Aşkın Farklı Türlerine Dair Bir Komedi - Crazy, Stupid, Love

Recep Hazır

Recep Hazır

Aşkın Farklı Türlerine Dair Bir Komedi - Crazy, Stupid, Love

Crazy, Stupid, Love (2011)

Crazy, Stupid, Love (2011)

Aşk temalı bir filmi izlemeden önce beklentilerinizin ne olduğunu hiç düşünüyor musunuz? şüphesiz bu beklentilerin oluşmasında o filmin hikayesi ve ait olduğu türün etkisi kaçınılamaz. Ancak yine de, ister dram olsun ister romantik komedi, o tanıdık olduğumuz aşk duygusunu ortaya çıkaran sürprizi merak ediyoruz. Bazen sarsıcı bazen naif bir örtünün altına gizlenen "aşk" duygusu, filmin özelliklerinden bağımsız bir şekilde bizi içine çeksin istiyoruz.
relate-banner

Crazy, Stupid, Love filmi aşkı daha naif bir örtüye gizleyerek izleyicilerine sunuyor. Bu naiflik, karakterlerin karşı karşıya kaldığı çıkmazlarda yaşadıkları olumsuz duyguları kötülüklerden arındırarak izleyiciye göstermesinde gizli. Bir başka deyişle aşk acısı, ayrılık gibi karakterlerimizin acı çektiğini gördüğümüz durumlar onları bir intikam savaşçısına dönüştürmüyor. Aksine aşka yükledikleri anlamları aramaya itiyor. Aslında filmin adından da görülebileceği üzere karakterlerimiz aşkın aptal ve çılgın halleri arasında bocalayarak kendi "aşk"larını bulmaya çalışıyor.

Romantik komedi türünde ancak üstüne yaslandığı klişelerden oyunculukların etkileyiciliği ile sıyrılan bir yapımı izliyoruz. Başroldeki Cal (Steve Carrell) hayatının aşkı olduğunu düşündüğü Emily (Julianne Moore) ile evli bir adam. Hayatında birlikte olduğu tek kadın Emily olan Cal, karısının kendisinden boşanmak istemesini beklemese de bu durumla yüzleşmek zorunda kalır. Cal'ın ideal bir erkek gibi davranmadığını sürekli gördüğümüz sıralarda bir playboy olan Jacob (Ryan Gosling) ile karşılaşmasını izleriz. Aslında klasik bir ayrılık sonrası dönüşüm hikayesi burada başlıyor. Jacob, Cal'a kadınlarla nasıl birlikte olabileceğini öğretmeye başlar. Uzun süren bir sekans "çapkınlık" ve "kadınlarla nasıl konuşulur" dersleri görüyoruz. Sekans klişelere yaslansa da oyunculuklar üzerinden kurulan mizah ve Cal'ın kendini gerçek bir eş gibi görme arzusu senaryoyu taşıyan unsur oluyor.

Cal'ın bu "derslerden" sonra kendisine gelen öz güveni onu bir çözüm olarak başka kadınlarla birlikte olmaya ikna etse de filmde görece daha soğuk ve mesafeli olarak izlediğimiz eşi Emily'i tekrar kazanmaya çalışır. "Gerçek aşkı bulacağınızı bilmeseniz de denemekten asla vazgeçmeyin." gibi bir itki ile hareket eden Cal, izleyiciyi aşkın ne demek olduğunu tekrar düşünmeye davet ediyor.

Aşkın farklı hallerini izlediğimizi söylemiştik. Bu filmde aslında kuşaklar boyu aşkın nasıl algılandığını görüyoruz. Cal'ın dağılan evliliği ve Jacob'ın bir playboy gibi dururken bir barda Hannah'a (Emma Stone) aşık olması bunun bir parçası. Ayrıca "naif" tezimizi destekleyen bazı yan olaylar da mevcut. Biri Cal'ın evinde bebek bakıcısı olarak çalışan ve Cal'a aşık olan Jessica (Analeigh Tipton) ile Jessica'dan dört yaş küçük olup onun ruh eşi olduğuna inanan Cal'ın oğlu Robbie (Jonah Bobo)'nun yaşadıkları. Jessica, okulun havalı kızlarına özenerek Cal'a pek de uygun olmayan sürprizler yapar. Robbie ise bu sürprizlere fark etmeden dahil olur. En başta Cal ile Emily arasında başlayan aşk, bir ağ gibi kendi çevresine yayılır.

Herkesin bir aşk filminden beklentileri birbirinden farklı. Bu beklenti aşka dair inançlarımız, deneyimlerimiz ve korkularımız ile şekilleniyor. Bazen In The Mood For Love'daki gibi saf ve çaresiz bir aşk düşüncesi gibi bazen de Porto'daki gibi tutkuya benziyor. Kişiyi harekete geçiren ve onun karakterini oluşturan da bu tarifi olmayan duygu. Crazy, Stupid, Love, izleyicileri farklı aşk tarifleri arasında bırakırken bunu sürekli olarak karakterlerle empati kurdurarak başarıyor. Bizleri ruh eşi nedir, aşk bedel ödemek midir gibi sorularla beraber bırakırken aynı zamanda sıcak bir hikaye sunuyor.


Benzer yazılar

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.

İkinci Kez Aşık Olmanın Bize Getirdikleri

Her aşk hikayesi farklı olsa da aşkı yeniden bulma deneyimlerimizdeki çoğu süreç ortak. Bunlardan dördünü sizin için listeledik!
Mabel Matiz&Mert Demir - Antidepresan

2022’nin Aşk Şarkıları

Aşkı, özlemi, hayal kırıklığını ve ayrılığı uçlarda yaşadığımız 2022 yılında yayınlanmış olan aşk temalı şarkılara gelin birlikte bakalım.
Ophelia (John Everett Millais, 1852)

Hamlet’in Ophelia’sı ve Ophelia Sendromu

Shakespeare’in Hamlet oyunundaki Ophelia karakterini ve adını verdiği Ophelia Sendromu’nu beraber inceleyelim!
Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?
Aşk, Büyü, Vs. - Ümit Ünal (2019)

Yaşanamamış Bir Hayatın Rüyası: Aşk, Büyü, Vs.

Birbirine aşık iki kadının toplumsal tabular sebebiyle nasıl birbirlerinden ayrı düştüklerini anlatan duygu dolu bir film.
We Need to Talk About Kevin - Lynne Ramsay (2012)

Bir Anne-Oğul Çatışması: We Need to Talk About Kevin

Hazırlıksız annenin, oğlu Kevin ile bağ kuramamasını anlatan bu film, istenmediğini hisseden çocuğun neler yapabileceğini gösteriyor.
Le lit (The bed) - Henri de Toulouse-Lautrec (1893)

Toulouse-Lautrec’in “Yatakta” Serisi

Post-empresyonizm akımının önemli ressamlarından biri olan Toulouse-Lautrec’in “Yatakta” isimli eserler serisine birlikte bakalım!
Last Night in Soho - Edgar Wright

Karanlık Nostalji: Last Night in Soho

Film, 1960’lı yılların Londra’sında nostaljik bir rüyanın ardındaki zehirli dünyayı anlatıyor. Geçmişin travmaları bugünü nasıl etkiliyor?
The Perks of Being Wallflower- Stephen Chbosky (2012)

Travmalar ve Ait Olma İhtiyacı: Saksı Olmanın Faydaları

Saksı Olmanın Faydaları çocukluk döneminde travmatik deneyimleri olan Charlie’yi ve bunların onun hayatındaki etkilerini konu alıyor.

footer