Kendi İçinde Gezinmek: Luke Hemmings - When Facing The Things We Turn Away From

Büşra Kösem

Büşra Kösem

Kendi İçinde Gezinmek: Luke Hemmings - When Facing The Things We Turn Away From

Luke Hemmings - When Facing the Things We Turn Away From (2021)

Luke Hemmings - When Facing the Things We Turn Away From (2021)

Luke Hemmings, müzik dünyasına ilk girişini hemmo1996 isimli YouTube hesabına yüklediği şarkı coverları ile gerçekleştiriyor. Kısa bir sürede yeteneği ile dikkat çeken Hemmings, o esnada gitmekte olduğu okuldaki arkadaşları ile 5 Seconds of Summer (5SOS) adında bir grup kuruyor. 2013 yılında One Direction adlı grubun konserlerinde ön sanatçı olarak çıkmaya başlamaları ile grup dünya çapında bir ün kazanıyor. Grubun şimdiye dek çıkartmış olduğu 4 albümde söz yazarı olarak Hemmings'in adına sıkça rastlamak mümkün. Sanatçı bu rastlantıyı şarkı yazmayı çok sevmesi üzerinden açıklıyor.
relate-banner

Sanatçı, When Facing The Things We Turn Away From adlı solo albümünün planlı bir şey olmadığını ve karantina sürecinde zihnindeki düşünceleri anlamlandırmaya çalıştığı bir dönemde kendiliğinden oluştuğunu dile getiriyor. Yaklaşık 10 yıldır bir grup içinde müzik yapıyor olduğu için yalnızca kendisine ait bir müzik üretmenin yaratıcılık sınırları açısından çok besleyici olduğunu söylüyor. MTV, bu albümü değerlendirirken albümün müzikal açıdan fazlasıyla başarılı olduğunu, içerdiği duyguları dışa vurmak veya anlamak için neredeyse şarkı sözlerine ihtiyaç olmadığını yazıyor. Öte yandan, dinleyicilerin birçoğu, özellikle Hemmings'i 5SOS üzerinden tanıyanlar, şarkı sözlerini oldukça içten buluyorlar.

Albümü üzerinden verdiği bir röportajda kariyerinden dolayı oldukça yoğun bir tempoya sahip olan sanatçı, karantinada bir boşluğa düştüğünü ve bu süreçte birçok insan gibi kendisinin de hayat ve onu yaşayış biçimi üzerine çok kafa yorduğunu, hatta neredeyse hayatında yer almış her şeyi tekrardan değerlendirdiğini söylüyor. Bahsi geçen değerlendirmenin ise karantina öncesi yaşamına dönük "Bu kadar yoğun bir tempoda çalışmaktan mutlu muydum?" veya "Yaşamımdan, olduğu haliyle mutlu muydum?" gibi sorulardan oluştuğundan söz ediyor.

Albümün içtenliği ve otosansürsüz dürüstlüğüyle bir nevi günlüğü anımsattığını söyleyebiliriz. Hemmings albümde başta benlik algısı ve zaman olmak üzere birçok temaya değiniyor.

  1. Zaman Teması
Starting Line, sanatçının albümü duyurmak için yayımladığı ilk teklisi. Bu şarkıda zaman kavramı postmodern bir şekilde, yani değişen bir gerçeklik üzerinden ele alınıyor. Anlar bazen sanki olduğundan daha uzun sürüyormuş gibi hissettirirken, aynı zamanda göz açıp kapayınca geçmiş gibi hissettirebiliyor. Sanatçı bu ikilemi kendi yaşamının son on yılını anlatmak için kullanıyor. Dünya çapında tanınan bir grubun 15 yaşındaki baş solisti olarak ergenliğinin ve genç erişkinlik döneminin önemli bir bölümünü gözler önünde yaşıyor. Hayallerine kavuşmak hayatında birçok şeyi değiştiriyor. Yaşıtlarının deneyimlediği birçok şeyi deneyimleyemediğini, bu nedenle de geç kalmış hissettiğini anlatıyor.

Albümün ikinci şarkısı olan Saigon, ayrıca albüme adını veren şarkı sözünü içeriyor. Şarkı zaman algısının olmadığı dönemleri hatırlatması ile başlıyor. Güzel anların değerini yaşadığımız andan ziyade sonrasında, o anları hatırlarken ancak kavrayabildiğimizi, özellikle görmezden gelmeye çalıştığımız veya yüz çevirdiğimiz şeylerle yüzleşmemek için güzel anılarımızın tekrarlarını zihnimizde oynatarak kendimizi oyaladığımızı söylüyor. Tüm bunlara dayanarak, karantina sonucunda kendimizle hiç olmadığımız kadar yalnız kaldığımız bu dönemde, sanatçının bir şeylerden kaçmak için kullandığı yöntemin artık işe yaramadığını ve Hemmings'i kaçtığı şeylerle yüzleşmek zorunda bıraktığını söyleyebiliriz.

