Bağlanma Stilleri
Bağlanma stilleri nasıl oluşur ve yetişkinlik döneminde ilişkileri nasıl etkiler? Bağlanma stillerine dair sorularınızın cevapları burada.
Sahtekarlık Sendromu (Imposter Syndrome) Nedir?
İç sesiniz bulunduğunuz konumu hak etmediğinizi ve oraya şans eseri geldiğinizi söylüyorsa Sahtekarlık Sendromu'ndan muzdarip olabilirsiniz.
Ben Kötü Bir Anne Miyim?
Bir bebek sahibi olmayı her anne aynı şekilde deneyimlemeyebiliyor. Özellikle yeni anneler doğum sonrası depresyonu yaşayabiliyor.
Çocukluk Çağı Depresyonu
Çocuklarda da yetişkinlerdeki gibi psikolojik problemler görülebiliyor. Depresyon da buna örnek! Peki ya bunu anlamak nasıl mümkün oluyor?
Başkaları bizim hakkımızda ne düşünüyor?
Önem verdiğimiz insanların bizim hakkımızda ne düşündüğünü hep çok merak ediyoruz. Peki bununla ilgili endişemizi nasıl azaltabiliriz?
Uzun uzadıya düşünme hali uykumuzu bozuyor.
Yattığınız yerde dönüp duruyor, günün bütün olumsuz olaylarını zihninizde yaşıyorsanız bu durumun etkilerini öğrenmek için doğru yerdesiniz.
Ayrılık sonrası hangi süreçlerden geçiyoruz?
Ayrılıklar da tıpkı ölüm gibi yas sürecini tetikleyebiliyorlar. Peki bu yas sürecindeyken hangi duyguları ve davranışları deneyimliyoruz?
Kaygı Bozukluğu Olan Partnere Destek Olma Yolları
"Anksiyete de ne?", "Bu ilişkiyi yürütmek çok zor!" Yazımızda kaygı bozukluğu olan partnerinize nasıl destek olabileceğinizi anlatıyoruz.
Kendine İlgi ve Anlayış ile Yaklaşmak: Öz şefkat
Başkalarına karşı gösterdiğimiz anlayışı kendimize karşı gösteriyor muyuz? Öz şefkatli olmamız ilişkilerimizi de olumlu etkiliyor.
Bağlanma ve Yakınlık Kurma Korkusu
Bazen karşımızdaki kişinin hayatındaki yerimizi anlayamayız bazen de anlamaktan kaçarız… Peki ya böyle zamanlarda neden yüzümüz gülmez?
Beden Algı Bozukluğu Nedir ve Etkileri Nelerdir?
Bedenimizdeki hayali kusurları takıntı haline getirebiliyoruz. Bu mükemmeliyetçilik beden algı bozukluğunun bir parçası olabiliyor.
Farkındalık Meditasyonu Liderlik Becerilerine Nasıl Katkı Sağlar?
Son yıllarda oldukça popülerleşen farkındalık meditasyonu liderlik becerilerimizi geliştirmek konusunda da yardımcı olabilir!
Hepimizin İhtiyaç Duyduğu 7 Dinlenme şekli
Dinlenmenin yalnızca fiziksel dinlenmeden ibaret olmadığını ve dinlenmenin aslında 7 şekli olduğunu biliyor muydunuz? Detaylar yazımızda!
İş Yerinde Olumsuz Duygularla Nasıl Başa Çıkabiliriz?
Kimi zaman başkalarının neşesinden olumlu etkilenirken kimi zaman öfke ve üzüntülerinden olumsuz etkilenebiliriz. Bu durumlarda ne yapmalı?
Duygusal Patlamaların Bazı Olası Sebepleri
Bir anda fazla öfkeleniyor veya hiç beklenmedik anlarda fazla endişe mi yaşıyorsunuz? Bu duygu patlamalarının neden olabileceğini anlattık.
Sosyal Dışlanma Nedir ve Bireyleri Nasıl Etkiler?
Atalarımızdan beri bir çevreye ait olma ihtiyacı içerisindeyiz. Ya etrafımızdakiler bizi yok sayarsa ve sosyal dışlanmaya maruz kalırsak?
Bilinçli Ebeveynlik Nedir?
Ebeveynin kendi duygularının farkında olması ve bunları yönetebilmesi, çocuğuyla olan ilişkisine de yansıyor. Peki nasıl mı?
