Fedakarlık Yapmanın İlişkiye Etkileri

Pelin Gömleksiz

Pelin Gömleksiz

Fedakarlık Yapmanın İlişkiye Etkileri

Andiamo - Joseph Lorusso

Andiamo - Joseph Lorusso

Kişinin, ilişkinin veya partnerinin iyiliği adına kendi çıkarlarından vazgeçmesi fedakarlık olarak tanımlanıyor. Birçok araştırma kişinin kendi yararına olacak bir davranıştan partnerinin iyiliği adına vazgeçmesinin bağlılığın yüksek olduğu ilişkilerde daha çok olduğunu gösteriyor. İlişkiyi daha iyi bir noktaya götürmek, partneri mutlu etmek gibi durumlar fedakarlığın olumlu tarafları olsa da fedakarlık yapmak aslında kişinin kendi isteklerinden vazgeçmesini de gerektiriyor. Araştırmalara göre, kişinin hayallerinin yıkılması da stres artışı ve ilişki tatmininde azalma ile ilişkilendirilebiliyor. Bu durumda fedakarlık yapmanın ilişkiye ne gibi etkileri oluyor?
relate-banner

Evli ve flört dönemindeki çiftlerle yapılan birkaç çalışma, kişilerin bir ilişkide fedakarlık yapma istekleri ne kadar fazlaysa o ilişkide kalma ihtimallerinin de o kadar fazla olduğunu gösteriyor. Partnerleri için fedakarlık yapmaya daha istekli olan kişiler, ilişkide daha fazla yakınlık hissettiklerini belirtiyorlar. Fedakarlık yapma konusunda istekli olmak, kişilerin zaman içerisinde ilişkiyi başarılı bir şekilde sürdürme becerilerini öngörüyor. Bunun yanı sıra partnerin fedakarlık yaptığını düşünmek ona olan güvenin artmasını sağlıyor, bu da kişinin ilişkiye olan bağlılığını artırıyor.

Bağlılık ve fedakarlık arasında nasıl bir ilişki bulunuyor? Bağlılık, ilişki kimliği ve "biz" olma durumu ile ilişkilendiriliyor. İlişki bağlılığı yüksek olan kişiler, bilişsel olarak partnerlerini de kendilerinin bir parçası gibi görme eğiliminde oluyorlar. Bunun sonucunda bağlılık duygusu güçlü olan kişiler - kısa vadede kendi çıkarlarına ters düşse bile - ilişkinin iyiliğine olacak davranışlar sergileme eğiliminde oluyorlar. Bunun yanı sıra ilişkinin devam edeceğini düşünmek, bağlılık duygusunun temellerinden birini oluşturuyor. Araştırmalar, ilişkisinin süreceğini düşünen kişilerin ilişkilerini yatırım yapmaya değer gördüklerini, fedakarlığı da bir çeşit yatırım olarak değerlendirdiklerini gösteriyor.

İlişkiye olan olumlu etkilerinin yanı sıra fedakarlık yapmanın fedakarlıkta bulunan kişi için de belli olumlu yanları olabiliyor. Öncelikle fedakarlık yapmak, kişinin kendisi hakkında sahip olduğu olumlu imajı sürdürmesini kolaylaştırıyor. İlişki düşünüldüğünde bu olumlu imaj, partnerini ve onun isteklerini önemseyen biri olmayı içeriyor diyebiliriz. Kişi fedakarlıkta bulunarak kendisi hakkındaki bu olumlu düşüncelerini doğrulayacak bir davranışta bulunmuş oluyor. Bunun yanı sıra yapılan fedakarlığın partneri iyi hissettirmesi, kişiye de kendisini iyi hissettiriyor. Kişi normalde yapmak istemediği şeyleri partnerini mutlu etme amacıyla yapıyor ve partnerinin mutluluğu ile mutlu oluyor. Fedakarlık yapmanın ilişkiye olan olumlu etkilerini gösteren tüm bu araştırmaların yanı sıra fedakarlığın olumsuz taraflarına dikkat çeken araştırmalar da bulunuyor.

