Kariyer Seçiminiz İle İlgili Çok Düşündüğünüzün 5 Kanıtı

Gökçenay Kaplan

Gökçenay Kaplan

Kariyer Seçiminiz İle İlgili Çok Düşündüğünüzün 5 Kanıtı

Unhappy Woman; Domestic Sorrows - Jozef Israëls

Unhappy Woman; Domestic Sorrows - Jozef Israëls

Konu kariyer seçimi olduğunda tekrarlı düşünceler içine mi giriyorsunuz? Bir konu hakkında sürekli ve çok fazla düşünmek iyi oluşumuz için tehdit oluşturuyor, zamanımızı ve enerjimizi tüketiyor. Seçim paradoksuna göre, karar verme özgürlüğüne sahip olmak daha iyi sonuçlara ulaşmamıza yardımcı olsa da bizi kararsızlığa ve tatminsizliğe sürükleyebiliyor. Kariyer seçiminiz ile ilgili fazla düşündüğünüzü gösteren 5 kanıt:
relate-banner

  • Sezgileri Yok Saymak
Yanlış kararı vermekten korktuğunuz için karar verme süreciniz uzuyor olabilir. Bir konu üzerinde çok fazla düşündüğünüzde mantıksal düşüncelerinize doğal eğilimlerinizden daha fazla ağırlık veriyor olabilirsiniz. Fakat içinizdeki o küçük sesin de değer verilip dinlenmeye ihtiyacı var. Çünkü sezgilere güvenmeyi öğrenmek fayda sağlayabiliyor. O yoldan ilerlemeseniz bile yaşadığınız deneyimlerin size katkısı oluyor.

  • Problem Çözmede Sorun Yaşamak
Bazen bir durumu çok düşünmek ve çok fazla analiz etmek bir diğer adımın veya kararın felç geçirmesine sebep olabiliyor. Yani, karar verilmesi gereken konuda hiçbir çözüm bulunamıyor. Elimizdeki çözüm yöntemleri yerine problemlere odaklanarak zamanımızı tüketiyoruz.

  • Yanlış Kararı Vermekten Korkmak
Bilgilere sınırsız ulaşım şansımızın olması, yanlış karar verme korkumuzu artırıyor. Çok düşünmek daha zayıf karar verme ve değerlendirme becerisine sahip olmamıza sebep oluyor.

  • Sonsuza Kadar Seçenekleri Araştırmak
Seçenekler hakkında araştırma yapmak sizi endişelendirecek kadar fazla bilgi topladığınız zaman faydasını yitiriyor. Eğer aylardır hatta yıllardır bir konu üzerinde araştırma yapıyorsanız durma zamanı gelmiştir. Bir noktada eyleme geçmelisiniz. Öyle ki korkusuz olmak korkunun yok olması anlamına gelmiyor. Önemli olan küçük adımlar atarak korkunun sizi durdurmasına engel olmak.

  • Kontrol Dışındaki şeylere Takılmak
Hepimiz geleceğimizi planlamak istiyoruz fakat hayatta kontrol edemediğimiz birçok konu bulunuyor. Örneğin, dünyanın ekonomisi veya etrafımızdakilerin ne düşündüğü. Kendinizi kariyeriniz hakkında çok fazla düşünürken bulmanızın sebebi ailenizin veya arkadaşlarınızın kararınızı mantıksız bulmasından korkmanız olabiliyor. Bu duygular, sizin seçiminize göre eyleme geçmektense seçiminiz hakkında sürekli düşünme haline girmenize sebep oluyor.

Castrillon, C. (10 May, 2020). 5 Signs You're Overthinking A Career Decision. Forbes. Retrieved from https://www.forbes.com/sites/carolinecastrillon/2020/05/10/5-signs-youre-overthinking-a-career-decision/?sh=6f182ace3b81

Benzer yazılar

Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!
Seduction in Blues and Greens - Malcolm T. Liepke

Neden Ayrılamayız?

Neden bizi çok da mutlu etmeyen bir ilişkinin içinde kalmaya devam ederiz? Olumsuz deneyimlerimize rağmen niye ilişkiyi bitirmeyiz? Cevabı yazımızda!
Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Her sabah işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor, pazartesi günlerinden nefret mi ediyorsunuz? İşten ayrılmanın neden zor olduğu üzerine bir yazı hazırladık.
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!
İsimsiz (Green Blouse)- Aino Kannisto (2013)

Birbiriyle Çatışan Duygular Hissetmek

Hepimiz birbiriyle çatışan duygular, düşünceler ve davranışlar içine girebiliyoruz. Peki en çok hangi konularda çatışmalı anlar yaşıyoruz?
Submarine Filminden Bir Kesit

Aşkın 6 Mil Derinliğinde Su Üstünde Kalmanın Çabası: Submarine

Bozuk bir aile yapısı içinde, ergenliğin getirdiği karakter bunalımıyla uğraşan Oliver, ebeveynlerinin evliliklerini kurtarmaya çalışıyor.
Portrait of Sir Richard Thompson - Diarmuid Kelley (2015)

Hibrit Çalışmaya Geçişin Uyandırdığı Kaygıyla Baş Etmek - Part 2

Uzun süre evden çalışmanın ardından hibrit sisteme geçmek sizi strese mi sokuyor? Bu sorular yardımıyla stresle daha kolay baş edebilirsiniz.
TEAMWORK - Tom Furey

İdeal Takım Büyüklükleri ve Sosyal Kaytarma

Kişi sayısı arttıkça verim artar mı yoksa az insanla daha verimli çalışılabilir mi? İdeal takım sayısı kaç kişidir? Cevabı yazımızda.

footer