Bağlanma)

Feyza Hilal Dilmaç

Feyza Hilal Dilmaç

Anne İle Bebek Arasındaki Bağlanma (Maternal-Fetal Bağlanma)

Mother and Child - J. Farnsworth

Mother and Child - J. Farnsworth

Anne ve bebek arasındaki bağlanmanın doğum sonrası dönemde başlayarak 1-3 yaş arası dönemde geliştiği söyleniyor. Fakat bazı araştırmacılar bu bağlanmanın, doğumdan da önceki dönemde oluşmaya başladığını belirtiyor. Hamile kadınlarla yapılan araştırmalara göre anne ve bebek arasındaki bağlanma, hamileliğin ilk dönemlerinde ortaya çıkıyor ve hamilelik dönemi boyunca devam ediyor. Hamile olan kadın ve fetus arasında oluşan bu ilk iletişim, maternal-fetal bağlanma olarak isimlendiriliyor.
relate-banner

Maternal-fetal bağlanma davranışları; annenin fetüse olan bağlılığı, sağlıklı beslenmesi ve fiziksel olarak doğuma hazır olması şeklinde özetleniyor. Hamile olan bireylerin, bu dönemde fetüse olan bağlılıklarından dolayı beslenmelerine dikkat etmesi ve zararlı madde kullanımından kaçınması, maternal-fetal bağlanma davranışlarına örnek olarak gösteriliyor. Hamile olan bireyin, doğacak bebek için bebek eşyaları alması ise fiziksel hazırlık olarak tanımlanıyor.

Maternal-fetal bağlanma davranışlarının sıklığı, özellikle hamileliğin yaklaşık 18 ile 22. haftasında hızlandıktan sonra, ilerleyen gebelik süresiyle birlikte artış gösteriyor. Peki, fetus ile hamile olan birey arasında oluşan bu ilk bağlanmayı etkileyen faktörler neler oluyor? Yapılan araştırmalara göre maternal-fetal bağlanmayı etkileyen faktörler şu şekilde sıralanıyor: istenmeyen bir hamilelik olup olmaması, partnerler arasındaki iletişim, hamile olan bireyin mental sağlığı ve özellikle annenin çevresindeki bireylerden gördüğü sosyal destek. İstenmeyen hamileliklerde maternal-fetal bağlanma davranışlarının görülme olasılığı, planlanan hamileliklere oranla çok daha az olabiliyor. Bağlanmayı etkileyen faktörlerden biri olan mental sağlık, hamile olan bireylerin beslenmesini ve fiziksel sağlığını da etkiliyor. Hamilelik dönemindeki depresyon, madde kullanımı ve kötü beslenmeyle ilişkilendiriliyor. Bu noktada kötü beslenme alışkanlıkları, bağlanmayı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bununla birlikte yapılan bir araştırmaya göre, hamile olan bireyin çevresindeki sosyal destek ne kadar fazla olursa bebek ile anne arasındaki bağlanmanın da o kadar güçlü olacağı belirtiliyor.

[1] Lerum, C. W., & LoBiondo-Wood, G. (1989). The relationship of maternal age, quickening, and physical symptoms of pregnancy to the development of maternal-fetal attachment. Birth, 16(1), 13-17.
[2] Salisbury, A., Law, K., LaGasse, L., & Lester, B. (2003). Maternal-fetal attachment. Jama, 289(13), 1701-1701.

Benzer yazılar

Kaygı Flört Etmemize Engel Değil

Yüksek düzeyde kaygıya veya kaygılı bağlanma stiline sahip olmak zaman zaman kendimizi sabote etmemize ve geçmişteki olumsuz deneyimlerimize saplanıp kalmamıza sebep olabiliyor. Peki kendimizi sabote etme halinin üstesinden gelmek için neler yapabiliriz?
One Hundred Years of Solitude No.31 - Zhu Zhengming

İlişkisiz, Mutlu, Huzurlu

Herkes romantik bir ilişkiye sahip olmak zorunda mı? Tek başımıza mutlu olmamız mümkün değil mi? Seçilmiş bekarlık kavramıyla tanışın!
Mother and Child by Katie M. Berggren

Aile İçinde Öğrendiğimiz İlişki Modeli Gelecek Romantik İlişkilerimize Nasıl Yansıyor?

Hepimiz ilişki kurmanın farklı yollarını ailemizde öğreniyoruz. Ancak öğrendiğimiz bu yollar her zaman bizi mutlu etmeyebiliyor.

Romantik İlişkiler ve Psikolojik Sağlık

Romantik ilişkiler psikolojik sağlığı nasıl etkiliyor? Bu yazıda psikolojik sağlık ile ilişkiler arasındaki ilişkiyi derledik.
Negro - Cristina Troufa

Tehdit ve Bakım Kaynağı Aynı İnsan Olduğunda - Düzensiz Bağlanma

Bağlanma stillerinin çok popüler olmayan ancak belki de anlaşılmaya en çok ihtiyaç duyan türü: düzensiz bağlanma. Detayları yazımızda.
We Need to Talk About Kevin - Lynne Ramsay (2012)

Bir Anne-Oğul Çatışması: We Need to Talk About Kevin

Hazırlıksız annenin, oğlu Kevin ile bağ kuramamasını anlatan bu film, istenmediğini hisseden çocuğun neler yapabileceğini gösteriyor.
The Meal - Alex Gross (2016)

Bağlanma Stilleri ve Ayrılık Sonrası Davranışlar

Eğer ayrılmayı isteyen ve ilişkiyi bitiren taraf biz değilsek ayrılık sonrası kısa dönemde davranışlarımızı neler belirler?
A Moment! - Holly Warburton

Öpüşmenin Tarihi ve Etkileri

Öpüşmek, midemizde kelebekler uçuran bir deneyim! Neden öpüştüğümüz ve öpüşmenin günümüze nasıl geldiği ise işte bu yazımızda.
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
How being attached to you felt like sometimes - Laura Miclea

Kaygılı - Kaçıngan Birlikteliği Mümkün mü?

Yüksek seviyede bağlanma kaygısı ve kaçınması ilişkide belli sorunlarla ilişkilendiriliyor. Peki kaygılı ve kaçıngan bağlanan iki kişi bir ilişki sürdürebilir mi?

footer