Fedakarlık yapmanın olumsuz etkilerini anlamak isteyen bir araştırma, kişinin yaptığı fedakarlığın kendisine ne kadar zararı olacağını düşündüğünün bu konuda önemli olduğunu vurguluyor. Sonuçlara göre, kişinin yaptığı fedakarlığın kendisine ne kadar zararlı olacağına dair algısı ile ilişki bağlılığı, fedakarlık yapma isteği ve fedakarlıktan duyulan tatmin arasında ters yönlü bir ilişki bulunuyor. Sık sık fedakarlık yapmak zorunda olduğunu düşünen kişiler, yaptıkları fedakarlıkların kendilerine zararlı olduğunu düşünmeye de daha meyilli oluyorlar. Kişi fedakarlık yaptığında kendi isteklerini gerçekleştirme hakkından vazgeçmiş oluyor. Bu durum sürekli olarak ve tek taraflı yaşandığında kişinin farkında olmasa dahi ilişkisini hedeflerine ulaşmasının önündeki engel olarak görebileceği düşünülüyor. Yapılan fedakarlıkların fark edilmiyor ve takdir edilmiyor olması kişiye minnet duyulmadığını hissettirebiliyor. Tek taraflı yapılan fedakarlıklar, ilişkiyi karşılıklı olarak besleyen bir etkileşim olmaktan çıkarıyor ve kişinin kendisini kullanılmış hissetmesine sebep olabiliyor.

Yapılan her fedakarlığın eşit olmadığını da unutmamak gerekiyor. Kimi fedakarlıkların ardından kişi uzun süre geçmeyen kızgınlık ve suçluluk duyguları besleyebiliyor. Duygu düzenleme ve fedakarlık üzerine yapılan bir araştırmaya göre, ev işlerini halletmek, arkadaşlarıyla geçireceği vakitten vazgeçmek gibi günlük fedakarlıklar sırasında duygularını bastıran kişilerin daha fazla olumsuz ve daha az olumlu duygu hissettikleri görülüyor. Fedakarlık yaptıklarında duygularını bastıran kişilerin ilişkilerinde her iki taraf da daha az tatmin olmuş hissediyor ve bu kişiler daha çok çatışma yaşadıklarını belirtiyorlar.

Duyguları bastırmanın uzun vadede ilişki kalitesine zarar verdiği görülüyor. İlişkilerde kendi isteklerinden vazgeçmenin veya duygu ve düşüncelerini bastırmanın olası başka olumsuz etkilerine dikkat çeken çalışmalar da bulunuyor. Ergenlerle ve genç yetişkinlerle yapılan bir araştırma, gerçek düşüncelerini dile getirmemenin depresyon, umutsuzluk ve düşük öz saygı ile ilişkili olduğunu söylüyor. Feminist klinisyen ve teorisyenler, kendi isteklerinden vazgeçme ve partnere uyum sağlama gibi durumların benlik kaybı ile ilişkilendirilebileceğini ve bunun kadınlarda daha çok görülebileceğini vurguluyor. Fakat bu yargıyı tutarlı bir şekilde destekleyen çalışmalar bulunmuyor. Üniversite öğrencilerinin ilişkilerine bakıldığında günlük fedakarlıklarda bir cinsiyet farklılığı görünmüyor veya bir çalışmada kadınların evliliği erkeklerden daha önemli gördükleri bulunsa da erkekler de kadınlar da ilişkinin iyiliği adına en önemli hedeflerinden vazgeçebileceklerini belirtiyorlar.

Genel fedakarlık sıklığına bakıldığında bariz bir fark görülmese de araştırmalar kadınların kariyer, cinsellik ve sağlık gibi belli alanlarda fedakarlık yapmaya daha eğilimli olduklarını doğruluyor. Flört dönemindeki ya da evli çiftlerde erkeklerin neredeyse iki katı kadar kadın, cinsel bir fedakarlıkta bulunduklarını belirtiyor. Bunun yanı sıra genellikle evliliklerde kadının eşine ve varsa çocuklara göre kendi hayatını şekillendirdiğini görüyoruz. Çalışan kadınlar da yine genellikle evin büyük sorumluluğunu üstlenmeye devam ediyorlar. Araştırmaların fedakarlık sıklığı konusunda cinsiyetler arasında kayda değer bir fark bulmamış olmasının bir sebebinin, kadınların partnerleri ve/veya çocukları için yaptıkları şeyleri toplumun atadığı roller doğrultusunda fedakarlık olarak değerlendirmemeleri olabileceği düşünülüyor.

