Pandemi Döneminde Çocukların Eğitimi İçin Ebeveynlik Rehberi

Rengim Lal Kılavuz

Rengim Lal Kılavuz

Pandemi Döneminde Çocukların Eğitimi İçin Ebeveynlik Rehberi

Christmas- Elmira Petrova

Christmas- Elmira Petrova

Okulların açılmasının çocukların hayatına düzen getireceği su götürmez bir gerçek olsa da okula gitmek de pandemi açısından bir tehdit oluşturacağı için çocuklar bu sıralar evlerinde vakit geçiriyorlar. Hal böyle olunca ebeveynler de hem işlerini hem çocuklarının eğitimini hem de onlarla vakit geçirmeyi aynı anda götürmeye çalışıyorlar. Bu da doğal olarak ebeveynleri strese sokuyor. Çocuklarda ise bu stresli ortama tepki olarak davranış bozuklukları görülebiliyor.
relate-banner

İşte psikologların ebeveynlere pandemi döneminde çocuklarının eğitimi hakkında verdikleri tavsiyeler:

  1. Sınırlar koyun! Ev ve iş hayatı birbirine karıştığında sınırların da bulanıklaşması doğaldır. Üstelik bu işlerinize başlamanızı da işlerinizi bitirmenizi de zorlaştırır. Bu dengeyi sağlayabilmek için kendinize kapısını kapatabileceğiniz bir çalışma odası ayarlamanız iyi olacaktır. Çocukların da evde belirli bir ders çalışma alanının olması önemlidir. Eğer evinizde bir çalışma odası yoksa çocuğunuzla yan yana çalışabilirsiniz. Böylece nasıl çalışılacağı konusunda ona örnek olabilirsiniz. 45 dakikalık alarmlar kurup çocuğunuza, o süre boyunca çalıştıktan sonra 15 dakika eğlenceli bir aktivite yapacağınıza dair söz verebilirsiniz. Çocuğunuz planı bildiği için hem daha etkili çalışacak hem de sizi daha az rahatsız edecektir. Sonrasında çocuğunuza çalıştığı ve sizin çalışmanıza izin verdiği için teşekkür etmeyi unutmayın. Emin olun teşekkür etmek tehditlerden daha çok işe yarayacak!
  2. Rutin oluşturun! Stresli zamanlarda hayatımızın normal düzeninde ilerlemesini beklemek gerçekçi değildir. Hem kendiniz hem de çocuğunuz için günlük bir rutin oluşturmak tüm aile üyelerinin strese karşı daha dayanıklı olmasını sağlayabilir. Bu planda işlerinizle ilgilenmeniz gereken ve boş geçirebileceğiniz zamanları da belirtmeyi unutmayın. Her saati planlamaya çalışmayın, esnek bir plan oluşturarak boş geçirilecek vakitlere de izin verin.
  3. Esnek olun! Çocuğunuza normalden daha fazla ekran zamanı tanıdığınız için kötü hissetmeyin. Siz işlerinizi tamamlamaya çalışırken çocuğunuza bir çizgi film açabilirsiniz ya da arkadaşlarıyla iletişimde kalması için görüntülü görüşmeler ayarlayabilirsiniz. Elbette kuralları tamamen bozmamalısınız! Özellikle küçük çocukların sizin yanınızdayken ekran kullanmasını sağlamak ve ergenlerle uygun içerikler ve ekran süresiyle ilgili konuşmak iyi olacaktır.

[1] Allen, T., Donahue, P., Gurwitch, R., Simon, R. (2020). Parenting during the COVID-19 Pandemic. American Psychological Association. Retrieved from: https://www.apa.org/topics/covid-19/parenting-during-pandemic

Benzer yazılar

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.

Aile İlişkilerini Konu Alan Kitaplar

Büyüdüğümüz evin üzerimizdeki etkisini anlamak hayatımıza yön vermemizi kolaylaştırıyor. Size bu konuda yardımcı olacak kitapları derledik!
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Su Yu

Beklenmeyen Hamilelik Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Beklenmeyen bir hamilelik yaşandığında bu duruma psikolojik açıdan hazır olmak adına gerçekleştirebileceğimiz birkaç yöntem bulunuyor.
Sophie Lécuyer

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!
Inna Montano

Çocuk Sahibi Olduktan Sonra İlişkiyi Canlandırmak

Birçok ebeveynin kurduğu cümle: "Çocuktan sonra birbirimizin yüzünü unuttuk!". İlişkinizi yeniden canlandırmak için ne yapabilirsiniz?

footer