Ergenlik Döneminde Akademik Başarı

Elif Sabuncuoğlu

Elif Sabuncuoğlu

Ergenlik Döneminde Akademik Başarı

Monika Luniak

Monika Luniak

Ergenlik dönemindeki bireylerin okulda gösterdikleri başarı, ilerleyen dönemlerdeki akademik ve mesleki başarılarında önemli bir belirleyici olabiliyor. Bu çağdaki akademik başarının ardında ise pek çok etken yatıyor.
relate-banner

Akademik başarıyı tanımlarken iletişimsel ve düşünsel becerilerden, matematik, fen ve sosyal bilim alanlarındaki yeterliliklerden bahsedebiliyoruz. Hem aile hem de okul yaşamındaki eğitim ortamının olumlu olması, gençlerde akademik başarıyı destekleyecek özellikleri beraberinde getiriyor: zeka, gençlerin kendi becerilerine duyduğu güven, başarılı olmaya ve öğrenim görmeye dair duydukları istek. Eğitimin gerçekleştiği ortam olumsuz özelliklere sahip ise ergenlerin okuldaki başarısı da o denli azalabiliyor.

Ergenlik döneminde akademik başarıyı öngörebilen önemli bir diğer etken ise ailelerin hangi ebeveynlik stilini benimsediği oluyor. Kendileriyle ilgilenen ve kendilerine dair beklentilere sahip ebeveynleri olan yani demokratik ebeveynlik ile yetiştirilmiş ergenler, okulda en çok başarı gösterenler oluyor. Sıcaklığın, açık iletişimin, ortak alınan kararların hâkim olduğu, çocukların nerede ve hangi faaliyetlerle uğraştığının aile tarafından izlendiği demokratik ebeveynlikte, gençler önemsendiklerini ve değerli olduklarını hissediyor, daha iyi öz-denetim becerilerine sahip oluyor ve okul başarısının önemi hakkında daha fazla farkındalık kazanabiliyorlar. Ebeveynleriyle ortak karar alabilen ve aynı zamanda bağımsızlığa da sahip olan bu gençler, akademik başarısı en yüksek olanlar oluyor. Buna karşın otoriter ebeveynlik ve izin verici ebeveynlik ergenlerin akademik başarılarını olumsuz yönde etkiliyor. Çocuklarıyla daha az sıcak bir iletişime, çocuklarının eğitimiyle ilgili daha düşük taleplere sahip olan ihmalkâr ebeveynlik stili ise, çocukların ergenlik döneminde okulda daha düşük notlar almasıyla ve giderek kötüleşen bir okul performansı göstermesiyle sonuçlanabiliyor.

Ebeveynlerin çocuklarının eğitim hayatına dahil olmaları ve aktif bir rol üstlenmeleri ergenlerin akademik başarısında önemli bir rol oynuyor. Başarı seviyesi yüksek olan gençlerin genellikle derslerdeki gelişimlerini takip eden, öğretmenleriyle ve okul ile sıkça iletişim halinde olan ve veli toplantılarına düzenli olarak katılan ebeveynleri oluyor. Bu tarz tutumlara sahip olan ebeveynler çocuklarına eğitimin önemini hissettiren bir mesaj aktarabiliyor.

Ergenlik döneminde kurulan arkadaşlıklar, diğer pek çok konuda etkili olduğu gibi, akademik başarıda da belirleyici oluyor. Yapılan çalışmalara göre gençler hem arkadaşlıklarını kurarken kendi akademik gelişimlerine yakın hissettikleri yaşıtlarını seçiyor hem de zamanla birbirlerinin akademik seviyelerine yakın hale geliyorlar. Bir araştırmanın sonuçlarına göre, gençlerin okula katılım konusunda kendilerine benzer davranışlara sahip olan kişilerle daha fazla arkadaşlık kurdukları bulunuyor. Aynı zamanda, birbirleriyle arkadaşlık halinde olan gençlerin zamanla okulla ilgili değerleri, derslere katılımları, ders çalışma alışkanlıkları ve gösterdikleri çaba benzer hale geliyor. Örneğin okulu asma davranışı gösteren yaşıtlarıyla arkadaş olan gençler de zamanla bu davranışı edinebiliyorlar. Bu durumun arkasında yatan süreç ise birlikte-ruminasyon olarak görülüyor: Gençler ne denli okula karşı birlikte tavır alıp okulla ilgili olumsuz duygu ve düşüncelerini konuşurlarsa okuldan uzaklaşma ihtimalleri o kadar artıyor. Bu davranışlar arkadaşlıklarını gittikçe güçlendirse de uzun vadede pek olumlu sonuçlar getirmiyor. Özetle, ergenlik döneminin en önemli sosyalleşme kaynağı olan arkadaşların davranışsal, duygusal ve zihinsel olarak okulla kurdukları ilişkiler, ergenlerin kendi okulla olan ilişkilerini de benzer şekilde etkiliyor.

Ayrıca, teknolojik aletler yaşamımızın çok önemli bir parçası haline gelmiş durumda. Öyle ki birçok genç ders çalışırken aynı zamanda sosyal medya sitelerinde gezinebiliyor, müzik dinleyebiliyor veya arkadaşlarıyla mesajlaşabiliyorlar. Aynı anda birden fazla görevi (internette gezinmek, arkadaşlarla sohbet etmek ve ödev yapmak) yerine getirmeye çalışan gençlerin dikkati dağılıyor, konsantre olmakta zorlanıyorlar ve bu sebeple yüzeysel bir öğrenme gerçekleşiyor. Yapılan bir çalışmaya göre, odada bulunan bilgisayar veya televizyonun sadece varlığı bile dikkat dağıtabiliyor. Sonuç olarak, ders çalışma vakitleri ile teknolojik aletleri kullanma vakitlerinin ayrılması, akademik başarı için daha olumlu bir etki yaratıyor.

[1] Wang, M. T., Kiuru, N., Degol, J. L., & Salmela-Aro, K. (2018). Friends, academic achievement, and school engagement during adolescence: A social network approach to peer influence and selection effects.Learning and Instruction,58, 148-160.
[2] Berk, L. (2009). Development through the lifespan (Vol. 1). Pearson Education India.

Benzer yazılar

The End of the F***ing World

Ergenlik dönemindeki iki gencin yaşadıkları travmatik deneyimlerin kendileriyle ve başkalarıyla olan ilişkilerini nasıl şekillendirdiğine odaklanan, kara mizah ve dram türünde bir mini dizi izlemek ister misiniz?
The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!
Menstruation on The Rocks- Brian Sims

Regl Nedir?

Regl olmak ayıp ya da gizlenecek bir durum değil. Peki regl çocuklarla nasıl konuşulmalı?
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Carl Little

Ergenlikte Spor Yapmanın Mental Sağlığa Etkileri

Ergenlik döneminde spor yapmak kişileri mental açıdan nasıl etkiliyor? Kız çocukları depresyona daha mı meyilli?
Jaro-Zbijar

3-5 Yaş Dil Gelişimi

3,4 ve 5 yaşlarındaki çocuklar neleri anlıyor, öğrendikleri kelimeleri nasıl kullanıyorlar ve nasıl cümleler kurabiliyorlar?

Bağlanma Hakkında Kitaplar

Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Sophie Lécuyer

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!
Inna Montano

Çocuk Sahibi Olduktan Sonra İlişkiyi Canlandırmak

Birçok ebeveynin kurduğu cümle: "Çocuktan sonra birbirimizin yüzünü unuttuk!". İlişkinizi yeniden canlandırmak için ne yapabilirsiniz?

footer