Toparlayacak olursak fedakarlığın ilişkiye iyi gelmesi ve bize iyi hissettirmesi fedakarlığı hangi motivasyonla ve hangi koşullarda yaptığımıza göre değişebiliyor. Sırf partnerle tartışmamak adına fedakarlık yaptığımızda, isteklerinden vazgeçmek zorunda kalan hep biz olduğumuzda, fedakarlık sonucu hissettiğimiz olumsuz duyguları bastırmak zorunda kaldığımızda veya yaptığımız fedakarlıklar takdir görmediğinde fedakarlık yapmak ilişkiye iyi gelmiyor.

[1] Impett, E. A., Gable, S. L., & Peplau, L. A. (2005). Giving up and giving in: The costs and benefits of daily sacrifice in intimate relationships. Journal of Personality and Social Psychology, 89(3), 327"“344.
[2] Whitton, S. W., Stanley, S. M., & Markman, H. J. (2007). If I Help My Partner, Will It Hurt Me? Perceptions of Sacrifice in Romantic Relationships. Journal of Social and Clinical Psychology, 26(1), 64"“91.
[3] Kogan, A., Impett, E. A., Oveis, C., Hui, B., Gordon, A. M., & Keltner, D. (2010). When Giving Feels Good. Psychological Science, 21(12), 1918"“1924.
[4] Impett, E. A., & Gordon, A. M. (2008). For the good of others: Toward a positive psychology of sacrifice. In S. J. Lopez (Ed.), Praeger perspectives. Positive psychology: Exploring the best in people, Vol. 2. Capitalizing on emotional experiences (p. 79"“100). Praeger Publishers/Greenwood Publishing Group.
[5] Righetti, F., & Impett, E. (2017). Sacrifice in close relationships: Motives, emotions, and relationship outcomes. Social and Personality Psychology Compass, 11(10).
[6] Impett, E. A., Kogan, A., English, T., John, O., Oveis, C., Gordon, A. M., & Keltner, D. (2012). Suppression Sours Sacrifice. Personality and Social Psychology Bulletin, 38(6), 707"“720.

Benzer yazılar

Kendi Potansiyelini Keşfeden İnsanlar Neye Benzer?

Maslow’un ihtiyaç hiyerarşisini duymuş muydunuz? Bu piramitte en tepede yer alan “kendi potansiyelini keşfetmek” neye benziyor diye merak ediyorsan cevabı yazımızda.

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.

Hep Siz Mi Özür Diliyorsunuz?

Özür dilemek ilişkilerimizi olumlu bir şekilde etkilese de gereğinden fazla özür dilediğimizi fark ettiğimiz noktada durup düşünmemiz hem kendimiz hem de ilişkimiz için daha sağlıklı oluyor.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!

Karşılanmamış İhtiyaçlar Kendini Nasıl Gösterir?

Karşılanmamış ihtiyaçlarımız, kendilerini farklı duygularla gösterebilirler.
Be With Me- Joseph Lorusso

Aşkın Tanımını Yapmak Mümkün mü?

Kavuşmak, kavuşamamak, birlikte olup bütün dünyaya meydan okumak… Sizce aşk nedir? Böylesine karmaşık bir deneyimin tanımı yapılabilir mi?
Vampire - Edvard Munch

Ait Hissetmenin Özlemini Duyuyor Musunuz?

Ait olma hissine, sahip olduğumuz her ilişki içinde ihtiyaç duyuyoruz. Bu yazımızda aidiyet hissinin yaşamımızdaki yerinden bahsediyoruz.

Özgürleştiren Aşk Mı Kısıtlayan Aşk Mı?

Aşkı nasıl tanımlıyoruz? Bizi büyüten, keşfetmemize olanak sağlayan bir durum olarak mı yoksa aşk için her seferinde kendimizi feda etmemiz mi gerekiyor?
Waheed in lord’s robes - Liu Xiaodong (2011)

Örgütsel Bağlılık Neden Önemli?

Örgütsel bağlılık ile çalışanların iş performansı, motivasyonları, işten ayrılmaları ya da devam etmeleri arasında bir ilişki bulunuyor.

footer