  1. Benlik Algısı
Sanatçı, Motion isimli şarkısında ise kendi düşüncelerine ve çevresindeki dünyayı algılama biçimine olan güvensizliğinden bahsediyor. Ayrıca bir röportajında, bu şarkıyı kafasında kendisine ait olmayan sesler varmış gibi hissettiği ve gerçeklik algısının bulanıklaştığı bir dönemde yazdığını söylüyor. Repeat adlı şarkıda ise, aynaya bakan fakat yüzü sürekli değişen birinden söz ediyor. Kişinin kendi yansımasını sabit olarak değil de değişen bir şey olarak görmesini de kendine yabancılaşma olarak yorumlayabiliriz.

When Facing The Things We Turn Away From, akustik gitar ve piyano üzerinden hazırlanmaya başlayan fakat sanatçının kendi sesini bulmak için müzikal sınırlarını genişlettiği bir albüm. Yukarıda da bahsedildiği gibi, oldukça içten sözlere sahip olan bu albüm dinleyen birçok kişide beğeni uyandırıyor. Sanatçı bireysel deneyimlerini anlatmış olsa da, farklı sanatçıların da benzer konuları benzer şekillerde incelediğini görebiliyoruz. Çeşitli sanatçıların içten itiraflarıyla dolu şarkıların bulunduğu oynatma listemize aşağıdan ulaşabilirsiniz.


1 - Aldred, H. (2021, August 20). Album review: Luke Hemmings - 'when facing the things we turn away from'. The Mic. Retrieved September 20, 2021, from https://www.themicmagazine.co.uk/post/album-review-luke-hemmings-when-facing-the-things-we-turn-away-from.
2 - Griffiths, G., By, & Griffiths, G. (2021, August 3). Luke Hemmings: "I needed to make this album to figure out the thoughts in my head". NME. Retrieved September 20, 2021, from https://www.nme.com/features/luke-hemmings-interview-when-facing-the-things-we-turn-away-from-5-seconds-of-summer-3001136.
3- When facing the things we turn away from by Luke Hemmings. Genius. (n.d.). Retrieved September 20, 2021, from https://genius.com/albums/Luke-hemmings/When-facing-the-things-we-turn-away-from.

Benzer yazılar

Kendi Potansiyelini Keşfeden İnsanlar Neye Benzer?

Maslow’un ihtiyaç hiyerarşisini duymuş muydunuz? Bu piramitte en tepede yer alan “kendi potansiyelini keşfetmek” neye benziyor diye merak ediyorsan cevabı yazımızda.
Mabel Matiz&Mert Demir - Antidepresan

2022’nin Aşk Şarkıları

Aşkı, özlemi, hayal kırıklığını ve ayrılığı uçlarda yaşadığımız 2022 yılında yayınlanmış olan aşk temalı şarkılara gelin birlikte bakalım.
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.

Aşkın İyileştirici Hali : Güvenli Bağlanmayı Anlatan Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan şarkıları derledik!
Friends That Break Your Heart - James Blake (2021)

Arkadaş Ayrılığı: Friends That Break Your Heart

İngiliz sanatçı Blake yeni albümünde müzikte çok sık görmediğimiz bir tema olan arkadaşlık ilişkilerindeki ayrılıkları ele alıyor.

Partnerinize destek olamayacak kadar stresli misiniz?

Bazı faydaları olsa da genellikle stres hayatımızı ve ilişkilerimizi kötü etkiler. Stresle baş etmeye çalışmak enerjimizi zorlar, kaynaklarımızı tüketir ve partnerimize destek vermemize engel olabilir.
Luke Hemmings - When Facing the Things We Turn Away From (2021)

Kendi İçinde Gezinmek: Luke Hemmings - When Facing The Things We Turn Away From

Hayatının son 10 yılını insanların gözünün önünde geçiren sanatçı, karantina sürecinde kendisiyle olan ilişkisine odaklanıyor.

Kendinizle Nasıl Bir İlişki İçerisindesiniz?

Hayatımızda kurduğumuz belki de en önemli ilişki olan kendimizle ilişkimiz ne kadar güvenli? Kendimizle güvenli bir ilişki kurmak için neler yapabiliriz?

Marina - Ancient Dreams in a Modern Land

Marina cinsiyetçi tutumlara ve kadın cinselliğe dair normlara eleştiriler sunuyor. Peki hangi şarkıları hangi mesajı vermek istiyor?

footer