Ebeveynlik Stilleri

İrem Lal  Akdoğan

İrem Lal Akdoğan

Ebeveynlik Stilleri

I See You - Clare Elsaesser

I See You - Clare Elsaesser

Ebeveynlik stilleri iki temel faktör üzerinde şekilleniyor: talepkarlık ve duyarlılık. Talepkarlık ebeveynlerin çocuğun davranışını ne ölçüde kontrol ettiklerini açıklıyor. Duyarlılık ise ebeveynin çocuğun duygusal ve gelişimsel ihtiyaçlarına ne kadar duyarlı olduğunu ifade ediyor. Bu iki temel eksene dayanarak kategorize edilmiş 4 temel ebeveynlik tarzı bulunuyor:
relate-banner

  1. Demokratik ebeveynlik:
Birçok araştırma ve uzmana göre, çocuğun gelişimi açısından en iyi ebeveynlik tarzı, çocuğa sıcak ve ilgili davranırken aynı zamanda ondan beklentiye sahip olunduğunda görülüyor. Demokratik ebeveyn stili olarak da bilinen bu tarz ile yetişmiş olan çocuk birçok olumlu özelliğe sahip olabiliyor. Bu özellikler arasında çocuğun daha aktif, daha bağımsız, mutlu olması bulunuyor. Aynı zamanda çocuğun şiddete eğilim gösterme ve psikolojik rahatsızlığa sahip olma olasılığı da azalıyor. Bu ebeveynlik çeşidinde ebeveynler çocuğa sınır koyarken nedenlerini belirterek çocukla açık bir iletişim kuruyor. Ebeveynlerin çocuk ile kurduğu açık iletişim sayesinde çocuk farkındalık geliştiriyor.

  1. Otoriter ebeveynlik:
Bu tarza sahip ebeveynler, kuralların ve emirlerin olduğu bir iletişim tarzını benimsiyor. Bu ebeveynlik tarzında çocuk sık sık cezaya maruz kalıyor ve bu kimi zaman fiziksel ceza dahi olabiliyor. Otoriter ebeveynlik çeşidi; çocuğu disiplin etmek için zorlayıcı, keyfi, emredici metotlara başvurabiliyor. Otoriter ebeveynlik çeşidinde çocukların ihtiyaçları karşılanmıyor. Bu sebeple bu ebeveynlik çeşidi ile yetişen çocuklar güvensiz ve mutsuz olabiliyor. Aynı zamanda bu çocuklar akademik anlamda başarısız bir performans sergilerken uyuşturucu bağımlılığı veya psikolojik sorunlar yaşamaya daha meyilli oluyor.

  1. İzin verici ebeveynlik:
Çocuğa karşı sıcak ve ilgili olsa da çocuğun isteklerine hayır diyemeyen, ona sınırlar çizmekte ve kurallar koymakta zorlanan kişileri belirtiyor. Bu ebeveynlik çeşidi ile yetişen çocuklar; kendilerini kontrol etmekte, kuralları uygulamakta, sosyal ve romantik ilişkiler sürdürmekte zorluk yaşıyor.

  1. İhmalkar ebeveynlik:
Bu ebeveynlik tarzına sahip ebeveynler çocuklarına sınır çizmiyor ve onlardan herhangi bir şey de beklemiyor. Çocuklarının ihtiyaçlarına karşı kayıtsız olan bu ebeveynler, psikolojik bir problem yaşıyor veya küçükken istismar ve ihmal gibi sorunlara maruz kalmış olabiliyor. Bu ebeveynlik stili ile yetişen çocuklarda dürtüsel davranışlar, psikolojik problemler ve bağımlılık geliştirme görülebiliyor.

[1] Li, A. (2020, December 22). 4 Types of parenting styles and their effects. Retrieved from: https://www.parentingforbrain.com/4-baumrind-parenting-styles/

Benzer yazılar

Yaşam Enerjimizi Tüketen Bazı Davranışlarımız

Sıkça başvurduğumuz bazı davranışlarımız aslında enerjimizi alıp götürüyor. Sizin için bu davranışları listeledik.

Karşılanmamış İhtiyaçlar Kendini Nasıl Gösterir?

Karşılanmamış ihtiyaçlarımız, kendilerini farklı duygularla gösterebilirler.

İlişkinizde Bu 5 Davranışı Göstermeyi Bırakın!

İstemeden yaptığınız bazı davranışlar ilişkinize zarar veriyor olabilir mi? Bu yazımızda ilişkilerinizde uyguluyorsanız gözden geçirmenizin iyi olacağı 5 davranıştan bahsettik.

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Love and Life - Kristina Varaksina

Romantik İlişkilerdeki 10 Duygusal İhtiyacımız

Romantik ilişkilerimizde genellikle karşılanmasını beklediğimiz 10 duygusal ihtiyacı açıkladık. Siz bir ilişkiden neler beklersiniz?
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Sophie Lécuyer

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!
Phoebe Wahl

Annelikte Tükenmişlik

Ebeveynlik deneyimi, annelerde kimi zaman tükenmişlik hisleri yaratabiliyor. Peki bu his nasıl deneyimleniyor?

footer