Bilinçli Farkındalık ve Romantik İlişkiler
şu anda olanların farkına varmak ve onları yargılamadan kabul etmek. Bilinçli farkındalık, romantik ilişkileri nasıl etkiliyor?
Ergenlik Dönemi Depresyonu ve Romantik İlişkiler
Depresyonu tetikleyen etkenlerin başında yakın ilişkilerimiz geliyor. Erken ergenlik döneminde yaşanan sosyal problemler, depresyon için kuvvetli bir temel oluşturuyor.
Cinsel yönelimi gizlemek neye yol açıyor?
Cinsel yönelimimiz kimliğimizin önemli parçalarından. Bu konuyu etrafımızdan gizlediğimizde hangi durumlarla karşı karşıya kaldığımızı biliyor musunuz?
Duygusal zeka ile akademik yeterlilik ilişkili mi?
Duygusal zekanın yüksekliği akademik hayata da olumlu yansıyor. Peki duygusal zeka ne demek ve bu olumlu etkiyi ne şekilde gözlemliyoruz?
Kardeş ilişkileri yetişkinlikte nasıl değişiyor?
Hayatımızda büyük bir rol oynayan kardeşlerimizle ilişkilerimizin yetişkinlikte nasıl şekil değiştirdiğini öğrenmek ister misiniz?
Fırsatları kaçırma korkusunun altında neler yatıyor?
Başkalarının ne yaptığını sürekli bilmeyi istiyor ve siz olmadan iyi vakit geçirmelerinden hoşlanmıyor musunuz? Fırsatları kaçırma korkunuz olabilir.
Doğum Sonrası Depresyonu - Yanlış Bilinenler
Doğum sonrası kadınlar kendilerini nasıl hissedebilirler? Depresyonda olduklarını düşünmek için sürekli ağlıyor olmaları mı gerekir?
Karantina Sürecini Partnerden Ayrı Geçirmek
Pandeminin getirdiği kaygı ve stresin üstüne bir de partnerinizden mi ayrısınız? İlişkinizi olumlu bir şekilde sürdürmeniz için öneriler hazırladık.
Kaygı Nedir ve Romantik İlişkileri Nasıl Etkiler?
Kaygı, stres ya da belirsizlik karşısında verilen bir tepki. Bu tepki ne zaman bir problem haline geliyor ve romantik ilişkileri nasıl etkiliyor?
İlerlemenize Engel Olan 10 Düşünce Türü
Bazen olduğumuz yerden ileri gitmek imkansız gözüküyor. Ancak bu çoğu zaman kendimize koyduğumuz engeller nedeniyle olabiliyor.
Sorunlara odaklandığımızda ilişkimizi daha kötü algılıyoruz.
İlişkinizi hiç olduğundan daha kötü gördüğünüz bir zaman dilimi oldu mu? Peki ya eksikliklere odaklanmaktan güzellikleri kaçırdığınız?
Düşük yapmak kadınları nasıl etkiliyor?
Düşük yapmak hala bir tabu... İnsanlar genellikle konuşmayı tercih etmiyor. Halbuki bizi uzun vadede derinden etkileyebiliyor.
Türk Edebiyatında Yarım Kalan Aşklar - 2
Vedat Türkali ve Orhan Pamuk'un bu romanlarında aşkın yoğun anlatımına şüphe ve kaygı da eşlik ediyor. İşte çok daha fazlası!
Partnerle Karantinada Olmak
Pandemi aslında hayal olan şeyi bazılarımız için mümkün kıldı: Partnerimizle günlerce evde kalıp dışarı çıkmamak. Peki şimdi ne olacak?
Reddedilme Hassasiyeti Nedir?
Kalabalık bir masada siz konuşurken birinin gözlerini devirdiğini kolayca fark edebiliyor musunuz? İşte bu reddedilme hassasiyetinin sonucu!
Çocuklar ikiyüzlülüğü ne zaman fark ederler?
Çocukların gelişim sürecinde çevrelerini keşfetmesinin zaman aldığını biliyoruz. Peki ya konu ikiyüzlülük olunca bunu fark edebilirler mi?
Tetris oynamak belirsizlikle ilgili kaygımızı azaltıyor.
Bir sınav sonucunu beklerken tırnaklarınızı kemirdiğiniz oluyor mu? Peki bu süreci daha kolay atlatmanıza yardımcı olacak bir oyun söylesek?
Annenin depresif durumları çocukları nasıl etkiliyor?
