Ergenlerde Duygusal Zeka

Büşra Kösem

Büşra Kösem

Ergenlerde Duygusal Zeka

Pexels

Pexels


relate-banner

Duygusal zeka ergenlikte duygusal gelişimin bir parçası. Ergenlerde duygusal zeka, kişilerin duygularını etkili ve yapıcı kullanabilme becerilerini doğrudan etkiliyor. Duygusal zeka kişilere olumsuz duygularla başa çıkma konusunda yardımcı oluyor. Dolayısıyla stres yönetimi, ilişki kurma ve değişimle başa çıkma konusunda olumlu etkilere sahip. Bazı araştırmalar, kişilerin duygusal zekaları ile akademik başarıları arasında bir ilişki olduğunu gösteriyor. Örneğin, duygusal zekası gelişmiş olan ergenlerin liseden yüksek eğitime geçiş sürecini daha rahat atlattığı görülüyor.

Kişinin kendisiyle olan iletişiminin olumsuz olması onda kaygıya yol açabiliyor. Kişinin yalnızca sosyal çevresiyle değil, kendisiyle kurduğu ilişkiyi de etkileyen duygusal zeka, bu alandaki beceriler gelişmiş ise kaygıyla başa çıkmada da yardımcı olabiliyor. Bahsi geçen becerilerin gelişmesi için kişinin duygularını etkili bir biçimde kullanabiliyor, yani her şeyden önce anlamlandırabiliyor olması gerekiyor. Bu nedenle günlük tutmak gibi öz bilinci artıracak aktiviteler kendilerini tanıma süreçlerini pekiştirmek amacıyla ergenlere önerilebilir. Günlük tutmanın önerilmesinin sebebi ise kişilerin olaylar karşısındaki hislerinin nasıl bir örüntüye sahip olduğunu anlamasında birincil bir kaynak görevi görmesi oluyor.

Bu yazımızda size duygusal zekayı pekiştirmek için geliştirilen bir oyundan söz edeceğiz. Oyunun adı "Benim Renkli şapkam". Oyunu yönetecek kişi -bu kişi bir terapist, öğretmen veya ebeveyn olabilir- her oyuncuya bir tane düşecek şekilde farklı renklerde şapkalar sağlar. Sonrasında her şapkayı bir duygu ile eşleştirir ve oyunculara hangi renk şapkanın hangi duyguyu temsil ettiğini söyler. Oyunculardan o anki duygularına en yakın duyguyu temsil eden şapkayı seçmeleri ve başlarına takıp çember şeklinde oturmaları beklenir.

Bu oyunun amacı aynı ortamda birden fazla duygunun barınabilceğini göstermektir. Olumsuz duyguları temsil eden şapkaları takmış kişiler olumsuz hislerinden söz eder ve sıra bir sonraki kişiye geçer. Olumlu duyguları temsil eden şapkaları takmış kişiler ise bahsi geçen olumlu duyguyu kendilerince tanımlamaya teşvik edilir. Herkese sıra geldikten sonra tekrar olumsuz duygulara dönülür ve bahsi geçen duygular ve temsil ettikleri üzerinde durulur. Sonunda, bu duygu ile başa çıkmanın veya yüzleşebilmenin alternatif bir yolu bulunur. Buradaki amaç olumsuz duyguların yerine olumlu duyguların koyulabilmesini incelemek ve buradan bir şeyler öğrenmektir.

Moore, C. (2021, May 18). Teaching Emotional Intelligence to Teens and Students. Positive Psychology. Retrieved from https://positivepsychology.com/teaching-emotional-intelligence/

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.

The End of the F***ing World

Ergenlik dönemindeki iki gencin yaşadıkları travmatik deneyimlerin kendileriyle ve başkalarıyla olan ilişkilerini nasıl şekillendirdiğine odaklanan, kara mizah ve dram türünde bir mini dizi izlemek ister misiniz?
Menstruation on The Rocks- Brian Sims

Regl Nedir?

Regl olmak ayıp ya da gizlenecek bir durum değil. Peki regl çocuklarla nasıl konuşulmalı?
Going Out - Fabienne Jenny Jacquet

Duygusal Zeka Nedir? - 2

Duygusal zeka ilişkilerimizi yakından etkiliyor. Duygusal zekanın nelerden etkilendiğini ve nasıl geliştirilebileceğini açıklıyoruz!
Carl Little

Ergenlikte Spor Yapmanın Mental Sağlığa Etkileri

Ergenlik döneminde spor yapmak kişileri mental açıdan nasıl etkiliyor? Kız çocukları depresyona daha mı meyilli?
Sophie Lécuyer

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!
Difference of Opinion- Malcolm T. Liepke (1996)

Ayrılık Da Sevdaya Dahil Mi?

Neredeyse hepimiz bir ilişkinin sona ermesinden sonra yas sürecinden geçiyoruz. Yas sürecinde bizi hangi aşamalar bekliyor?
Aaron Shikler, No Name

Duygusal Zeka Nedir? - 1

Duygusal zekası yüksek insanlar; duyguları okuma, anlama ve düzenleme konusunda öne çıkıyorlar. Duygusal zekayı ve ilişkilere etkisini inceledik.
from Shutterstock

Ergenlik Döneminde Yeme Bozuklukları ve Beden Algısı

Ergenlik dönemi, genellikle yeme bozukluklarının gelişmeye başladığı bir dönem... Peki neden bu yaşlarda yeme bozukluğu gelişiyor?
Moonlight Over The Ocean - Marianna Foster

Otizm Spektrum Bozukluğu ve Romantik İlişkileri

Otizm spektrum bozukluğu yakınlık ve bağ kurmaya engel değil... Peki bu durum romantik ilişkilerimizi nasıl etkiliyor olabilir?

footer