Hiç annenizin canı sıkkın olduğundan dolayı kendinizi suçladığınız oldu mu? Ya da "Her şey benim yüzümden" diye düşündüğünüz?
Kaygı Hissettiğimizde Verdiğimiz 14 Olası Tepki
Hepimizin zaman zaman kendini kaygılı hissettiği oluyor. Peki kaygılı olduğunuzu verdiğiniz tepkilerden anlayabilir misiniz?
İlişki kaygısı depresyonla ilişkili olabilir mi?
Romantik ilişkinizde kendinizi çok fazla kaygı duyarken mi buluyorsunuz? Belki de bu durumun depresyonla bir ilişkisi vardır.
Rahatsızlık veren duygulara neden ihtiyacımız var?
Kimi zaman kendimizi hiç istemediğimiz duyguların içerisinde buluyoruz. Ancak bu duyguları ne kadar istemesek de onlara ihtiyacımız var.
Sosyal kaygı bozukluğu iletişim kurmayı nasıl etkiler?
Sosyal kaygı bozukluğu yaşayan kişiler, başkalarıyla olan iletişimlerinde problemler yaşayabiliyorlar. Peki nasıl ve neden?
İlişki kaygısı sonucu zihninizden neler geçebilir?
Romantik ilişkimiz, özellikle de kaygılı biriysek bize çok daha fazla kaygı verebilir. Bu kaygı da bizi bazı düşüncelere itebilir.
Doğum Sonrası Depresyonu Yaşayan Partnere Destek Olma
Depresyonda olan birisiyle yaşamak zor olabiliyor, hele de evde bebek varsa. İşte doğum sonrası depresyondaki birine destek olmanın yolları!
Dokunmak, kaygılı bağlananlara iyi geliyor.
Bir dokunuşun içinizi sıcacık yaptığı oldu mu hiç? Dokunmak ve dokunulmak, en çok da kaygılı bağlanan kişilere iyi geliyor.
Çocuklar için Farkındalık Egzersizleri
Farkındalık, çocuklarda sosyal becerileri ve odaklanmayı geliştiriyor. Farkındalığı geliştirmek için pratik önerilerimiz bu yazımızda!
Hamilelikte Bilinçli Farkındalık
Bilinçli farkındalık, hamile kadınların yaşadığı stresi azaltarak daha kolay bir süreç geçirmesine olanak sağlayabiliyor. Peki nasıl?
Bebeklerin 1-3 Yaş Arasındaki Sosyo-Duygusal ve Bilişsel Gelişimleri
Bebeklerin en büyük değişimleri gösterdiği yaş 1-3 yaş arasındaki süreç oluyor. Peki bu süreçte tam olarak neler yaşanıyor?
şarkılarla Ayrılık Sonrası Yas Süreci
Ayrılık sonrası inkar, öfke, pazarlık, depresyon ve kabullenme gibi aşamalardan geçmek mümkün. Bu aşamaları bir de şarkılardan dinleyelim!
Ebeveynler için Öz şefkat
Çocuğunuzun bakımı önemli olduğu gibi, bir ebeveyn olarak kendinize şefkat göstermeniz de büyük önem taşıyor. Peki nasıl?
Prematüre Doğum Öncesi Kaygıyla Baş Etmek
Prematüre doğum oldukça yaygın bir durum. Peki bununla baş ederken kaygı duyuyorsanız kaygınızı nasıl dindirebilirsiniz?
Hamilelik Sonrası Depresyon Yaşamam Benim Suçum Mu?
Hamilelik sonrası kadınlar depresyon semptomları gösterebiliyorlar. Peki bu durum anne ve bebek arasında oluşacak bağı ne şekilde etkiler?
Saplantılı ve Depresif Bir Karakter: Miles - Sideways Film Analizi
Kaygılı bağlanma stiline sahip bir kişinin yaşadığı ayrılık sonrası hayatına odaklanan bu filmi inceledik. Keyifli okumalar!
Doğal Afet Sonrası Kaygı
Bir doğal afet meydana geldikten sonra ne tür kaygılar duyarız?
Ayrılık Da Sevdaya Dahil Mi?
Neredeyse hepimiz bir ilişkinin sona ermesinden sonra yas sürecinden geçiyoruz. Yas sürecinde bizi hangi aşamalar bekliyor?
Yaşadığımız Kaygıyı Artıran Düşünceler
Kaygılandığımız anlarda zihnimize hangi düşünceler üşüşür? Peki bu düşünceleri nasıl azaltabiliriz?
Toksik Mükemmeliyetçilik
Mükemmel olana ulaşmak mümkün olmasa da kimi zaman kendimize gerçekçi olmayan hedefler koyuyoruz. Mükemmeli arayışımızın altında ne yatıyor?
Ekolojik Kaygı
İklim krizi, su kıtlığı, yangınlar… Tüm bunlar geleceğe dair kaygı duymamıza sebep oluyor. Peki neden?
Neden Kaygılanırız?
Neden bazı durumlarda ellerimiz terliyor, kalbimiz hızlı hızlı atıyor ve zihnimiz belli bir düşünceyle ya da bir anda birçok düşünceyle doluyor? İşte kaygı duymamızın sebepleri!
Babanın Yaşadığı Doğum Sonrası Depresyonu
Bir bebeğin doğumu herkes için farklı duygular uyandırabiliyor. İşte babaların yaşadığı doğum sonrası depresyon hakkında her şey!
İlişkinde Kaygı Mı Duyuyorsun?
Arkadaşları beni sevecek mi? Onu çok mu bunalttım? Kaygılı biriyseniz bu düşüncelere yabancı değilsiniz. Gelin bunları yakından inceleyelim!
Beden algımız romantik ilişkimizi etkileyebiliyor.
Daha olumlu bir beden algısına sahip olan kişiler partnerleriyle kurdukları romantik ve cinsel ilişkilerde daha fazla memnuniyet duyabiliyorlar. Peki neden?
Doğum Sonrası Depresyonda Babanın Rolü
Annenin yaşadığı doğum sonrası depresyonda babaya çok iş düşüyor. İşte bu zorlu dönemde babanın yapması ve yapmaktan kaçınması gereken şeyler!
Tek Çocuklar İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Tek çocukların daha bencil ve şımarık olduğuna dair yaygın bir inanış bulunuyor. Peki bilimsel çalışmalar bu konuda ne diyor?
Performans Kaygısı
"Acaba nasıl görünüyorum, ya tatmin edemezsem, ya orgazm olamazsam, ya hiç zevk almazsa"¦" Performans kaygısını araştırmalar ışığında ele aldık.
Çocuklarda Kaygı
Çocuklarda kaygı; baş ağrısı, mide bulantısı ve konsantrasyon eksikliğine yol açıyor. Bu durumun sebepleri ve çözümleri neler?
Bağlanma Hakkında Kitaplar
Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!
Yeni İlişkiye Başlama Kaygısı
Yeni bir ilişkiye başlama düşüncesi size kaygı veriyor mu? "Yeni ilişki kaygısı" olarak tanımlanan bu kaygı kendini farklı şekillerde gösterebiliyor.
Neden Kaygılı İnsanlar Ekstra Güven Kaynağı Arıyor Olabilir?
Kaygılı insanların kolay kolay herkese güvenemediklerini fark etmişizdir. Peki bunun arkasındaki sebepler ne olabilir?
Partnerinizin Ruh Hali Değişikliklerine Karşı Fazla Hassas Mısınız?
Partneriniz kendini kötü hissettiğinde, suratını astığında ya da kendisini geri çektiğinde bunun her zaman sizinle ilgili olduğunu mu düşünüyorsunuz?
3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim
3-5 yaşları arasında çocuğunuzda bağımsızlık, arkadaşlık, farkındalık gibi birçok farklı alanda değişim yaşanır. Bu süreçte neler yaşandığını inceleyelim.
Kaygılı - Kaçıngan Birlikteliği Mümkün mü?
Yüksek seviyede bağlanma kaygısı ve kaçınması ilişkide belli sorunlarla ilişkilendiriliyor. Peki kaygılı ve kaçıngan bağlanan iki kişi bir ilişki sürdürebilir mi?
Stres ve Duygusal Yeme
Mutsuzken eliniz buzdolabına gidiyor mu? Çikolatanın bütün dertlerinizi alıp götüreceğine inanıyor musunuz? Ya açlığınız fiziksel değil de duygusalsa?
Aşırı Düşünmenin 9 Çeşidi
Kendinizi ardı arkası gelmeyen düşünceler içerisinde buluyor musunuz?
Özür Dilemek Neden Bu Kadar Zor?
Özür dilemek zayıflık mı, olgunluk göstergesi mi? Özür dilemenin ve hatalarını kabul etmenin neden zor olabileceğini anlattık.